artkas Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 Zieleniec rano A teraz ok -10, słoneczko, twardo i kuuupa ludzi, jest dobrze 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 Dzisiejsza wyprawa na rubieże narciarskiego świata miała miejsce na stok narciarski będący w cieniu Góry Gór Świętokrzyskich - Łysicy. Sabat Krajno Szczegółowy opis relacji wraz z wieloma zdjęciami znajdziecie w wątku: Było pięknie i mega zimowo z dużym mrozem -15. W całej okazałości: Łysica - widziana z wyciągu narciarskiego: Trasa licząca sobie ponad 800 metrów wyglądała dzisiaj tak: Przygotowanie stoku: Pojeżdżone! Zapraszam do przeczytania i obejrzenia całości z powyższego linka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 Trochę inna relacja niż zwykle. Dlaczego? Bo tym razem z biegówek po warszawskim Lesie Młocińskim. Niestety śniegu jest dość mało - zaledwie 4-5 cm. Mimo tego zabawa była przednia http://www.skionline.pl/forum/index.php?/topic/21422-Biegówki---powrót-po-latach 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 (edytowane) Kumpel dzisiaj był w Ośrodku Narciarskim Górnik w Rzeczce w Górach Sowich http://www.nartyrzeczka.com/ Warunki doskonałe Wstawiam kilka fotek, jakie otrzymałem, bo to też na końcu narciarskiego świata i rzadko kto tam jeździ Edytowane 7 Styczeń 2017 przez marboru 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 (edytowane) wow, dzięki, tutaj (w Rzeczce) mój mąż stawiał swoje pierwsze narciarskie kroki i nawet poznał po zdjęciach, a to już dziesiątki lat Edytowane 7 Styczeń 2017 przez idealist 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 Wow! To chyba latający Mostostal [emoji41] Zaraz sprawdzę, ale wygląda na tą firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 3 godziny temu, marboru napisał: Kumpel dzisiaj był w Ośrodku Narciarskim Górnik w Rzeczce Wstawiam kilka fotek, jakie otrzymałem, bo to też na końcu narciarskiego świata i rzadko kto tam jeździ Hola, hola , jakie rzadko i jaki koniec narciarskiego świata! Tam o 3 w nocy ratrakują trasy, na co mam dowody w postaci zdjęć i filmików. Byłem tam 7 dni temu. Czynne 3 stacje narciarskie. To nie koniec narciarskiego świata tylko kolebka narciarskiego świata. Co najmniej od lat 60-tych jest wiele stacji narciarskich na których wychowały się rzesze narciarzy dolnośląskich i nie tylko. Jeden z domów wypoczynkowych "Warszawianka" wychował wielu narciarzy ze stolicy, działa też od lat 60. Sam tam spędziłem kilkadziesiąt lat na nartach. Wyciągi ŚFUP, ZWAP, Wagony, ZEM, Górnik Nowa Ruda, Marysieńka działały, kiedy jeszcze Ciebie nie było na świecie, a autokary zakładowe ciągnęły się wzdłuż drogi przez 4 kilometry do Walimia z całej Polski. Naraziłeś się mi okrutnie! Pozdrawiam serdecznie! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 Mariusz, a lubisz Na Stoku ? Bo ja mam do tej trasy sentyment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Mariusz, a lubisz Na Stoku ? Bo ja mam do tej trasy sentyment. Sentyment to mało powiedziane. To mój ulubiony stok. Pamiętam tam czasy wyrwirączki. Był to ośrodek ŚFUP ( Świdnicka Fabryka Urządzeń Przemysłowych). Kawałek dalej obok kościółka był wyciąg Wagony i pierwszy orczyk w Rzeczce, sam orczyk nie był na zwijanej linie, tylko drewnianym sztywnym "drągu" i był pojedynczy. Jak to się fachowo nazywa trzeba dopytać Leitnera. Stok wagonowski był najbardziej stromy, jednak pod koniec lat 70, został rozebrany, a na samej trasie porasta teraz młody las. Kiedy wszędzie królowały jeszcze wyrwirączki, na ŚFUPie założyli orczyk już podwójny, ze zwijanym na sznurku orczykiem. Z tego co pamiętam to chyba był wyprodukowany we własnym zakresie przez ŚFUP. Zamontowano tam jeszcze później jedne z pierwszych w Polsce armatki śnieżne. I teraz nie pamiętam, czy te naśnieżanie wyprodukowane było przez ŚFUP, czy orczyk był własnej produkcji? Może ktoś z forumowiczów pamięta? A w Na Stoku w Sylwestra był mega tłok, tak więc ludzie dopisują i o rzadkim odwiedzaniu przez narciarzy nie ma co mówić. Połowa Wrocławia (ze mną włącznie) nauczyła się jeździć na nartach w Rzeczce, o Czarnej Górze w latach 70-tych nikt jeszcze nie słyszał. A był okres, że więcej narciarzy jeździło w Rzeczce niż w Karpaczu, czy Szklarskiej (choć to tylko przez zakłady pracy, które na jednodniowe wyjazdy autokarowe wybierały właśnie Rzeczkę). Edytowane 7 Styczeń 2017 przez marionen 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Mario - nie spinaj się Rzeczka to jednak koniec narciarskiego świata dla większości... ...dla tubylców Mekka! Dzięki, że kontrolujesz, co piszę - znaczy się ktoś to czyta Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Na kielecczyznie było podobnie. Były dwa wyciągi, na Telegrafie i w Ameliowce. Oba zarządzane i obsługiwane były przez firmy kieleckie, o ile wiem budowlane. Takie to były czasy. Zresztą, do dziś jeden ze stoków w Krynicy nazywają Azoty, od nazwy firmy chemicznej z Tarnowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Witam, wrzucam kilka fotek z wczorajszego nartowaniana z Wieżycy -Koszałkowo ? było mroźno, armatki waliły sztucznym aż miło pobawiliśmy się rodzinnie na maksa? pozdrawiam i do zobaczenia w AT ✌ 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Kilka fotek na zakończenie ? 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Patrzyłem właśnie raporty ze stoków na TVN24 i Polsat News (fajnie, że pokazują inne stacje narciarskie - ale mróz, a ile już narodu Zazdraszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 10 godzin temu, marionen napisał: Sentyment to mało powiedziane. To mój ulubiony stok. Pamiętam tam czasy wyrwirączki. Miód na moje serce. Wprawdzie Rzeczka nie była kolebką mojego narciarstwa, ale też bardzo ją lubię i wogóle Góry Sowie. Trasa Na stoku stała się moją bazą treningową przez jakiś czas, jazda w odsypach, szybki krótki skręt wzdłuż orczyka. I całkiem niedrogo do dzisiaj (4h - 40zł). Dzięki Mariusz za historię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azmadan Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Właśnie wróciłem z Skolnity. Karnet 8-10 za 30zł jest miłym akcentem :-) Warunki OK - śniegu dużo... miejsca na parkingu BARDZO dużo... - ludzi o 8 naprawdę garstka... Samochód na parkingu zanotował -24st.C... odczuwalna -26... - po 1,5h dupa na kanapie odmrożona... ps. czy tylko dla mnie mają zbyt małe kanapy? odległość między "podpórka na narty" a rurką nad kolanem - dla mnie zbyt mała nawet na środku, na bokach gdzie mają ograniczniki dla dzieci nie jestem w stanie nawet nart oprzeć... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 No kanapy faktycznie jakieś ciasne, ale reszta wynagradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 28 minutes ago, Azmadan said: ps. czy tylko dla mnie mają zbyt małe kanapy? odległość między "podpórka na narty" a rurką nad kolanem - dla mnie zbyt mała nawet na środku, na bokach gdzie mają ograniczniki dla dzieci nie jestem w stanie nawet nart oprzeć... też to miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 29 minut temu, marek_kapica napisał: No kanapy faktycznie jakieś ciasne, ale reszta wynagradza. Bo to są krzesłał dla kurdupli. Ale na poważnie, rzeczywiście niektóre stare wyciągi mają takie małe krzesła. Może kiedyś takie wystarczało, bo jak się weźmie pod uwagę, że średni wzrost faceta 70 lat temu wynosił 168 cm, to trudno w to uwierzyć. Trzeba jeszcze dodać, dziś narta ma płytę pod wiązaniem, do tego dochodzi wysokość buta, co sumując się dodaje nam ok 8-10 cm do długości podudzia. No i z dobrobytu porosty nam du...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 10 minut temu, Bumer napisał: niektóre stare wyciągi mają takie małe krzesła Wyciąg na Skolnity ma trzy lata. Jeździłem tam już trzy razy w tym sezonie bo mam tam najlepszy dojazd, trasy fajne i miałem załadowane 4* 4 godziny (ostatnie 4 godziny będę na Skolnitym we wtorek) na wiślańskim skipassie. Maksymalnie jechałem w trzy osoby na kanapie i wtedy nart nie dałem rady oprzeć na podpórce. Przeważnie jeździłem sam lub we dwójkę.na kanapie. Wtedy jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Na Skolnitach krzesło stoi 3 lata, ale zostało sprowadzone z Alp. Oni jest używane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jank Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 A ja rozpocząłem sezon narciarski w czwartek i piątek wieczorną jazdą na Śnieżnicy(oficjalna nazwa Kasinaski ale dla mnie zawsze pozostanie Śnieżnicą).Warunki śniegowe bardzo dobre a narciarzy, jak na czas solidnych mrozów ,całkiem sporo.Myślę,że przy starym wyciągu trzeba by było stać w delikatnej kolejce.Jeśli ktoś się zastanawiał czy tak wypasiony wyciąg ma sens na tej górze to wydaje się,że ta frekwencja - niespotykana w tych godzinach w latach ubiegłych-jest odpowiedzią. Osłony na kanapie mają wpływ na frekwencję albowiem nawet przy kilkunastostopniowym mrozie szybka podróż pod górę była komfortowa.Jedyny minus to zamknięta trasa pod wyciągiem . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 A czy ktoś był ostatnio na Skrzycznym? Wczoraj przeczytałem, że warunki są trudne, ale na kamerkach wygląda to nie najgorzej. Co prawda na FISie jest tylko kamerka na górze, a tam zawsze ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t_c Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 (edytowane) Cytat Na Skolnitach krzesło stoi 3 lata, ale zostało sprowadzone z Alp. Oni jest używane. z całym szacunkiem leitner, nie pisz bzdur, wyciąg jak najbardziej nówka, firmy Leitner Edytowane 8 Styczeń 2017 przez t_c 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 32 minuty temu, t_c napisał: z całym szacunkiem leitner, nie pisz bzdur, wyciąg jak najbardziej nówka, firmy Leitner Faktycznie, sprawdziłem teraz na lanovky.sk. Wydawało mi się, że czytałem kiedyś artykuł gdzieś o tym, że to krzesło jest używane, ale wygląda n to, że pomyliłem wyciągi Dzięki za poprawę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi