mamad Napisano 27 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2015 Witam wszystkich po letniej przerwie. Z racji tego iż w nocy z 21 na 22 września pojawił się pierwszy przygruntowy przymrozek pokusiłem się założyć temat o warunkach w nowym sezonie i pokuszenie się o pierwszą prognozę: Według moich obserwacji Październik będzie miesiącem troszkę cieplejszym niż norma. Pierwsza połowa to babskie lato:stupid: Druga połowa to już wyraźna jesień z deszczem wiatrem a pod koniec nawet z opadami śniegu i deszczu ze śniegiem w górach i miejscowościach podgórskich:mellow: W Listopadzie zima też raczej nam nie grozi bo zapowiada się ciepły choć oczywiście zdarzy się kilka dni kiedy w dzień będzie około zera w nocy sporo poniżej ale będą to tylko incydenty nie jakaś regularna zima i dobrze bo zima w listopadzie to zapowiedz jej braku:cheerful: Grudzień wygląda na ciepły a to już jest mniej fajne. Atlantyk ruszy na całego co daje nam bardziej brzydką jesień niż zimę wiec będzie przewaga temperatur plus 5 do 10 stopni. Pojawi się około 2 ataków zimy ale hmmmm czy to coś na co czekamy:confused:: Ataki mocniejsze będą na północy wschodzie i południowym wschodzie. Styczeń to dalej Atlantyk czyli dla nas rozpacz:sorrow: Zima od czasu do czasu się pojawi ale raczej bardziej na wschód od Wisły czyli nie to na co wszyscy czekamy. Odchylenie od normy do plus 2 stopni. Luty to zachód który będzie miał jesień oraz plus 10 stopni i wschód szczególnie Małopolska Podkarpacie i mazury z częstymi atakami zimy i mrozem do - 20 stopni. Marzec to zima a szczególnie pierwsze 2 dekady miesiąca. Pod koniec zrobi się wiosennie ale w kwietniu śnieg znów będzie częstym gościem. Zima zapowiada sie kiepsko średnia za to bardzo długa możliwe że długi weekend majowy czy Wielkanoc będzie można spędzić na nartach wyżej w górach czego nie można powiedzieć na pewno o Bożym Narodzeniu sylwestrze i feriach. Cóż oby było lepiej niż to wygląda na teraz a jak będzie przekonamy się już niedługo chodź nie powinno być tak źle jak rok i dwa lata temu:rolleyes:: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 27 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2015 qurde, musi nieświeże piwo w karczmie w Kamesznicy podają:stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 27 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2015 ... Według moich obserwacji ... A mógłbyś przybliżyć: obserwacji czego? Pogody, przyrody, Indian czy może długoterminowych prognoz NOAA i innych instytucji naukowych (choć to naukowe nieco w cudzysłowie, bo jak zaczynają robić prognozy, to już bardziej są instytucją wróżbitki niż naukową... :biggrin::biggrin:). Tadek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 27 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2015 Eee ne per.... każdy może powróżyć : PS. do SB :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 27 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2015 Słyszałem coś takiego kilka dni temu w radiu, to była konwersacja 2 prowadzących: NASA która zajmuje się badaniem kosmosu ogłosiła że to lato było najgorętsze w historii pomiarów a 2 redaktor mówi Czekamy co powie na to Tomasz Zubilewicz, bo NASA zajmuje się badaniem kosmosu, a Tomasz Zubilewicz jest z kosmosu :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 27 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2015 Amen :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_sbe Napisano 28 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2015 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 28 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2015 Co na to drugi forumowy ekspert od pogody, czyli Janek57? Halo, Janek?! Będzie ta zima czy nie?!!!:smile:~ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 28 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2015 A mógłbyś przybliżyć: obserwacji czego? Pogody, przyrody, Indian czy może długoterminowych prognoz NOAA i innych instytucji naukowych... Po zadaniu autorowi konkretnego pytania nastąpiło milczenie... Czyżby odpowiedź brzmiała: Po dogłębnych obserwacjach sufitu. No nie! Tak nie może być. Co za brak zaufania z mojej strony... :smile: Tadek :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2015 O tym El-srinio każdy coś z innej beczki. Jedni twierdzą że zimy nie będzie, inni zaś ze ma być w tym roku przeokropna zima w Europie I weź pan tu bądź mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2015 Cześć O tym El-srinio każdy coś z innej beczki. Jedni twierdzą że zimy nie będzie, inni zaś ze ma być w tym roku przeokropna zima w Europie I weź pan tu bądź mądry. El-nino (jakaś literka Ci się pojawiła przypadkiem) to dość złożone zjawisko (aczkolwiek jego opis brzmi prosto), którego podłoże nie jest tak do końca jasne. Wydaje się - przynajmniej do tej pory tak było - że wpływ El-Nino na pogodę w rejonach podbiegunowych oraz Europie jest niewielki. Czy to się potwierdzi trudno w tej chwili wyrokować. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 28 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2015 Witam.,,Wróżymy z fusów''. GFS najtrafniej z wszystkich modeli prognozował suszę i upały w sierpniu 2015 .,,Wpływ El-Nino na pogodę w rejonach podbiegunowych oraz Europie jest niewielki.'' Całkowita racja.Teraz moja ,,prognoza.'' Czeka nas trzecia z kolei ciepła zima ,ale w wyżej połozonych SN nie powinno byc żle . Suma opadów od początku roku jest zdecydowanie poniżej normy w polskich górach . KBW wynosi od -100 do -200mm. Zimą powinno często padać ,wyżej śnieg ,niżej deszcz.Dlaczego ,,przewiduję'' ciepłą zime po gorącym lecie? To już moja tajemnica:biggrin: Pozdrawiam Wszystkich.:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 28 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2015 Janek57, przewidujesz ciepłą zimę, ale cieplejszą od ostatnich czy trochę chłodniejszą? Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 2 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2015 Nie wiem jaka będzie zima, ale wczoraj było u mnie rano (jakby nie patrzeć - na nizinach) -0,5*C. W Jakuszycach było -7*C a na Hali Izerskiej -10*C. Październik według GFS ma być lekko chłodny, a wg CFS ciepły. Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arnoldd Napisano 2 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2015 Październik według GFS ma być lekko chłodny, a wg CFS ciepły. Najdokładniejsz prognoza : albo będzie padać albo nie będzie padać :crazy: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 8 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2015 Witam i życzę wszystkim Forumowiczom zdrowia ,szczęścia i udanego sezonu narciarskiego 2015/2016. Bardzo ciepłe powietrze napływa w tej chwili nad znaczną część Europy. Według prognoz listopad 15 może okazać sie cieplejszy od października. W tej chwili rekordowo ciepło jest np. we włoskich Alpach np. w regionie Alta Valltelina http://www.santacaterina.it/en_serv_meteo.aspx W polskich górach do tego dochodzi duży niedobór opadów (szczególnie Sudety). Sezon może rozpocząć sie póżno i trwac krótko. Stawiam na śnieżną drugą połówkę grudnia i mroźny styczeń. Luty może być znowu ciepły. To tylko moje ,,prognozy''. Zarezerwowałem wyjazd w Alpy (wysoko) na drugą połowę stycznia i na 90 procent będzie super narciarsko ,podobnie jak w porzednich 5 latach. Pozdrowiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 8 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2015 U mnie rano było 14 stopni, a wczoraj tylko 6! Z tego co wiem, to w górach jest podobnie. Mam nadzieję, że Twoje grudniowe prognozy się sprawdzą, bo po świętach jadę do Szczyrku, więc śnieg musi być :smile: Styczeń wg mnie będzie chłodniejszy od tegorocznego, bo bardzo rzadko się zdarza, żeby 2 lata z rzędu nie napłynął do nas wyż rosyjski. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 8 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2015 Styczeń wg mnie będzie chłodniejszy od tegorocznego, bo bardzo rzadko się zdarza, żeby 2 lata z rzędu nie napłynął do nas wyż rosyjski. Pozdrawiam! Dokładnie to w południowej Polsce dwa stycznie z kolei 14 i 15 były zdecydowanie powyżej średniej i np. w Katowicach w 2014 dwa stopnie a w 2015 trzy stopnie powyżej sredniej . W górach to odchylenie od średniej było równie duże. Też stawiam na mroźny kontynentalny wyż rosyjski lub skandynawski i średnią stycznia 2016 poniżej średniej wieloletniej.Oczywiście pogoda jest prawie nieprzewidywalna i możemy sobie tylko ,,prognozować'' .Jaka będzie zima 15/16 to : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 9 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2015 Od soboty zapowiadany jest mróz i opady śniegu :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2015 Od soboty zapowiadany jest mróz i opady śniegu :happy: Gdzie? W Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 9 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2015 Na Kasprowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2015 Na Kasprowym To się zgadza, prognoza pogody na weekend dla Kasprowego Wierchu mówi o ujemnych temperaturach i opadach śniegu . Przez trzy dni ma spać, wg prognozy, prawie 50 cm śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 9 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2015 Wiem zerknąłem na http://www.yr.no/sted/Polen/Lillepolen/Kasprowy_Wierch/langtidsvarsel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 9 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2015 http://www.snow-forecast.com/resorts/Szczyrk/6day/top Szczyrk http://www.snow-forecast.com/resorts/Zakopane/6day/top Kasprowy http://www.snow-forecast.com/resorts/Pilsko/6day/top Pilsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 9 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2015 W nocy regularnie mróz, a po 20.11... http://www.meteoprog.pl/pl/review/Chopok/ Na 4.12 na pewno naśnieżą kilka tras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi