asiek Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Hej, chciałbym zapytać czy był ktoś w tym sezonie w ośrodku złoty groń? istebna.org/wyciag-narciarski.html i czy warto tam się wybierać? Jeśli zamiast tego polecacie coś innego to propozycje będą mile widziane. Proszę o wyrozumiałość ponieważ to jest dopiero mój drugi sezon kiedy w ogóle mam narty na nogach! Powiem tak: właściciele bardzo się starają i wkładają sporo pracy, aby stok był dobrze przygotowany. Najczęściej wychodzi im to dobrze. Trzeba się jednak liczyć z tym, że ośrodek dość mocno oblegany, szczególnie w czasie ferii, więc stania w kolejce trochę jest. Jednak tak jest w zasadzie w większości stacji z kanapami gdzie jest w zasadzie jedna główna trasa. Taki już ich urok w sezonie :smile: Edytuję: teraz dojrzałam, że piszesz Złoty Groń, a wkleiłeś stronę Zagronia. To dwa różne ośrodki w niedużej odległości od siebie, ale jednak inne. Doprecyzuj proszę, o który chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 (edytowane) Hej, chciałbym zapytać czy był ktoś w tym sezonie w ośrodku złoty groń? istebna.org/wyciag-narciarski.html i czy warto tam się wybierać? Jeśli zamiast tego polecacie coś innego to propozycje będą mile widziane. Proszę o wyrozumiałość ponieważ to jest dopiero mój drugi sezon kiedy w ogóle mam narty na nogach! Byłem ostatnio na Sylwestra i już wtedy warunki były dobre.Po ostatnich mrozach zapewne się jeszcze poprawiły. Jeśli to twój drugi sezon,to Złoty Groń i położony obok Zagron ( można kupić wspólny Karnet) będą dobrym wyborem.Jedyny minus - może być dużo ludzi. Obok Złotego jest jeszcze trzeci ośrodek - Chichot,też na tym samym karnecie, ale tam jest podwójny orczyk.Nie weim też,czy on będzie działać w tym sezonie. Przemieszczanie się między wszystkimi trzema ośrodkami na nartach nie stanowi problemu. Czy coś innego? Masz też we Wisle kilka ośrodków: Nowa Osada,Klepki,Cienkow,Skolnity,czy mniejsze z orczykami,jak Siglany czy Pasieki. Ewentualnie w Zwardoniu "Zwardoń Ski" i wyciag krzesełkowy na Małym Rachowcu. Edytowane 25 Styczeń 2016 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Po poprzedniej wizycie w Kamieńsku uknułem sobie, że owszem mogę tu jeszcze przyjechać po weekendzie ale dopiero jak otworzą całą szerokość górki. Miałem wybrać jakiś słoneczny dzień, ale nadchodząca odwilż nie dała wyboru, więc o 7 pobudka i w drogę na górkę. Po drodze deszczowo, więc to zwiastowało.. ciekawe warunki . Ale dojeżdżając widać, że na górce biało, żaden brud spod śniegu nie wystaje, więc powinno być w miarę OK: Przy kasie takie info, chociaż ostrzegają a nie jak kiedyś w SON : Już idąc pod krzesło czuć, że warunki mimo deszczu są ciekawe, w nocy przymarzło i zrobiła się dość twarda skorupa na wierzchu: Jak widać mało kto tutaj przybywa by ruszyć pierwszym krzesłem do góry: Ale to nic złego, sam przyjeżdżam tutaj tylko na poranne 2-3 godziny, a potem robi się tłoczno a ja w tym czasie jestem już po nartach . Co do jazdy, chyba najlepszy dzień tutaj w tym sezonie, nocny deszczyk został zmrożony i zrobiło się przyjemnie twardo, jedyne co przeszkadzało to momentami rzęsisty deszcz, ale wycieraczek do gogli jeszcze nikt nie opatentował . I jeszcze jeden strzał z góry stoku, sztruksik nawet o 10:45 :wink:. Podsumowując, fajnie było się wybrać nawet tutaj, przed nadchodzącą odwilżą. Niech zima wraca, bo mimo natłoku pracy dobrze byłoby się wybrać do Szczyrku, tylko niech otworzą Czyrną . Pozdrowienia wszystkim! 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Byłem ostatnio na Sylwestra i już wtedy warunki były dobre. Czy coś innego? Masz też we Wisle kilka ośrodków: Nowa Osada,Klepki,Cienkow,Skolnity,czy mniejsze z orczykami,jak Siglany czy Pasieki. Ewentualnie w Zwardoniu "Zwardoń Ski" i wyciag krzesełkowy na Małym Rachowcu. Puki Schengen działa to bliżej będzie do Piska -Kempaland, i niewiele dalej wiekszy osrodek Mosty u Jablonkowa .. szybkie talezyki Tatrapoma Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Jeszcze dla małego zobrazowania wczorajszej sytuacji:Kolejka po karnety na Klepkach - jak można się domyślić strzałka wskazuje koniec ogonka, a jego początek nawet nie załapał się w kadrze :wink: był jeszcze dobre 2-3 metry z prawej strony (okolice parasola): A to już sam stok w czasie przerwy obiadowej: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Bylem wczytaj na nocnej jedzie w Myślenicach. Ok system już działa i otwarte są obie trasy, dalo się też zaparkować pod wyciągiem. Ogólnie bardzo fajnie było. Tapatalkiem z Lumii 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Zieleniec cd.Witam dzisiejszy 3 i ostatni dzień ślizgania w Zieleńcu, pogoda jak i warunki nie rozpieszczały nas:sorrow:, padał deszcz a o warunkach opowiedzą ładnie fotki:stupid: :stupid::stupid:Cóż mogę napisać o Zieleńcu, nic dobrego; trasy krótkie, słabo przygotowane, jeździ sporo "goryli" bez kijków( bez urazy ), byłem ,zobaczyłem i raczej więcej się tu nie pokażę:stupid:. Mieszkamy w Dusznikach i jedyny pozytyw takiego rozwiązania jest ta fotka- podane w fajnej knajpce poniżej naszej kwaterki i do tego pyszne:tongue:I jeszcze coś takiego- tutejszy oddział ZUS-u:eek::wink:, pozdrawiam i do zobaczenia w LUTYM:tongue: 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Podsumowując, fajnie było się wybrać nawet tutaj, Pełen szacunek! Taka pogoda, wielu by się zniechęciło a Ty zadowolony śmigasz! :applause: Prawdziwy pasjonat! Oby zima szybko wróciła! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Pełen szacunek! Taka pogoda a Ty zadowolony śmigasz! :applause: Prawdziwy pasjonat! Czekaj czekaj ja też tam jutro będę :stupid::wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
conda Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 (edytowane) Wisła Cieńków. Jeździłem dzisiaj od 9.00 do 11.00 Trochę obawiałem się deszczu który lał przez całą droge od Żor, ale na mijscu przywitał nas śpiący śnieg :)Warunki bardzo dobre, bez tłoku na stoku i kolejek przed wyciągiem.Na Klepkach dzisiaj było pusto ... Edytowane 25 Styczeń 2016 przez conda 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaK Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 (edytowane) Kotelnica Białczańska 25.01Witam wszystkich;)Tyle razy już przeglądałem relacje z polskich i słowackich stoków, że stwierdziłem że pasuje w końcu dać też coś od siebie ;pA więc Kotelnica: rano od 9:00 warunki świetne, równo, twardo ale bez lodu. Do 11:00 niewiele ludzi, potem już niestety jak to w Białce. Choć nawet o 14:00 dało się jeszcze pojeździć bez czekania po wciąż niezniszczonej trasie ( ludzie są wygodni i woleli czekać w kolejkach do krzesełek gdy pareset metrów dalej, zero czekania do orczyków "FIS-owskich" )Ale niestety odwilż już na całego. Rano było jeszcze -3, bez opadów, przed 11:00 zaczęło dość mocno sypać, niestety z biegiem czasu, ok 13:00 śnieg zaczął przechodzić w deszcz ze śniegiem i sam deszcz. Także przed 15:00 podjęliśmy decyzję o ewakuacji;) Trasa FIS - cały dzień bardzo dobre warunki, ludzi do krzesełka zaczęło mocno przybywać przed 12:00, ale orczyki jak wspomniałem bez kolejek. Trasy 6 i 6a - rano genialne. Ale niestety wytrzymały jak zwykle, czyli max 1h. Tłumy ludzi ześlizgujących się do Pasieki i dalej do nowych kolei nie pomagają zachować tych tras w dobrej kondycji...Trasy pod Pasieka Express - zdecydowanie najbardziej zatłoczone i zbyt płaskie - nie ma tam co szukać, w szczególności że po południu do wyciągu czekało się już ponad 10min"Nowe" trasy pod nowymi kolejami - o 13:00 ciągle w dobrym stanie, jednak kolejki do wyciągów już delikatnie mówiąc spore;) Co ciekawe, do tegorocznej kolei "Remiaszów" zawsze trochę dłużej czekania niż do położonej tuż obok "Jankulakowski". Ogólnie wyjazd udany, dobrze spędzone ostatnie chwile zimy w tym miesiącu:) Edytowane 25 Styczeń 2016 przez KubaK 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Miałem dziś wybrać się na wieczorną jazdę na Żar.Niestety o godz. 16 w okolicach B-B już na tyle mocno lało,że zrezygnowałem.Co gorsza,prognozy pogody nie napawają optymizmem - będzie ciepło,dużo deszczu i silnego wiatru. :frown:: :sorrow: Jeszcze rano miałem przed domem ok. 10 cm śniegu pod domem,a wieczorem już zielono... Chyba będzie spore spustoszenie na beskidzkich stokach... :frustrating: Jedyna nadzieja w Chopoku,bo tam może sypać śnieg. Ewentualnie powyżej Miziowej... : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 [ATTACH=CONFIG]26533[/ATTACH]- podane w fajnej knajpce poniżej naszej kwaterki i do tego pyszne:tongue: Uwielbiam Twoje zdjęcia ! mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Miałem dziś wybrać się na wieczorną jazdę na Żar.Niestety o godz. 16 w okolicach B-B już na tyle mocno lało,że zrezygnowałem.Co gorsza,prognozy pogody nie napawają optymizmem - będzie ciepło,dużo deszczu i silnego wiatru. :frown:: :sorrow: Jeszcze rano miałem przed domem ok. 10 cm śniegu pod domem,a wieczorem już zielono...Chyba będzie spore spustoszenie na beskidzkich stokach... :frustrating: Jedyna nadzieja w Chopoku,bo tam może sypać śnieg. Ewentualnie powyżej Miziowej... : :eek::eek::eek: Nie ma złej pogody na narty... są tylko słabe charaktery i nieodpowiednia odzież :biggrin: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 (edytowane) :eek::eek::eek: Nie ma złej pogody na narty... są tylko słabe charaktery i nieodpowiednia odzież :biggrin: Bardziej miałem obawy,że ośrodek nie będzie jeździł podczas takiej pogody... Wiele ośrodków w takie dni skraca czas pracy.Niektóre,jak Soszów,nawet o tym wcześniej informują na swoich stronach i fejsie.Patrzyłem na stronę PKL - chyba ich stronka znowu została przemodelowana - a tam brak możliwości obejrzenia obrazu z kamer.Tylko z Żaru... Trochę mnie to zbiło z tropu... :redface: PS.Starzeje się... :biggrin: Edytowane 25 Styczeń 2016 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 Jaworki - Homole (koło Szczawnicy)Fajnie i tanio. Do tego ogólnodostępny gigant z pomiarem czasu. Czynne 2 trasy, a w zasadzie trzy - bo jeszcze taki mały orczyk. Trochę śniegu zgromadzone "na zapas" i teraz trwa budowa snowparku (w zeszłym roku był całkiem fajny).Warunki naprawdę dobre, miejscami wychodził lód, ale to zrozumiałe. Wczoraj temperatura koło zera. Przez dłuższą chwilę padał śnieg i spadło go kilka centymetrów.[ATTACH]26567[/ATTACH][ATTACH]26568[/ATTACH][ATTACH]26569[/ATTACH]Zdjęcia niestety zrobiłem tylko na górze, czyli nie uchwyciłem stromego...Jedyny minus ośrodka, to archaiczne krzesła.Dziś uderzamy na Palenice w Szczawnicy. Od 7:30 siedzę w oknie i w sumie niewiele widzę, bo taka mgła. Ale przynajmniej padać przestało, więc można iść!A to jeszcze pamiątka z Jaworek:[ATTACH]26570[/ATTACH]Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 A co tu taka cisza :eek:, jestem pod Bełchatowem ,jutro podskoczę do Kamieńska to skrobnę kilka słów czy coś jeszcze zostało śniegu:sorrow::wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 Dzisiaj Szczawnica.Rano okrutna mgła i mokro... Z nieba kapie, z dachów kapie, z drzew kapie, z gór spływa... Przez cały dzień +5. A na Palenicy śniegu dużo! Żadnych przetarć czy minerałów! Działają trzy trasy: szafranówka, dwójka i jedynka (przy czym dolna ścianka nieco węższa niż zwykle). Oczywiście bardzo miękko i po 13 sporo zasp na trasie, ale i tak byłem pod wrażeniem tego, jak te trasy wyglądały. Zobaczymy, co będzie jutro, bo ma być +9... [ATTACH]26612[/ATTACH] [ATTACH]26613[/ATTACH][ATTACH]26614[/ATTACH][ATTACH]26615[/ATTACH][ATTACH]26616[/ATTACH][ATTACH]26617[/ATTACH]Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 A co tu taka cisza :eek:, jestem pod Bełchatowem ,jutro podskoczę do Kamieńska to skrobnę kilka słów czy coś jeszcze zostało śniegu:sorrow::wink: Warunki możesz mieć ciekawe ale życzę udanej jazdy ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 Dziś w Szczawnicy naprawdę niezły warun. Rano twardo i długo trzyma. O 12-13 jasne, że nie ma siły na twarda trasę, ale zaskakująco dobrze się to wszytko trzyma. Wszystkie zrobione dziś zdjęcia pochodzą mniej więcej z godziny 12-12:30.[ATTACH]26618[/ATTACH][ATTACH]26619[/ATTACH][ATTACH]26620[/ATTACH][ATTACH]26621[/ATTACH]I na koniec temperatura o godz 14...[ATTACH]26622[/ATTACH]Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 Będę w weekend w Cieszynie. Co polecacie w okolicy na 2-3 godzinki porannego nartowania ? Myślałem o Czantorii, jakie tam teraz warunki przy tych temperaturach +10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areski Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 Spieszmy się korzystać ze śniegu, bo szybko odchodziWitam,Dębowiec - wiosna / + 11 / w środku zimy Śnieg znika jak w listopadowy wieczór ruda wódka na myszach :frown:: Narciarzy niewielu. Jeżdżą na bicyklach lub na sucho męczą kajty, jak jeden dziś pod stokiem, przed zbliżającym się długimi susami / nie mylić z szusami :sorrow: / sezonem - tfu, tfu, tfu przez lewe ramię - letnim... Pzdr A. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 jutro podskoczę do Kamieńska to skrobnę kilka słów czy coś jeszcze zostało śniegu:sorrow::wink:Byłem, zobaczyłem śnieg jest choć przy takiej pogodzie zaraz go nie będzie:eek:, kilka fotek :wink:A tu jeszcze widok z hotelu w którym mieszkamy:wink::eek::eek: 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 Jechałem dziś na wyciągu z Panem, który wczoraj szusował w Białce i mówił, że tam niezłe warunki. Czy to polega na prawdzie, tego nie miałem jak zweryfikować Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 Relacja z dzisiejszego Żaru: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?21042&goto=newpost#post230230 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi