leitner Napisano 18 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2017 W COS śnieżą dolny FIS do Kanionu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 18 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2017 31 minut temu, leitner napisał: W COS śnieżą dolny FIS do Kanionu. No i masz babo placek...nie planowałem Szczyrku w tym roku, bo zaliczam Białkę, Kasprowy, Chopok i Velka Raca x2, ale pogoda i właściciele robią wszystko bym jednak zajrzał do Szczyrku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 18 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2017 Skrzyczne, FIS, poranek, gigantowa narta... Czego chcieć więcej od życia? Taki widok tylko na Skrzycznym 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 18 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2017 Dwie Doliny Muszyna-Wierchomla Alpejskie warunki panują w wyżej podanej stacji Ludzi troszkę jest ale kolejek specjalnie nie ma Przygotowanie tras bez zarzutu 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Kasina Wielka-Śnieżnica Warunki bardzo dobre Jazda bez kolejek Szybka 6-osobowa kolej linowa robi tu dobrą robotę,wjazd około 6min Trzeba jeszcze wspomnieć o bardzo wysokiej czułości czytnika kart 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magda Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Dnia 17.01.2017 o 20:33, t_c napisał: Patrząc po kamerkach to nie mogę uwierzyć, że są śląskie ferie.. wszędzie raczej mało ludzi (na Skolnitym wybitnie mało). No na Klepkach nie ma mało ludzi... ale to w sumie bardziej stok do nauki, a nie do jazdy Ja sie tam wybieram, ale ten widok z kamerki mnie przeraża.. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t_c Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 (edytowane) Cytat No na Klepkach nie ma mało ludzi... ale to w sumie bardziej stok do nauki, a nie do jazdy Ja sie tam wybieram, ale ten widok z kamerki mnie przeraża.. to powodzenia jeśli się tam wybierasz ps. ten obraz z kamery pokazuje w jakich miejscach budować "stacje narciarskie" : byle było szerooooko i płaaaasko i interes się kręci.. Edytowane 19 Styczeń 2017 przez t_c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 A co jak za parę lat ci narciarze z oslich łączek nauczą się jeździć o przeniosą się na normalne trasy? Wysłane z mojego F3112 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t_c Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Cytat A co jak za parę lat ci narciarze z oslich łączek nauczą się jeździć o przeniosą się na normalne trasy? tak z obserwacji mieszkańca okolic Wisły i Ustronia - widać wyraźnie, że popularność stoków wymagających trochę umiejętności jest wyraźnie mniejsza niż powiedzmy 10 czy 20 lat temu.. Ci początkujący co się nie zniechęcą pojadą choćby raz w roku w Alpy (znam takich, co tylko raz w roku jadą na narty..) a na ich miejsce będą następni początkujący.. sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Małastów-Magura Małostowska Świetne warunki panują na Magurze Szczątkowe ilości narciarzy 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 7 godzin temu, t_c napisał: ps. ten obraz z kamery pokazuje w jakich miejscach budować "stacje narciarskie" : byle było szerooooko i płaaaasko i interes się kręci.. Kilka osób (Panie po czterdziestce) po wizycie na Skolnitym już tam nie pojedzie bo niebieska ,,strasznie trudna'' a do czerwonej nawet nie podjechały. Podsłuchałem rozmowę w lokalu u góry. Bardzo wychwalały pobyty w Białce t.Myślę ,że na Skolnitym trasa niebieska zostanie w najbliższym czasie ,,ułagodzona'' i straci dużo na swej atrakcyjności. Powracając do warunków. Warto pojechać na Czantorię czy zbyt ,,lodowato'' ? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 56 minut temu, marcinn napisał: Małastów-Magura Małostowska Świetne warunki panują na Magurze Szczątkowe ilości narciarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Piękne okoliczności przyrody, a jak z infrastrukturą? Swoją drogą, rano Kasina, po południu Małastów? Małe Tour de Ski? Jak Ty to robisz?.... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Infastruktura spoko A Tour de Ski właśnie zaczeliśmy, Jesteśmy w drodze do Włoch Oj będzie się dzialo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, marcinn napisał: W takim razie szerokiej drogi, a na miejscu pięknej pogody, takiej jaką ma Marboru... Edytowane 19 Styczeń 2017 przez San28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 48 minut temu, marcinn napisał: Infastruktura spoko A Tour de Ski właśnie zaczeliśmy, Jesteśmy w drodze do Włoch Oj będzie się dzialo Do Włoch przez Podkarpacie? Powodzenia, zazdroszczę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Od jutra rusza Bieńkula, dziś pracowały ratraki: Dziś w SONie pięknie, słoniecznie, mroźnie i twardo Uwaga na trasę nr 1 bo spore przetarcia i kamory. Na 4 też trochę kamieni, reszta tras elegancko. Ludzie do 10 niewiele, później troszkę więcej, kolejki mniej więcej od bramek 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czepek Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 O SONie krótko i zwięźle napisał Pływak. Byłem tam wczoraj. Starałem się zrobić wszystko by być tam na 8. Oczywiście się nie udało i wylądowałem o 8:15 na parkingu na Pośrednim. Tam jeszcze spokojne parkowanie niedaleko stoku. Przebieranko i zacząłem chyba 8:30. Na Julianach krótki rekonesans tras(nie jechałem w końcu ani razu tylko 12). Na 9 miałem wrażenie że lekkie przetarcie czy kamolce ale czasem nie wiem czy to szyszki czy minerały. Następnie Golgota która o tej porze jeszcze bardzo porządna i zaskakująco pusta. Nie jest to łatwa trasa dla mnie ale chyba po raz pierwszy zjazd w bardzo dobrym tempie. Następnie kierunek Hala Skrzyczeńska i zjazd 1 do Czyrnej. Jechałem tam drugi raz w życiu ale skumałem zachwyty nad ta trasą. Niestety już wtedy były lekkie przetarcia. Na tyle duże że się zatrzymałem i dopiero wtedy do mnie dotarło, że ktoś może ciąć w dobrym tempie i mi zrobi ała. Dalej już bez zatrzymywania w mega pozytywnym nastroju, że sie udało "zaliczyć" tą traskę. Ja mam tylko jedne narty i mi żal, ale jak ktoś ma "szutrowki" to nic tylko walczyć z tą trasą bo naprawdę profil fajny. Pozostaje mieć nadzieje, że ktoś to kiedyś naśnieży(ew. poszerzy) a nie wpadnie na pomysł by wyrównywać. Z Czyrnej(chodziła prawa część orczyków przy Bieńkuli) wywaliłem się na orczyku(też 2 raz w życiu). Ja zostałem gość pojechał, ale wyraźnie moja wina. Odpadających z tego wyciągu było wielu. Wg mnie powinien chodzić ten krótszy wyciąg z Czyrnej(przynajmniej jedna nitka). Tam jest moim zdaniem łatwiej. Zjechałem na spokojnie lewą częśćią orczyka. Druga próba wjazdu już pozytywna. Następnie Małe Skrzyczne gdzie bajeczne widoki i cała masa "fotoreporterów". Na 2, 4 i 7 żadnych przetarć nie zauważyłem. Co ciekawe momentami miałem wrażenie, że jestem sam na stoku. Dwa razy zjechałem też 6 co jakoś specjalnie porywające nie jest ale to miła odmiana. Na minus sporo lodowych grudek, a nawet jakiś dużych "kamolców lodowych". Do tego zamknięta 2 do Czyrnej w dolnej części(nad tymi domami). 3 poniżej niby bez zarzutu ale tam jest ta śmieszna droga z napisem "STOP". Z Bieńkuli tylko dobiegał jakże miły dźwięk pracujących ratraków i armat. Na koniec spokojny wjazd w kierunku Julianów(na wyciągu koło Golgoty podjechałem bezpośrednio pod orczyk-zero ludzi). Na Julianach już bardzo dużo uczących się dzieci ale wszystko bardzo na spokojnie i w sumie bez większych kolejek. Zauwazyłem dziwną sprawę. Od pewnego momentu na wszystkich wyciągach szły obie nitki. Do jednej 30 ludzi do drugiej 5. I te 30 nie wiedzieć dlaczego karnie stoi. W Czyrnej zdążyłem obejść budę i i tak być dużo szybciej niż stojąć w 30 osobowej kolejce. Tak więc jak ktoś nie miał potrzeby stać w kolejkach to tak właściwie od bramek trzeba poczekać. jak na ferie Śląskie to dla mnie zaskakująca sprawa(spodziewałem się mega tłumów po 10). Nic tylko korzystać bo takie puchy to się w SONie już chyba nie wydarzą. Zima fajnista. Pogoda niczego sobie(rano było troszkę mgły tak po 11 było już idealnie). W pierwotnej wizji miałem połaczyć COS z SONem ale po pierwsze nie miałem czasu na autobusy, po drugie jak widzę tych naganiaczy za 10zł w city Szczyrku to mnie telepie a do tego wszytskiego przesunęli przystanek autobusu w Solisku. Pod Dolną stacją wyciągu na Skrzyczne jakieś wojsko stało. Miałem wrażenie, że w Szczyrku też jakiś mundurowych widziałem. Ciekawe jak z frekwencją w COS(czy ta gromada wojska nie zablokowała kolei?!?). A może w tym sezonie(śniegu pod dostatkiem) ktoś próbował przechodzić z SON do COSu??? 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogas Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 (edytowane) @czepek przechodziliśmy z żoną z SONu do COSu trochę ponad tydzień temu. Bez problemu. Wojskowi też byli, w SONie i COSie, mają zajęcia sportowe. Pytałem czy dostali jakieś ocieplenie pod mundury (w końcu było wtedy -15 w dzień). Mieli dodatkowe bluzy z polaru. O tyle dobrze, że jest mróz to chociaż nie przemokną. Edytowane 19 Styczeń 2017 przez Rogas 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paypal Napisano 20 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2017 (edytowane) COS - Szczyrk Dziś od rana COS Szczyrk - wstyd się przyznać bo na nartkach już ładnych parę lat ale w tym ośrodku jeszcze nie byłem. Tym nie mniej myślę relacja obiektywna. Rano ludzi mało - na parkingu 10zł i do kasy. Najpierw kszesełko 2os - gdybym wiedział zabrałbym poduszkę Potem nowa kanapa - szkoda żże nie podgrzewana. Trasy : Cóż, to tylko moja opinia ale wg mnie przygotowane słabo. Zaznaczam byłem od godziny 8 rano gdzie ludzi troche było ale kolejki szły na bieżąco, Wg mnie problemem jest duża grupa początkujących narciarzy którzy nie radzą sobie w tych warunkach i ześlizgują się z tras odsłaniając co nieco no ale po koleji : Jadę najpierw Czarna FIS - początek ok, pierwsza ścianka i masa lodu, następnie duzo połaci lodowych, są też kamienie. Dojeżdzam do chyba największej ścianki - wszyscy jadę w lewo no to myśle jade na wprst - strzał dyche bo ludzie się boją i warunki tam super. Jadę dalej wpadam na tor do slalomu - super, małe śmigi i lece dalej. Tylko zaraz, coś ludzi nie ma... Ku...wa przeocxyłem orczyk - no to jadę na dół. Trasa niebieska w stanie złym - trawa, kamienie, przetarcia, lód - generalnie nie polecem. Niestety znów to krzesło gdzie bez poduszki ani rusz. Wjechałem, - myśle, spróbuje Ondraszka od góry - jadę, trasa w niezłym stanie, jakies tylko pojedyńcze minerały, lód miejscami ale daje radę - nie jest najgorzej. No - wreszcie zjechałem pod krzesło - to próbujemy odbić z czarnej na czerwoną - udaje się - nagle jakiś STOP - to orczyk, jadę dalej, dośc duzo lodu, grudki zmrozonego śniegu - generalnie - nie podoba mi się. Ludzi coraz więcej. Próbuję jeżdzić czarną ale trzeba miec oczy do okoła głowy - myśle, kurcze co tu zrobić - i nagle zobaczyłem że w dole jest dodatkowy orczyk - nowa poma - a obok niej resztka trasy czerwonej i niebieska - te przygotowane super, nie mam zastrzeżeń i do końca mojego 3 h karnetu latam na zmianę tędy. Zjazd w dół czerwoną - owszem, też warunki dość trudne, ale duzo lepsze niż na niebieskiej IMHO. Pakuje sprzęt - na dole sajgon, dżżo ludzi, brak miejsc na parkingach - uf, dobrze że ja w drugą stronę Wg mnie trasy w ocenie 1-5 Czarna: 4- Kaskada od czarnej : 3+ (wyżej dopiero śnieżą) Ondraszek górny : 4 Niebieska i czerwona przy orczyku: -5 Zjazdy w dół : Niebieski 2+ Czerwony 3 Edytowane 20 Styczeń 2017 przez paypal 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_greco Napisano 20 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2017 Wróciłem właśnie z Czantorii. Rano genialnie , trasy miodzio - twardo, ròwno, szybko ale każdy da radę . Od 12 stromizny robią swoje - przybywa "betonu"' , odsypòw, ale lodu niewiele. Do 12 praktycznie bez kolejek ,na wyciągu jeździmy towarzysko po 2- 3 osoby . Po 12, w związku z pogorszeniem warunków , stok staje się wymagający a i zagęszczenie narciarzy rośnie co mocno obniża przyjemność korzystania. Wyjazd udany - za 65 PLN ( za 4h) pojeździlismy jak bąki , bez kolejek i w niezłych jak na stromość trasy warunkach. Niebieskiej nie testowałem ale ktoś się tam ześlizgiwał czyli da się. W okraglaku na górze leją wybitne piwo( na bazie Tyskiego) z miodem, imbirem i korzeniami - JEDNO!!! polecam. Na koniec - smutne, ale serki kupione na straganach w centrum Ustronia smakiem i aromatem do tych przywiezionych z Podhala mają się na prawdę nijak. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 20 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2017 19 godzin temu, Plywak napisał: Od jutra rusza Bieńkula, dziś pracowały ratraki: Bieńkula ruszyła. Obiecywanego sztruksu nie było, było lodowe gruzowisko. Może to lepiej bo zniechęcało od szaleństw. Minerałów i przetarć nie zauważyłem. Moje kolana powiedziały, że drugiego zjazdu po gruzie nie wytrzymają, najlepiej w rodzinie jeżdżąca córka powiedziała, że trasa nie sprawia jej przyjemności (jechała tu pierwszy raz w życiu). 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 20 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2017 Warunki w Śródmieściu w Warszawie bardzo dobre Na trasie biegówkowej leży do 30cm śniegu. Za kilka dni odbędą się tutaj pierwsze tego typu zawody w biegach narciarskich 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 21 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2017 (edytowane) Szczyt Skrzycznego wygląda obecnie tak. Rano była tam spora mgła i widać, że niżej jest chyb nadal. Ciekawe czy ten pierścień na niebie to efekt optyki kamery czy też jest taki w rzeczywistości. Niestety dzisiaj jeszcze z domu patrzę na stoki bo przeziębienie uporczywie się mnie trzyma, ale może jutro lub w poniedziałek w końcu uda się ponartować. Edytowane 21 Styczeń 2017 przez andy-w 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 21 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2017 26 minut temu, andy-w napisał: Szczyt Skrzycznego wygląda obecnie tak. Rano była tam spora mgła i widać, że niżej jest chyb nadal. Ciekawe czy ten pierścień na niebie to efekt optyki kamery czy też jest taki w rzeczywistości. Niestety dzisiaj jeszcze z domu patrzę na stoki bo przeziębienie uporczywie się mnie trzyma, ale może jutro lub w poniedziałek w końcu uda się ponartować. Aaaaaa, boisz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi