Scornize Napisano 15 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Witajcie! Zawitałem tu jako nowy członek forum, z nadzieją, że ktoś bardziej doświadczony pomoże mi z doborem sprzętu. Obecnie miałem 2 lata przerwy(ostatni sezon to 2012/2013) z różnych przyczyn, a chciałbym powrócić do narciarstwa. 1. Płeć - Mężczyzna 2. Wiek - 21 3. Waga - ~75kg 4. Wzrost - 184 cm 5. Na nartach jeżdżę od 10 sezonów z przerwą, ( +-18 dni w sezonie) (ostatni wyjazd na 5 dni) 6. Moje umiejętności określam na 6/7 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Aktualnie nie posiadam 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Również brak 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - Rekreacyjnie, ale z zacięciem sportowym. Czasami zapuszczę się w "teren". 10. Upatrzyłem sobie narty - Atomic Nomad Tune 173cm(2014 nowe)/ Fischer Progressor 800 170cm (2012 używane/2014 nowe) 11. Mój budżet na narty to około - Na całość (buty+narty) chciałbym przeznaczyć max 1000(górne maximum 1200)zł Jako swój posiadałem jeden model nart, od samego początku przez 4/5 sezonów, pewne Rossignol'e których nazwy już nie pamiętam-juniorki, następnie tylko i wyłącznie na wypożyczanych, ostatnio Fischer RX(też dokładnego modelu nie podam, bodajże 2) na których jeździło mi się wyjątkowo dobrze. Jeżeli chodzi o buty to celowałbym w flex 100 i tutaj wiem - muszę mierzyć i testować. Problem u mnie jest z dosyć wysokim podbiciem, więc jeżeli ktoś wie w co mniej więcej celować to proszę o jakiekolwiek nakierowanie. Co do nart, to nie wiem czy nie celuję w zbyt duży rozmiar. Nozdrza mam na poziomie ~170 cm... Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scornize Napisano 15 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Jestem otwarty na inne propozycje w sprawie nart Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 15 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Zacznij od butów o flexie około 100 (orientacyjnie nowe buty to wydatek od 700zł do ....... ) a jak kupisz buty to do wypożyczalni i na stok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 22 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2015 Buty 100 minimum. Narty długość nart.......sezon ogórkowy to raz i odzewu dużego nie ma, ale mało napisałeś o swojej jeździe to dwa, ale umiejętności już są to trzy, ale z nimi powinieneś wiedzieć, że długość w którą celujesz nie jest za długa to cztery, ale ja nie wiesz to.....co doradzić ? :smile: Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scornize Napisano 28 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2015 (edytowane) Racja, mój błąd co do braku informacji. Lubię jeździć po świeżym puchu, jak również dobrze przygotowanym stoku.W momencie kiedy pojawiają się muldy, to sobie radzę stosunkowo dobrze, chociaż nie powiem, że sprawia to do końca ogromną przyjemność(np. Białka Tatrzańska ok. 19-21). W las raczej się zapuszczać nie będę, ostatnio prawie wyrżnąłem w drzewo... Kwestia nart i techniki. I tu przechodzimy do slalomu- nie do końca dobrze radzę sobie na tyczkach. Zjechać, zjadę, natomiast gracji w tym będzie nie wiele. Tu również muszę popracować nad techniką. Zdarzało się uczyć znajomych, stąd częsta jazda tyłem - teraz staram się namówić lepszą połowę na narty, a nie miała z nimi nigdy styczności. Tu będzie ciężki orzech do zgryzienia. Ale nie o tym mowa. Udało mi się dobrać buty -Tecnica Cochise 110 13/14. Psują idealnie, dobrze się w nich czuję i myślę, że z 5 sezonów w nich pojeżdżę. Jednocześnie zmieniają się aspekta budżetowe. Na same narty jestem w stanie wydać 1000-1100 zł. Co do długości, w sumie to nigdy nie miałem styczności z nartami dłuższymi ode mnie, bądź równych mojemu wzrostowi. Zawsze były to narty max do wysokości nosa, czyli obecnie ok 170 cm, więc nie posiadam praktycznej wiedzy i doświadczenia w tym zakresie. Nie mam pojęcia jak to będzie wpływać na moją jazdę. Natomiast lepiej się czuję na nartach o dl. ~170 a niżeli 160. Nadal zastanawiam się nad progresorami, jednak w przyszłym tygodniu udam się do komisu/sklepu(powinny już być, z tego co właściciel mówił), może uda się coś wstępnie dobrać jeżeli chodzi o typ nart. EDIT: Popytałem, podziwiałem, wybór jednak padnie na Progresory - tu pytanie do was, ponieważ mam 2 opcje: 1) Narty Fischer Progressor 800 LE ROCKER + wiązania RS11 Powerrail 2015 170 cm sezon 13/14 1079zł 2) Narty Fischer Progressor 800 Black Rocker + wiązania RSX 12 Powerrail 2015 170/175 cm sezon 14/15 1299zł Narty ponoć są te same tylko w innych grafikach. Jedyne różnice to cena, wiązania i oczywiście długość. Dla mnie ponoć minimum to właśnie 170 cm, 175 ponoć będą lepsze. Pytanie czy warto dorzucać ponad 2 stówy dla tych 5 cm i jaka jest różnica w wiązaniach poza DIN'em i wysokością stania. Pozdrawiam Edytowane 1 Październik 2015 przez Scornize Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi