Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w zakupie gogli i butów dla amatora

badyl92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pierwsze dwa sezony na nartach mam już za sobą, jakoś zaczyna mi ta jazda wychodzić no i strasznie spodobało mi się to także już powoli szykuje się na nadchodzącą zimę. Do tej pory narty i buty brałem z wypożyczalni a gogle od kolegi, w tym roku jednak postanowiłem kupić własne gogle i buty.

Zacząć chcę od gogli.

Od małego byłem uczony, że tego typu rzeczy lepiej kupić raz a porządnie, poza tym dbam o tego typu sprzęt także wiem, że jak kupie teraz to starczy mi na prawdę na długo.

Od kilku dni przeglądam oferty, czytam opinie, porady, rankingi itp no i standardowo po tym jestem "głupszy w temacie" niż przed. Początkowo chciałem na gogle przeznaczyć max 200 zł ale jak trochę poczytałem to wiem, że warto dołożyć około 100-150 i kupić coś z wyższej półki.

Poniżej kilka moich typów, proszę o opinie na ich temat lub podanie innych, lepszych propozycji w podobnym przedziale cenowym.

- Uvex Downhill 2000 - to raczej mój numer jeden, mam tylko wątpliwość bo na allegro są takie za 320 zł ale i są takie za 700 zł, w czym leży różnica ? Ja oczywiście brałbym pod uwagę te za 320 zł.

- Uvex G.GL 300 - numer dwa, być może interesowała by mnie nawet wersja Take off (warto ?), tu podobnie jak wyżej, są na allegro za 156 ale są też za 460 zł.

A co powiecie na temat Uvex G.GL 400 ? Domyślam się, że to nowszy model G.GL 300, na allegro są jedne mega fajne za 319 zł

- POC Retina Lead Blue - o tych za wiele nie wiem, sporo pozytywnych opinii w internecie na temat samego POC, ten model jest w dobrej cenie i wizualnie prezentuje się bardzo fajnie.

A może taki amator jak ja niepotrzebnie pcha się w gogle za ponad 300 zł i lepiej wziąć np Uvex Apache lub Uvex Onyx, które są polecane na forach i kosztują znacznie mniej od tych podanych wyżej.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,

Adam

Na temat gogli UVEX mogę Ci tutaj zrobić mały wykład bo sam użytkuje UVEX G.GL 400 z szybą Litemirror silver. Zdjęcie w załączniku. Jednak po kolei kilka uwag: - model Downhill 2000 to nowsza kopia (dosłownie) modelu G.GL 400. Skąd ta pewność, a no w zeszłym sezonie chciałem do swoich G.GL 400 dokupić szybę i u oficjalnego polskiego dystrybutora marki m.in. UVEX (Larix) dowiedziałem się, że pasuje szyba od Downhill 2000. Kupione sprawdzone i zgadza się. Z resztą porównaj sobie obydwa modele, są identyczne. Dlatego wybór konkretnego modelu podyktowany będzie tylko i wyłącznie dostępnością (Downhill 2000 z racji tego, że są nowsze są oferowane na allegro w szerszej gamie). - WAŻNE - szyby wyglądają całkowicie inaczej na żywo (DUŻO LEPIEJ), niż na zdjęciach z allegro. Jak pisałem wcześniej ja mam Litemirror silver (S3), wygląda ona genialnie. Jak szyba w kaskach pilotów myśliwców :D Zarąbiście też wyglądają na żywo te: http://allegro.pl/gogle-uvex-downhill-2000-sklep-stacjonarny-krakow-i5639563355.html przy okazji w aukcji masz opisany pełen zakres szyb od S1 do S4. S3 są niby na słońce, ale bez przesady można jeździć i we mgle i wieczorem - nie dajmy się zwariować. Ja bym je nazwał uniwersalnymi. Odpowiadając na Twoje pytanie skąd taka rozbieżność cenowa wśród tego samego modelu. Te po 700 PLN są fotochromatyczne (dostosowują się do pogody :stupid:). To nic, są już w ofercie UVEX gogle Recon ready (masz wyświetlacz na szybie - serio jak w myśliwcu - zobacz sobie na YT). MASAKRA. Tu masz pełen katalog na 2016 - http://uvex.com.pl/sites/default/files/katalogi/uvex_wintersports_2015_2016_pl.pdf polecam strony 101 / 102. Ja jestem bardzo zadowolony z tych gogli. Nie parują, pasują idealnie, zakrywają całe zatoki i wyglądają zarąbiście. Co do butów. Nic nie napisałeś o umiejętnościach ani wymaganiach. Piszesz, że jesteś amatorem. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Moim zdaniem powinieneś kupić buty twardsze niż za miękkie i za sezon dwa znowu je zmieniać. Dwa sezony temu kupiłem eksperymentalnie buty Nordica Firrearrow F3. Nie byłem do końca przekonany ze względu na trzy klamry. Urzekły mnie jednak dopasowaniem oraz flex'em (115) - twarde. Są one termo-formowalne, czyli wkład buta dostosuje się do stopy pod wpływem ciepła. Pasują idealnie, nadadzą się do spokojnej rekreacyjnej jazdy, ale jak nabędziesz techniki i pewności to one cały czas będą z Tobą. W jueseju (USA) polecane one są dla instruktorów oraz dobrze jeżdżących narciarzy. Trzymają jak trzeba a po całodziennej jeździe nie zrujnują Twoich nóg. POLECAM! A cena robi robotę. Dałem za nie dwa razy tyle.Alledrogo - http://allegro.pl/meskie-buty-narciarskie-nordica-firearrow-f3-i4990393403.htmlOpinie - http://www.skis.com/Nordica-FireArrow-F3-Ski-Boots-2013/277287P,default,pd.htmlKurcze cały ten post brzmi jak krypto-reklama :P ale zaznaczam nie mam nic wspólnego z żadną z powyżej wymienionych firm. Jestem po prostu bardzo zadowolony z tego sprzętu!

Bez tytuĹu.jpg

Bez tytuĹu.jpg

57da83a8242fc_Beztytuu.jpg.4b6d1a9bed7104d8a7d2a6a5eca250c8.jpg

57da83a829330_Beztytuu.jpg.1fa941e1c99105d744df4eb5e85f5a59.jpg

Edytowane przez FerraEnzo
  • Like 1

ok, kilka slow o goglach:

Sama mam poc - nie wiem tylko jaki model i nie narzekam. Generalnie moje odczucia są takie - odpowiedz sobie w jakich warunkach bedziesz głownie jeździł - te najciemniejsze sprawdza sie tylko na lodowcu i to tez niezawsze.

Cos kojarzy mi sie z polaryzacją - lepiej jak jej nje ma bo chyba rozmywa kontury a to jest w sumie najważniejsze - tzn kontrast nie tylko samo rozjaśnienie wiziury.

Mierzyć Google w kasku. Bez tego moze byc kiszka. Jak za male to szpara, jak za duże to spychać bedzie kask i wentylacja sie popsuje.

Im wiecej przestrzeni miedzy okiem a szyba tym lepiej. Beda mniej parować.

Samościemniające - hmm nje wiem. Kupa kasy a poza tym one szybko ciemnieją ale w druga stronę zajmuje to juz wiecej czasu. Moze miec to znaczenie na stoku choc nie musi.

Im mniej macania paluchami tym dłuższy żywot gogli :)

O butach nic nje pisze bo to podstawa i zalecam poczynanie dobrze skrojonego wątku o doborze butow.

• 1 month later...

Witaj !

Jako mówisz że jesteś amatorem to radził bym ci nie pchać w gogle z tak wysokiej półki.

Jak już kupujesz gogle to kup także kask, bezpieczeństwo jest bardzo ważne, a uderzenie głową w zmrożony śnieg raczej nie jest przyjemne :laughing:

Pamiętaj aby gogle były kompatybilne z kaskiem !

Polecam zaglądnąć na ofertę firmy 4F. Osobiście nie posiadam gogli ani kasku tej marki, lecz w tamtym roku widziałem ich gogle i na prawdę fajnie wyglądają i ceny są przystępne. Ja osobiście jeżdżę w kasku i goglach Blizzard.

Co do butów to radził bym więcej zainwestować w buty niż gogle. Jako że jesteś początkujący to wybierz buty '' miękkie " z resztą w dobrym sklepie dobrze ci doradzą. :happy:

ok, kilka slow o goglach:

Cos kojarzy mi sie z polaryzacją - lepiej jak jej nje ma bo chyba rozmywa kontury a to jest w sumie najważniejsze - tzn kontrast nie tylko samo rozjaśnienie wiziury.

Znaczy nigdy nie miałeś na nosie szkieł polaryzacyjnych - one właśnie zwiększają kontrast

Samościemniające - hmm nje wiem. Kupa kasy a poza tym one szybko ciemnieją ale w druga stronę zajmuje to już więcej czasu. Moze miec to znaczenie na stoku choc nie musi.

W fotochromach - Arctica G-75f możesz popatrzeć w nocy na lampę przy wyciągu a póżniej szybko przenieść wzrok na okoliczny las - zero opóźnienia w widzeniu szczegółów słabo oświetlonego terenu , na stoku takich extremalnych różnic nie znajdziesz. A do tego w zeszłym roku na wyciągu Rusin-ski - obserwowałem przez nie zaćmienie słońca :happy:

Gogle na wściekłe słonce i do jazdy nocnej że o mgle nie wspomnę

• 5 weeks later...

Witam,

Dziękuje za wszelkie odpowiedzi i przepraszam za długie milczenie, wypadło mi kilka spraw i musiałem odłożyć temat na nieco późniejszy termin i właśnie ten termin nastąpił :)

Więc tak, jeżeli chodzi o buty to troszkę poczytałem, wiem, że muszę kupić niezbyt twarde bo takie są zalecane dla osób niezaawansowanych. Wyczytałem też, że trzeba zwrócić uwagę na pozycję jaką wymuszają buty żeby nie była ona jakaś bardzo niekomfortowa. Dziś planuje jechać do pobliskiego sklepu sportowego Martes bo słyszałem, że mają bardzo duży wybór, liczę, że ktoś mi doradzi, przymierzę i zobaczę, może się na coś zdecyduje tak do 700 zł chciałbym przeznaczyć, wiem, że mają jakieś heady w tych okolicach cenowych.

Co do gogli niestety nadal mam mętlik a te raczej będę zamawiał przez internet bo nie mam zbytnio możliwości przymierzyć. Chyba, że w Poznaniu ktoś kojarzy jakiś sensowny sklep.

Wybór nadal jest pomiędzy

- Uvex Downhill 2000 / UVEX G.GL 400

- POC Retina Lead Blue

- Arctica G-75f

Ktoś jeszcze doradzi ? POC chyba wyeliminuje bo jednak o nich najmniej można się dowiedzieć.

Sporo jeszcze poczytałem i chyba jednak wybór padnie na Arctica G-75F, za te Uvexy trzeba by dać ok. 700-800 żeby miały i polaryzacje i fotochrom a w G-75F mam to za 250 zł.

Co do butów to byłem wczoraj w sklepie Martes i trochę poprzymierzałem. W moim założonym przedziale do wyboru mam takie buty:

- Rossignol Alias Sensor 80 - 519,99 zł

- Atomic HAWXMAG R80S - 629,99 zł

- Atomic Waymaker 70 - 469,99 zł

- Atomic M 90 - 469,99 zł

- Atomic HAWX 1.0 PLUS - 549,99 zł

- Rossignol EVO Sensor 70 - 499,99 zł

- Salomon Mission GT - 499,99 zł

- Head Next Edge 70 - 499,99 zł

- Rossignol Alias Sensor 70 - 599,99

Było jeszcze coś z Nordica ale jakoś nie mam przekonania do tej marki.

Ciekaw jestem waszej opinii na temat tych butów, które odradzacie zdecydowanie, które warto brać pod uwagę. A może coś jeszcze innego w tym przedziale ?

Z moich przymiarek najbardziej skłaniam się ku tym dwóm:

- Rossignol Alias Sensor 80 - 519,99 zł

- Head Next Edge 70 - 499,99 zł

Z naciskiem na Rossignol'e

Uprzejmie proszę o odpowiedź, chciałbym po weekendzie zakończyć temat :)

Dodane:

- Były jeszcze jedne bardzo fajne Rossignol Evo 70 i czytałem o nich dobre opinie ale one mają 3 klamry a wydaje mi się, że znacznie lepiej jak są 4, mam racje ? ;)

-Trafiłem na jeszcze jedne bardzo fajne, mianowicie Rossignol Alltrack 90, mają tą fajną opcję do chodzenia. Pytanie tylko czy 90 to już nie za twarde jak dla mnie.

Edytowane przez badyl92

Te Head Next Edge 70 kupiłem w marcu w Decathlonie. Jako osoba zupełnie zielona w temacie (świeżo po złapania narciarskiego bakcyla po urlopie w Zakopanem). Z dostępnych modeli, dla początkujących, te okazały się być super wygodne (zwłaszcza dla moich szerokich stóp).

Do tego wtedy cena ich spadła do 60 funtów :D (A dwa tygodnie później kupiłem jeszcze jedną parę bo wyprzedawali online po 40 funtów! :) ).

Od tamtej pory katuję je dwa, trzy razy w tygodniu na swoim okolicznym suchym stoku i ciągle jestem z nich zadowolony. Wkładki tylko wymieniłem na sidasa. To dobre buty. Dają radę, a ja w nich :) Z drugiej strony, zdaję sobie sprawę, że narty z przystokowego kantorku to nie są jakieś bardzo sztywne. Do kompletu do swoich nowych nart na urlop zimowy chcę kupić jakieś sztywniejsze buty. Przymierzałem nawet ostatnio kilka par w Decathlonie (niestety w okolicy nic innego nie ma).

Te Rossignol Alltrack 90 też próbowałem - nie na moją stopę, a ten system Hike-Ski to chyba jakaś ściema - ja różnicy nie czułem, a w butach ponad kwadrans spacerowałem.

Już prędzej Head AdaptEdge (ale tu mają "setki" - jeżeli ich nie wezmę to chyba coś adekwatnego do nart i umiejętności na miejscu w polskich górach kupię - i wybór pewnie lepszy i doradztwo fachowe).

Gdybym mieszkał w Polsce to bym Ci te NextEdge tanio sprzedał (tą drugą parę, ani razu jeszcze nie używana, w pudełku jeszcze, myślałem, że będą na zmianę, gdy tą pierwszą parę dojadę, ale ona się dojechać dać nie chce :D ).

Gogle kupuj z kaskiem. Ja właśnie kupiłem nowy kask i gogle, które leżały dobrze z poprzednim z tym nowym już tak wygodne nie są :(

(a generalnie to chcę kupić Liquid Image z wbudowaną kamerką, niestety zakup tylko online, i jak będą świetnie pasować to od razu idę totka wysłać:D)

Edytowane przez paolomario

masz 2 stówy i oglądasz POCa? hmm

Nie pisałem, że mam dwie stówy ;) Pisałem, że chciałbym coś fajnego ale też nie jakieś mega drogie, tak żeby na jakiś czas starczyły ;)

Aktualnie jestem skłonny zamówić te Arctica G-75F bo z tego co wyczytałem to w tym budżecie i +-50 zł to najlepsza opcja ale jeśli polecicie coś za dajmy na to 100-150 zł więcej co będzie o niebo lepsze no to jestem skłonny dołożyć. Na narty jak na razie jeżdżę jedynie raz w roku, o sprzęt dbam także jak kupię teraz to już będę miał na długie lata :) Nie chcę dziś zaoszczędzić kilku zł a za rok kupować nowych gogli.

Prosiłbym tylko o potwierdzenie czy faktycznie te G-75F będą dobrym wyborem i zaraz je zamawiam.

Następnie prosiłbym jeszcze o kilka opinii na temat tych butów.

zakup tych butow

Podałes tam 9 rodzajow rodzajow butow. nalezy kazda pare przymiezyc przez okolo 5 minut. i nastepnie droga eliminacji -te buty ktore uciskaja odrzucać .Majac juz do wyboru 3 rodzaje .nalezy chodzic po sklepie przez 10 minut...taka zasada... zaraz wyjasnie.. kązdy but ma inny rodzaj szerokosci stopy..Ty z kolei masz różne ustawienie stawu skokowego.. rózna wysokość podbicia.....twardośc 60 -90 a ktore kupisz to juz odczucie dopasowania stopy...jesli bedziesz czesto chodzil dalekie trasy do auta i do baru to z opcja SKI WALLK -do chodzenia..

twe buty maja byc tak wygodne jak buty do tańca...