MOSTOSTAL Napisano 22 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Piękny materiał! Dziękujemy! Podziwiam .. w taką pogodę tam wejść! Brawo! Szkoda stoku.. i wyciągu.. ;-( 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Podczas pobytu w Szczyrku odwiedziłem, oprócz Zapalenicy (zdjęcia tutaj ), stok Beskidek.Podchodziłem czarna trasą - widać było, że trasa krótka, ale konkretna (w miarę równe nachylenie). Szkoda, że ośrodek jest zamknięty [ATTACH]28142[/ATTACH] [ATTACH]28143[/ATTACH] [ATTACH]28144[/ATTACH] [ATTACH]28145[/ATTACH] [ATTACH]28146[/ATTACH] [ATTACH]28147[/ATTACH][ATTACH]28148[/ATTACH] 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 I widok na Skrzyczne 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 Będzie duży parking na wjeździe do Szczyrku Cytat Miasto Szczyrk Pragniemy poinformować, że z dniem dzisiejszym Miasto Szczyrk przejęło teren byłego kempingu Skalite. Tym samym oficjalnie stało się właścicielem prawie 2 hektarów powierzchni. Teraz pora na zagospodarowanie Beskidka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 Wspominka z Beskidka [emoji4] 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 5 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2019 W dniu 22.09.2018 o 00:52, sman napisał: Kaimówka. Pamiętacie jeszcze taki stok? Ilu polskich alpejczyków zaczynało tam przygodę z zawodami narciarskimi. Wie ktoś czy w sezonie jeszcze działa? Dolna część Skrzycznego ma ogromny potencjał, gdyby te polanki przedłużyć do Jaworzyny ... Niestety wczorajsza tragedia ✝️ w Szczyrku dotknęła Kaimówkę. Zniszczyło kompletnie (wybuch gazu) dom w którym znajdował się serwis Kaim przy Leszczynowej 7 . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 5 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2019 W momencie, gdy znaleźli 6. osobę wiadomo, że już nikogo żywego nie znajdą. Znajdowała się tam cała rodzina. O Panu Kaimie - założycielu Kaimówki na pewno jeszcze napiszę. W Szczyrku znali ich niemal wszyscy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2019 W kontekście Beskidka (ach, żal), mój tekst sprzed roku (w temacie niedziałających stacji). Od tej pory jest na razie ... gorzej. Cały tekst tutaj: https://ekonomiaplussport.blogspot.com/search?q=niedziałające wtorek, 12 lutego 2019 Niedziałające lub niespełniające narciarskiej roli wyciągi ... narciarskie Zima w tym sezonie jest wyjątkowo piękna Mamy zimę dekady, mimo chwilowej odwilży. W Szczyrku i Białce są stałe kolejki. Zima w ogóle "wieje optymizmem'' w zakresie rozwoju tych stacji i przyszłych inwestycji. Nowa trasa ze Zb. Kopy cieszy się znaczną popularnością Tymczasem w tle mamy kilka historii związanych z wyciągami na ciekawych narciarsko terenach, które ... nie działają. Prawdopodobnie mamy więc z jednej strony zimę rekordową w zakresie finansów dla niektórych ośrodków i w tle ... bardzo trudną w niektórych miejscowościach. Niżej opisano "złotą jedenastkę" niedziałających lub niespełniających narciarskiej roli wyciągów ... narciarskich. Wyboru dokonano wg kryteriów subiektywnych i serdecznie przepraszamy innych bankrutów, biznesmenów z problemami oraz zużyte technicznie stacje, którzy na liście się nie znaleźli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2019 I jeszcze jeden: https://ekonomiaplussport.blogspot.com/2019/09/stacje-narciarskie-widma.html wtorek, 3 września 2019 Stacje narciarskie widma Stok Beskidek w małopolskim Szczyrku Na forum narciarskim istnieje taki temat, choć chyba nikt nie próbował tego jakoś uporządkować w całość. Ja też nie mam takich ambicji, bo mój "zasięg" wiedzy terenowej też jest ograniczony - do ok. 200 km od Katowic. Ale spróbuję przynajmniej w tych regionach, gdzie wiedzę tę posiadam. I oprócz południowej Polski złapię też najbliższe pogranicze. Dotyczy stacji lub części stacji, które nie istnieją lub nie funkcjonują narciarsko od lat oraz stacji, które zostały z różnych przyczyn wyłączone ostatnio. Nie tykam się Dolnego Śląska, gdyż - jak wspominałem - mój "zasięg" praktycznie kończy się na Czarnej Górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 5 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2019 29 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Stacje narciarskie widma Na forum narciarskim istnieje taki temat, choć chyba nikt nie próbował tego jakoś uporządkować w całość. Ja też nie mam takich ambicji, bo mój "zasięg" wiedzy terenowej też jest ograniczony - do ok. 200 km od Katowic. To tutaj nasi sąsiedzi stworzyli świetną rzecz. http://www.zapomenute-vleky.cz/ Tam jest też mapa. Myślałem kiedyś o czymś podobnym, ale samemu mi się nie chce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2019 No Vratna to dziś 1/2, a może nawet 1/3 tego, co było kiedyś narciarsko w dolinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 5 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2019 1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: No Vratna to dziś 1/2, a może nawet 1/3 tego, co było kiedyś narciarsko w dolinie. Właśnie, ten teren jest wysoko położony, a wykorzystany przeciętnie. Takie trochę Pilsko. Na dodatek, mieli parę lat temu zniszczenia wyrządzone przez lawinę błotną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 30 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2020 W dniu 22.11.2015 o 20:56, surfing napisał: 1. Beskidek Szczyrk 2004 3. Dom Turysty PTTK i Beskidek w latach świetności 4. 22.11.2015 Dom Turysty PTTK Szczyrk. W 2011 pisano: Dom Turysty PTTK w Szczyrku uzyskał pozwolenia dla przebudowy i rozbudowy obiektu hotelowego. W ramach przedsięwzięcia istniejący obiekt przy ul. Górskiej ze 180 miejscami noclegowymi o powierzchni zabudowy ok. 2 tys. mkw. zostanie zmodernizowany.Kompleks będzie powiększony o część rekreacyjną z basenem, zapleczem SPA i gastronomicznym o powierzchni ok. 2 tys. mkw. Prace prowadzone będą na działce o powierzchni ok. 1,4 ha, na której wyburzone zostaną m.in. istniejące zabudowania gospodarcze. Dom turysty już wyburzony, będzie tam https://ariesresidence.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 30 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2020 1 godzinę temu, surfing napisał: Dom turysty już wyburzony, będzie tam https://ariesresidence.pl/ Myślałem, że ten hotel powstanie w miejscu Hotelu Włókniarz. A teraz to aż się prosi, aby reanimować Beskidek i zrobić połączenie z Beskidem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 30 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2020 35 minut temu, JC napisał: w miejscu Hotelu Włókniarz. Nowy Włókniarz ma być też z basenem https://galeski.com.pl/projekty/osiedle-6x2-2-2/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 30 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2020 3 godziny temu, surfing napisał: Dom turysty już wyburzony, będzie tam https://ariesresidence.pl/ super info - widać że szykują się na mój przyjazd w 2023 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 30 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2020 Jeszcze kilka lat a ze Szczyrku będzie Davos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 30 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2020 W najbliższym czasie zostanie wyłożony plan zagospodarowania przestrzennego m. Szczyrk. Jeśli miałoby być Davos bo będzie pewnie na nim kolejka na Skrzyczne przez Skaliste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 30 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2020 3 godziny temu, Góral spod Skrzycznego napisał: W najbliższym czasie zostanie wyłożony plan zagospodarowania przestrzennego m. Szczyrk. Jeśli miałoby być Davos bo będzie pewnie na nim kolejka na Skrzyczne przez Skaliste. Z jaki wyprzedzeniem nanoszone są przyszłe inwestycje na taki plan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 30 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2020 10 minut temu, JC napisał: Z jaki wyprzedzeniem nanoszone są przyszłe inwestycje na taki plan? W planie są obszary przeznaczone na konkretne typy infrastruktury. Spodziewam się tam miejsc dla przyszłych inwestycji dla rekreacji i turystyki. A wydaje się, że jest to przede wszystkim ukłon w kierunku mieszkańców zainteresowanych przebudową, rozbudową pensjonatów i hoteli. W Szczyrku buduje się wszystko i wszędzie. Zostawia się tylko miejsce na poszerzenie jedynej drogi i parkingi. Byle jeszcze jeden pokoik i łazienkę. Myślę, że poświęci się resztę stoków Skrzycznego na rekreację ale nic więcej bo lasu wciąż ubywa. Przeciwległe zbocza Kotarza, Klimczoka czy Beskidka lepiej chyba żeby zarastały. Powoli nie ma gdzie postawić "wolnej" stopy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 30 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2020 Wydaje mi się,że BSA czeka na przyjęcie tego planu... bo bez niego nie powstanie nowa trasa nr 5, która była zapowiadana już na sezon 18/19. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 1 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2020 15 godzin temu, JC napisał: Z jaki wyprzedzeniem nanoszone są przyszłe inwestycje na taki plan? Zmiany w MPZP to zwykle lata, oczywiscie też mieszek inwestora i chęci miasta mają tu znaczenie. Na przykład w Katowicach niektóre MPZP czekają na uchwalenie od piętnastu chyba lat... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 30 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2021 (edytowane) W dniu 30.09.2020 o 07:27, surfing napisał: Dom turysty już wyburzony, będzie tam https://ariesresidence.pl/ Szczyrk Dom Turysty PTTK 09.2021 2015 Dom Turysty PTTK i Beskidek w latach świetności 1965 -2008 Szczyrk Slalomowy Stok Narciarski FIS Beskidek mapa 2004 Edytowane 30 Wrzesień 2021 przez surfing 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2021 Cześć Wspomnienia Sylwestrów w PTTKu wróciły dzięki Tobie. Ileż fajnych imprez tam się odbyło, tańce na dachu, barłogi w pokojach, no i Pewex! Pozdrowienia i dzięki serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 30 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2021 52 minuty temu, Mitek napisał: Ileż fajnych imprez tam się odbyło, tańce na dachu, barłogi w pokojach, no i Pewex! Napisz coś więcej, szczególnie jak wyglądał wtedy wasz dzień narciarski. Tak jak u @Jeeb? ,,Mieszkaliśmy w chatce studenckiej pod Karkoszczonką (teraz to jest chyba chata wuja Toma) , jechaliśmy do orczyka Beskid i w dół do Brennej szlakiem turystycznym, potem z łyżwy pod wyciągi na Kotarzu i w dół na Solisko, jeździli na górniczych a na koniec dnia maszerowali z Małego Skrzycznego na Skrzyczne i FISem, którego już nikt nie pilnował pod tartak, z buta do knajpy u śliwy i ostatnim autobusem do Biłej" Trasa https://pl.mapy.cz/s/cumubebubu @Jeeb gdzie była wtedy knajpa u Śliwy? https://pl.mapy.cz/s/lokopovoru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi