Dez71 Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Cześć, mieszkałem trochę powyżej tego miejsca które zaznaczyłeś w styczniu 2012 i obeszło się bez zakładania łańcuchów - także miej nadzieję A poważnie jak będzie padał śnieg to bez łańcuchów nie ma szans - ostro pod górkę i jak staniesz bo np. z przeciwka skibus będzie się "składał" w agrafce to nie ruszysz. Byliśmy z dziećmi i ktoś mi podpowiedział że Spjelioch to taki fajny rodzinny ośrodek -jak wyjechaliśmy gondolą i wyszliśmy z niej w prawo to dzieciaki w płacz że nie zjadą itd.... A kumpel zażartował że ten ośrodek jest rodzinny bo oni tutaj na tym początku giną całymi rodzinami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dez71 Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 No to mnie pocieszyłeś ?. Jak się skończyło? Dzieci przeżyły?? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 (edytowane) http://alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=53304&p=5022988&hilit=spieljoch#p5022988 tu parę fotek ze Spieljocha - powyżej górnej stacji gondolki jest orczyk do nauki dla dzieci , a trasa w dół też moim zdaniem nie jest straszna , a bardzo szeroka na jej pierwszym odcinku do krzesełka poniżej.Oczywiście w pozostalych ośrodkach w dolinie jest dużo więcej tras do wyboru i łatwiej będzie dostosować je do poziomu dzieci.Na początek chyba najlepsze będzie Hochzillertal.Z łańcuchami też tragedii nie ma - potrenuj trochę w domu to zakładanie ich zajmie Ci najwyżej 2-3 minuty , o ile masz porządne łańcuchy i dobrze dobrany rozmiar. Poza tym masz pewnie niedaleko do przystanku skibusa i w razie jakiegoś kataklizmu możesz się nim wspomóc - ja muszę zakładać łańcuchy średnio raz na 50 dni pobytów w Alpach , więc nie jest tak źle;-) Edytowane 31 Październik 2015 przez JurekByd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 No to mnie pocieszyłeś . Jak się skończyło? Dzieci przeżyły? Jasne :biggrin: wystarczyło tylko wyjść z gondoli w drugą stronę i już było OK :crazy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi33 Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Z twojej miejscówki poleciałbym do Hochfügen które ma połączenie z Hochzillertal. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dez71 Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Jurek: super zdjęcia ?. Aż chce się już jechać. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dez71 Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Z twojej miejscówki poleciałbym do Hochfügen które ma połączenie z Hochzillertal. Pewnie polecę, ale chciałbym zacząć na Spieljoch. A potem to już się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 7 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2015 Fajnie, że temat żyje Ja tym czasem zrobiłem wstępną rezerwacje "spania" -http://goo.gl/ls683s Wstępny termin wyjazdu 12-19 Marca. Wszystko zależy od urlopów. Destination - Dolina Zillertal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumacz Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 W okresie w którym chcesz jechać są czynne wszystkie stacje i nie ma potrzeby ograniczać się do lodowców. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumacz Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Fajnie, że temat żyje Ja tym czasem zrobiłem wstępną rezerwacje "spania" -http://goo.gl/ls683s Wstępny termin wyjazdu 12-19 Marca. Wszystko zależy od urlopów. Destination - Dolina Zillertal. Moim zdaniem bardzo dobry wybór. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 17 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Temat się ciągnie od Września, ale nie umarł. Wręcz przeciwnie niemal wszystko klepnięte Zakwaterowanie niemal w centrum doliny Zillertal, Panoramastraße, Hart im Zillertal! Znalezione łatwo i szybko dzięki #idealist, za co jeszcze raz dziękuje. Jak pisałem już wcześniej, pobyt od 12.03 do 19.03. Chcieliśmy jechać tydzień wcześniej, ale niestety urlopy nie pykły. Plan jest taki, idąc od północy: - 1 dzien Spieljoch. - 2 dni Hochfugen - 2 dni Zillertal Arena - 1 dzień TUX (w zależności od pogody). - ostatni niepełny dzień jakiś mały ośrodek (Spieljoch pewnie). Jak widzicie nie uwzględniamy Mayrhofen. Nie wiem czy dobrze robimy : Jeszcze dwa pytania: - czy Zillertal SuperSkipass lepiej kupić na miejscu ? Czy mieć to z głowy i załatwić przez internet ? - czy Zillertal SuperSkipass uwzględnia ubezpieczenie dot. zwiezienia ze stoku i transportu do szpitala ? Hospitalizacje mamy w EKUZ. Zastanawiamy się czy musimy wykupować dodatkowe ubezpieczenie na transport. Mam nadzieje, że wkrótce umieszczę tutaj relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Jedź do Mayrhofen! Chociaż na jeden dzień, sam się przekonasz jaki to ośrodek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Do Mayrhofen nie masz daleko, dojazd dobry - naprawdę warto! Spieljoch - szkoda czasu na dwa dni, wystarczy na jeden, nawet niepełny Hochfügen - warto połączyć z Hochzillertal i właśnie stamtąd (Kaltenbach) startować do ośrodka - duży parking, zadaszony, blisko głównej drogi przez dolinę Skipass - zawsze kupuję na miejscu, nigdy nie było to kłopotliwe Ubezpieczenie - ani Ekuz ani standardowy skipass nie obejmują kosztów ratownictwa i transportu ze stoku do szpitala, kupuję w Polsce dodatkową polisę - to nie są duże koszty. Pozdrowienia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Aaaa, i zdecydowanie Hochzillertal ponad Hochfugen. Jak napisała tanova, startując z Kaltenbach, dojedziesz z Hochzillertal do Hochfugen, mnie osobiście trasy na tym ostatnim nie powalają. Bardzo polecam ski safari po Arenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Temat się ciągnie od Września, ale nie umarł. Wręcz przeciwnie niemal wszystko klepnięte Zakwaterowanie niemal w centrum doliny Zillertal, Panoramastraße, Hart im Zillertal! Znalezione łatwo i szybko dzięki #idealist, za co jeszcze raz dziękuje. Jak pisałem już wcześniej, pobyt od 12.03 do 19.03. Chcieliśmy jechać tydzień wcześniej, ale niestety urlopy nie pykły. Plan jest taki, idąc od północy: - 1 dzien Spieljoch. - 2 dni Hochfugen - 2 dni Zillertal Arena - 1 dzień TUX (w zależności od pogody). - ostatni niepełny dzień jakiś mały ośrodek (Spieljoch pewnie). Jak widzicie nie uwzględniamy Mayrhofen. Nie wiem czy dobrze robimy : Jeszcze dwa pytania: - czy Zillertal SuperSkipass lepiej kupić na miejscu ? Czy mieć to z głowy i załatwić przez internet ? - czy Zillertal SuperSkipass uwzględnia ubezpieczenie dot. zwiezienia ze stoku i transportu do szpitala ? Hospitalizacje mamy w EKUZ. Zastanawiamy się czy musimy wykupować dodatkowe ubezpieczenie na transport. Mam nadzieje, że wkrótce umieszczę tutaj relacje 1. Nie słuchaj tych bzur zachęcających do korzystania z samochodu bo masz zadaszony parking?! korzystaj ze skibusów i Zillertalbahn wszystko w cenie skipassu, nie będziesz stał w korkach i tracił czasu i benzyny. 2. W cenie skipassu nie ma takich ubezpieczeń, to musisz we własnym zakresie. Jedyne ubezpieczenie w skipassie to takie, że jak zgubisz skipass, a masz paragon to wydadzą Ci drugi. 3. Warto wykupić we własnym zakresie ubezpieczenie, chociażby OC bo tu potencjalnie może narobić najwiekszych kosztów. 4. Pobyt w Spieljochu połącz z Hochfugen bo całego dnia tam szkoda. Najlepiej zrobić to tak, wjeżdżasz gondolą Spieljochbahn I, pojeżdzisz z 2-3 godziny i zjeżdzasz trasa nr 3, a tam na dole co 8 -10 minut masz skibusy co Hochfugen i tym sposobem zaliczysz tę cześć ośrodka w całości, a w kolejnym dniu pojedziesz sobie do Kaltenbach i zaliczysz Hochzillertal. Oczywiście nic nie stoi też na przeszkodzi żebys zrobił sobie objazd wszystkiego zaczynając w Spieljochu, a kończąc na dole w Kaltenbach. 5. Tym sposobem będziesz mógł się udać do Mayhofen. Na marginesie Hart to zdecydowanie nie centrum Doliny Ziller, a dopiero jej początek. Centrum to mniej więcej Zell am Ziller i też najlepsza baza wypadowa do wszytskich ośrodkó doliny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 1. Nie słuchaj tych bzur zachęcających do korzystania z samochodu bo masz zadaszony parking?! korzystaj ze skibusów i Zillertalbahn wszystko w cenie skipassu, nie będziesz stał w korkach i tracił czasu i benzyny. 2. W cenie skipassu nie ma takich ubezpieczeń, to musisz we własnym zakresie. Jedyne ubezpieczenie w skipassie to takie, że jak zgubisz skipass, a masz paragon to wydadzą Ci drugi. 3. Warto wykupić we własnym zakresie ubezpieczenie, chociażby OC bo tu potencjalnie może narobić najwiekszych kosztów. 4. Pobyt w Spieljochu połącz z Hochfugen bo całego dnia tam szkoda. Najlepiej zrobić to tak, wjeżdżasz gondolą Spieljochbahn I, pojeżdzisz z 2-3 godziny i zjeżdzasz trasa nr 3, a tam na dole co 8 -10 minut masz skibusy co Hochfugen i tym sposobem zaliczysz tę cześć ośrodka w całości, a w kolejnym dniu pojedziesz sobie do Kaltenbach i zaliczysz Hochzillertal. Oczywiście nic nie stoi też na przeszkodzi żebys zrobił sobie objazd wszystkiego zaczynając w Spieljochu, a kończąc na dole w Kaltenbach. 5. Tym sposobem będziesz mógł się udać do Mayhofen. Na marginesie Hart to zdecydowanie nie centrum Doliny Ziller, a dopiero jej początek. Centrum to mniej więcej Zell am Ziller i też najlepsza baza wypadowa do wszytskich ośrodkó doliny. Skibusy i pociąg super środek komunikacji w całej dolinie Zillertal. My tak zwiedziliśmy całą dolinę aż po lodowiec i nie żałujemy. Wszystko odbywało się punktualnie i bez nadmiernego tłoku. Także jak najbardziej polecam. Mayrhofen mimo, że z dużych ośrodków najmniej przypadło do gustu, to absolutnie go nie odpuszczaj, chociażby żeby mieć porównanie, a jest to na tyle rozległy ośrodek, że na pewno znajdziecie tam swoje miejsce. Pogody życzę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 1. Nie słuchaj tych bzur zachęcających ... michaś, mało Ci było jednego bana za niewyparzony język? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 michaś, mało Ci było jednego bana za niewyparzony język? Więc przestań wypisywac bzdury albo obroń swoje zdanie siłą swoich argumentów, a nie biegniesz po pomoc do admina i argument siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Więc przestań wypisywac bzdury albo obroń swoje zdanie siłą swoich argumentów, a nie biegniesz po pomoc do admina i argument siły. dyskusja na argumenty już się odbyła w innym wątku, Twój brak kultury pozostawiam bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 17 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Dziękuje za rady! Biorąc pod uwagę powyższe, Mayrhofen wskoczy w któreś miejsce. Dzięki za zachęty! Hochfugen byłem przekonany, że jest to jeden ośrodek, a Hochzillertal to po prostu nazwa kolei :stupid: Słaby research zrobiłem. Zrobimy, więc tak jak radzicie. Pomysł michasia wydaje się w porządku. Spieljoch i później skibusem na Hochfugen. A Hochzillertal na drugi dzień. Dzięki za informacje dot. ubezpieczenia i @tanova za info dot. karnetu. Ale prośba, michaś zaprzestań tych utarczek słownych. Nawet jeśli w jakimś stopniu masz rację to panuj nad językiem. Swoje riposty kierujesz do kobiet, więc trochę kultury. Tym bardziej, że Twoje rady są bardzo pomocne, a wszystko burzą te odzywki Trochę luzu. Trochę przez przypadek powstał wątek, który dla wielu osób może okazać się bardzo pomocny przy organizacji pierwszego wyjazdu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 dyskusja na argumenty już się odbyła w innym wątku, Twój brak kultury pozostawiam bez komentarza Ale się nie zakończyła bo pobiegłaś ze skargą do admina, jak nie potrafiłaś znaleźć argumentów. Ponadto skoro w co drugim wątku powielasz swoje samochodowe rady wprowadzające w błąd, to trzeba to naświetlić i nazwać po imieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Też uważam, że wątek jest super, daje dużo informacji, wcale nieoczywistych dla osób jadących pierwszy raz w Alpy i nie warto go psuć. Ze skibusami i komunikacją publiczną, to wszystko prawda, też lubię i korzystam. Zależy to jednak też od lokalizacji kwatery i tego czy czasowo opłacalne jest korzystanie ze skibusa. My korzystaliśmy jeżdżąc na Arenę i Penken, do tych ośrodków mieliśmy skibus pod nosem, ale do Hochzillertal i na Tuxa wybraliśmy się samochodami, bo było po prostu szybciej niż iść z buta do kolejki. Parkingi przy wszystkich ośrodkach są duże i bezpłatne, narciarz przyjeżdżający o normalnej porze nie ma najmniejszego problemu ze znalezieniem miejsca. Wracając skibusem z Konigsleiten też pluliśmy sobie w brodę, że nie mieliśmy samochodu pod gondolą na Arenie, bo przez to nasz powrót się mocno wydłużył. Trzeba było przejechać stację kolejką, a potem jeszcze kawał drogi z buta. Tak więc różnie to bywa... Jestem przeciwniczką przekazywania czegoś jako "jedynej, słusznej opcji." Każdy z nas jest innym narciarzem, innym człowiekiem, innym turystą. Przedstawiajmy możliwości, doradzajmy, ale niech każdy sam zdecyduje, co mu odpowiada :smile: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Jakie to szczęście,że kiedy wyjeżdżałem pierwszy raz w Alpy to nie było internetu.:tongue: I nikt mnie nie "nawracał" na siłę abym jeździł skibusami.:mellow: Niech sobie te skibusy są,i podawajmy jak najwięcej informacji o nich.Kto chce niech jeździ,ale nie próbujmy doszukiwać się wyższości jednej formy poruszania się nad drugą. Jak powszechnie wiadomo ja nie lubię korzystać ze skibusów i nikt mnie o tego nie przekona. Różnica poglądów w tej kwestii nie powinna powodować tak mocnego zaostrzania dyskusji. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 A w kolejce, którą jechałam raz, było całkiem śmiesznie. Musieliśmy przejechać nią aż jedną stację, z Zell do Laimach. Pora była późna, bo już grubo po 18, poza nami narciarzy już nie było. Gdy nasza skromna, 10-osobowa, grupka weszła do wagonu jak spod ziemi wynurzył się konduktor. I do dzisiaj nie wiem do końca po co. W każdym razie zapytał dokąd jedziemy, czy wszyscy mamy skipasy, czy na pewno są to Zillertaler Superskipass (w oczach nie mówiących po niemiecku widziałam już przerażenie, myśli o ew.mandacie), na co odparłam, że tak, ale możemy pokazać. Wszyscy posłusznie okazali się skipasami, gość obejrzał i... wysiedliśmy. Może po prostu chciał pogadać :smile: Kierowcy skibusów są również niezwykle uprzejmi, chętnie udzielają informacji, są prawdziwą wizytówką ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi