marcinn Napisano 3 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2015 Ostatni tydzień wakacji spędziliśmy w dwóch ośrodkach lodowcowych położonych na terenie Szwajcari Zermatt i Saas-Fee :smile:Wylot w poniedziałek w godzinach popołudniowych z Warszawy do GenewyOdebranie auta na lotnisku,dzionek w Genewie i w drogę.Wprawdzie w planie był kierunek Zermatt ale moja rodzinka długo nie musiała mnie przekonywać aby urwać dwa dni na ChamonixTak więc krótka relacja z francuskiej stacji Chamonix-Mont-BlancNiestety w sezonie letnim nie ma możliwości pojeżdzić na lodowcu :sorrow:,ewentualnie można się powspinaćCałe szczęście że jest sporo atrakcji dla rodzin Dla samych widoków i wjazdu w masyw Mont Blanc,przejazdu na włoską stronę do Caurmayeur warto poświęcić 2 dni :tongue: 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 3 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2015 (edytowane) Z Chamonix do Zermatt jedziemy ok 2,5 godz a właściwie do Tasch(ostania miejscowość,gdzie można zostawić auto)Tam też znajduje się nasz hotelikDalej można się już tylko dostać taksówką albo pociągiem,kursującym co 20 min do ZermattZ samego rana wypożyczamy narty i kierujemy się do kolejki,żeby w końcu posmakować letnich nart :smile:Stacja lodowcowa czynna od 9 do 14(oczywiście wszystko zależne od pogody)Co najważniejsze warunki super,w dolinach temperatura na dużym plusie a na górze zmrożony sztruks,naturalny śniegRano beton i narty muszą być dobrze naostrzoneOk godziny 12 robi się przyjażniej (betonik popuszcza) słońce mocno praży(obowiązkowo wysoki filtr) i temperatura wchodzi na mały plusCo do samej infastruktury narciarskiej to mamy dwie resteuracjePierwsza to przy samym wyjściu na lodowiec,dobrze funkcjonującaDruga znajdująca się na granicy grani włoska resteuracja z europejskimi cenami :tongue: i włoskim luzactwem,fajnie Strona Włoska wygląda słabiutko,tu nie da rady pojeżdzić Gdyby nie to że ostatnia kolejka z lodowca do Zermatt żjeżdża o 15 to można by tak leżeć do wieczora :wink: i podziwiać widoki Edytowane 3 Wrzesień 2015 przez marcinn 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 4 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2015 Cytując klasyka polskiego kina powiem tylko tyle: Tobie nic tylko dupy w głowie. :biggrin: :biggrin: :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 4 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2015 Za post z nart w zasadzie nie powinienem ci dziękować, DRANIU!!!!!! :wink: Kurza stopa ale tam pięknie. Nawet moja ciepłolubna żona jest zachwycona. Pozdrawiam i dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 4 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2015 Cytując klasyka polskiego kina powiem tylko tyle: Tobie nic tylko dupy w głowie. :biggrin: :biggrin: :biggrin: Przeproś,przeproś i to szybko To zdjęcie robiła moja małżonka naszym szkrabom przed zawodnikami :tongue: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 4 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2015 Wjeżdżaliście na Gobba di Rollin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 4 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2015 Wjeżdżaliście na Gobba di Rollin? :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 4 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2015 Chamonix przyjemne miasteczko , ale narciarsko mialem kiepsko. Oczywiscie rakieta byla nieczynna : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 4 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2015 (edytowane) Saas-FeeOśrodek położony od Zermatt około godziny jazdyPodobnie jak w Zermatt całkowity zakaz jazdy pojazdami spalinowymiTutaj natomiast dojeżdżamy do Bram Miasta i zostawiamy auto w potężnym wielopoziomowym parkingu(10 pięter w głąb ziemi)Z parkingu wchodzimy praktycznie do centrum miasteczka,pięknego alpejskiego miasteczka :smile:Z tego miejsca mamy około 10 min do dolnej stacji kolejki,która to przenosi nas do wiecznego lodu (jeszcze)Na wysokości ok 2900 metrów przechodzimy z gondoli do kreta,6 minut i jesteśmy na lodowcuCo mogę napisać : tylko tyle że śnieg ,przygotowanie tras wygląda tak samo jak w ZermattPodobna kilometrowo ilość tras(ok 20) plus duży snowpark i północna ekspozycja stoków według mnie jest ciut lepszą propozycjąDo tego jeszcze dojdzie większa róznorodność tras,troszkę więcej zjazdów z większym pochyleniem stoku,jak ktoś sobie życzySama infastruktura narciarska zamyka się w jednej dużej resteuracji,jest tam wszystko co potrzeba do chwili odpoczynku,relaksu :tongue:Na koniec jak to powiedziała moja małżonka bajeczne miejsce i ja podpisuję się pod tym dwoma łapami :happy: Edytowane 4 Wrzesień 2015 przez marcinn 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 4 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2015 [ATTACH=CONFIG]23613[/ATTACH] :smile: Znowu się czapką chwalisz :tongue: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atenka Napisano 4 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2015 Znowu się czapką chwalisz :tongue: :wink: Co tam czapka, super wycieczka. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 5 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2015 Przeproś,przeproś i to szybko To zdjęcie robiła moja małżonka naszym szkrabom przed zawodnikami :tongue: Nie przeproszę.:biggrin: :biggrin: :biggrin: Ale podziękuję za piękną choć w moim przypadku tylko wirtualną wyprawę. Istotnie pięknie tam.:applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi