marboru Napisano 1 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2015 W weekend miałem przyjemność kolejny raz gościć na Mazurach. Tym razem okazja była przednia - 40ste urodziny expata. Pogoda piękna, pomysł wspaniały, świętować, w przedłużony weekend, w sposób aktywny - coś w moim stylu. Grono ok 15 przyjaciół - rejs jednym z największych jachtów na polskim śródlądziu: "Biegnącą po falach" (większy jest chyba tylko Chopin w chwili obecnej) - zapowiadała się, i była to super przygoda. Pogoda w sobotę i niedzielę - super! Jedyny minus, to taki, że wiało bardzo słabiutko. W poniedziałek trochę deszczu. Słabe podmuchy miały również swoje plusy - mogliśmy niemalże z pełnym ożaglowaniem popływać po północnym szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Ponieważ był to mój debiut z tak dużym jachtem - wcześniej podziwiałem jedynie "Biegnącą..." pływając na innych jednostkach - z punktu widzenia żeglarskiego było to dla mnie super doświadczenie. Nasza załoga składała się z 15 osób + kapitan. "Szef" na początku podzielił całą grupę na cztery wachy, a potem udzielił szczegółowego ale i szybkiego przeszkolenia z posługiwaniem się wszystkimi linami, żaglami itp. Mi przypadło stanowisko oficera IV wachty i odpowiedzialność za tylną część łajby - czyli drugi maszt, grot, brasy żagli przednich, kotwica, cumy rufowe, bandera...a do tego 4 osoby hahaha - to była bułka z masłem ale również spora odpowiedzialność - zwłaszcza przy składaniu masztów, by wszystko grało i by było bezpiecznie - zresztą mimo szampańskiej atmosfery tak było od początku, do końca rejsu. Trochę o łódce. "Biegnąca po falach" to Brygantyna, która została zwodowana w 1977 roku. Długość maksymalna: 19,52 m. Szerokość: 3 m. Zanurzenie bez miecza: 1 m, z mieczem 2,1 m. Powierzchnia żagli: 128 m2. Więcej info na stronie: http://www.biegnacapofalach.pl/ A wygląda nasza ślicznotka tak: Inne ujęcie: I jeszcze jedno: Powyższe zdjęcia zrobione w chwili przerwy, gdy prawie cała załoga udała się na Mamerki i słynne bunkry z czasów II Wojny Światowej. Ster, piękny, duży i drewniany: Dziób robi wrażenie... Rufa: Szczęśliwi załoganci: Wachta IV w trakcie instruktarzu: Jedno z bocianich gniazd: Przez trzy dni żeglowania zrobiliśmy ok 55 km wodą - głównie po jeziorach: Mamry, Mamerki, Przystań, Święcajty i Dargin. Kraina tysiąca jezior urzeka swoim pięknem. Czas minął nam bardzo szybko. Super towarzystwo, 40 urodziny przyjaciela i super impreza - czegóż chcieć więcej? Ano żeglowania powyższą, piękną łajbą! Trzy dni i słaby wiatr, to trochę mało - po rejsie został niedosyt. Człowiek chciałby trochę bardziej poznać, nie tylko łódź ale również, to w jaki sposób "Biegnąca..." biega po falach gdy dmuchnie mocniej. Cudowny trzy dni, na cudownej łodzi. Ot, krótka relacja i kilka fotek... Ahoj narciarze. Pozdrawiam marboru 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 1 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2015 No cóż, zostaje mi tylko przytoczyć za tobą klasyka: [video=youtube;LxDIbYaiTvI] Pasuje jak ulał:smile: Pozdrawiam i pozytywnie zazdraszam:wink: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 1 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2015 Czy żagle rejowe obsługuje się z pokładu, czy trzeba wychodzić na maszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 3 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2015 Czy żagle rejowe obsługuje się z pokładu, czy trzeba wychodzić na maszt? Wszystko z pokładu robiliśmy. Na ostatniej fotce brasy żagli rejowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 3 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2015 Wszystko z pokładu robiliśmy. Na ostatniej fotce brasy żagli rejowych. Głównie chodziło mi o zwijanie żagli rejowych. Bo normalnie do tego służą gejtawy i gordingi, a tutaj na zdjęciach ich nie dostrzegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 3 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2015 Głównie chodziło mi o zwijanie żagli rejowych. Bo normalnie do tego służą gejtawy i gordingi, a tutaj na zdjęciach ich nie dostrzegam. Wszystko jest tak jak piszesz. Na fotkach po prostu tego nie widać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adammik90 Napisano 1 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2016 (edytowane) Świetne zdjęcia. Pływałem na podobnej łajbie kilkukrotnie i jedno wiem - wszystko zależy od załogi. Kilka razy sparzyłem się i było nie tak fajnie jak zazwyczaj. Grunt to kapitan z podejściem. Pozdrawiam z zazdrością ;-). Edytowane 11 Czerwiec 2016 przez adammik90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi