marionen Napisano 31 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2015 (edytowane) Nazywana jest 8 cudem świata. 30 maja nowa kolejka w masywie Mont Blanc łącząca Włochy i Francję ruszyła w dolinie Aosty. Jej budowa kosztowała około 110 mln. euro. W obrotowych wagonikach(obracają się 360 stopni) można podziwiać najwyższe szczyty Europy. Budowa kolejki trwała ponad 4 lata i przebiegała w skrajnie trudnych warunkach - na dużej wysokości, chłodzie, przy silnym wietrze, przy zmniejszonej ilości tlenu w powietrzu. Główne materiały wykorzystywane przy budowie, to szkło i stal a widoki z przeszklonych kabin obrotowych dostarczają niezapomnianych wrażeń. Wyciąg dociera prawie na wysokość 3500 m (szczyt Punta Helbronner 3462m). Stamtąd można podziwiać masyw Mont Blanc albo zjechać na nartach. Kolejka łączy Courmayeur z Chamonix. Edytowane 31 Maj 2015 przez marionen 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 31 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2015 Przejazd w obie strony kosztuje 40 euro. Włosi kolejką zachwyceni a Chamonix zazdrości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slavko Napisano 1 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2015 Bardzo ładne krzyżyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 1 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2015 Czy wie ktoś o co chodzi z tymi znikającymi zdjęciami?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 1 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2015 Może ktoś nie chce, żeby zamieszczać jego zdjęcia. O tę kolejkę chodzi? Zdjęcia ze strony fb Guidemontblanc 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 3 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2015 Ja korzystałem z tej strony: http://www.cordeemontblanc.eu/web/?page_id=2007〈=en I niektóre z tych zdjęć zrobiły na mnie wrażenie. Jak się pojawię w tamtych okolicach to na pewno przejadę się kolejką w jedną stronę, bo zjechać na deskach też by wypadało! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2015 @marionen, nie kuś licha, bo może Ci się spodobać i będziesz jeżdził tam i z powrotem tą kolejką!:smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 3 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2015 @marionen, nie kuś licha, bo może Ci się spodobać i będziesz jeżdził tam i z powrotem tą kolejką!:smile: E, chyba nie - za skąpy jestem (40 euro - raz to tak, ale kilka razy to nie dla mnie). 40 euro za drugim razem, to wolałbym przepić (najlepiej na WZF) Pozdrawiam serdecznie. PS Jak nie pojadę gdzieś na narty to dostanę ...ierdolca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 18 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2015 Kolejka ma długość 4,3 km [video=youtube;iYRxwGMB9GA] 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi