marionen Napisano 19 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 W sobotę w Zakopanem odbyły się zawody w narciarstwie wysokogórskim. Memoriał Piotra Malinowskiego. W zawodach wystartowało 175 skialpinistów z Polski, Czech i Słowacji. Zwyciężyli Anna Figura (KW Zakopane) i Słowak Jozef Hlavco (Dynafit Bobrovec) Gratuluję wszystkim startującym!!! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 19 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Kilka informacji z PAP: Trasa sportowa, której piesze pokonanie przeciętnemu turyście zajęłoby ponad dziewięć godzin, przebiegała przez pięć tatrzańskich przełęczy – Liliowe, Świnicką, Karb, Zawrat i Kozią. Hlavco potrzebował na jej pokonanie niewiele ponad dwie godziny (2.02,19). Figura wbiegła na metę niespełna dwanaście minut później (2.14,18). Trasa: Profil trasy: W Tatrach panowały bardzo trudne warunki pogodowe - silny wiatr osiągał w porywach ponad 60 km/h, miejscami mgła i padający okresowo śnieg znacznie ograniczały widzialność, a temperatura wahała się od minus 5 do minus 10 stopni. W zawodach wystartowało 175, a ukończyło je 139 uczestników. - Najtrudniej było na Małym Kozim, gdzie trzeba było wykonać sporo manewrów, w tym wpiąć się karabinkiem do poręczówki, co przy zgrabiałych z zimna palcach było trudne. Tam naprawdę miałam dość, ale w tym sporcie im gorzej, tym większa satysfakcja. Walczy się nie tylko z przeciwniczkami i trudnościami trasy, ale głównie ze sobą. Prowadziłam od początku, więc musiałam się mocno skupić i te dwie godziny wytrzymać na pełnych obrotach. Udało się, a taka wygrana bardzo cieszy - nie kryła radości Figura. Zawody były także finałem Pucharu Polski PZA (Polski Związek Alpinizmu). W klasyfikacji ogólnej wśród seniorów wygrali Figura i Marcin Piętka (KS Kandahar/GOPR Beskidy). Memoriał Piotra Malinowskiego to również międzynarodowe zawody ratowników górskich. Zwyciężył w nich drugi w sobotniej rywalizacji Jacek Żebracki z Grupy Podhalańskiej GOPR. Krótszą i mniej wymagającą technicznie trasą pobiegli amatorzy. W swoich kategoriach wiekowych wygrali zakopiańczycy Marta Krzeptowska (Osoby które latem lub zimą przebywają w Dolinie Pięciu Stawów mogą ją dobrze znać ) oraz... panczenista, dwukrotny olimpijczyk (Vancouver i Soczi) Sebastian Druszkiewicz. - Jestem teraz w okresie roztrenowania, ale ponieważ bardzo lubię ten czas spędzać aktywnie, stąd pomysł udziału w zawodach. W Memoriale to mój drugi start. W 2013 roku byłem czwarty, w ubiegłym miałem sporo nauki na studiach, więc nie mogłem wziąć udziału, więc teraz tym bardziej cieszę się ze zwycięstwa - podkreślił łyżwiarz, który przygodę z narciarstwem wysokogórskim rozpoczął zaledwie trzy lata temu. Rozgrywany od osiemnastu lat Memoriał to zawody poświęcone pamięci Piotra Malinowskiego - taternika, alpinisty, himalaisty, ratownika i naczelnika grupy tatrzańskiej GOPR, a także TOPR. Urodził się 31 marca 1944 r. w Pińczowie. Taternictwo uprawiał od 1957 r. Wspinał się w niemal wszystkich górach świata. Był instruktorem Polskiego Związku Alpinizmu, przewodnikiem tatrzańskim oraz instruktorem narciarskim. Zmarł w 1995 r. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Cześć Czasy osiągane przez zawodników spowodowały u mnie stan przedzawałowy! Masakra. W kwestii formalnej: Narciarstwo wysokogórskie to narciarstwo uprawiane w górach wysokich a góry wysokie w Polsce to moim zdaniem powyżej granicy lasu więc częściowo nie było to narciarstwo wysokogórskie tylko średniogórskie. Pozdrowienia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 19 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 ....Narciarstwo wysokogórskie to narciarstwo uprawiane w górach wysokich a góry wysokie w Polsce to moim zdaniem powyżej granicy lasu więc częściowo nie było to narciarstwo wysokogórskie tylko średniogórskie. eee... , Mitek , jak zwykle się czepiasz :wink: a ci narciarze to nie są narciarze tylko biegacze wysokogórscy , czasem używający nart :smile: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 19 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Mitek mam to samo jak patrzę na te czasy! oczy wychodzą mi na wierzch :eek: Co do terminologi to jest z tym problem ponieważ nie jest to jasno nigdzie określone. Pojawiają się takie pojęcia: turystyka narciarska (skitury), narciarstwo wysokogórskie (skialpinizm), narciarstwo ekstremalne (skiextreme). Tylko nigdzie nie jest określone co jest co, albo gdzie jest granica Teoretycznie za teren wysokogórski w Polsce przyjmuje się teren Tatr. Zresztą zaglądając do najbardziej znanego podręcznika skiturowego/skialpinistycznego to sama nazwa to również wskazuje "Narciarstwo wysokogórskie w Polskich Tatrach Wysokich". Patrząc też na skalę trudności z książki ja osobiście mógłbym określić te 3 pojęcia tak: turystyka narciarstwa - łatwe trasy, przejścia i zjazdy o trudnościach od S0 do S1+ narciarstwo wysokogórskie - trasy trudniejsze i zjazdy o trudnościach od S2- do S4+ (tutaj być może czasami użycie sprzętu alpinistycznego: raki, czekan; rzadziej: uprząż, lina) narciarstwo ekstremalne - zjazdy o trudnościach S5- do S6 (tutaj wymagane użycie sprzętu alpinistycznego: raki, czekan, uprząż, lina). A wracając do tego co napisałeś to w sumie trasa była/jest poprowadzona powyżej górnej granicy lasu ..powyżej 1500m n.p.m. Pozdrawiam Tomek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 19 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 No to w takim razie jadę teraz uprawiać narciarstwo niskogórksie na resztkach śniegu na Czarnym Groniu :smile: . Za jakąś godzinę , półtorej , może już wdrapię się na górę . Dwa , trzy zjazdy/podejścia i do domu :happy: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Cześć Mitek mam to samo jak patrzę na te czasy! oczy wychodzą mi na wierzch :eek: Co do terminologi to jest z tym problem ponieważ nie jest to jasno nigdzie określone. Pojawiają się takie pojęcia: turystyka narciarska (skitury), narciarstwo wysokogórskie (skialpinizm), narciarstwo ekstremalne (skiextreme). Tylko nigdzie nie jest określone co jest co, albo gdzie jest granica Teoretycznie za teren wysokogórski w Polsce przyjmuje się teren Tatr. Zresztą zaglądając do najbardziej znanego podręcznika skiturowego/skialpinistycznego to sama nazwa to również wskazuje "Narciarstwo wysokogórskie w Polskich Tatrach Wysokich". Patrząc też na skalę trudności z książki ja osobiście mógłbym określić te 3 pojęcia tak: turystyka narciarstwa - łatwe trasy, przejścia i zjazdy o trudnościach od S0 do S1+ narciarstwo wysokogórskie - trasy trudniejsze i zjazdy o trudnościach od S2- do S4+ (tutaj być może czasami użycie sprzętu alpinistycznego: raki, czekan; rzadziej: uprząż, lina) narciarstwo ekstremalne - zjazdy o trudnościach S5- do S6 (tutaj wymagane użycie sprzętu alpinistycznego: raki, czekan, uprząż, lina). A wracając do tego co napisałeś to w sumie trasa była/jest poprowadzona powyżej górnej granicy lasu ..powyżej 1500m n.p.m. Pozdrawiam Tomek W kwestii termonologi to oczywiście drobny żarcik. Miałem swego czasu przyjemność i zaszczyt poznać Piotra Malinowskiego osobiście gdy był szefem Betlejemki i z pewnością by się w konwencji odnalazł bo niezwykle wesołym człowiekiem był. Szkoda, że tak wartościowi ludzie często odchodzą tak młodo z tak idiotycznych powodów. Pozdrowienia serdeczne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 19 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Aklim moze sie nie precyzyjnie wyrazilem bo odnosilem sie tylko dla Tatr, ale Beskidy to dla mnie turystyka narciarska - skitury. Chociaz osoby ktore nie biora pod uwage skiextrem czesto wlasnie takie zjazdy okreslaja jako skialpinizm a reszte jako skitury ogolnie to ta terminologia jest zakrecona Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 19 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Cześć W kwestii termonologi to oczywiście drobny żarcik. Miałem swego czasu przyjemność i zaszczyt poznać Piotra Malinowskiego osobiście gdy był szefem Betlejemki i z pewnością by się w konwencji odnalazł bo niezwykle wesołym człowiekiem był. Szkoda, że tak wartościowi ludzie często odchodzą tak młodo z tak idiotycznych powodów. Pozdrowienia serdeczne Niestety śmierć Pana Piotra (powikłania po operacji łękotki....co za bezsens) to nie koniec tragedii rodziny Malinowskich. W 2012 roku syn Pana Piotra Jędrzej Malinowski, również taternik i skialpinista zginął w Dolomitach w wieku 31 lat. Podczas zjazdu uderzył w drzewo. Po przewiezieniu do szpitala z uwagi na bardzo poważne obrażenia całego ciała nie udało się Jego uratować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 19 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Aklim moze sie nie precyzyjnie wyrazilem bo odnosilem sie tylko dla Tatr, ale Beskidy to dla mnie turystyka narciarska - skitury. Chociaz osoby ktore nie biora pod uwage skiextrem czesto wlasnie takie zjazdy okreslaja jako skialpinizm a reszte jako skitury ogolnie to ta terminologia jest zakrecona Pozdrawiam Tomek Nie ma co sobie głowy łamać , bo faktycznie w tej terminologii panuje spory galimatias . Jedno co wiem na pewno , to , to , że ja uprawiam amatorskie skitury , albo po prostu turystykę narciarską :smile: . Skialpinizm raczej mi nie grozi , chociaż , jak to się mówi , nigdy nie mów nigdy :biggrin: . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi