marboru Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 (edytowane) Ehhh expat właśnie tam sobie śmiga po Górkach... ...a zima w Biesach? Zobaczcie... tylko brać deski i śmigać!!! Pogoda wyśmienita... Błękit nieba w Biesach? Coś pięknego! Jak widać - zima tej wiosny, niczego sobie... Idealny nocleg na Święta: ...ale nim nocleg - trochę trzeba powędrować! A śniegu napadało! Tylko brać narty i turować... Dzień się kończy... ...a w Górach się odnalazł - Bożonarodzeniowy śnieg! Pora spać w Puchatku... A jutro? Zapalić świeczkę na Kopie Bukowskiej dla Małgosi ze schroniska pod Małą Rawką...która pokochała góry i została w nich wczoraj na zawsze... Teraz na zewnątrz -13... Zima! Edytowane 4 Kwiecień 2015 przez marboru 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atenka Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Mariusz...Podrasowałeś te zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 4 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Mariusz...Podrasowałeś te zdjęcia? To fotki expata robione lustrem...i jak go znam nieco podrasowane... ale efekt jest niesamowity! :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Zaje... ste zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Chyba zaraz zapakuje siebie i żone i rano jej oznajmie że jedziemy w Bieszczady! . Aż wstyd się przyznać... nigdy nie byłem! zawsze tylko Beskidy i Tatry... Tatry i Beskidy Jakże pięknie byłoby je przemierzać na turach Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 5 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2015 Tomek żadne chyba, mam nadzieję że już tam zmierzasz, góry przepiękne sam zimą ich jeszcze nie widziałem ale jesienią to bajka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek96 Napisano 5 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2015 Ogólnie to polecam Tarnicę i parę zjazdów w okolicy Tarnica- przełęcz goprowska - Krzemień/Kopa Bukowska. No i z Rawek do Ustrzyk G. lub Bacówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 6 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2015 Wejście na Tarnicę w śniegu. Część 1. Piotr, expat napisał: Tarnica zrobiona. Rano ciężka pobudka bo u Lutka spotkałem trzech wariatów ze Świnoujścia, którzy porzucili swojego Hiluxa na parkingu koło "mojej" Cytryny i wnieśli na pokład piwko. 8:30 odkopuje samochód i ruszam wolno na letnich oponach w kierunku Wołosatego. Na szlaku jestem pierwszy, poprzedza mnie tylko wilk, którego świeże ślady widać na fotce. Początkowo jest bajecznie i nic nie zwiastuje, że będzie...nieco dramatycznie. Kiedy dotarłem do sioła pod szczytem i próbowałem wejść szlakiem okazało się, że zapadam się po uda w śniegu a trawers zbocza od strony Kopy Bukowskiej (tam gdzie po wpadnięciu do przerębla zamarzła Małgosia z Małej Rawki) nawisy śnieżne są tak obfite, że bałem się oberwania całość. Decyduje się wrócić z bólem serca widząc już krzyż na Tarnicy. Schodzę z duszą na ramieniu do miejsca, gdzie jest podobno a raczej powinien być szlak i spotykam...drugiego wariata z dwoma czekanami i linką (nie wiem po co). Krótka narada i decydujemy się na atak od strony skał licząc na to, że śnieg będzie tam płytszy i bardziej pewny. Biorę jeden czekan i zakładam raki z Lidla - sprawdziły się! Idziemy we dwóch prawie pionowo w górę łapiąc się czego się da, to krzaka to kawałka skały. Odcinek 300 metrów pokonujemy w godzinę. Uczucie spełnienia na zamarzniętym szczycie jest nie do opisania. Endorfiny buzują! Zdejmuje buty i rozcieram zesztywniałe nogi. Zmiana skarpet zapobiega odmrożeniu. Siadamy na kurtkach i zaśnieżonym szlakiem zjeżdżamy na tyłkach jakieś 100 metrów. O powrocie drogą, którą weszliśmy nie ma mowy. Schodzimy koszmarnie zmęczeni ale szczęśliwi do Wołosatego. Kolejna udana męska przygoda. Fotki z wyprawy. Uroczy początek trasy: Las u podnóża: Fiszbiny: Najlepsze lody na świecie: Bajkowa sceneria. To zdjęcie pokazuje jak szybko zmienia się pogoda w górach. Za ciężko chyba? Wilk expata wyprzedzał o krok: W dole las pełen przerębli. Ilość śniegu pod Tarnica. Słupek ma 2 metry... Kierunek Ustrzyki Górne. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 6 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2015 Wejście na Tarnicę w śniegu. Część 2. Ślady... Kopa Bukowska - Tam została Małgosia. Światełko dla niej... Cel w oddali kusi niczym nagroda. Próba numer dwa z boku poza szlakiem. Fotka kiedy jeszcze dało się wyjąć telefon: Widok z sioła pod Tarnica w kierunku Wolosatego. Oszronione krzaki niczym rzeźby. Zmęczony ale szczęśliwy. Zamarznięty symbol Tarnicy. Bajkowa sceneria Biesow. Ehhh z nartami miałby Piotrek więcej zabawy... Super wyprawa! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 6 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2015 W takich warunkach bez nart?! toż to czysty masochizm! i na podejściu i na zejściu Dodatkowo z czekanem? nie sądziłem, że w Bieszczadach może się do czegoś przydać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek96 Napisano 6 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2015 Też wypróbowałem tę linię podejścia @MajorSki dobrze to podsumowałeś Po pierwszych postach byłem przekonany, że expat wędruje na nartach : (tury - narty skitour, takie pierwsze skojarzenie ) Ten słup przysypany to drogowskaz na przełęczy pod Tarnicą?? Jeżeli tak, to warun mega!! Kurcze, teraz kombinuje jak i kiedy pojechać miało być jutro, nie wyszło z tego co widzę to jeszcze wytrzyma dość długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 7 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2015 Na koniec relacji z Biesów, trzy bardzo przyjemne panoramy: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi