kmarcin Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Ha, ha, raptem rok temu jechałeś tą trasą i zapomniałeś gdzie prowadzi ta gondola "na górę bez śniegu" :wink: A na Steinplatte, tam gdzie pierwszy raz byłem :smile: I śniegu jak widzę na kamerce to jest całkiem sporo http://www.bergfex.pl/waidring-steinplatte/webcams/c148/ :tongue: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 "Chłopaki" równają trasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Pojechaliśmy przez Lofer. Pierwsze niemieckie wzgórza na szczytach ośnieżone:Chciałem sobie zobaczyć co to za wzgórza, otworzyłem Google Maps, znalazłem Salzburg i nagle szczęka mi opadła!Oto co zobaczyłem w miejscu Salzburga:Czy Wy na swoich komputerach też widzicie Solnogród??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 (edytowane) Cześć Rafale :happy: Jak klikniesz w zdjęcie, to niestety nie obejrzysz fotki w powiększeniu - tak mają fotki na fotosiku. Można je oglądać tylko małe :frown:: Wstawiałbym bezpośrednio na Skionline ale nawet po zmniejszeniu zdjęć, są na tyle duże objętościowo, że nie sposób ich przy pomocy forum na nim umieścić. Niestety mój prosty aparacik robi fotki z wielkością ok 4MB :frown:: Ale jest ze mną Piotr i ma mi z tym jakoś pomóc - zobaczymy... Ja używam riseize pictures do zmniejszania zdjęć tak aby były zgodne z wymogami forumowej galerii. A co do Solnogrodu,... Qr..a przerażony jestem.:eek: Czyżby russcy już nowe mapy mieli. Dobrze,że to jeszcze nie jest cyrylicą napisane.:tongue: Edytowane 24 Marzec 2015 przez MB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Ja używam riseize pictures do zmniejszania zdjęć tak aby były zgodne z wymogami forumowej galerii. Było o tym na forum, no kto...no kto... pokazał wszystkim jak szybko i łatwo zdjęcia pomniejszać, bez utraty jakości:rolleyes:: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/7072-Pomniejszanie-zdj%C4%99%C4%87?highlight=pomniejszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dodo Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Chciałem sobie zobaczyć co to za wzgórza, otworzyłem Google Maps, znalazłem Salzburg i nagle szczęka mi opadła! Oto co zobaczyłem w miejscu Salzburga: [ATTACH=CONFIG]21594[/ATTACH] Czy Wy na swoich komputerach też widzicie Solnogród??? salz- sól, burg-gród(zamek)....nie lękaj się.:smile: to Salzburg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 salz- sól, burg-gród(zamek)....nie lękaj się.:smile: to Salzburg. Wolę SALZBURG. A ta inna składnia to bardzo źle mi się kojarzy. Ale polityka zakazana więc kończę.:stupid: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Czy Wy na swoich komputerach też widzicie Solnogród??? Potwierdzam też widzę Solnogród. Żeby było śmieszniej, to niby jest polskie tłumaczenie nazwy Salzburg. Google maps w ramach spolszaczania mapy część nazw podaje po polsku, ale część nie. Pierwsze z brzegu Munchen, to Monachium, Wien jest jako Wiedeń, francuskie Mulhouse to Miluza, ale już np. Akwizgran, jest jako Aachen. Tak więc coś są niekonsekwentni w tym spolszczaniu, a wydaje mi się że spolszczenie nazwy Salzburg do rzadko używanego Solnogród, jest chyba pozbawione sensu. Ale w sumie to nie moja działka, więc może się nie znam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 salz- sól, burg-gród(zamek)....nie lękaj się.:smile: to Salzburg. Ja dobrze wiem, że Salzburg po niemiecku znaczy Solny Gród, ale pojawienie się tej nazwy na oficjalnych mapach może świadczyć, że to są stare słowiańskie ziemie i kiedyś na tych terenach mieszkali Słowianie Alpejscy, którzy jako pierwsi w Europie zaczęli tam uprawiać narciarstwo! . . . . . . . . . . . . . . Żeby mnie ponownie nie oskarżono o ksenofobię i rasizm, od razu wyjaśniam, że to powyżej to BYŁ ŻART!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 24 Marzec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Jesteśmy już na kolacji powitalnej. Szef testu przywitał wszystkich i przedstawił zasady testu. Mariusz i Piotr zaczynają testy o 7:15 . 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Cześć Rafale :happy: Jak klikniesz w zdjęcie, to niestety nie obejrzysz fotki w powiększeniu - tak mają fotki na fotosiku. Można je oglądać tylko małe :frown:: Wstawiałbym bezpośrednio na Skionline ale nawet po zmniejszeniu zdjęć, są na tyle duże objętościowo, że nie sposób ich przy pomocy forum na nim umieścić. Niestety mój prosty aparacik robi fotki z wielkością ok 4MB :frown:: Ale jest ze mną Piotr i ma mi z tym jakoś pomóc - zobaczymy... Cześć Mariusz,wrzucaj zdjęcia na darmową picasę-najprościej i najszybciej.Z kompa; https://picasa.google.com/ A na smartfon używam tej aplikacji: https://play.google.com/store/apps/details?id=larry.zou.colorfullife&hl=pl Całość,od zrobienia zdjęcia do zamieszczenia na forum trwa kilkadziesiąt sekund :biggrin: Miłej zabawy na testach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 24 Marzec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 WoldSkitest 2015 - relacja online. Trwają poważne dyskusje o jutrzejszych testach . Piotr z lewej, Mariusz z prawej. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Piotr z lewej, Mariusz z prawej. Ten z prawej to nie ja, to Christian Mayer :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Ten z prawej to nie ja, to Christian Mayer :wink: Ale koszulę na niezłą ?. Spodnie też w kancik? ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 A tak na serio - na liście biorących udział w testach są takie nazwiska jak: SkiCross World Champion Andrea Limbacher Italian Ski Team Dominik Paris Stephan Eberharter - nie trzeba przedstawiać Dwukrotna Mistrzyni Olimpijska i Mistrzyni Świata Perta Kronberger Dwukrotny Mistrz Świata Michael von Gruningen Mistrz Olimpijski Fritz Strobl Paraolimpijski podwójny srebrny medalista Matthias Lanzinger 2-time Powder World Champion Daniela Schuster ...no i kilka osób z Austria Ski Team : 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 A tak na serio - na liście biorących udział w testach są takie nazwiska jak: SkiCross World Champion Andrea Limbacher Italian Ski Team Dominik Paris Stephan Eberharter - nie trzeba przedstawiać Dwukrotna Mistrzyni Olimpijska i Mistrzyni Świata Perta Kronberger Dwukrotny Mistrz Świata Michael von Gruningen Mistrz Olimpijski Fritz Strobl Paraolimpijski podwójny srebrny medalista Matthias Lanzinger 2-time Powder World Champion Daniela Schuster ...no i kilka osób z Austria Ski Team : To pokażcie im jak się jeździ ?. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 25 Marzec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2015 WorldSkitest 2015 Dzień dobry, testy czas zacząć. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 25 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2015 ufff... chłopaki nie zaspali :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 25 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2015 Chciałem sobie zobaczyć co to za wzgórza, otworzyłem Google Maps, znalazłem Salzburg i nagle szczęka mi opadła! Oto co zobaczyłem w miejscu Salzburga: [ATTACH=CONFIG]21594[/ATTACH] Czy Wy na swoich komputerach też widzicie Solnogród??? O niektórych spolszczonych nazwach miast zapomnieliśmy. Przykłady niemieckie http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_odpowiedniki_niemieckich_nazw_geograficznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
conda Napisano 25 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2015 ufff... chłopaki nie zaspali :smile: ... i pod kolor ubrani!:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2015 Cześć O niektórych spolszczonych nazwach miast zapomnieliśmy. Przykłady niemieckie http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_odpowiedniki_niemieckich_nazw_geograficznych To miasta niemieckie i powinny być używane nazwy niemieckie tak jak w wypadku wielu miast niemieckich na ziemiach polskich. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 25 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2015 O niektórych spolszczonych nazwach miast zapomnieliśmy. Przykłady niemieckie http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_odpowiedniki_niemieckich_nazw_geograficznych Pomijając fakt, że takie tłumaczenia nazw są absurdalne (już widzę minę Niemca, którego pytam o Deszczogród), to jest to kij, który ma dwa końce i bawiąc się tym kijem można sobie napytać niezłej biedy, przy której sprawa "polskich obozów koncentracyjnych" to jest mały pikuś! Owszem, wśród żeglarzy np. często żartobliwie używano nazwy "Strzałowo", ale nikt by się nie odważył wpisać do dziennika pokładowego tej nazwy zamiast Stralsund. Czym innym jest nazwanie podczas prywatnej rozmowy Londynu "Londkiem", a czym innym wpisanie tej nazwy na mapę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 25 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2015 (edytowane) To miasta niemieckie i powinny być używane nazwy niemieckie Pełna zgoda. tak jak w wypadku wielu miast niemieckich na ziemiach polskich. A temu jestem absolutnie przeciwny! Nazwa miejscowości na mapie powinna być taka, jaka jest jej oficjalna nazwa. Próbkę bajzlu jaki powstaje przy zamienianiu nazw mamy porównując zawartość map Googla z mapami http://maptoolkit.net (bardzo dobrymi zresztą), gdzie naprawdę trudno się połapać, gdyż autorzy zamiast powszechnie znanych i używanych, umieścili jakieś lokalne (być może w języku ladyńskim?) nazwy miejscowości. PS: Zastanawiam się jak autorzy map Googla przetłumaczą na język polski nazwę Bad Kleinkirchheim :biggrin: Edytowane 25 Marzec 2015 przez Chris_M PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 25 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2015 To jak? Nowy Jork czy New York? Monachium czy Munchen? Gdańsk czy Danzig? Malbork czy Marienburg? Szukacie dziury w całym? I chyba nie o tym jest ten wątek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 25 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2015 To jest wątek o WST! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi