MOSTOSTAL Napisano 21 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2015 (edytowane) Widać widać - to stara mapa. Stacja przewojowa jest w krzakach i jej nie widać. Widać za to cień pierwszej podpory i lekko ją samą. Są malowane na zielono i stąd zmyłka. [ATTACH=CONFIG]23072[/ATTACH] Edytowane 21 Czerwiec 2015 przez MOSTOSTAL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 21 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2015 Widać widać - to stara mapa. Stacja przewojowa jest w krzakach i jej nie widać. Widać za to cień pierwszej podpory i lekko ją samą. Są malowane na zielono i stąd zmyłka. [ATTACH=CONFIG]23072[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 21 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2015 Widać widać - to stara mapa. Stacja przewojowa jest w krzakach i jej nie widać. Widać za to cień pierwszej podpory i lekko ją samą. Są malowane na zielono i stąd zmyłka. [ATTACH=CONFIG]23073[/ATTACH] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 21 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2015 Nie wiem co się stało z forum. Nie mogę edytować swoich postów. Jak wciskam edycjęto mam puste okno ale jak je zamknę to post dalej widnieje. Mogęza to go usuwać. Wklejenie zdjęcia powoduje to, że pojawia się napis: "Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: muller.jpg Wyświetleń: 0 Rozmiar: 92.9 KB ID: 23073" Co to jest...? Admin coś mi zmotał czy jak..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2015 Co nie udało się wstawić wczoraj, próbuję dziś. Po Mullerze nie ma już śladu, natura robi swoje: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2015 Aż się płakać chce :( Chociaż można się było tego spodziewać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 22 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2015 SQsyny! Ciekawe co zrobili z tym wyciągiem. Może gdzieś go zakopcowali...? Jest ktoś w stanie to sprawdzić..?? Ja nie mam co się pytać w cosiu bo już mój nr znają w strasznie na mnie warczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2015 Jak uzasadniają rozebranie wyciągu, nic ci nie mówią o planach? Przecież dolna część Dolin aż po Hilton nie będzie obsługiwana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2015 W planach mają wyprzęgany talerzyk Tatrapomy LVH 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 22 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2015 Buuuu ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 23 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2015 Przed chwilą rozmawiałem z dyr. technicznym COS-u. Powiedział, że Muller został przetransportowany w dużych częściach na złom w Szczyrku na początku czerwca. Zdaje mi się, że w Szczyrku nie ma złomowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 23 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2015 W planach mają wyprzęgany talerzyk Tatrapomy LVH Chociaż coś w zamian no i większa przepustowość może o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 23 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2015 (edytowane) Góralu Spod Skrzycznego, kolego drogi, czy byłbyś w stanie zorientować się gdzie dokładnie ten wyciąg został wywieziony. Może uda się choćby jedną podporę uratować. Powinni zrobić z jednej podpory taki memoriał z tabliczką upamiętniający ten wyciąg. To na prawdę historia!Np coś takiego: Edytowane 23 Czerwiec 2015 przez MOSTOSTAL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 23 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2015 Góralu Spod Skrzycznego, kolego drogi, czy byłbyś w stanie zorientować się gdzie dokładnie ten wyciąg został wywieziony. Może uda się choćby jedną podporę uratować. Powinni zrobić z jednej podpory taki memoriał z tabliczką upamiętniający ten wyciąg. To na prawdę historia! Np coś takiego: [ATTACH=CONFIG]23113[/ATTACH] Nie odbierz mojejgo pytania jako atak, bo wiem o co walczysz, ale kto ma to zabrac ze zlomowiska ? Kto pokryje wszystkie koszty i gdzie to Chcesz postawic ? Masz na to zezwolenie, lub czyjes poparcie ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 23 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2015 Chodzi mi o jedną kompletną podporę. Zezwolenia na własnym terenie od nikogo nie potrzebuję. Odbiorę sam bądź mój kolega ze Szczyrku (niestety wyjechał na jakiś czas i nie ma go aktualnie na miejscu - gdyby był miałbym tę podporę już dawno u siebie). Koledze Leitnerowi powiedziano, że Muller został oddany z złom w Szczyrku. Bullshit! Nie ma złomowca w Szczyrku. Najbliższy jest w Buczkowicach ale to samochodówka. Chyba, że tym niszczycielom chodziło o parking w Czyrnej, gdzie leży zezłomowany dawny wyciąg na M. Skrzyczne a i jakieś "zapasowe" lub zużyte podpory od podwójnych. Zerknie tam ktoś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 6 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2015 Można było się tego spodziewać... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 10 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2015 Muller i inne tego typu wyciągi - czy da się je uratować? Wczoraj wraz z Tadeuszem T rozmawialiśmy z posłem Jackiem Falfusem - wiceprzewodniczącym sejmowej komisji sportu i turystyki na temat Mullera z Dolin, innych takich wyciągów i najwięcej o konflikcie Lasy Państwowe - gminy górskie, o prawie śniegu, o tym czym jest las i jaki ma to związek z narciarstwem. Pan poseł powiedział, że będzie rozmawiał o tym wyciągu z Burmistrzem Szczyrku i z dyrektorem technicznym COS-u. Co do innych wyciągów zapewnił nas, że porozmawia z konserwatorem zabytków i konserwatorem przyrody i zapyta się czy jest możliwość zachowania takich wyciągów. Odpowiedź ma dać do końca lipca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cody3223 Napisano 10 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2015 (edytowane) Można było się tego spodziewać... :( [ATTACH=CONFIG]23204[/ATTACH] xx @EDIT: No dobra, powie mi ktoś w gdzie ten Mueller jest i co z nim zrobili? Bo już nie za bardzo ogarniam. Edytowane 10 Lipiec 2015 przez cody3223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 11 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2015 Szkoda, że mnie tam nie było... ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2015 Jak chcesz do niego kontakt, to pisz - widać było, że się zainteresował sprawą Mullera i innych takich wyciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 15 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 (edytowane) Właśnie wpadłem na to, że przecież mam w domu jedyny relikt jaki pozostał po tym Mullerze. Podczas wizyty w maszynowni wyciągu na Beskidek w roku... 1993 (!) dostałem od obsługi wymarzony bęben Mostostal'a z najwcześniejszej produkcji oraz kotwicę. Z niej wtedy nie byłem zadowolony bo taka brzydka, drewniana i bez gumy odbojowej... eee.. syfoza... Wtedy jeszcze nie miałem pojęcia, że wyciąg na Dolinach to Muller, wiedziałem tylko, że jest stary, bardzo stary.Tamtej zimy oprócz mostostalowego bębna i tej kotwicy z Beskidka upolowałem także wówczas ultranowoczesną w Szczyrku kotwicę Montanex'u z alu rurką i plastikowym poddupnikiem. To była zdobycz....! Po powrocie do domu drewnianą kotwicę wrzuciłem za szafę, gdzie przeleżała zapomniana do wczoraj! Odkopałem ją bo dostałem olśnienia! Gość z obsługi wyciągu jak mi ją dawał mówił, że ta kotwica "to zabytek i chyba jeszcze Keisera pamięta"...No przecież... to jest jedyna istniejąca oryginalna w 90% kotwica właśnie z Mullera GMD.Szybko ją obstalowałem do "wolnego" bębna Mostostalu. Pasuje jak ulał. Zapytacie, skąd wiem...? Ano stąd, że tylko Muller miał na końcu trzonka blaszane mosiężne okucie, które wchodziło w sprężynę (trąbkę) bębna. Polskie Mostostale miały tam blaszaną trąbkę obsadzoną w krótkiej sprężynce odbojowej i gumowy odbój na końcu kotwicy. Muller miał metalowe. Oto ostatni akcent Mullera: A tu jeszcze zdjęcia z 1993r z dnia w którym dostałem te fanty. Kotwica w dłoni, bęben w torbie na plecach! i oryginał ze strony Jacomet'a: A gdzie się podziały oryginalne mullerowskie orczyki z Dolin...? Ano zostały albo kupione albo przejęte, albo zawinięte na samorobny wyciąg stojący od 1991r na Białym krzyżu w miejscu dzisiejszego dłuższego orczyka Polsportu. Z resztą, nie tylko one...!Na zdjęciach z 93r widać ten wyciąg już w położeniu na stoku przeciwległym tam gdzie teraz jest taki krótszy orczyk na sprzedaż. Widać samorobną stację napędową wykorzystującą jednak oryginalną przekładnię i koło napędowe Mullera i... oryginalną stację przewojową zdemontowaną z Dolin! To oryginał z Mullera GMD doposażony jedynie w polsportowskie rolki! Oryginalne bębny GMD mają kotwice wycofane wtedy z GON'u - drewniane kotwice które były w orczykach Swoboda. Mają nawet swobodowskie gumy. Pamiętacie jakie były krótkie...? Oto one![ATTACH=CONFIG]23253[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23254[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23255[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23256[/ATTACH] Edytowane 15 Lipiec 2015 przez MOSTOSTAL 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 Właśnie wpadłem na to, że przecież mam w domu jedyny relikt jaki pozostał po tym Mullerze.... Paweł a ty spać nie możesz? Czy zbudziłeś się zlany zimnym potem:wink: Jestem pełen podziwu dla twojego samozaparcia. Pozdrawiam cię serdecznie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 Cześć Już Ci pisałem Mostostalu Drogi, że jesteś dla mnie niesamowity! W dzisiejszym świecie gdzie króluje naśladownictwo sterowane przez marketing i traktowanie wszystkiego powierzchownie człowiek z prawdziwą szlachetna pasją zasługuje na miano skarbu! Podziwiam i szanuję wielce. Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 A mnie wiedza na temat orczyków kolegi MOSTOSTALA po raz kolejny wbija w ziemię i ryje beret. :eek: Szacunek wielki Tapatalkiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 15 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 Choć tyle mogę zrobić dla Was... ;-) Ban uczy moresu. :-I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi