leitner Napisano 11 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2015 Ja jeździłem do Korbielowa w latach 2007-2011 i wtedy tam stał, niestety nieczynny. Został zdemontowany chyba rok temu. Niestety więcej zdjęć tego orczyka nie mogę znaleźć. Tak! Chodziło mi o Von Roll. Zdjęcie jest moje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2015 U nas orczyki WSO/ Borer były przystosowane do starego orczyka Mostostal 750 stojącego kiedyś na Złotym Groniu. Chyba są także na takim wyciągu na Czantorii. Oczywiście to demobil. Mam kilka zdjęć orczyka z Czantorii (wyciąg jest Polsportu). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 13 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 (edytowane) Wszystko się zgadza tylko ten wyciąg to Mostostal WN1000 a nie Polsport..;-) Orczyki WSO/Borer jak się patrzy...;-) Oczywiście to podmianka. Do starych Mostostali nie ma sprężyn. Nikt już nie robi a od innych nie pasują. Pasują tylko od starych Mullerów ale kompletnie nie opłacalna historia. Piękna fotka "latającego" koła przewojowego w ustawieniu dolnym. Miodzio. Edytowane 13 Kwiecień 2015 przez MOSTOSTAL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Ja jeździłem do Korbielowa w latach 2007-2011 i wtedy tam stał, niestety nieczynny. Został zdemontowany chyba rok temu. Niestety więcej zdjęć tego orczyka nie mogę znaleźć. Tak! Chodziło mi o Von Roll. Zdjęcie jest moje Dalej tam stoi nic się nie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Mostostal? Na dole była tabliczka, że to Polsport. Nawet pana z obsługi się pytałem i powiedział, że to Polsport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Dalej tam stoi nic się nie zmieniło Na mapach tras i wyciągów nie jest już zaznaczany, więc myślałem, że już go nie ma :shocked: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 13 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Wyciąg jest Mostostalu ale od jakiegoś czasu opiekuje się nim i modernizuje go Polsport. Część tych wyciągów przeszła jakby pod pieczę Polsportu inne pod Elsteru. Muller w Szczyrku jest Mullerem choć na dole wisi tabliczka Elster bo ten zrobił stację przewojową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Znalazłem kilka informacji o Müllerze z czasów, kiedy był jeszcze na Kondrackiej Kopie. Długość wynosiła 750m, a przewyższenie 270m. Przepustowość wynosiła 90os/h (strasznie mało :eek:) A to pierwszy wyciąg narciarski na świecie. Zbudowany w Szwarcwaldzie w 1908r o długości 280m z 5 drewnianymi podporami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 13 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 (edytowane) Ten Muller miał taką przepustowość także w skrzyczeńskich czasach. Mój ojciec zawsze opowiadał, że zanim pobudowali nowoczesne szybkie orczyki w Czyrnej jeździło się na Skrzycznem i na Beskidku choć ten drugi był raczej tylko dla wytrawnych narciarzy. Pamiętam słowa, że "tam jest taki stary orczyk z kratownicowymi bramkami, który idzie tak wolno, że można z niego zsiąść pozrywać krokusy na łące (jeździli głównie w marcu na słońcu) i wrócić a będzie w tym samym miejscu... " ;-) Z moich lat dzieciecych pamiętam, że byliśmy tam tylko raz i po ponad godzinnym oczekiwaniu w kolejce daliśmy sobie spokój. Był to rok 78, może 79. Na pewno wtedy jeszcze były na nim oryginalne orczyki bo pamiętam, że był już wtedy Hondraski i bębny miał z "trąbką" a na tym starym bęben miał w miejscu trąbki sprężynkę, oraz nietypową półkolistą ramę. Ot i całe moje wspomnienie Mullera... Później zobaczyłem go dopiero w roku 2011! Edytowane 13 Kwiecień 2015 przez MOSTOSTAL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 13 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 (edytowane) Szperając dziś w sieci pod hasłem "wyciąg orczykowy mała kopa" ni stąd ni zowąd wypadło mi takie zdjęcie. Jestem niemal wzruszony. Oczywiście "znajomy" jest na II planie. Wszystkie prezentowane w tym poście zdjęcia pobrałem ze strony "A Konrad napisał" p. Konrada Księskiego, który jest autorem i właścicielem tych zdjęć. Mam nadzieję, że nie dostanę za to po uszach..;-) ale nie mogłem się powstrzymać. Możliwe, że te fotki zdejmę jeśli autor tego sobie zażyczy. Nie doszedłem jeszcze który to wyciąg ale wydaje się, że "krótki Julian". Na linie orczyk Swoboda MkII z drewnianą kotwicą. Narciarz ma czarne kofixowe ślizgi.. Ech... Tak jakiś blog o Beskidach. W nim kolejna fajna fotka - Beskidek. I Golgota....: Edytowane 16 Kwiecień 2015 przez MOSTOSTAL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 14 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2015 Myślałem, że to żart, a tu proszę :eek: :shocked: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 16 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Zdjęcie przedstawia wyciąg krzesełkowy na Małą Kopę w Karpaczu. Obok pieknie widać podpory kratowe drugiego prototypu Mostostal/Muller GMD czyli wczesnego WN750. Pierwszy taki wyciąg stanął w Suchej Dolinie (Stary) drugi właśnie na Kopie. Pod koniec lat 80 podpory wymieniono na KWK/Transporta - być może cały wyciąg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 Film J-Bara z USA. [video=youtube;ukrKMMc-fZ8] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 17 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 Monotematycznie dodaję kolejną znajdkę - MostoMuller z Małej Kopy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 19 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Wyciąg z czeskiej Severki - czy to jest J Bar? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 19 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Straśnie pikuśne te fotki ale wszystko na to wygląda, że J-bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matei Napisano 20 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 MOSTOSTAL - tu cię zagnę, albo inaczej: taki prezent dla ciebie: chyba że znasz i wiesz coś na ten temat (zdjęcie z wystawy, nie było opisu żadnego, może info o firmie w rogu cię naprowadzi na trop) - jak tak to czapki z głów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 20 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 No piękne! Fakt zagiąłeś mnie bo jakoś nie trafiłem na takie zdjęcie. Orczyk 4 osobowy.. ;-) Co prawda tu jadą 3 osoby ale widać, że kotwica jest sporo szersza! Widziałem wieloosobowe orczyki ale na zasadzie trzymania się poprzeczki jadącej przed narciarzami. Z tym, że takie wieloosobowe orczyki to wahadełko lub nawet pojedynczy bęben wciągający narciarzy z dużą prędkością na górę a wracający na dół na wstecznym biegu liny. Ale poddupnego wieloosobowca nie widziałem ;-) Fajne. W zasadzie można by było i 4 osobowy zrobić.. Tu chyba tylko byłby problem z wytrzymałością tego ustrojstwa iu szerokością podpór. Felix Wopfner - znana austriacka firma. W 1996r wchłonięta do SSG i LST. http://www.seilbahnsysteme.at/ [video=youtube;F1xy38PXKvI] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2015 No to jeszcze jedna zagadka :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 21 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2015 Masz mnie..! Nie wiem..! Coś w Knedladii pewnie ale głowy nie dam. Za małe zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2015 Tutaj jest opis (po czesku) i większe zdjęcia. Wyciąg jest Transporty VL200, ale podpory to mi przypominają trzepacz do dywanów :stupid: http://www.lanove-drahy.cz/forum/viewtopic.php?f=17&t=221&sid=8bc91acebf7afb0b48cf0e771f00ba69 A co do J-Barów, to szkoda, że od tego odeszli, bo na tym można by przysiąść, jak na krzesełku i jednocześnie nie są potrzebne duże konstrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2015 Tak a propos J-Barów. To taka nowa wersja :biggrin: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 13 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2015 To wyciąg zydelkowy...;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 13 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2015 No nie jest zydelkowy, bo ma oparcie ;) Tapatalkiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 13 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2015 No tak... to w takim razie krzesełkowy sensus stricte. ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi