koliber Napisano 22 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2015 Szóstka z Kopca jest piękna - do Miziowej i jeszcze z 300m niżej. Gdyby trochę poszerzyli ją do samego płaju... choć z drugiej strony ta część jest tak wąska, że gałęzie drzew łączą się nad głowami narciarzy w jeden piękny tunel ze śniegu:) A nie można dorzucić do tego rankingu Czech i Słowacji? To te same góry, a granice państwa nie powinny być tu barierą - niedługo nawet właściciel wielu ośrodków będzie jeden:) Ciekaw jestem jak by wypadły w takim zestawieniu np. trasy w Rohaczach, Jasnej, Donovalach... w porównaniu do naszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 22 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2015 Z tych co znam,to najbardziej lubię FIS Skrzyczne,ale też Golgota i Bienkula. Jest nachylenie,jest jazda! :cheerful: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert_k Napisano 22 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2015 - Palenica - 2 i 2a (łącznie) oraz 5 na Jaworzynie oraz Goryczkowa :laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2015 Cześć Panowie jak ktoś nie wie co to są Polanki to nie powinien pisać o trasach w Polsce w ogóle. To szczyrkowy kanon i oczywistość ale nie dla mapkowych narciarzy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 22 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2015 Dla mnie: 1. Bieńkula 2. FIS Skrzyczne 3. 5 Pilsko Potwierdzam! Ale między 2 i 3 wstawiam obie trasy na Kasprowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 22 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2015 Koliber: Noo jak z Polskimi mógł bym się zgodzić to z tym CHOPKIEM przegiąłeś na MAXA! PS. 12 to chyba najnudniejsza i najdziwniejsza trasa na Chopku E tam - mi też sie podoba 12. Na ale 7, 33 i 32 - RULEZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 22 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2015 Koliber: Noo jak z Polskimi mógł bym się zgodzić to z tym CHOPKIEM przegiąłeś na MAXA! PS. 12 to chyba najnudniejsza i najdziwniejsza trasa na Chopku E tam - mi też sie podoba 12. Na ale 7, 33 i 32 - RULEZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaroW Napisano 22 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2015 Dla mnie numer jeden to SON i czerwona 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 22 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2015 dla mnie w Polsce 1. 5 Jaworzyna / 1a. 1 Jaworzyna 2. Kasprowy obydwie jak są przygotowane 3. Szczęśliwice bo najczęściej tam śmigam 4. Harenda jak nie ma ludzi i są warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkos Napisano 23 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2015 1. Podstawa to Golgota w Szczyrku. 2. Bieńkula jak jest po czym jeździć i nie trzeba skakać przez płotki :biggrin: 3. Górny odcinek FIS na Skrzycznem. 4. Czerwona na Czantorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 23 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2015 Od razu widać, że większość ludzi nie zna niczego poza Beskidem Śląskim i Żywieckim. Na Jaworzynie cały komplet tras jest super. 1) Szczególnie polecam 5 i 2A. 2) FIS na Skrzycznem jest fajny, ale nie daje w kość nachyleniem (poza kilkom miejscami). 3) Golgota i Bieńkula - bardzo OK. 4) Trasy na Czarnej Gorze C-FIS i B-FIS. Poza tym Ściana (FIS) na Skrzycznem - szkoda że tak rzadko działa. 5) Goryczkowa. 6) Czantoria Czerwona - kawał fajnej trasy 7) Palenica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 23 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2015 Od razu widać, że większość ludzi nie zna niczego poza Beskidem Śląskim i Żywieckim. Na Jaworzynie cały komplet tras jest super. .... 2) FIS na Skrzycznem jest fajny, ale nie daje w kość nachyleniem (poza kilkom miejscami)...... Panowie nie obraźcie się , ale w niektórych przypadkach ten ranking przypomina mi trochę przekomarzanie się , który ma dłuższego.......: Chętnie też zobaczyłbym co poniektórych jak idą pełnym piecem na krawędzi na tych swoich ulubionych trasach , najlepiej na GS-ach ( tylko nie takich co sięgają do brody ) :wink: 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 24 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2015 A dla mnie wszystkie są super! Byle śniegu było pod dostatkiem, by głód nartoholika zaspokoić. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 24 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2015 A dla mnie wszystkie są super! Byle śniegu było pod dostatkiem, by głód nartoholika zaspokoić. Ja mam trochę zmodyfikowaną definicję najlepszej trasy: "Każda na której właśnie jestem, pod warunkiem że jest na niej śnieg":smile: Nie ważne czy niebieska czy czarna byle z górki. Na czarnej trzeba powalczyć i się pomęczyć (lubię to) a na niebieskiej można się powygłupiać i potrenować nowe rzeczy (to też lubię). A tak bardziej serio to lubię "Golgotę", "Bieńkulę", "Goryczkową", "Mosorny", ..........i tak by można długo wymieniać. Kiedyś (jako nastolatek) uwielbiałem jeździć na 'Butorowym" i na "Nosalu". Pasjami jeździłem również przy chałupie wujostwa (nie daleko Babiej) z "Pasternika" (tak się ta górka nazywała). Samemu człowiek se musiał "wyratrakować" i śmiganie było od rana do wieczora a czasami nawet po zmroku (bez oświetlenia), jak był Księżyc dało radę. Górka miała ze 300m i dobry kąt nachylenia. Katowaliśmy ją z bratem i kuzynostwem do upadłego (dodam, że wyciągu nie było). To były takie dzisiejsze tury. A jak się znudziło to skocznie se człek zrobił i jak Fortuna:biggrin: Pozdrawiam 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2015 Cześć Panowie nie obraźcie się , ale w niektórych przypadkach ten ranking przypomina mi trochę przekomarzanie się , który ma dłuższego.......: Chętnie też zobaczyłbym co poniektórych jak idą pełnym piecem na krawędzi na tych swoich ulubionych trasach , najlepiej na GS-ach ( tylko nie takich co sięgają do brody ) :wink: Ja tez bym chciał zobaczyć - chociażby na Polankach. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 24 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2015 Chętnie też zobaczyłbym co poniektórych jak idą pełnym piecem na krawędzi na tych swoich ulubionych trasach , najlepiej na GS-ach ( tylko nie takich co sięgają do brody ) :wink: A ja chyba jednak nie chciałbym widzieć... :wink: Lubie strome ścianki,ale to nie oznacza,ze mam tam cisnąć 100 km/h... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 24 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2015 Będąc świeżo po odwiedzinach Szczyrkowskich tras muszę je zdecydowanie docenić bo na dzień dzisiejszy uważam że są najlepsze w Polsce chociaż moją listę najlepszych tras otwiera Pilsko: 1)Korbielów -Trasa nr 5 (Pilsko - Szczawiny lub nawet do Polany Strugi) 2)Szczyrk - Trasa nr 7 (Hala - Solisko) 3)Szczyrk - Trasa nr 1 oraz 5 (Hala - Czyrna) 4)Szczyrk - Trasa FIS (Skrzyczne - przynajmniej do dolnego orczyka - Doliny II lub nawet do samego Szczyrku) Zastanawiałem się też co łączy trasy które mi się podobają... i stwierdziłem 4 punkty wspólne: -przewyższenie w okolicach 400m lub większe -ciekawy urozmaicony profil. -doskonałe warunki które tam zwykle zastałem (śnieg w miejsce lodu, ewentualne pojawiające się miejscowe kamyczki czy przetarcia mi nie przeszkadzają) -niewielki ruch narciarski. Pozostałe takie jak np. trasa na Jaworzynie Krynickiej która co prawda ma ponad 400 m przewyższenia to w mojej ocenie nie dorasta do w/w zarówno warunkami, zatłoczeniem jak i denerwującym wypłaszczeniem w okolicy dolnej stacji orczyka przy trasie nr 3. Trasy typu golgota w szczyrku czy trasa nr 5 w krynicy stanowić mogą urozmaicenie ale ich długość, przewyższenie i profil nie powala... Trasy z palenicy w szczawnicy choć może i ciekawe to jednak fakt trawersu dojazdowego i przejazdu przez most w mojej ocenie przekreśla ich szanse. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 Zauważyliście co łączy większość Naszych ocen???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m!xeR Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 Najlepsza TRASA narciarska w POLSCE! Tjaaa...dopisek "fis" :-D a Bydliński tylko jeden Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 Też :biggrin: ale prawie każdy wrzucił minimum jedną trasę na Skrzycznem! : Nooo Slovaki znów wstrzelili się w samą 10! Pozdrawiam. Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 Cześć Panowie jak ktoś nie wie co to są Polanki to nie powinien pisać o trasach w Polsce w ogóle. To szczyrkowy kanon i oczywistość ale nie dla mapkowych narciarzy. Pozdrowienia Proszę mnie oświecić w 2 kwestiach: 1. Dlaczego nie powinienem pisać o trasach w Polsce w ogóle? 2. Która trasa określana jest przez Ciebie nazwą Polanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 SHUGER ja przypuszczam że Mitkowi chodzi o trasę w SZCZAWIE (taka mała stacja jak lecisz na Szczawnicę...) ale poczekajmy na samego autora tego postu PS. też jestem ciekaw czy dobrze kojarzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 (edytowane) Panowie, Polanki to "dwójka" z Hali do Czyrnej w Szczyrku. :wink: (Mitek, daj znać czy chodzi Ci o tą ) Edytowane 25 Luty 2015 przez Ratrak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 Panowie, Polanki to "dwójka" z Hali do Czyrnej w Szczyrku. :wink: Też ją lubię ale na krótkich nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi