artix Napisano 9 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2015 Z przejściem jest bardzo ciężko. Film powinien mieć flow, a krótkie wstawki mogą zburzyć całość. Wydaje mi się ze krótkie wstawki powinny być cięte z sensem. Z tego powodu powinny zawierać wartościowe sekwencje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 9 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2015 Z przejściem jest bardzo ciężko. Film powinien mieć flow, a krótkie wstawki mogą zburzyć całość. Wydaje mi się ze krótkie wstawki powinny być cięte z sensem. Z tego powodu powinny zawierać wartościowe sekwencje. W 100% zgadzam się z Twoją opinią...natomiast w realu - trudno, gdy człowiek zjarany jazdą coś ma wymyślić i skręcić z sensem. Zwłaszcza, gdy jeździ np. pierwszy raz w życiu na takim Hintertuxie... Trzeba naprawdę filmować dużo, by potem coś zmontować - tak myślałem na początku...a teraz? Raczej jestem zdania, by jednak na stok z kamerą wybierać się już z jakimś pomysłem. Artur wstaw coś swojego proszę. Kamerkę masz i mógłbyś się wreszcie pochwalić czymś swoim :cheerful: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 9 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2015 Nie mam nic ciekawego. :sad:, ale będę się starał kręcić cały czas na Kasprowym. Może coś z tego wystrugam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 17 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 Może jakieś uwagi, rady, wskazówki do kolejnej mojej produkcji - tym razem z Kasprowego? [video=youtube;LzvEzmMkJ0E] 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 Mnie za mało:angry:, :crazy: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaroW Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 (edytowane) Fajnie, jest wszystko co ma być w filmiku relacjonującym wyjazd na narty. Dla mnie osobiście troszkę za mało dynamiki po za tym ok. Jak oglądam Twoje dzieła progres jest ogromny i tego Ci gratuluję. W tym samym czasie zaliczyłem Pilsko. Projekt do oceny załączam: Pozdrawiam Edytowane 17 Kwiecień 2015 przez JaroW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 17 Kwiecień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 (edytowane) Mnie za mało:angry:, :crazy: Za mało, bo uciekałeś z przed obiektywu... ...ostatnia scena - też chciałeś spierniczyć - pamiętasz? hahaha Cóż Górale widocznie tak mają, że chadzają własnymi ścieżkami :wink: JaroW - dzięki za dobre słowo. Na tym filmie celowo zrobiłem mało jazdy - próbowałem zrobić klimat spotkania forum, klimat miejsca. Edytowane 17 Kwiecień 2015 przez marboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonidius Napisano 18 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2015 W końcu znalazłem trochę czasu i poskładałem film z ostatniego wyjazdu w rejon Zillertal. Relacji nie było, bo byliśmy w tych samych miejscach gdzie tydzień wcześniej byli najbardziej aktywni forumowicze, a ich relacja wystarczy za kilka innych. Filmik jest z pierwszego dnia wyjazdu z Zillertal Arena. Początek dnia był mglisty i wietrzny, ale po południu przebiło się słońce i dało się coś sfilmować. W kolejnych 2 dniach jeździliśmy na Hintertuxie, gdzie pogoda dopisała, co będzie widać w drugiej części. Większość materiału była nagrywana smartfonem, bez stabilizacji, bo bateria w mojej nowej kamerze, którą kupiłem dzień przed wyjazdem szybko się wyczerpała, a nie zdążyłem kupić dodatkowej. W kolejnych dniach ratowałem się powerbankiem i wytrzymywała dłużej. Muszę przyznać, że zawsze byłem sceptycznie nastawiony do filmów nakręconych komórką, ale teraz powoli się przekonuję. Technika idzie do przodu i nowe modele już całkiem nieźle sobie radzą w tym temacie. Podstawowa wada to brak optycznej stabilizacji i optycznego zoomu. Dobrze natomiast się sprawdzają przy nagrywaniu statycznych ujęć z bliskiej odległości. Sytuacja pewnie wygląda jeszcze lepiej w najnowszych i droższych modelach, ale ja takiego nie posiadam. Zresztą najwięcej chyba i tak zależy od dobrego kadrowania i pomysłu na całość. Przy okazji jakby ktoś był zainteresowany to w marketach pojawiły się teleskopowe uchwyty do smart fonów z wyzwalaczem bluetooth. Osobiście taki nabyłem, ale jeszcze nie testowałem w praktyce. Ogólnie po całkowitym rozłożeniu (98cm) trochę chwiejny i giętki, ale wyzwalacz działa, a gwint pasuje też do tradycyjnych kamer i aparatów. Zresztą czegóż więcej oczekiwać za 35 zł. Złożony uchwyt mieści się w kieszeni kurtki i jest bardzo lekki. Są jeszcze wersje tańsze bez bluetooth. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 18 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2015 Końcówka the best ?. Fajny filmik. Miło popatrzeć znów na te tereny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek182 Napisano 15 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2015 60 FPS tnie jak ..... Witam. Byliśmy ostatnio na ciekawym wypadzie paintballowym, z ciekawa ekipą i całkiem przyzwoitym wyposażeniem. Mieliśmy 3 generacje GoPro do dyspozycji. Od 2 po 4. No i nagraliśmy troszkę materialu. Problemy zaczęły się przy chęci obróbki. Hero 2 było ustawione na 48 klatek przy 720, natomiast dwie kolejne 1080 przy 60 klatkach. Tylko obraz z dwójki chodzi płynnie i da radę się nim pobawić. Reszta wygląda tak jak by szło w slow motion. Macie Panowie jakies pomysły co z tym fantem zrobić?? Wina kompa? Sterowników? Kodeki? Sprawdzaliśmy na kompie z i7 i 16 giga ramu i cieło (niby mniej ale płynności nie było). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 16 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2015 (edytowane) Witam, ja kupiłem SJCAM SJ4000 WiFi i zabrałem ją na testy na swoje "suche" zjazdy. Coś tam ulepiłem przy okazji i takie oto efekty: [video=youtube_share;xKf7EJ7767I] Nie bardzo jeszcze obczajam to całe lepienie takich klipów w całość. SJ4000 zapisuje pliki w .mov i musiałem w tym celu przeprosić się z OS i składać to w iMovie. Chciałem użyć Pinnacle Studio HD Ultimate, ale Windę mam XP na Macu postawioną przez BootCamp'a a sam program w wersji 15 (chyba z 4 lata temu kupiłem posklejać filmiki z wesela siostry) i nie chciał obsługiwać tych plików a do tego komp strasznie się męczył przy samym odtwarzaniu filmików. Pewnie aktualizacja Pinnacle by pomogła, ale chyba chyba jakiś lepszy sprzęt najpierw kupię. Po odpaleniu OS (też bardzo leciwy bo jeszcze Tiger 10.4) praca na filmikach w iMovie przebiegała bardzo dobrze, ale jeszcze nie wiem jak to wszystko zapisywać na końcu. Zapisanie jako .mov to mi wyszedł plik z 3Gb i to w ustawieniach 1280x720 - ale jakość bardzo dobra. Nie ma się do czego przyczepić. Skonwertowany do .mov w 1920x1080 ale przez MPEG-4 (według wskazań znalezionych w necie) to plik wyszedł 270Mb, z tym że na YouTubie nawet po przełączeniu na 1080 efekt nie jest zadawalający. A szkoda bo kamerka bardzo, ale to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła :laughing: Gdybym mógł od Was dostać jakieś wskazówki jak poprawnie zapisywać i konwertować filmiki to byłbym bardzo wdzięczny :smile: Pozdrawiam :smile: ps. kręciłem z mocowania na klatce piersiowej i z klipsa przyczepionego do buta. Próbowałem przyczepić do kaszkietówki, ale filmiki wyszły strasznie się trzęsące, więc ich nie umieszczałem w tym klipie. Jakkolwiek mocowanie na głowę mam - kamerka przyszła z pokaźną ilością zapięć, a te na głowę, klatkę czy kij to za grosze na ebay'u dokupiłem Edytowane 16 Maj 2015 przez paolomario 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Tak na początek dwie produkcje. [video=youtube;3eX-iEOPq04] [video=youtube;K2GuB6vCBSU] 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 1 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2015 (edytowane) Mirku, mi oczywiście bardziej podoba się filmik "spotkanie" i może nie będę obiektywny...z całą pewnością nie będę obiektywny :wink: Dla mnie masz swój styl w montażu i kręceniu. Preferujesz dłuższe sekwencje bez dużego kombinowania z cięciem, łączeniem scen i efektami - mi się bardzo podoba, bo jest to coś innego niż sam i większość filmowych maniaków kręci. Dobry dobór aktorów...i jedynie trochę szkoda, że na filmiku Ciebie mało : Bardzo fajnie było obejrzeć tuż przed pierwszym śniegiem, dziękuję. Poniżej dodam coś od siebie - krótki filmik z jesiennego wypadu w góry: [video=youtube;MfFMt9V2OPE] Krótki klip z wejścia na Rysy: [video=youtube;AQiuTWqwgdk] Ciekawe, czy komuś się spodoba? Edytowane 1 Listopad 2015 przez marboru 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 3 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2016 Tak w oderwaniu od białego i stoków - moja produkcja z wejścia na najwyższy szczyt Beskidu Wyspowego, Mogielnicę. Uwagi do produkcji mile widziane :happy: [video=youtube;UZ6zb-xyXrA] 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonidius Napisano 11 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2016 Wisła - Klepki Trochę ciemno, ale coś widać. Filmik z wieczornej jazdy w Ośrodku Narciarskim Klepki w Wiśle Malince, który wraz z żoną odwiedziliśmy w ubiegłą sobotę. Byliśmy tam pierwszy raz i nie ostatni. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek182 Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Dodam coś swojego choć już dodałem na forum w innym temacie. [video=youtube;V-vjFW-SkMM] 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 24 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2016 (edytowane) Wrzucam film który jest owocem wyjazdu z Marboru i zabawy moją Xperia Z5 Compact Do złożenia filmu użyłem programu VivaVideo Pro. Komputery odchodzą w niepamięć :wink: [video=youtube;FRJtMGJuIaM] Wiem wiem, mam za długie kije, ale to świadomy wybór. Mam w tym cel. :wink: Edytowane 24 Styczeń 2016 przez artix 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 24 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2016 Wrzucam film który jest owocem wyjazdu z Marboru... i zabawy moją Xperia Z5 Compact Wyszło bardzo fajnie! Super dobrana muza, no i jeździec nie byle jaki... ...nie mówiąc o kamerzyście :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 To wszystko dzięki kamerzyscie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 ......Komputery odchodzą w niepamięć :wink:.... Pogadamy jak będziesz miał trochę więcej lat, a na smartfonie bez okularów będziesz widział tylko kolorowe robaczki:eek: :wink: Fajny filmik. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Wiem wiem, mam za długie kije, ale to świadomy wybór. Mam w tym cel. :wink: Będziesz startował w zawodach i potrzebujesz POWERA na starcie? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Cześć Będziesz startował w zawodach i potrzebujesz POWERA na starcie? Pozdrawiam serdecznie. Pewnie też biega na nartach i che obniżyć koszty. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Cześć Pewnie też biega na nartach i che obniżyć koszty. Pozdrowienia Może kolega artix jeszcze nam rośnie ::stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Haha, marionen dzięki za miłe słowa, ale pudło u każdego :tongue: Biegać biegam, lecz bez nart, poprostu jogging. Lat 39.9, za parę dni urodziny więc chyba już nie rosne. Szkoda : Sprawa jest bardziej banalna. Robię dziesiątki km w Alpach i czasem od wyciągu do gondoli jest parę metrów. Nie lubię ściągać nart i jestem silny fizycznie co ułatwia mi przemieszczanie. Zawsze pierwszy pod wyciągiem :biggrin: Oczywiście są to za długie kijki do szlifowania techniki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonidius Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 Ustroń Poniwiec Dzisiaj Poniwiec w Ustroniu. Minęły już 2 tygodnie od wizyty w tym ośrodku, ale pierwszy raz używam nowego darmowego programu HitFilm 3 Express i trochę zeszło, zanim opanowałem go na tyle, żeby coś stworzyć. Jako, że jest to wątek o filmach, nie będę rozpisywał się o samej stacji, choć mam mieszane odczucia, co do jej oceny, może zrobię to w innym wątku. Mam natomiast kilka uwag do samych programów edycyjnych. Do tej pory używałem EditSudio, Pinacla, Sony Movie Studio, no i darmowego WLMMaker. Najlepszy był Edit Studio, ale wraz z pojawieniem się formatu HD skończyło się wsparcie dla tego programu, na Pinacla i Sony skończyła mi się licencja, no i został WLMMaker. Niestety u mnie ten program ma podstawową wadę, żeby zgrać poprawnie obraz z muzyką, za każdym razem muszę puszczać projekt od początku, co bardzo wydłuża pracę. Jeśli puszczam fragment, to dźwięk jest przesunięty. Być może jest to wina mojego komputera, ale nie potrafię tego obejść. Dodatkowo zgrywa tylko do formatu wmv. Dlatego ostatnio zainstalowałem HitFilm i okazuje się, że jak na darmowy program, ma spore możliwości. Niestety w darmowej wersji dużo funkcji jest niedostępnych. Tutaj też pojawia się problem ze zgrywaniem, bo przy wybraniu kodeka H.264 i rozdzielczości 1920x1080 nie można ustawić 50klatek/s mimo, że projekt ma takie ustawienia i pliki źródłowe też. Można to zapisać z taką prędkością, ale w rozdzielczości 1280x720. Domyślam się, że w pełnej wersji są dostępne inne formaty, w których ten problem nie występuje. Można oczywiście wybrać plik avi nieskompresowany, ale rozmiar filmu 1m40s to ok.8,5GB. Pora pomyśleć o zakupie jakiejś pełnej wersji, tylko mam dylemat na co się zdecydować. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi