MajorSki Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Pojawiła się już oficjalna zapowiedź. III Dni Lawinowo- Skiturowe Dolina Pięciu Stawów Polskich, Tatry Wysokie 28-29.03.2015 Zapraszamy na Dni Lawinowo - Skiturowe. III edycja w nieco zmienionej formule odbędzię się 28-29.03.2015. Liczymy na Wasze uczestnictwo i towarzystwo. Pierwszego dnia odbędą się tradycyjne już szkolenia, spotkania, wykłady, testy sprzętu. Tegoroczną nowością będzie „Wysokogórski Tor Przeszkód” (WTP), czyli stacja zestawiająca trzy tematy poruszane podczas szkoleń - lawiny, skitury i turystykę zimową. Tor, otwarty przez cały dzień, będzie dawał możliwość weryfikacji umiejętności a dodatkowo przyjemność rywalizacji. Zdobywcy najlepszych czasów w licznych kategoriach nagrodzeni będą wspaniałymi nagrodami. Pokonać tor będzie można wielokrotnie - liczy się najlepszy czas! Podczas drugiego dnia zaprosimy Wszystkich do udziału w całodziennych wycieczkach o różnym profilu lub do skorzystania z czterogodzinnych manewrów o tematyce lawinowej, turystyki zimowej, nawigacji. Odbędą się też testy sprzętu. Na zajęcia odbywające się drugiego dnia będzie się można zapisać od 2 do 23 marca. Więcej info: http://dnilawinowe.blogspot.com/ https://pl-pl.facebook.com/DniLawinowoSkiTourowe Byłem w 2013 na I, byłem też w 2014 na II, mam nadzieję że w tym roku będę na III [] Jak ktoś będzie się wybierał to niech da znać! Jak znajdą się chętni skiturowcy to można zrobić jak w tamtym roku trasę przez Karb i Zawrat Pozdrawiam Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Nooo, ja chyba zbyt początkujący,żeby się "pchać" na taką imprezę... :redface: Ale brzmi interesująco. : Może w next sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 12 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Johnny! nie rezygnuj ta impreza jest stworzona dla Ciebie! tylko normalnie na spokojnie podejście przez Dolinę Roztoki. Tam jest sporo osób które przychodzą z buta żeby spróbować skiturów , o lawinach nie mając zielonego pojęcia . Całkowicie podstawy, od ubierania sprzetu, po "foczenie", wycieczka też raczej po płaskim, sprzęt zimowy również, oraz podstawy lawinowe. Skiturowcy którzy w Tatrach zjeźdźają raczej tam nie chodzą, żeby nie blokować miejsc Ja raczej idę dla klimatu i imprezy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 To pomyślę nad tym. : Wiesz,ja nie jestem zbyt szybki,czy też nie mam specjalnej kondycji,nie chcę się wstydu najeść,tudzież wypluć płuc... :wink: Jeśli pogoda dopiszę,robota nie przeszkodzi,to może we wtorek zadebiutuję w Tatrach - Kasprowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Tomek,a możesz opisać jak to wygląda? Chodzi mi o stronę logistyczną - jak z noclegiem,jedzonkiem,dotarciem na miejsce, itp. Zastanawiam się... : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Tomek,a możesz opisać jak to wygląda? Chodzi mi o stronę logistyczną - jak z noclegiem,jedzonkiem,dotarciem na miejsce, itp. Zastanawiam się... : Maciek nie zastanawiaj się, dasz radę. Na tej wysokości i przy tej adrenalinie nie odczuwasz żadnego zmęczenia. Ja o tym myśle już drugi rok i kiedyś to zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Maciek nie zastanawiaj się, dasz radę. Na tej wysokości i przy tej adrenalinie nie odczuwasz żadnego zmęczenia. Ja o tym myśle już drugi rok i kiedyś to zrobię. Co znaczy kiedyś??? Po prostu zrób! :wink: Bardziej mi chodzi o to,ile dni muszę sobie zarezerwować,jak się przygotować,czy coś sprzętu dokupić,żarcie brać czy będzie na miejscu,zabrać śpiwór czy nie, itp. Reszta chyba mniej istotna,najwyżej będę "zamykał tyły"... :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 14 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Johnny ok postaram się po krótce opisać ale jak masz coś konkretnego to pytaj Na I dniach byłem tak że o 18 wyjechaliśmy z Jaworzna i przed 21 byliśmy na parkingu w Palenicy, więc o czołówkach poszliśmy do schroniska w Roztoce (ok 30min lajtowego spacerku), rano mieliśmy wyjść bardzo wczas, ale jak to zawsze bywa, tutaj zaspaliśmy (wieczorem siedzieliśmy i "dyskutowaliśmy", tak długo że nas głowa rano bolała ), rano ciężko się wyzbierać i tak jakoś chyba o 9 ze schroniska wystartowaliśmy (a szkolenie zaczynało się chyba od 8:30 ), ja szedłem na ciężkich skiturach kolega miał zjazdówki przytroczone do plecaka ale to chłopak który ma chyba przeszczepione płuca od dinozaura bo nie ważne czym mu załadujesz plecak i co do niego dotroczysz on i tak będzie zapychał z przodu i Cię poganiał a Ty nawet jak na lekko to zostajesz przy nim w tyle )))) nie mniej jednak ja "zamykałem tyły" i co 15min robiłem 3min postoju no tak początki były ciężkie i jakoś doczłapałem przez Roztokę do D5S na chyba 11:30 hehehe więc szybkie szkolenia lawinowe na 3 polach (o dziwo udało się jeszcze załapać), wieczorem wykłady/prelekcje i znowu impreza tym razem dosiadli się Słowacy ze swoimi medycznymi ziołowymi miksturami )))))) nocleg na jadalni o dziwo nawet luźno. Rano znowu głowa bolała na zawody nie zostawaliśmy więc spakowaliśmy się i o 10 pojechaliśmy w dół do auta... Najciekawszy był zjazd z Nizniej Kopy (nachylenie ok 33-34stopnie), a potem "rynna" Doliną Roztoki to były akrobacje )) potem pojechaliśmy jeszcze na narty do Korbielowa... gdzie kupiśmy karnet 2h ja wyjechałem raz... i zachciało mi się "freerajdu" tak mi się spodobał zjazd że nie zauważyłem jak trasa odbija w prawo na Buczynkę a ja pojechałem w Dolinę w dół wpakowałem się gdzieś na drogę z małymi "wiatrołomami" i jak wróciłem jakoś z buta do ośrodka (zapadałem się po jaja) to mineły prawie 2h II Dni już opisywałem to przekleję linka: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/19130-II-Dni-Skiturowo-Lawinowe-D5S Nie było chętnych więc wybraliśmy się trudniejszym wariantem --------------------------------------------------------------------------------------------------- A teraz konkretniej: - fajnie być tam już w piątek wieczorem - dojść można trudniejszym wariantem przez Zawrat (męcząca i trudniejsza trasa), lub "lajtowo" standardowo przez Dolinę Roztoki - polecam jednak drugi wariant , wtedy auto zostawiasz w Palenicy Białczańskiej i masz 30min spacerkiem do Wodogrzmotów Mickiewicza i odbijasz w prawo do D5S przez Dolinę Roztoki tak idziesz ok 1h-1,5h pod próg, a potem ok 30min do schroniska, najważniejsze nie idzie się przez Siklawę zielonym bo jest zimą zamknięty tylko czarnym a potem jego wariantem zimowym omijając Niznią Kopę z lewej strony (zdjęcie w załączniku), jeżeli będą bardzo bardzo twarde warunki to raki mogą być konieczne, ale w piątek i sobotę raczej będzie bardzo dużo osób tamtędy szło. Przy 3 lawinowej trzeba uważać bo teren na progu ma ok 30-35stopni nachylenia. - jedzenie: każdy żywi się tak jak lubi i tak jak go stać.... jest do dyspozycji kuchnia turystyczna w pełni wyposażona. Ja zawsze biorę suchy prowiant na śniadania i kolację, a obiady kupuję na miejscu. Kolega bierze zawsze całe wyżywienie - śpiwór: w sumie to lepiej mieć niż nie mieć, szczególnie jak wyląduje się na glebie - noclegi: nie wiem jak będzie z pokojami ja czekam na odpowiedz czy jest coś wolnego chciałem zarezerwować pokój 8 lub 10 osób (na razie mam 4 chętnych i 2 osoby w rezerwie co się zastanawiają) jak będę miał coś wolnego to dam znać a jak nie to zawsze w pokoju znajdzie się miejsce na glebie... lepsze to niż na glebie na korytarzu - alkohol: piwo jest, mocniejsze trunki trzeba samemu wtargać : P - szkolenia: poziom podstawowy, najczęściej uczestniczą w nim osoby które nigdy nie miały do czynienia z lawinami, skiturami, turystyką zimową wysokogórską. Często są to narciarze zjazdowi lub turyści. Sporo osób które miały pierwszy raz sprzęt skiturowy na nogach, nie wiedzą że wiązania są "uchylne" i po co są te "foki" (jedna Pani cały staw przeczłapała w zapiętych wiązaniach do "zjazdu"), wycieczki raczej krótkie ok 2h, raczej po płaskim w okół stawów, tak żeby zapoznać "z czym to się je". - nagrody: dużo : ) chociaż jak na razie nic nie wygrałem Ja będę chciał się wybrać w piątek ok 5-6 z Jaworzna i pewnie powrót w niedzielę ok 14 ze schroniska. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 Ha ha,to mi wbiłeś klina... Jeśli przyjmiejsz mnie do pokoju,to wpisz mnie na swoją listę. :angel: Jedyna niewiadoma to moja praca,ale najwyżej ktoś będzie mieć farta i darmowe łóżko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 15 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 To się pospieszyłem... niestety dostałem odpowiedź że nie ma już wolnych pokoi Więc pozostaje gleba na korytarzu dobrze być w piątek bo przynajmniej zajmie się dobre miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 też chodzi mi po głowie pomysł na uczestnictwo w tej imprezie , więc może razem będziemy kimać na tym korytarzu:laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 To się pospieszyłem... niestety dostałem odpowiedź że nie ma już wolnych pokoi Więc pozostaje gleba na korytarzu dobrze być w piątek bo przynajmniej zajmie się dobre miejsce też chodzi mi po głowie pomysł na uczestnictwo w tej imprezie , więc może razem będziemy kimać na tym korytarzu:laughing: Panowie,weźmie się odpowiednie "baterie" to zaśniemy nawet na schodach... :wink: :biggrin: Może ktoś z Forum jeszcze dołączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKaczka Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 Hejka, też mam zamiar wybrac sie w tym roku. Obiecywałem sobie już w poprzednim, ale bałem się wygłupić. MajorSki trochę mnie uspokoił z tymi nowicjuszami. Rozumiem że spanie w pokojach już jest nie osiągalne, a ludzi sporo- podłoga pomieści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 15 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 Jasne że pomieści a jak nie to jest 3min drogi chatka TPN , ewentualnie w kwietniu to jest już ciepło to można na dworze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 Swego czasu nocowałem w Bacówce na Rycerzowej,czy jakoś tak... To niewielki budynek,a weszło tam chyba ze 150 osób! Ostatni nocowali na schodach... :biggrin: Wszystkie pomieszczenia,bez wyjątku,były wyłożone matami,materacami itp. Klimat był niesamowity... Damy radę! :cheerful: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 16 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 (edytowane) Trasa przez Dolinę Roztoki: http://mapa-turystyczna.pl/route/s7v Ja idę w ok 2,5h ale zima na spokojnie lepiej przyjac 3-3,5h zeby pozniej nie bylo na mnie Widze 3 chetnych do tego ja z kolega i jeszcze wstepnie 2 kolegow turystow pieszych to juz 7 osob Edytowane 16 Luty 2015 przez MajorSki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 16 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 To się pospieszyłem... niestety dostałem odpowiedź że nie ma już wolnych pokoi :/Więc pozostaje gleba na korytarzu dobrze być w piątek bo przynajmniej zajmie się dobre miejsce Żeby załapać się na glebę, to trzeba jej od 16.00 pilnować, inaczej pozostają schody albo korytarz przed wejściem. W najgorszym razie kamienne obejście wokół schroniska, polecam ławki wokół ścian:) Ale to lato hehehehehehe 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 16 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 No mam nadzieję,że takiej ekstremy nie będzie... :biggrin: Nie mam namiotu,raków też... Detektora lawinowego również,a chyba będzie potrzebny na zajęcia. Nawet nie wiem jak on wygląda... Co lepsze,nigdy nie wspinałem się w Tatrach i nawet nie znam miejsc,o których tu piszecie... :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 16 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 raki i czekan wskazane , sprzęt możesz wypożyczyć także detektor/łopatę i sondę No mam nadzieję,że takiej ekstremy nie będzie... :biggrin: Nie mam namiotu,raków też... Detektora lawinowego również,a chyba będzie potrzebny na zajęcia. Nawet nie wiem jak on wygląda... Co lepsze,nigdy nie wspinałem się w Tatrach i nawet nie znam miejsc,o których tu piszecie... :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 16 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 Nom ja Tatry przeszedłem wzdłuż i wszerz tyle że w lecie. Zaczyna mnie kusić zimowe zdobycie tatr. Kozi Wierch Kozia przełęcz i Zawrat zimą to mam dreszcze bo wiem dobrze jak to wygląda latem. No z chęcią bym się wybrał raki czekan i do boju. http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/19118-moje-Tatry.../page2 tutaj znajdziesz fotki także z zimowych wypraw. Przy dobrej pogodzie Zawrat nie stanowi technicznego problemu od Czarnego Stawu, Kozi Wierch także od 5. Co do sprzętu zimowego to warto poćwiczyć chodzenie w rakach a także posługiwanie się czekanem, a takie imprezy są idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 16 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 (edytowane) No mam nadzieję,że takiej ekstremy nie będzie... :biggrin: Nie mam namiotu,raków też... Detektora lawinowego również,a chyba będzie potrzebny na zajęcia. Nawet nie wiem jak on wygląda... Co lepsze,nigdy nie wspinałem się w Tatrach i nawet nie znam miejsc,o których tu piszecie... :stupid: Oczywiście jestem zwolennikiem że w góry zimą wybiera się ze sprzętem zimowym, lawinowym i po przeszkoleniu ale w końcu większość osób idzie zdobyć tą wiedzę dlatego zapewne 60-70% osób będzie bez sprzętu i wiedzy . Ja sam za pierwszym razem nie miałem raków i czekana, za drugim miałem, ale nie używałem (nie było potrzeby). Co do szkolenia to tak jak pisałem w relacji z tamtego roku cały sprzęt jest do wypożyczenia w schronisku za darmo! więc nawet jak ktoś przyjdzie z buta to może spróbować skiturów itp, na szkoleniach lawinowych dają detektory, łopaty i sondy przy polach lawinowych. Idąc z kimś kto ma czekan w najgorszym wypadku on wyrąbuje stopnie czekanem z łopatką , natomiast osoba która idzie pieszo dobrze żeby miała buty z twardą podeszwą bo czasami może sama wyrąbać stopnie w twardym śniegu. Ale już wcześniej wspomniałem że w piątek i sobotę na pewno będzie przedeptane... trudno żeby nie było jak wejdzie tam ok 400 osób Pozdrawiam Tomek Edytowane 16 Luty 2015 przez MajorSki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 16 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 Tomaszu,każdy twój post leje miód na moje serce! :cheerful: Ludzie tu straszą,że czekany,że raki,że gleba i to na polu, itp,więc się trochę zmartwiłem... Póki co jestem na tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 3 Marzec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2015 (edytowane) 1 dzień - Szkolenia Pierwszego dnia odbędą się: bezpłatne szkolenia pod okiem naszych instruktorów w tematyce lawinowej, turystyki zimowej, skiturowej, nawigacji, pierwszej pomocy w górach, panel dotyczącym wiedzy przyrodniczej TPN, testy sprzętu lawinowego, skiturowego, outdoorowego. prezentacje związane z nowymi kierunkami w narciarstwie wysokogórskim i kwalifikowanej turystyce zimowej. Tegoroczną nowością będzie „Wysokogórski Tor Przeszkód” (WTP), czyli stacja zestawiająca trzy tematy poruszane podczas szkoleń - lawiny, skitury i turystykę zimową. Tor, otwarty przez cały dzień, będzie dawał możliwość weryfikacji umiejętności a dodatkowo przyjemność rywalizacji. Zdobywcy najlepszych czasów w licznych kategoriach nagrodzeni będą wspaniałymi nagrodami. Pokonać tor będzie można wielokrotnie - liczy się najlepszy czas! http://dnilawinowe.pl/index.php/1-dzien-szkolenia 2 dzień - Wycieczki Podczas drugiego dnia zaprosimy Wszystkich do udziału w wycieczkach pieszych i narciarskich o różnym profilu lub do skorzystania z manewrów o tematyce lawinowej, turystyki zimowej, nawigacji. Odbędą się też testy sprzętu. Na zajęcia odbywające się drugiego dnia będzie się można zapisać od 4 do 23 marca. 1. Wycieczka szkoleniowa (3h) – WYBÓR OPTYMALNEJ TRASY PODEJŚCIA W TERENIE ZAGROŻONYM LAWINAMI Godziny: 9:00, 12:00, 15:00 2. Wycieczka szkoleniowa (3h)–TURYSTYKA ZIMOWA. ZASTOSOWANIE RAKÓW I CZEKANA W TERENIE. Godziny: 9:00, 12:00, 15:00 3. Wycieczka szkoleniowa (3h)– TECHNIKA NARCIARSTWA SKITUROWEGO. PODEJŚCIA/ZJAZDY. Godziny: 9:00, 12:00, 15:00 4. Wycieczka szkoleniowa (3h)– NAWIGACJA W TERENIE GÓRSKIM. KOMPAS/GPS. Godziny: 9:00, 12:00, 15:00 Dostępne cały dzień Lawinowe Centrum Treningowe - do samodzielnych ćwiczeń. Testy sprzętu. Warunki uczestnictwa - Jedna osoba może zgłosić udział maksymalnie dwóch osób. - Każdy z uczestników może wziąć udział tylko w jednej wycieczce. Z pozostałych atrakcji tego dnia można korzystać bez ograniczeń. - Zajęcia można rezerwować wysyłając e-mail na adres biuro@szkola-gorska.pl lub formularz zgłoszeniowy ze strony www.dnilawinowe.pl - O przyjęciu na zajęcia decyduje kolejność zgłoszeń. http://dnilawinowe.pl/index.php/2-dzien-wycieczki ---------------------------------------------------------------------- Ja jadę w piątek rano, zapisałem się w drugim dniu (niedziela) na wycieczkę "WYBÓR OPTYMALNEJ TRASY PODEJŚCIA W TERENIE ZAGROŻONYM LAWINAMI". W sobotę mam w planach wyjście z samego rana na wschód słońca (5:30) na Kozi Wierch a potem zjazd przez Kozie Percie do schroniska aby coś zjeść i rozpocząć szkolenie normalnie o 9 rano. Oczywiście to są plany i uzależnione są od warunków pogodowo/lawinowych. Z soboty na niedzielę zmiana czasu! Pozdrawiam Tomek Edytowane 3 Marzec 2015 przez MajorSki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 4 Marzec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2015 Johnny na co się w końcu zapisałeś? Wycieczka NR 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 4 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2015 Johnny na co się w końcu zapisałeś? Wycieczka NR 3? Nie miałem czasu,żeby przeanalizować program,ale pewnie nr 3 Tylko która godzinę wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi