marcinn Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Taa i jeszcze mówią że na wyjeżdzie się nie liczy :tongue:, albo liczy podwójnie ::stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 13 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 "Gol strzelony na wyjeździe liczy się podwójnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Hmm : to dokładnie jak z kobietami :tongue: Samce!!! Seksistowskie, przedmiotowe traktowanie kobiet! Tego pomału nam zakażą.:angry: Ale, niby bląd włosy do ramion, niby oczy niebieskie, niby 165cm wzrostu, niby 55 kilo, a jednak każda inaczej ...:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atenka Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Samce!!! Seksistowskie, przedmiotowe traktowanie kobiet! Tego pomału nam zakażą.:angry: Ale, niby bląd włosy do ramion, niby oczy niebieskie, niby 165cm wzrostu, niby 55 kilo, a jednak każda inaczej ...:smile: BLOND włosy panie inżynierze....BLOND! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 BLOND włosy panie inżynierze....BLOND! Racja, racja!!! Jak to się stało, nie wiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Racja, racja!!! Jak to się stało, nie wiem! Ja wiem, półkula intelektualna Ci się wyłączyła :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Ja wiem, półkula intelektualna Ci się wyłączyła :biggrin: Najbardziej niewiarygodne jest to, że jestem blondynem. To tak, jakbym swoje imię napisał "Andżej", no ale jak widać zdarza się. Może to przez to, że w trakcie jednoczesnego pisania opisu technicznego do projektu a także negocjowania ceny i warunków zakupu, nie powinienem udzielać się na forum? A poza tym, to już niedługo nie będę robił błędów, bo nie będę blondynem a siwy! Choć kto wie, zawsze można napisać "śwy"! :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 13 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Ja myślę, że opis techniczny i negocjowanie ceny nie ma tu nic do rzeczy - po prostu kobiety! Jak zwykle owinęły nas wokół palca... Co gorsza, to były kobiety wykreowane przez Twoją wyobraźnię - 165 cm, 55 kg - Ty myślami byłeś gdzie indziej uważaj na kobiece wdzięki w czasie pracy nad postami, uważaj - one potrafią omamić. Niby potężni i silni jesteśmy, niby rządzimy światem, a nasze panie i tak znajdą sposoby na to, żeby z wdziękiem i niby przypadkiem postawić na swoim. Mógłbym teraz przytoczyć wiersz "Do tejże" Morsztyna, ale po prostu odsyłam do niego co bardziej ciekawskich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Ja myślę, że opis techniczny i negocjowanie ceny nie ma tu nic do rzeczy - po prostu kobiety! Jak zwykle owinęły nas wokół palca... Co gorsza, to były kobiety wykreowane przez Twoją wyobraźnię - 165 cm, 55 kg - Ty myślami byłeś gdzie indziej uważaj na kobiece wdzięki w czasie pracy nad postami, uważaj - one potrafią omamić. Niby potężni i silni jesteśmy, niby rządzimy światem, a nasze panie i tak znajdą sposoby na to, żeby z wdziękiem i niby przypadkiem postawić na swoim. Mógłbym teraz przytoczyć wiersz "Do tejże" Morsztyna, ale po prostu odsyłam do niego co bardziej ciekawskich Cześć 165 cm to ideał? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Tak żeby temat wrócił na właściwe tory. ROCH w swoim opisie napisał,że Tonale jest większe od Ponte di Legno. Miałem zupełnie inne odczucie.Minęło już kilka lat od mojego tam pobytu.Czyżby Tonale się tak rozrosło? Czy może zawsze tak było jak pisze ROCH,a ja się myliłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 W Temu i Pontedilegno jest w sumie 8 wyciagów krzesełkowych i 1 orczyk. W Tonale są 2 gondole, ( jedna duża i jedna z Pontedilegno 8 osobowa, 11 wyciagów krzesełkowych i 6 orczyków. Tu trasy są dłuzsze. Praktycznie najbardziej ciekawymi sa Alpino o dł. 4.5 km, Bleis i jej przedłużenie, Giuliana ( 3 km i 2,5 km, razem 5,5 km), no i z drugiej strony ośrodka Contrabbandieri ( 1,8 km) i jej przedłużenie, niebieska Valbiolo ( 2,7 km). Do tego dochodzi sławna Paradiso ( 3 km). Tonale to "łyse" góry, bez drzew, natomiast w Pontedilegno i Temu jeżdzimy wśród lasów. Zupełnie inna atmosfera. Oba ośrodki łączą się gondolą 8 osobową i trasą o długosci 5,2 km. Ad 165 cm, to raczej chodzi o przecietność, szare myszki, którę okazują się, że moga nas niejednokrotnie zadziwić i zaskoczyć. Wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Mnie raczej chodziło wielkość miejscowości,aniżeli o ilość tras i wyciągów. Zjeździliśmy wszystko prócz tych łąk w Tonale bo tam była wtedy trawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 (edytowane) Mnie raczej chodziło wielkość miejscowości,aniżeli o ilość tras i wyciągów. Zjeździliśmy wszystko prócz tych łąk w Tonale bo tam była wtedy trawa. Jeśli chodzi o wielkość miejscowości to raczej nie ma czego porównywać. Ponte di Legno to mała, ale jednak miejscowość z liczbą mieszkańców ocenianą na ok. 1800 osób. Tonale trudno nawet nazwać miejscowością bo to raptem kilka domów na krzyż i pozostałości po armii amerykańskiej. Głównie hotele. Ale tras i wyciągów rzeczywiście więcej jest w Tonale. Chociaż nie wyobrażam sobie żeby będąc w tym rejonie nie zaliczyć wszystkiego (trawa oczywiście usprawiedliwia :wink: ) i właściwie nie traktować wszystkiego jako jednej całości. Ponte di Legno https://www.google.pl/maps/@46.2613951,10.509431,3164m/data=!3m1!1e3 Tonale https://www.google.pl/maps/@46.2587167,10.5868975,1582m/data=!3m1!1e3 Edytowane 14 Luty 2015 przez Aressi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 14 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Chodziło mi o to, że obszar (powierzchnię) większy zajmuje ponte, natomiast Tonale to takie centrum turystyczne - same hotele i restauracje, jakaś dyskoteka, itd. Wydawało mi się, że Ponte takie raczej spokojne, do mieszkania, a nie "imprezowania" Ad. 165 cm to tak, idealnie - w przypadku męskiej slalomki Dla mnie idealnie jest trochę powyżej 170 ( nawet gdyby tak nie było, to obecnie taka wypowiedź w moich ustach jest poprawna "politycznie") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 W sumie fajnie ten ośrodek wygląda, może faktycznie w przyszłym roku wezmę go pod uwagę planując wyjazd. Dwa pytania do bywalców: 1. warto dopłacać do skipassu combi1 lub valadaski, czy też można się w 6 dni najeździć w ośrodku bez nudy? 2. Wyjazd zorganizowany czy na własną rękę? Widziałam w internecie sporo ofert biur podróży, a ja to w zasadzie zwykle sama szukam prywatnie apartamentu - czy w Ponte di Legno jest dużo prywatnych właścicieli kwater, podobnie jak w Austrii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 14 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Ad. Wydaje mi się, że przez 6 dni człowiek się tam nie ma prawa nudzić. Tzn. na upartego 2 dni wystarczą, żeby przejechać wszystkie trasy, ale niektóre są na tyle fajne, że warto się na nich skupić trochę dłużej Co do kwater, inni mogą chyba na ten temat więcej powiedzieć, bo ja byłem służbowo, więc nic nie organizowalem. Natomiast zarówno w moim hotelu, jak i w hotelu vis a vis (tam, gdzie dobry aperol mieli) było sporo osób, które na własną rękę organizowały wyjazd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 ....... czy też można się w 6 dni najeździć w ośrodku bez nudy? A co to właściwie znaczy? Co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "najeździć się bez nudy"? Rozumiem, że jest sporo narciarzy, którzy muszą mieć do dyspozycji 400 km tras na tydzień żeby broń Panie Boże dwa razy nie przejechać po tej samej. :eek: Jeśli należysz do tej grupy to tam tego nie znajdziesz. Ale jeśli czerpiesz przyjemność z uprawiania narciarstwa jako takiego to w zupełności wystarczy. Masz tam w sumie do dyspozycji 100 km tras i 30 wyciągów. Można się tym cieszyć - uwierz mi. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 A co to właściwie znaczy? Co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "najeździć się bez nudy"? Rozumiem, że jest sporo narciarzy, którzy muszą mieć do dyspozycji 400 km tras na tydzień żeby broń Panie Boże dwa razy nie przejechać po tej samej. :eek: Jeśli należysz do tej grupy to tam tego nie znajdziesz. Ale jeśli czerpiesz przyjemność z uprawiania narciarstwa jako takiego to w zupełności wystarczy. Masz tam w sumie do dyspozycji 100 km tras i 30 wyciągów. Można się tym cieszyć - uwierz mi. : Najeździć się bez nudy znaczy dla mnie zwiedzić cały ośrodek, pokręcić się tu i tam, a po fajniejszych trasach pojeździć sobie kilka razy. Mieć do dyspozycji zróżnicowane trasy - widokowo i narciarsko. Na ogół na 6 dni ok. 100 km tras mi wystarcza, chociaż różnie bywa to liczone w różnych stacjach, dlatego pytałam - sarkazm niepotrzebny :. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 14 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 To w takim razie Adamello Ski ma szanse Cię zadowolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 Najeździć się bez nudy znaczy dla mnie zwiedzić cały ośrodek, pokręcić się tu i tam, a po fajniejszych trasach pojeździć sobie kilka razy. Mieć do dyspozycji zróżnicowane trasy - widokowo i narciarsko. Na ogół na 6 dni ok. 100 km tras mi wystarcza, chociaż różnie bywa to liczone w różnych stacjach, dlatego pytałam - sarkazm niepotrzebny :. Sarkazmu nijakiego w tym nie było. Tylko Twoje pytanie zawierało sugestię, że na nartach można się nudzić jeśli jakieś tam konkretne warunki nie zostaną spełnione. A ja warunki mam tylko dwa: śnieg (konieczny :wink: ) i przypięte narty! Jeśli to wszystko jest okraszone kilometrami tras, słońcem, widokami itd to super! A jeśli nie to .... też super! Baw się dobrze w Adamello Ski! : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 Cześć Nawet śnieg nie jest konieczny. Pamiętam takie wyjazdy gdy śniegu praktycznie nie było i szukało się go po górach. Pamiętam do tej pory a minęło ponad 20 lat. Na nartach nudzą się tylko Ci co nie umieją jeździć. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 16 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 Mitku, niekoniecznie ci, co nie umieją jeździć, bo oni mogą wbrew pozorom nadrabiać wytrwaloscia i zapałem Ja bym powiedział, że bardziej ci, którym po prostu chęci brak, niezależnie od poziomu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 Cześć Mitku, niekoniecznie ci, co nie umieją jeździć, bo oni mogą wbrew pozorom nadrabiać wytrwaloscia i zapałem Ja bym powiedział, że bardziej ci, którym po prostu chęci brak, niezależnie od poziomu Rochu odnoszę się np. do dziesiątek forumowych zapytań typu: Chcę jechać tam i tam ale czy tam są czarne, strome, lodowe trasy bo inaczej jazda dla mnie nie ma sensu - tacy ludzie zazwyczaj nie umieją jeździć i technika nie jest tu najważniejsza, choć ma ścisły związek z sytuacją. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 18 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 Cześć Rochu odnoszę się np. do dziesiątek forumowych zapytań typu: Chcę jechać tam i tam ale czy tam są czarne, strome, lodowe trasy bo inaczej jazda dla mnie nie ma sensu - tacy ludzie zazwyczaj nie umieją jeździć i technika nie jest tu najważniejsza, choć ma ścisły związek z sytuacją. Pozdrowienia Nie sposób się nie zgodzić W tym roku niektórzy rodzice mnie pytali, dlaczego codziennie jeździmy z dzieciakami na tyczkach przez kilka godzin, cały czas w tym samym miejscu, moglibyśmy robić jakieś ćwiczenia na różnych trasach. Ci rodzice w końcu spróbowali jazdy na tyczkach i zrozumieli, o co chodzi. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Często spotykam się z opinią, że górka 400 czy 500 metrów, szeroka na 200 to nie jest stok. Po kilkunastu minutach lekcji, po wykonaniu 2-3 ćwiczeń, każdy zwraca honor. Wynika to ze zbyt dużych ambicji przy za małych umiejętnościach, a także niewiedzy. Takie rzeczy, o których mówisz najczęściej piszą ludzie, którzy nie mieli możliwości jeżdżenia z instruktorem na łatwym, szerokim stoku i nie wiedzą, ile z takiego można wycisnąć i jak bardzo można sie na takiej górce technicznie podszkolić. Są to ludzie, którzy jeżdżą długo, są pewni, dobrze się czują na nartach, czyli mają potencjał, który - niestety - marnują. Są przeciętnymi/dobrymi narciarzami, a mogliby być bardzo dobrymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 18 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 A jeszcze jedno pytanie: dojazd z Polski (przez Monachium) to przez Brenner i Val di Sole czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi