Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Stok za dotację - Międzyrzecz Podlaski

marboru

Rekomendowane odpowiedzi

Przez przypadek dzisiaj odkryłem, że dwa lata temu otworzono całkowicie sztuczny, całoroczny stok narciarski w mieście, które raczej nie jest górzyste.

Międzyrzec Podlaski - 6 igielitowa (stąd sezon cały czas) polska górka w miejscu gdzie dotychczas nie było warunków narciarskich. http://mosir.miedzyrzec.org/index.php?page=stok-narciarski

Nasunęło mi to na myśl, że zamiast budowania orlików, włodarze miast, politycy może powinni postawić w każdym mieście podobny projekt i narciarstwo?

Tak jak u mnie w mieście - istnieje kilka usypanych górek, w tym jedna na osiedlu Ustronie dosyć sporawa...a jakby tak ją podnieść o jakieś 50 metrów i wydłużyć zjazd, położyć igielit?

To byłoby super!

Trochę więcej środków i np. pod Wierzbicą, w miejscu wykopów i zniekształcenia terenu przez byłą cementownię - równie usypana górka ok 50 wysokości...trochę dotacji i można by wystawić ośrodek pewnie z kilkuset metrową trasą i północną ekspozycją.

W każdym bądź razie - wracając do Międzyrzecza, fajna inicjatywa - zwłaszcza dla najmłodszych adeptów narciarstwa.

Projekt jest ciekawy i bardzo mi się podoba - spójrzcie, czy nie fajnie byłoby trochę tych dotacji przeznaczyć na taki właśnie cel, cel bliski naszym sercom.

Sztuczna górka:

3c035d4f36c0635dmed.jpg

da78e24ce14540b6med.jpg

Można wejść na górę również po schodach:

278a5c3ff4ee31c6med.jpg

Całoroczna więc można pośmigać z krótkimi spodenkami:

df4f35d448c46d4bmed.jpg

b45fe3acdcb4f7d5med.jpg

Talerzyk:

174b813904610183med.jpg

Stromy początek ok 200 metrowego zjazdu:

2be55926e6deefe5med.jpg

10542fb442310ed9med.jpg

Widok z boku:

0465dff920797f83med.jpg

Igielitowy stok narciarski znajduje się na terenie międzyrzeckich jeziorek. Jest to jedna z największych inwestycji tego miasta, która powstała w ramach pierwszego etapu zagospodarowania terenu turystyczno-rekreacyjnego międzyrzeckich jeziorek.

- W ramach tej inwestycji udało się wybudować całoroczny stok narciarski z wyciągiem talerzykowym, trzykondygnacyjną plażę miejską, budynek zaplecza, czyli wypożyczalnię sprzętu sportowego i sanitariaty, duży parking, plac zabaw oraz ciągi rowerowe dla pieszych.

Stok narciarski kosztował ponad 5 mln. 200 tys. zł. Inwestycja w 70% została dofinansowana ze środków UE.

Źródło: podlasie24.pl

Cóż można napisać więcej?

Brawo Międzyrzec :applause:

Edytowane przez marboru
  • Like 8

Wprawdzie jestem skrzywiony co do zimy,nart ale ja bym nie chciał żeby takie cóś powstało u mnie

Mariusz jeżdziłeś kiedyś na igielicie :rolleyes::

Jeśli nie to spróbuj,wyrobisz sobie zdanie(może Tobie spasuje)

Ja spróbowałem pierwszy i ostatni raz :stupid:

Szczerze mówiąć jeśli miał bym coś do powiedzenia to wolałbym zdecydowanie inną inwestycje np.fajny basen,spa itp.

W lato jeśli by mnie nosiło to ewentualnie hala narciarska albo lodowiec

Wprawdzie jestem skrzywiony co do zimy, nart...

Marcinie, Ty też?... :wink:

Mariusz jeżdziłeś kiedyś na igielicie :rolleyes::

Jeśli nie to spróbuj,wyrobisz sobie zdanie (może Tobie spasuje)

Ja spróbowałem pierwszy i ostatni raz :stupid:

Szczerze mówiąc jeśli miał bym coś do powiedzenia to wolałbym zdecydowanie inną inwestycje np.fajny basen,spa itp.

W lato jeśli by mnie nosiło to ewentualnie hala narciarska albo lodowiec

Nie jeździłem na igielicie, a miałem w planach - niestety po kontuzji kolana trochę się boję - wydaje mi się, że na takim podłożu w razie jakiegoś upadku - ryzyko urazu jest większe.

Marcinie - basen + lodowisko (100m od domu) i spa (w linii prostej ok 1km) choć mieszkam w Radomiu...na basenie byłem kilka razy i jakoś mnie nie ciągnie na lodowisku pograłbym w hokeja jak kiedyś w podstawówce - ale nie ma z kim...a spa może za jakieś 25 lat zacznę odwiedzać :biggrin:

Górki niestety nie mam żadnej, co by ją szybko zaśnieżyli zimową porą - muszę jeździć ok 60km.

Wolałbym nie jeździć i mieć tak z 500m zjazdu pod nosem - ot tak by zaoszczędzić czas i trenować częściej.

No ale za dużo tych atrakcji bym na miejscu miał :rolleyes: i za dobrze by mi było :wink:

Ten stok to niewypał pierwszej klasy. Sama górka jak spadnie śnieg to dla początkujących może zostać. Całe lato jest nieczynna. Brak chętnych do jazdy na igielicie w ilości która zagwarantuje opłacalność lania wody. Wydanie ponad 5 mln, nawet jeżeli większość pochodzi z dotacji, powinno być przemyślane, żeby służyło dużej ilości mieszkańców. Jak nie stać cię na chleb ze słoniną to nie porywaj się na kawior i szampana.

Pozdrawiam z Międzyrzeca Podlaskiego

• Like 4

Ten stok to niewypał pierwszej klasy. Sama górka jak spadnie śnieg to dla początkujących może zostać. Całe lato jest nieczynna. Brak chętnych do jazdy na igielicie w ilości która zagwarantuje opłacalność lania wody. Wydanie ponad 5 mln, nawet jeżeli większość pochodzi z dotacji, powinno być przemyślane, żeby służyło dużej ilości mieszkańców. Jak nie stać cię na chleb ze słoniną to nie porywaj się na kawior i szampana.

Pozdrawiam z Międzyrzeca Podlaskiego

To przykre o czym piszesz :mad::

Tego typu inwestycja zawsze kojarzyła mi się również z planem na użytkowanie. Dobrym biznes-planem!

Skoro to MOSIR, to liczyłem na to, że wykorzystanie ośrodka zostało przewidziane...

...że miejscowe szkoły podstawowe, średnie, być może jakieś sportowe będą głównymi beneficjentami w użytkowaniu.

Górka nie jest duża ale z pewnością gdyby zachęcić do jazdy dzieci właśnie...to i rodzice pewnie by się uaktywnili.

Być może w przyszłości, w Międzyrzecu wówczas wyrósł by polski Bode? Kto wie?

W każdym bądź razie nadal uważam, że tego typu stok to frajda dla początkujących i zawsze jakaś alternatywa w zimę dla dorosłego, pracującego, który daleko ma w góry a chciałby się poruszać - dlatego nie zgodzę się z Tobą, że to niewypał.

Ja bym się cieszył gdyby coś takiego powstało w moim mieście zamiast np. kolejnego orlika. Orliki przecież też są sezonowe i dosyć długo w ciągu roku stoją puste :rolleyes::

Ciekawe co w temacie napisaliby Ci, którzy uczyli się jeździć na podobnych obiektach?

pozdrawiam

marboru

Edytowane przez marboru