gorny7 Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Cześć Wymuszona nienaturalna pozycja, usztywniona góra, sztywne wyciągnięte nienaturalnie przez siebie ręce, Pozdroco tu jest nienaturalnego i dla kogo? , nie jest to Tomba la Bomba ,ale na pewno postęp jest i to cieszy co nie oznacza ze można jeszcze troche popracować i tak trzymajdobra pedagoooogika nie jest zła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Siluete, ja może nie do końca na temat, ale już się naczytałaś ocen. Na jakich nartach jechałaś i czy możesz podzielić się uwagami na ich temat? Pytam, ponieważ chciałbym kupić coś dla żony (6 w skali Forum) i prowadzę szerokie konsultacje społeczne. :happy:y. Wydawało mi się, że przymierzałaś się do zakupu nowych desek, czegoś między slalomką a gigantką. Na czym stanęło? Pozdrawiam. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 28 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Siluete, ja może nie do końca na temat, ale już się naczytałaś ocen. Na jakich nartach jechałaś i czy możesz podzielić się uwagami na ich temat? Pytam, ponieważ chciałbym kupić coś dla żony (6 w skali Forum) i prowadzę szerokie konsultacje społeczne. :happy:y. Wydawało mi się, że przymierzałaś się do zakupu nowych desek, czegoś między slalomką a gigantką. Na czym stanęło? Pozdrawiam. Andrzej Tutaj na tym filmie to head WorldCup SL promień skrętu 11,5, długość 155. Mi się świetnie jeździ na tej narcie, ale chciałam mieć też coś dłuższego o większym promieniu skrętu i kupiłam rossi radical rsx5. Też jestem zadowolona. Różnica jest między tymi nartami, ale to dwie zupełnie inne narty. Head świetnie trzyma krawędź pomimo tego, że niektórzy jej u mnie nie widzą to ja ją czuję:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Nie jestem ekspertem, ale naprawdę było nieźle. W sumie najważniejsze, że mieć dobrą zabawę i czuć, że robi się postępy. A Ty robisz, więc głowa do góry! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 28 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Nie jestem ekspertem, ale naprawdę było nieźle. W sumie najważniejsze, że mieć dobrą zabawę i czuć, że robi się postępy. A Ty robisz, więc głowa do góry! San28, właśnie zobaczyłam, że jesteśmy z tego samego miasta:-) Dzięki:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanis Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 kmarcinie trochę wyobraźni :smile: go pro zamontowaną na kasku można skierować obiektywem do przodu lub do tyłu. :stupid: Nie ma konieczności jazdy tyłem a ni tym bardziej montażu na d... - chyba że ktoś lubi :biggrin: Jakby moja zona tak jeździła jak ty byłbym zadowlony i moja zona również; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 San28, właśnie zobaczyłam, że jesteśmy z tego samego miasta:-) Dzięki:-) Asiu, warunki w naszej okolicy zrobiły się ok, warto przemyśleć, czy nie pojeździć częściej na nasze okoliczne górki gdzie spokojnie możesz poćwiczyć. Idealny do tego będzie Tumlin - polecam (pewnie już jutro ruszą)...mój ulubiony Kazimierz, też do tego się nada :happy: By wyraźnie coś się zmieniło in plus trzeba wyjeździć swoje godziny. pozdrawiam radomiankę :cheerful: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Widzę, że tutaj tworzy się silna Grupa Radomska:smile: Pozdrawiam z Tychów:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanis Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Tak z ciekawości wybieracie ze tak powiem lubelskie stoki a macie baltow pod nosem tam coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 (edytowane) Siluetko droga, nie musisz specjalnie przejmować się moim postem, bo instruktorem nie jestem, a i jeżdżę zaledwie w miarę dobrze, ale... 9-10 sek. Ręce nienaturalnie z przodu (to co pisał Mitek), przecież nie mijasz bramki giganta... :-). Nienaturalnie wygięty kręgosłup. 11-12 sek Całkiem fajnie. 14 sek. To samo co 9-10 sek. 15-16 sek. Odwracasz barki na zewnątrz skrętu w osi pionowej (kontrrotacja). Powinnaś być lekko wygięta w przecinek, ale za bardzo wychylasz się od pasa w górę na zewnątrz. Dalej mniej widać, ale powtarzasz poprzednie błędy. Obejrzyj 10 razy ten film! I oczywiście spróbuj 100 razy to poćwiczyć... :smile: Absolutnie najważniejsze fragmenty: 0,28-0,59 i 2,04-3,01 Jeszcze trochę ogólnie. Na filmie jedziesz 10 m. robisz zakręt i znowu jedziesz 10 metrów trawersu. Przedłuż 3 fazę zakrętu (po minięciu linii spadku) obniżając pozycję, a radykalnie skróć jazdę trawersem. Pozdrawiam :smile: Tadek PS. Jak sobie radzisz na bardziej stromej trasie? Edytowane 29 Grudzień 2014 przez Tadeusz T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m!xeR Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Opuszczone do wewnątrz skrętu ramię ćwicz jeżdżąc bez kijków i każdorazowo podnosząc wewnętrzną rękę(kąt +/- 90st z torsem) ustawiając rękę w kierunku skrętu i lekko do przodu. Drugą rękę możesz położyć na biodrze lub kolanie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Siluetko droga, nie musisz specjalnie przejmować się moim postem, bo instruktorem nie jestem, a i jeżdżę zaledwie w miarę dobrze, ale... 9-10 sek. Ręce nienaturalnie z przodu (to co pisał Mitek), przecież nie mijasz bramki giganta... :-). Nienaturalnie wygięty kręgosłup. 11-12 sek Całkiem fajnie. 14 sek. To samo co 9-10 sek. 15-16 sek. Odwracasz barki na zewnątrz skrętu w osi pionowej (kontrrotacja). Powinnaś być lekko wygięta w przecinek, ale za bardzo wychylasz się od pasa w górę na zewnątrz. Dalej mniej widać, ale powtarzasz poprzednie błędy. Obejrzyj 10 razy ten film! I oczywiście spróbuj 100 razy to poćwiczyć... :smile: Absolutnie najważniejsze fragmenty: 0,28-0,59 i 2,04-3,01 Jeszcze trochę ogólnie. Na filmie jedziesz 10 m. robisz zakręt i znowu jedziesz 10 metrów trawersu. Przedłuż 3 fazę zakrętu (po minięciu linii spadku) obniżając pozycję, a radykalnie skróć jazdę trawersem. Pozdrawiam :smile: Tadek PS. Jak sobie radzisz na bardziej stromej trasie? Wszyscy oceniający czyjąś jazdę uczcie się oceniać...... od Tadzia. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 (edytowane) Cześć Mitek Ty to potrafisz zmobilizować człowieka do dalszej nauki... Dziewczyna prosi o ocenę jej jazdy w stosunku do filmu sprzed dwóch, jeździ ewidentnie lepiej, ładniej - przynajmniej dla oka amatora takiego jak ja, a Ty: "słabe, wymuszone, kontrrotacja, tu nie ma jazdy..." Naprawdę nie widzisz żadnych pozytywów? Już kiedyś to pisałem, ale powtórzę się - doceniam Twoją wiedzę, ale może skończ z tym mentorstwem i wszechwiedzą. Doradź co ma robić lepiej, jeśli wiesz, a nie krytykuj. Pozdrawiam. Tytuł tematu brzmi "...Film do oceny" więc oceniam to co widzę. Siluete jak widać rozumie intencje. Nie ma tu żadnych próśb o rady. Jak się pojawią chętnie podpowiem co moim zdaniem trzeba robić. Kontrrotacja - drugi lewy już jest ewidentna. Jakby był jakiś pomysł na wyjazd narciarski na pokieleckie czy podlubielskie górki po 6 01, dajcie znać! Pozdrowienia Edytowane 29 Grudzień 2014 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 29 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Tak z ciekawości wybieracie ze tak powiem lubelskie stoki a macie baltow pod nosem tam coś nie tak? Ja osobiście Bałtowa nie lubię. To chyba najdroższy stok w Polsce. Nie maja karnetów godzinowych/dziennych tylko na zjazdy. Dla mnie orczyki odpadają, ze względu na kontuzję kolana(pisałam wyżej jaką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 29 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Asiu, warunki w naszej okolicy zrobiły się ok, warto przemyśleć, czy nie pojeździć częściej na nasze okoliczne górki gdzie spokojnie możesz poćwiczyć. Idealny do tego będzie Tumlin - polecam (pewnie już jutro ruszą)...mój ulubiony Kazimierz, też do tego się nada :happy: By wyraźnie coś się zmieniło in plus trzeba wyjeździć swoje godziny. pozdrawiam radomiankę :cheerful: Ja mam problem z czasem w tygodniu niestety:-((( pracuję do późna, dwójka dzieci do tego trenuję 3 razy w tygodniu. No i orczyki u mnie nie mają szans, moje kolano tego nie udźwignie. Widziałam, że Ty jezdzisz wieczorami chociaż na 2,3 godzinki, fajnie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanis Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Ja osobiście Bałtowa nie lubię. To chyba najdroższy stok w Polsce. Nie maja karnetów godzinowych/dziennych tylko na zjazdy. Dla mnie orczyki odpadają, ze względu na kontuzję kolana(pisałam wyżej jaką). Ale mają jeden plus krzesło; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 29 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Ale mają jeden plus krzesło; ) Jakoś mi ten ośrodek nie podpasował:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Ja osobiście Bałtowa nie lubię. To chyba najdroższy stok w Polsce. Nie maja karnetów godzinowych/dziennych tylko na zjazdy. Dla mnie orczyki odpadają, ze względu na kontuzję kolana(pisałam wyżej jaką). W Bałtowie są karnety czasowe, dwu i trzygodzinne. Co do cen, to podzielam Twoje zdanie. Jak na ślizgawkę o dł ok 350 -400m to trochę za drogo ( 3,5 zl jeden wjazd krzesłem, 3 zł orczykiem), ale taki na przykład Telegraf, stok o takiej samej długości, życzy sobie 3,8zł za jeden wjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 W Bałtowie są karnety czasowe, dwu i trzygodzinne. Co do cen, to podzielam Twoje zdanie. Jak na ślizgawkę o dł ok 350 -400m to trochę za drogo ( 3,5 zl jeden wjazd krzesłem, 3 zł orczykiem), ale taki na przykład Telegraf, stok o takiej samej długości, życzy sobie 3,8zł za jeden wjazd. Z Telegrafem jest ten plus, że na karnecie 3-godzinnym zjedzie się coś ok. 25-30 razy, a to już obniża cenę pojedynczego wjazdu, bo inaczej to masakra cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 29 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 W Bałtowie są karnety czasowe, dwu i trzygodzinne. Co do cen, to podzielam Twoje zdanie. Jak na ślizgawkę o dł ok 350 -400m to trochę za drogo ( 3,5 zl jeden wjazd krzesłem, 3 zł orczykiem), ale taki na przykład Telegraf, stok o takiej samej długości, życzy sobie 3,8zł za jeden wjazd. Na Telegrafie jeździłam. Stok fajny, tylko kierowcy ratraka mają bujną wyobraźnię:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Cześć Ale mają jeden plus krzesło; ) Dla kogo ten plus - chyba dla statystyk. Bałtów jest bardzo fajny ale bardzo drogi i tyle - koleżanka ma rację, choć w nocy przypomina jako żywo nocne jazdy w Pozza - ta sama konfiguracja w skali 1:4. Krzesła to wada takich górek kolego!. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Nie zgodzę się z Tobą Mitek! Krzesło jest dobre, bo gdy jeżdzisz w towarzystwie, możesz sobie pogadać jadąc do góry! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 30 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2014 W zakresie oceny jazdy. 1-2 sek. - bardzo smaczny przyruch do przodu tułowiem napędzający jazdę :wink: 7 sek. - patrz na układ nóg od kolan w dół przy przejściu skrętu; 9-10 sek. - ręce za bardzo do środka i przodu, barki inicjują kontrrotację, koledzy już wspominali; 10-11 sek. - tutaj nogi i ręce lepiej, barki najpierw trochę nie, później trochę tak; 14 sek. - znowu ręce za bardzo do środka i do przodu, to nie wejście w bramkę GS; 15-16 sek. - poza powtórką z tułowia popatrz znowu na nierównoległy układ nóg, za bardzo siedzisz na górnej narcie; 17 sek. jeszcze widzę małe X w nogach i nic więcej :smile: W zakresie ogólności. Trochę się powtarzałem, ale dodatkowo zwróć uwagę na równoległe prowadzenie nóg w skręcie, dociążenie dolnej i nie wiszenie na górnej narcie. Poza tym jedziesz na krótkiej i skrętnej narcie, a lecisz bardzo obszerne łuki. Może to na potrzeby tego filmu akurat było, ale staraj się różnicować skręty, dokręcać czasami ostatnia fazę. No ale nie wszystko na raz też: Poza tym, jest fun, jest prędkość, jest dynamiki trochę i widać, że się chce i jest zacięcie. I jest jazda choć jest nad czym popracować, aby zawartość jazdy w jeździe była większa. I bardzo dobrze i jedno i drugie. Pozdrawiam i powodzenia. p.s. jakby się tak jeszcze chciało porobić stop klatki, z opisami i strzałkami pokazującymi co i jak, jak drzewiej bywało, eh łezka w oku..... p.s.2 o filmującym to już chyba prawie wszystko było powiedziane :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanis Napisano 31 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2014 Cześć Dla kogo ten plus - chyba dla statystyk. Bałtów jest bardzo fajny ale bardzo drogi i tyle - koleżanka ma rację, choć w nocy przypomina jako żywo nocne jazdy w Pozza - ta sama konfiguracja w skali 1:4. Krzesła to wada takich górek kolego!. Pozdro Ja nie lubię orczykow i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 31 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2014 W zakresie oceny jazdy. 1-2 sek. - bardzo smaczny przyruch do przodu tułowiem napędzający jazdę :wink: 7 sek. - patrz na układ nóg od kolan w dół przy przejściu skrętu; 9-10 sek. - ręce za bardzo do środka i przodu, barki inicjują kontrrotację, koledzy już wspominali; 10-11 sek. - tutaj nogi i ręce lepiej, barki najpierw trochę nie, później trochę tak; 14 sek. - znowu ręce za bardzo do środka i do przodu, to nie wejście w bramkę GS; 15-16 sek. - poza powtórką z tułowia popatrz znowu na nierównoległy układ nóg, za bardzo siedzisz na górnej narcie; 17 sek. jeszcze widzę małe X w nogach i nic więcej :smile: W zakresie ogólności. Trochę się powtarzałem, ale dodatkowo zwróć uwagę na równoległe prowadzenie nóg w skręcie, dociążenie dolnej i nie wiszenie na górnej narcie. Poza tym jedziesz na krótkiej i skrętnej narcie, a lecisz bardzo obszerne łuki. Może to na potrzeby tego filmu akurat było, ale staraj się różnicować skręty, dokręcać czasami ostatnia fazę. No ale nie wszystko na raz też: Poza tym, jest fun, jest prędkość, jest dynamiki trochę i widać, że się chce i jest zacięcie. I jest jazda choć jest nad czym popracować, aby zawartość jazdy w jeździe była większa. I bardzo dobrze i jedno i drugie. Pozdrawiam i powodzenia. p.s. jakby się tak jeszcze chciało porobić stop klatki, z opisami i strzałkami pokazującymi co i jak, jak drzewiej bywało, eh łezka w oku..... p.s.2 o filmującym to już chyba prawie wszystko było powiedziane :biggrin: Takie posty to ja lubię:-))) Dzięki, że Ci się chciało. Dużo wynosze z takich konkretnych opinii:-) Jest zdecydowanie u mnie nad czym pracować, ale ogólnie rzecz biorąc, to ja się już dużo swobodniej czuję niż te dwa lata temu:-) Zauważam u siebie, że mam problem z przejściem ze skrętu w skręt i pewnie dlatego te łuki takie obszerne. Ale wydaje mi się, że od jakiegoś czasu lepiej też czuję biodro i łatwiej mi je "wcisnąć" za to ciągle mi ciężko pracować wewnętrznym kolanem. Ja niestety jeżdżę mocno asekuracyjnie, trochę czasem boję się prędkości bo ostateczny upadek i zerwanie ACL w kolanie miałam właśnie na nartach i już bym nie chciała, żeby mnie znowu toboganem zwozili:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi