akaboczek1 Napisano 23 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2014 Witam, Poszukuję jakiejś lub kilku sprawdzonych prognoz pogody które można obserować (14 dniowe także) dla Alp - szczególnie Francja. Zastanawiam się nad wyjazdem ale jak przeglądam ośrodki to nie wygląda to kolorowo, a nigdzie nie mogę znaleźć jakiś wiadomości ani nic na temat tego jaka jest "przewidywana" pogoda i opady na styczeń. Dzięki za linki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 23 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2014 Nie sądzę, żebyś znalazł wiarygodną prognozę na 14 dni. Góry są nieprzewidywalne i pogoda może pozmieniać się w ciągu kilku godzin, a co dopiero dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akaboczek1 Napisano 23 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2014 Niby tak, ale jakas obsewracja zawsze sie przydaje. Moze inaczej czy na przelomie stycznia i lutego jest mozliwosc aby w alpach trafic na brak sniegu albo jego minimalne ilości? Czy raczej do tego czasu "cos" chodźby powinno sypnąć. Pytanie laickie niemniej jednak rok temu w tydzien przywaliło 3m w grudniu, a teraz susza i tak rozmyślam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Jedyne prognozy, którym można ufać, to te miejscowe, na góra kilka dni do przodu. W lutym będzie dużo śniegu, bo w końcu musi coś sypnąć. Na najbliższy weekend zapowiadają duże opady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 (edytowane) Jedyne prognozy, którym można ufać, to te miejscowe, na góra kilka dni do przodu. W lutym będzie dużo śniegu, bo w końcu musi coś sypnąć. Na najbliższy weekend zapowiadają duże opady. ...przy czym jest też możliwość, że nie sypnie, albo sypnie nie tam gdzie trzeba Ale prawdopodobieństwo "sukcesu" jest wysokie, ...rzędu 50% A serio, to nie zauważyłem jakiejś wyższości "miejscowych" prognoz, też się mylą ...a czasem można by podejrzewać nawet większy optymizm ...a co do najbliższego weekendu, to musowo musi, bo jak inaczej, ...od czwartku! Update: pewne jest jedno - wszystkie prognozy pokazują spory mróz, wysoko nawet bardzo duży mróz - to przynajmniej wiadomo, że artylerię można na serio odpalić, żarty się skończyły Edytowane 24 Grudzień 2014 przez gajowy01 update 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robur13 Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Update: pewne jest jedno - wszystkie prognozy pokazują spory mróz, wysoko nawet bardzo duży mróz - to przynajmniej wiadomo, że artylerię można na serio odpalić, żarty się skończyły Żarty na pewno się skończyły ;-) Korzystam z bergfexa i z tego co widzę to się w miarę sprawdza. Mam nadzieję, że tym razem się sprawdzi bo i Kuhtai i okolice SFL wyglądają bardzo obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Korzystam z bergfexa i z tego co widzę to się w miarę sprawdza. Sprawdza albo nie, prawdopodobieństwo że się sprawdzi jest wysokie bo 50%:tongue: Ja tak obserwowałem Solde na Bergfexie cały październik i niemal do tygodnia przed wyjazdem byłem pewny że sypnie i że będzie wszystko OK, ileś razy pojawiała się prognoza w której stało tłustym drukiem na z 5 dni opad na poziomie 70 cm na dobę, mijały te dni a tam z dnia na dzień ubywało, a finalnie było opadu 2-5 cm:rolleyes:: Efekt był taki że musieliśmy zmienić zupełnie miejsce wyjazdu:rolleyes:: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Bergfex tak jak napisał SB, a co do francji to tam nawet kamery nie działają. Francuzi mają wyje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 I bardzo dobrze :smile: Sulden zostawimy na wiosnę,a może wcześniej : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Sprawdza albo nie, prawdopodobieństwo że się sprawdzi jest wysokie bo 50%:tongue: Efekt był taki że musieliśmy zmienić zupełnie miejsce wyjazdu:rolleyes:: I bardzo dobrze :smile: Sulden zostawimy na wiosnę albo wcześniej : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivo Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Kiedyś słyszałem, że Norwedzy są dobrzy w prognozowaniu, postanowiłem sprawdzić i przyznam, że mają bardzo dużą sprawdzalnoność. Polecam www.yr.no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robur13 Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Nie przesadzajcie - czasem im się udaje trafić z prognozą na 3 dni - nie mówię o tygodniu, ani miesiącu wcześniej. Na tydzien wcześniej to równie dobrze można z fusów wróżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 ...przy czym jest też możliwość, że nie sypnie, albo sypnie nie tam gdzie trzeba Ale prawdopodobieństwo "sukcesu" jest wysokie, ...rzędu 50% A serio, to nie zauważyłem jakiejś wyższości "miejscowych" prognoz, też się mylą ...a czasem można by podejrzewać nawet większy optymizm ...a co do najbliższego weekendu, to musowo musi, bo jak inaczej, ...od czwartku! Update: pewne jest jedno - wszystkie prognozy pokazują spory mróz, wysoko nawet bardzo duży mróz - to przynajmniej wiadomo, że artylerię można na serio odpalić, żarty się skończyły We Francji akurat (bo o to chodziło wątkodawcy) te lokalne prognozy są całkiem niezłe. Z tym, że w necie nigdzie się takich nie znajdzie, bo ośrodki narciarskie za nie płacą i wywieszają tylko w formie papierowej na miejscu. Powyżej 2 dni to różnie z nimi bywa, ale jako, że zapowiadają ponad pół metra na sobotę, to będę się trzymał wersji, że się sprawdzają :wink: No musi, musi... i sypnie... to mówię JA :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 We Francji akurat (bo o to chodziło wątkodawcy) te lokalne prognozy są całkiem niezłe. Z tym, że w necie nigdzie się takich nie znajdzie, bo ośrodki narciarskie za nie płacą i wywieszają tylko w formie papierowej na miejscu. Że co? że niby na słupie wieszają na wsi tak jak Tauron informacje o przerwie w dostawie energii elektrycznej?:stupid: A to dobre, a co chcą tym osiągnąć niby? że co?, że się reszta świata nie dowie że zawitała do nich zima i tym sposobem nie przyjedzie do nich i ich tam nie zadepta :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Jedyne prognozy, którym można ufać, to te miejscowe, na góra kilka dni do przodu. W lutym będzie dużo śniegu, bo w końcu musi coś sypnąć. Na najbliższy weekend zapowiadają duże opady. Patrząc na dynamikę pogody,można ocenić,czy prognoza ma duże szanse na sprawdzalność.Jeżeli macie blok 4-5 dni pełnego słońca lub ciągłych opadów,nawet w perspektywie tygodnia,to się sprawdza,jeżeli jest przeplatanka,nawet tylko 3 dni do przodu-to loteria.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Że co? że niby na słupie wieszają na wsi tak jak Tauron informacje o przerwie w dostawie energii elektrycznej?:stupid: Ano, coś w tym stylu :biggrin: Tylko nie na słupie, a w gablotkach przy kasach, biurach obsługi turystów itp. Mowa oczywiście o takich dokładniejszych, opisowych prognozach, nie o rysunkach słońca z chmurką i temperaturą obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Mi raz sprawdziła się pogoda. W tym roku pod koniec października już tydzień wcześniej zarówno bergfex jak i inne portale zapowiadały duży opad śniegu na czwartek. Tak też było w rzeczywistości - dosypało na Stubaiu kilkadziesiąt centymetrów śniegu. Jednak sprawdzalność prognoz należy do rzadkości i raczej portale typu bergfex kierują się hurraoptymizmem :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 No i proszę, jest to co mówiłem, np. dla Turracher Hohe wczoraj stało bodaj we wtorek tłustym drukiem(czyli jako pewniak) 48 cm opadu, a dzisiaj zostało z tego 4:stupid:, a w sumie na najbliższe dni 4+4+8=16:rolleyes:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Wczoraj bawiłem sig accuweather.com Temperatura w Malmö wachala sie miedzy 6-7 stopni. Accuweather podawali spadek temp. nastepnego dnia i opad sniegu wczesnym rankiem. Tak tez sie dzis stalo. W Malmö jest bialo i -2. Szok. :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 w sumie na najbliższe dni 4+4+8=16:rolleyes:: Jak to się sprawdzi , to niewiele to pomoże :sorrow: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 26 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 meteofrance.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 27 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2014 ...a w sumie na najbliższe dni 4+4+8=16:rolleyes:: O! przybyło, teraz jest 5+13+2+2=22 Ale szału dalej nie ma:rolleyes:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 27 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2014 We Francji przybyło tak, że nie ma dojazdu do większości stacji, a dzisiaj wymiana turnusu. Francuskie władze organizują noclegi interwencyjne w szkołach, internatach i urzędach na dole w Moutiers i Albertville. Odradzają jakiekolwiek próby dojazdu do ośrodków. Dojazd z doliny do Les Menuires w chwili obecnej trwa 5-7 godzin, a w ciągu dnia był niemożliwy. Wielu kierowcom w gigantycznych korkach brakuje paliwa i dodatkowo potęgują korki. Czytałem kilka różnych informacji, które mówią, że przez 15 godzin spadło 60-80 cm świeżego. Śnieg ma padać trochę mniej intensywnie do jutra do końca dnia. Śniegu nie zabraknie już do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 27 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2014 We Francji przybyło tak, że nie ma dojazdu do większości stacji, a dzisiaj wymiana turnusu. Francuskie władze organizują noclegi interwencyjne w szkołach, internatach i urzędach na dole w Moutiers i Albertville. Odradzają jakiekolwiek próby dojazdu do ośrodków. Dojazd z doliny do Les Menuires w chwili obecnej trwa 5-7 godzin, a w ciągu dnia był niemożliwy. Wielu kierowcom w gigantycznych korkach brakuje paliwa i dodatkowo potęgują korki. Czytałem kilka różnych informacji, które mówią, że przez 15 godzin spadło 60-80 cm świeżego. Śnieg ma padać trochę mniej intensywnie do jutra do końca dnia. Śniegu nie zabraknie już do końca sezonu. Czemu to nie w Italii.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 27 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2014 (edytowane) Czemu to nie w Italii.? Spokojnie Marczello przyjdzie czas i na Italie Edytowane 27 Grudzień 2014 przez SB ja mam po Tobie cytaty poprawiać, jeszcze raz i będzie czerwieniec :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi