johnny_narciarz Napisano 21 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2014 (edytowane) Po wczorajszych turach,dziś chciałem lajtowego treningu.Ostatecznie wolę się cieszyć tym co jest,niż płakać za tym,czego nie ma.Miałem zabrać Żonkę,ale ta zaś narzekała,że wieje,zimno itp. :stupid: Tak więc sam się zebrałem i jazda.Niestety w okolicach B-B leje deszcz,ale ile razy już jechałem w ten sposób na narty,żeby w górach zobaczyć opad śniegu.Dojeżdżam do Szczyrku,a tu widać na chodnikach kilka cm. śniegu.Im wyżej,tym go więcej.Tuż przed Salmopolem jest go nawet dość sporo.Na tyle dużo,że narciarze zjeżdżają w dół po... drodze! Na miejscu dość sporo samochodów,ale miejsce znajduję bez problemu,przy samym stoku.Temperatura -2 st. i sypie śnieg! Dziś,dla eksperymentu,biorę 20 wyjazdów (400 pk) zamiast czasówki na 2 godziny.Koszt ten sam,ale chciałem sprawdzić,która opcja daję więcej jazdy. Na stoku ludzi dość sporo,ale przez większą część czasu,kolejek do wyciągu brak.Dodam jeszcze,że tu dosypało ok 10 cm naturalnego. Warunki dobre,jedynie przy końcu coś tam wystaje.Ekipa prężnie działa i zwozi cały śnieg z pól na stok.Pracuję też jedna armatka. Jest nawet dość miękko. Jak wspomniałem wcześniej,kolejek do wyciągu praktycznie brak.Jedynie pod koniec jazdy coś tam się tworzy,ale głównie wtedy,kiedy jakiś początkujący ma problemy. Jedna fajna akcja... Dwie dziewczyny na snowboardzie podchodziły do wyciągu pojedynczo. Ruszyła jedna i wywinęła orła. Podsypujący śnieg góral zaczął dość zdecydowanie je opieprzać: "to jest wyciąg dwuosobowy,razem wchodźcie,jak to nie dacie rady?" Padło więcej słów,aż i mnie się wydało za dużo.Efekt?Weszły razem i pięknie dojechały w ten sposób do samej góry! Zje... podziałała! :applause: Wyjeździłem wszystko,więc sprawdziłem czas - 1 godzina i 50 min.Czyli gdybym miał czasówkę,te 2 może 3 razy jeszcze bym śmignął.Gdyby nie było kolejek,to może jeszcze ze 3 dodatkowe wyjazdy.Jest to jedno z nielicznych miejsc,gdzie może opłacać się wzięcie punktów zamiast czasówki. Zwłaszcza, gdyby ktoś chciał sobie przerwę zrobić. Pojeździłem,czas wracać. No i całkiem fajnie. :proud: Edytowane 21 Grudzień 2014 przez johnny_narciarz drobny retusz :) 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 21 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2014 Nazwa tematu jest zaje..... Ich Arena Tapatalkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 21 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2014 Nazwa tematu jest zaje..... Ich Arena Tapatalkiem Zawsze może być: Das Weiße Kreuz Ice Arena... Nie wiem,czy to razem nie powinno być. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 21 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2014 BYLEm dziś 21 grudnia od 14- 16 na BIALYM KRZYZU i bardzo fajnie dosypalo naturalnego śniegu ,a ekipa oczywisice trase przygotowala. TAM ZAWSZE jest mila i kulturalna obsluga...ludzi bylo malo .. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 21 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2014 TAM ZAWSZE jest mila i kulturalna obsluga...ludzi bylo malo .. Zgadzam się w pełni! W tym sezonie byłem tam już 5 razy... :crazy: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 21 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2014 na Biały Krzyż jeżdzę od 1997 roku. tam nauczylem jezdzić 4 swoich dzieci... a w marcu 2015 zabiorę tam wnuka... Klimat tego miejsca .oraz widoki jak w bajce........bardzo fajny stok dla początkujacych... a obecnie jedyne miejsce w okolicy z warunkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 21 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2014 PYTANIE DO SZEFA JC......... napisalem post o 22.30 a tam jest podana godz 00.29 ..jaki to czas -skionline ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 22 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2014 PYTANIE DO SZEFA JC......... napisalem post o 22.30 a tam jest podana godz 00.29 ..jaki to czas -skionline ?? Plus 2 godziny Tapatalkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawszegłodny Napisano 23 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2014 Dwa lata temu słyszałem, że chcieli ten stok wraz orczykiem trochę w dół pociągnąć, ale jak widać na planach się skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 23 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2014 Plus 2 godziny Tapatalkiem czyli czas moskiewski. Kolejna agresja Rosji...... :eek:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 23 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2014 No fajnie zawsze to jakiś zwiastun i przypomnienie ,że zima jest ,czyli można się wybrać chociaż jak mawia mój kolega narciarz który uczy się już z 10 lat jeździć "To góra dla wariatów" w jego mniemaniu jest tak ostra ,że bez co najmniej kilku hamowań płużnych tudzież kontrolowanych wywrotkach nie da się z niej żadnym sposobem zjechać a waży 150 kg. więc jak rżnie o glebę to góra się trzęsie ,chyba się tam z nim na taką ekstremalną wyprawę zdecyduję ,zwłaszcza że w tym sezonie nigdzie jeszcze nie jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Das Weiße Kreuz Ice Arena kaput! Dziś szybki rozruch przed Wigilią.Rano wiosenna i słoneczna pogoda,w niczym nie przypomina,że jadę na narty.Nawet na górze już z rana jest +1 st.Ludzi przed 10 niewiele,później nawet się zebrało.Niestety już pierwsze spojrzenie nie zachwyca. Wszystko co można powiedzieć,to to,że gdzieniegdzie wystaje śnieg.Jednak tam gdzie jeszcze biało,warunki z rana całkiem fajne - twardo i szybko.Niestety z każdą chwilą jest coraz gorzej i wszędzie zaczyna wyłazić trawa.Walczą jak lwy,ale chyba szybko polegną,jeśli nie przymrozi i popada.Jeśli ktoś jeszcze chce się tam wybrać,polecam być z samego rana.Dwie godzinki i do domciu lub knajpy. Stok z bliska: Całość z góry: Nawet sobie pojeździłem,ale oczywiście chciałoby się czegoś więcej.Dziś kupiłem czasówkę na 2 godziny.Włączyłem Endomondo,a to zmierzyło mi nieco ponad 17 km.Kiedy kupiłem 20 wyjazdów,pokazało mi nieco ponad 10 km.Widać,wszystko zależy jakie są kolejki i ilu jest początkujących. Raz poprosił mnie jakiś młody Holender na snowboardzie,żebym z nim pojechał,ale niestety się uczył i było tylko takie "FOLFF",w tą pućtre.Drugi raz stanowczo odmówiłem,bo kolanko,a po za tym nie miałem ochoty być cały z błota. :tongue: Chyba czas wrócić na rower. Wesołych Świąt dla wszystkich! :cheerful: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 ,,Chyba czas wrócić na rower.'' Spokojnie Johnny. Rower do jutra owszem ,a potem to chyba 2 tygodnie mroźnej i prawdopodobnie śnieżnej zimy. Mrozy do minus 15 i niżej . Wyż skandynawski ma nam zapewnić 2 tygodnie narciarskiej zimy (będzie napływało PA lub PPk). Sprawdzalność prognozy wyceniam na 65 procent ,czyli wysoko .WESOŁYCH:smile: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Ale jaja : Dzisiaj przyjechali znajomi z centralnej Polski,mieszkaja w Wiśle Parę godzin temu po rozmowie zapewniłem ich że na naszym lokalnym lodowcu na mięntko :tongue: Chyba będę musiał im to wybić z głowy :sorrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Na stronie zamieściłem kilka zdjęć z dzisiejszej wizyty na Białym Krzyżu w Szczyrku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Wiesz co johnny ,podziwiam Cię ,ile trzeba mieć determinacji żeby na takie coś się wybrać ,wiem ,wiem chociaż cokolwiek ale mimo wszystko smutek ogarnia jak się na to patrzy ,wyobrażam sobie jak musi być na dojściu z parkingu ,nieznoszę takiego narciarstwa i taplania się w błocku to przy takiej aurze straciło sens ,gdzie te ośnieżone świerki ,zmrożone jodły,sople zwisające z dachu karczmy z gorącą zupą ,ogień w kominku ,czy to wszystko wróci ? Mam nadzieję bo jeżeli to ma tak wyglądać .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Wiesz co johnny ,podziwiam Cię ,ile trzeba mieć determinacji żeby na takie coś się wybrać ,wiem ,wiem chociaż cokolwiek ale mimo wszystko smutek ogarnia jak się na to patrzy ,wyobrażam sobie jak musi być na dojściu z parkingu ,nieznoszę takiego narciarstwa i taplania się w błocku to przy takiej aurze straciło sens ,gdzie te ośnieżone świerki ,zmrożone jodły,sople zwisające z dachu karczmy z gorącą zupą ,ogień w kominku ,czy to wszystko wróci ? Mam nadzieję bo jeżeli to ma tak wyglądać .... Jorguś,w pełni się z tobą zgadzam! Mam nadzieję,że ostatnie prognozy się sprawdzą,bo już od drugiego dnia świąt przewidują mrozy i opady śniegu. :angel: Co najważniejsze,tak ma być przynajmniej tydzień,a może i dłużej. Kamień z serca,bo wykupiłem Sylwka na stoku Złotego Gronia. Powinno im wystarczyć czasu na naśnieżenie,a właściwie to do śnieżenie,naturalnego też powinno przybyć. Oby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 25 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Tak dziś wyglądał Biały Krzyż: Ale jak widać,jeszcze szału nie ma: Zdjęcia z Facebooka z profilu Białego Krzyża. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 27 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2014 27 grudnia o godz 13. na BIAŁYM KRZYZU - kolejka do kasy 20 minut. kolejka do wypozyczalni aby oddać narty 30 minut..... amatorów białego szalenstwa mnóstwo ...... SON czy COS był jeszcze nieczynny wiec oblężenie ......ale jesli wlaściciele zadbali o stok to teraz mają klientow. dzis patrze na kamerke o 7.40 a tam przygotowanie trasy .. fajnie musze jeszcze dodac że było jeszcze piekne SŁONCE. które dodaje urokowi temu stokowi ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi