Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Kilka sekund techniki

marboru

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy zwróciliście uwagę na jedną rzecz. Wpływ na ułożenie ciała omijanej tyczki. Pierwszy skręt ten najbardziej efektowny Tadziu jedzie daleko od tyczki, wyłożony jest całym ciałem głęboko do skrętu. W pewnym momencie widać jak jeszcze obniża cały korpus w dół i nawet ma czas, żeby kątem oka na tyczkę zerknąć. Wygląda to bardzo swobodnie i naturalnie, pewnie i nazwałbym to "poprawnie z punktu widzenia fizyki". Duża siła odśrodkowa a raczej bezwładność = przeciwdziałanie wychyleniem. Skręt drugi. Jedzie blisko tyczki nogi włożone do środka tyłek prawie na ziemi a korpus bardziej wyprostowany. Jeździec zgięty w przecinek. Pozycja wymuszona bliskością tyczki, mniej naturalna. Lekka kontrrotacja barków i bioder. Podejrzewam, że w razie jakiegoś w, nieprzewidzianej dziury, garbu czy czegokolwiek w pierwszym skręcie miałby o wiele większe szanse wyprowadzenia niż w drugim. No ale tak się teraz po tyczkach jeździ. Liczy się czas. Ten filmik muszę sobie zapisać. Jak wykład u profesora na uczelni.

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...

. Podejrzewam, że w razie jakiegoś w, nieprzewidzianej dziury, garbu czy czegokolwiek w pierwszym skręcie miałby o wiele większe szanse wyprowadzenia niż w drugim. No ale tak się teraz po tyczkach jeździ. Liczy się czas. Ten filmik muszę sobie zapisać. Jak wykład u profesora na uczelni.

Pozdrawiam.

Jak sobie wyobrażasz amortyzacje na zupełnie wyprostowanej nodze?

Jest dokładnie odwrotnie niż napisałeś

• 3 weeks later...

To ja polecę trochę z innej beczki. Jak zapewne większość z Was zdążyła zaobserwować mam do młodego słabość. Jest dla mnie bezapelacyjnie objawieniem i niesamowitym technikiem. Oto jego przejazdy GS oraz SL :)

Panie i Panowie, przedwami Henrik Kristoffersen!

[video=youtube;USSTdg7Fq_Q]

• Like 2

To ja polecę trochę z innej beczki. Jak zapewne większość z Was zdążyła zaobserwować mam do młodego słabość. Jest dla mnie bezapelacyjnie objawieniem i niesamowitym technikiem. Oto jego przejazdy GS oraz SL :)

Panie i Panowie, przedwami Henrik Kristoffersen!

[video=youtube;USSTdg7Fq_Q]

Tylko głowa trochę gorąca...... Nie mniej jednak jeszcze o nim usłyszymy.

Pozdrawiam.

Cześć

Piotrek jak się spotkamy następnym razem to masz duże piwo, całusa, dobrą kawę czy co tam sobie zażyczysz.

Pozdrowienia

Hmmm...wydaje mi się, że będzie dobrze jak postawimy na przyjemności poza cielesne i kontaktowe :smile: przynajmniej pomiędzy nami :wink:

p.s. z piwem mam tak, że zawsze stawiam nawzajem

p.s. misie między niedźwiadkami są zawsze dopuszczalne :tongue:

p.s. a bo się jakoś tak pędziło na te zawody, a później już było jakoś późno i tłoczno, poza tym było ciasno koło Ciebie, bo byłeś rozchwytywany, a ja bez umówienia i nie anonsowany :wink:

Edytowane przez juice
  • Like 1