jodek1 Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Witam , W wyższych partiach Tyrolu panują doskonałe warunki - pogoda zapowiada się przyzwoicie - decyzja mogła być jedna przedłużony weekend spędzę w Austrii. W ostatnich dniach otworzyło się wiele ośrodków.... jednak stwierdziliśmy że jedziemy po wysokich pewniakach. Jeszcze kilka godzin w pracy i ruszamy :smile: Dzień pierwszy czyli piątek planujemy przywitać na Kuntertalu - 25 km tras otwartych czynna cała górna cześć ---- korci pobliskie SFL które też już ruszyło .... ale szkoda tam wskakiwać na dzień . Nocujemy w Umhausen dolina Otztal - w Solden / Gurglach .... Booking.com pokazuje zajętość miejsc na poziomie 95-98% .... i chore ceny .....znaleźliśmy budżetowy pensjonat dalej .... ze śniadaniem 2os w pokoju 25 euro/os/dzień. Dzień drugi spędzimy w Solden , trzeci w Gurglach w każdym z tych ośrodków jest otwarte ponad 90 km :eek: tras ... więc ....tam jest środek zimy/sezonu :biggrin: Mam nadzieję że mimo braku internetu w pensjonacie uda mi się coś wam napisać w trakcie pobytu. :laughing: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Jodek, rzeczywiście zapowiada się przyzwoicie! Ale zamieść tu jakiś "update" najlepiej uzupełniony fotkami żebyśmy mieli bieżące informacje od "swoich ludzi w terenie!" : Miłego szusowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GWARANT Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Dużo śniegu pod dechami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Jodek - a co to ten KUNTERTAL ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 11 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Jodek - a co to ten KUNTERTAL ? haha to tam gdzie między innymi jedziesz z Krzychem w piątek Kuntertal .... to takie spolszczenie od kaunertal :biggrin: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 haha to tam gdzie między innymi jedziesz z Krzychem w piątek Kuntertal .... to takie spolszczenie od kaunertal :biggrin: :tongue: Byłem w tym sezonie tam już aż 2 dni i do 2 maja wystarczy-choć nowa trasa z tunelem znacząco podniosła wartość tego najmłodszego tyrolskiego lodowca , to jednak Ischgl zdecydowanie bije na głowę Kaunertala i tam też mam zamiar się w sobotę wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Jodek a pogodę sprawdzałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 15 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Niestety, nie miałem na miejscu dostępu do internetu więc postaram się opisać 3 odwiedzone ośrodki - dzień pierwszy ( piątek ) trafiliśmy do KaunertalerDroga z Warszawy zajęła nam 14 godzin (1400km) jest możliwe wjechanie na górny parking ośrodka (2750) od dolnej stacji krzesełka - droga jest po części biała ale udało się nie zakładać łańcuchów, byliśmy na miejscu o 7 rano , było zimno termometr wskazywał minus 12 stopni , wiał silny wiatr , niebo było bezchmurne. Wszystkie trasy w górnej części ośrodka (lodowiec) były czynne ( krzesło , gondola i kilka orczyków) , warunki bardzo dobre, dużo śniegu, kamieni niewiele, jedynie pod koniec dnia w trudniejszych miejscach pojawiły się miejscami placki lodu. Przez cały dzień było bardzo mało ludzi , nie było kolejek Wiał silny wiatr co pozwoliło zrobić fajne zdjęcia :laughing: Ośrodek mnie nie zachwycił ponieważ większość tras jest w cieniu , dobry na jeden dzień ale nie dłużej , może kiedyś przyjadę jeszcze tutaj ale pewnie będzie to maj kiedy trasy w cieniu będą dodatkowym atutem.Na koniec kilka zdjęć : 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Ale w fajną pogodę i warunki się wstrzeliłeś :smile: Aż miło popatrzeć i pozazdrościć trochę też można :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Ale w fajną pogodę i warunki się wstrzeliłeś :smile: Aż miło popatrzeć i pozazdrościć trochę też można :wink: Marcin, nie mów o "zazdrości" bo jeszcze polski kołtunizm Ci przypiszą! Tym bardziej że jesteś z tej części Polski, gdzie ponoć jest nie nowocześnie! :smile: Jodek, Ty naprawdę nie zasługujesz na taką pogodę! :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 15 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Na naszą bazę noclegową wybraliśmy dolinę Otztal , w Solden oraz Langenfeld - zostały jedynie pojedyncze miejsca z "dziwnych" cenach - Booking.com wskazywał obłożenie tych miejscowości na poziomie 98% .... więc wybraliśmy miejscowość oddalaną od Solden o 20 km - Umhausen - ceny jak i standart umiarkowane nocleg kosztował 25 euro w pokoju dwu osobowym oraz 35 euro w jedynce ze śniadaniem - przyzwoitym.Drugi dzień (sobota) rozpoczęliśmy po godzinie 8 rano .... stojąc w korku na dojeździe do Solden .... Pod dolną stacją Gigjocha byliśmy chwilę przed 9 rano były miejsca na parkingu , spodziewaliśmy się dużej kolejki przy gondoli jednak mimo kolejki .... 10 minut ...szło to bardzo sprawnie.Na dole w Solden ( 1300m) nie ma śniegu temperatura 3 stopnie na plusie w ośrodku jest otwartych 80% tras czyli lekko ponad 100 km z tego co widzieliśmy intensywnie naśnieżają trasy zjazdowe z poziomu 2000 metrów - praktycznie wszędzie chodzą armatki - więc otwarcie całego ośrodka to pewnie kwestia kilku dni.W całym ośrodku było bardzo dużo ludzi - w tym masa Polaków , warunki były bardzo dobre na koniec dnia na trasach było dużo muld , nie było kamieni - na otwartych trasach jest dużo śniegu.Kolejki nie przekraczały 5 minut w wielu miejscach ruch odbywał się na bieżąco na koniec dnia 16:30 na kilkadziesiąt minut powstał korek na zjeździe gondolą na dół .... wszyscy z Apresa na Gigjochu ruszyli w tym samym czasie.Dla mnie ten ośrodek to już miejsce kultowe bywam tam co roku i po prostu bardzo mi się tutaj podoba - był to bardzo udany dzień na nartach dzięki otwarciu trasy numer 30 oraz uruchomieniu tras na drugiej stronie ośrodka przed weekendem - można było robić bardzo fajne kółko.Pogoda była dobra od 2000 metrów kilka stopni na minusie , niewielka ilość chmur w ciągu dnia i sporo słońca ( zdjęcia tego akurat nie oddają ) brak mgły itd.... Niestety ... nie było dużo czasu na zdjęcia i nie są one najlepsze - robione już na koniec dnia gdy pogoda trochę siadła ale i tak było dobrze.... ( poprawiłem się w Gurglach trzeciego dnia ) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 15 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Trzeciego (niedziela) i ostatniego dnia naszego pobytu w Tyrolu pojechaliśmy w górę doliny do Gurgli (10 km od Solden)Po wczorajszym dniu w Solden oraz takim samym korku co w sobotę na dojeździe do ośrodka spodziewaliśmy się tłumów - nic bardziej mylnego - było po prostu mało ludzi :biggrin:W Gurglach panują doskonałe warunki - praktycznie wszystkie trasy są otwarte 105/110 km - jest bardzo dużo śniegu i mało ludzi , przygotowanie tras to po prostu bajka - jak zwykle bardzo szeroko z wariantami nie ujętymi na mapie - wygląda to jak środek zimy.Z ciekawostek :- ośrodek reklamuje nową powstająca gondole 10 osobową ( są już fundamenty) przy trasie numer 20 ( tam gdzie jest teraz "hard" orczyk) otwarcie na sezon 2015/16- system naśnieżania zużywa 5 tyś m3 wody na godzinę - w sezonie produkują ponad 1 mln3 śniegu co kosztuje ich 3 mln euro .... musi się widocznie opłacać Pogodę mieliśmy bardzo dobrą - przez większą część dnia typowa lampa ... przez chwilę tylko na trasie 28 pojawiły się chmury... Na wielu trasach sztruks utrzymywał się przez cały dzień , ilość osób na trasach .... sami zobaczcie :tongue: Jedynie na zjazdówkach na koniec było sporo muld.W drogę powrotną do Polski ruszyliśmy o 16 o 2 przekroczyliśmy granice Polską - duży ruch panował na trasie Innsbruck - Salzburg - na granicy korka.Na koniec relacji chciałbym podziękować Arkowi i Sławkowi za wspólny bardzo udany wyjazd. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 15 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Jodek a pogodę sprawdzałeś ? Jodek, Ty naprawdę nie zasługujesz na taką pogodę! :smile: Zasługuję i sprawdzam pogodę .... od trzech tygodni byłem spakowany i ..... czekałem na weekendowe okienko pogodowe ..... i się doczekałem :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 16 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2014 Udało mi się z wyjazdu zmontować filmik :tongue: [video=youtube_share;faZ1BRKrF6E] 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 16 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2014 Elegancko - Warszawioku Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruger27 Napisano 20 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2014 Udało mi się z wyjazdu zmontować filmik :tongue: Brawo dobra robota został jeszcze cały materiał z Gurgli w słonecznej scenografi nagrywany pozdrowienia Sławek:laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi