pasazer85 Napisano 4 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2020 Podpinam się do pytania @marboru to całkiem nowy system, czy jest kompatybilny wstecznie ze starszymi rękawicani? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 4 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2020 Do prospektu nie mam dostępu. Kompatybilność że starymi rękawicami, na moje oko powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2020 W dniu 4.02.2020 o 18:00, marboru napisał: Do prospektu nie mam dostępu. ..tutaj jest jakis>> https://issuu.com/professionalsport/docs/katalog_leki_aw20-21 a tak na marginesie - nie wiem czy to na leki inny syrop czy eliksir ...ale idea godna 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2020 Cześć Idea ma już wiele, wiele lat ale przeciętnie się z pełnymi jeździ. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2020 8 godzin temu, Mitek napisał: ..............................przeciętnie się z pełnymi jeździ. ...skoro element który ma zapewnić "balans" sam "pływa" to pewnie tak jest - po przelaniu zawartości do organizmu tez może to rożnie zadziałać 😉 ............................ A tak na poważnie, zastanawiam się czy taki system (rękawica + kijek) nie jest przy okazji remedium na dolegliwości związane z tzw. "kciukiem narciarza". Ma ktoś doświadczenia jakieś w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2020 Cześć Po prostu pełne są za ciężkie. Gadżet. A co to jest kciuk narciarza? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2020 (edytowane) ..fachowo- kolokwialne określenie uszkodzenia łokciowego więzadła pobocznego stawu śródręczno-paliczkowego kciuka. Jak kijek narciarski ucisnął na łokciowe więzadło poboczne kciuka podczas upadku. Często wymaga rehabilitacji a czasem operacji. Dawniej się tym nikt nie przejmował wiec zostało do końca życia - ale jednak denerwujace jest Idzie o to ze opinający pasek kijka uciska wrażliwe miejsce powodując ból Edytowane 12 Sierpień 2020 przez Lexi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 12 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2020 21 minut temu, Lexi napisał: ..fachowo- kolokwialne określenie uszkodzenia łokciowego więzadła pobocznego stawu śródręczno-paliczkowego kciuka. Jak kijek narciarski ucisnął na łokciowe więzadło poboczne kciuka podczas upadku. Często wymaga rehabilitacji a czasem operacji. Dawniej się tym nikt nie przejmował wiec zostało do końca życia - ale jednak denerwujace jest Idzie o to ze opinający pasek kijka uciska wrażliwe miejsce powodując ból Co prawda to prawda. Ja akurat uszkodziłem kciuka na rowerze. Niestety nie obyło się bez operacji i rekonstrukcji więzadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 17 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2020 Trigger S jest mechanizmem, który znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzenia kciuka, bo nie ma paska, który zaciska się przy upadku. Wg środowisk zbliżonych do instruktorów (tych których znam😀), podczas kursów i szkoleń maja zakaz jeżdżenia z kijkami z założonymi paskami na rękę właśnie w celu minimalizacji ryzyka urazu. Krążą legendy o urwanych rękach itd. Jeżdżę z takimi kijkami jakieś 5 lat. Ale pomimo to i tak miałem kontuzję kciuka🤕, ale spowodowaną raczej bezpośrednim upadkiem na niego, niż szarpnięciem paska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 11 godzin temu, waldek71 napisał: z kijkami z założonymi paskami na rękę a właściwie to w jakim celu zakładasz te paski w czasie jazdy ? w czasie jazdy pasków nie zakładam, jedynie na wyciągu aby ich nie zgubić przy robieniu zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 11 godzin temu, waldek71 napisał: Trigger S jest mechanizmem, który znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzenia kciuka, bo nie ma paska, który zaciska się przy upadku. Wg środowisk zbliżonych do instruktorów (tych których znam😀), podczas kursów i szkoleń maja zakaz jeżdżenia z kijkami z założonymi paskami na rękę właśnie w celu minimalizacji ryzyka urazu. Krążą legendy o urwanych rękach itd. Jeżdżę z takimi kijkami jakieś 5 lat. Ale pomimo to i tak miałem kontuzję kciuka🤕, ale spowodowaną raczej bezpośrednim upadkiem na niego, niż szarpnięciem paska. Cześć Szczerze mówiąc nie słyszałem o takich zaleceniach. Mnie osobiście pasek jest niezbędny do prawidłowego ) mocnego chwytu. Jeżdżę tak pewnie ze 45 lat i nigdy nic mi się w rękę nie stało a trzy razy miałem okazję złamać kij w czasie jazdy przez zahaczenie. Przy prawidłowym założeniu paska ten po prostu zsuwa się z dłoni przy większej sile. Ale oczywiście każdy robi to co lubi. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 (edytowane) 20 minut temu, Jeeb napisał: a właściwie to w jakim celu zakładasz te paski w czasie jazdy ? w czasie jazdy pasków nie zakładam, jedynie na wyciągu aby ich nie zgubić przy robieniu zdjęć Używam Leki z Trigger S. Moje ostatnie zdanie zabrzmiało nieściśle. Chodziło mi o to, że miałem upadek z kontuzją kciuka (mając kije wypinane) i zakładając, że miałbym zwykłe kije z paskami, to mechanizm urazu nie dotyczył pasków. Edytowane 18 Sierpień 2020 przez waldek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 W dniu 17.08.2020 o 21:46, waldek71 napisał: Trigger S jest mechanizmem, który znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzenia kciuka, bo nie ma paska, który zaciska się przy upadku. Wg środowisk zbliżonych do instruktorów (tych których znam😀), podczas kursów i szkoleń maja zakaz jeżdżenia z kijkami z założonymi paskami na rękę właśnie w celu minimalizacji ryzyka urazu. Krążą legendy o urwanych rękach itd. Jeżdżę z takimi kijkami jakieś 5 lat. Ale pomimo to i tak miałem kontuzję kciuka🤕, ale spowodowaną raczej bezpośrednim upadkiem na niego, niż szarpnięciem paska. Nie do końca szlo mi o to czy kije ustrzegą przed kontuzja czy nie - musztarda po obiedzie.😉 14 godzin temu, Mitek napisał: ........................Przy prawidłowym założeniu paska ten po prostu zsuwa się z dłoni przy większej sile. ................................................ Idzie o to ze ta cześć paska która idzie "pod kciukiem" (dokładnie przez mięsień odwodziciel kciuka krotki) pod obciążeniem uciska na uszkodzone ścięgno znajdujące się pod nim wywołując ból. Niewykluczone wiec ze stosując rękawicę "oparcie" znajdzie się na "spodniej części dłoni" - tam gdzie są mięśnie małego palca. Musze spróbować - "patent" wygląda obiecująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2020 (edytowane) 9 godzin temu, Lexi napisał: ..........Idzie o to ze ta cześć paska która idzie "pod kciukiem" (dokładnie przez mięsień odwodziciel kciuka krotki) pod obciążeniem uciska na uszkodzone ścięgno znajdujące się pod nim wywołując ból. Niewykluczone wiec ze stosując rękawicę "oparcie" znajdzie się na "spodniej części dłoni" - tam gdzie są mięśnie małego palca. Musze spróbować - "patent" wygląda obiecująco Cześć Wiesz, mnie i znane mi osoby nigdy nic nie uciskało. Biorąc pod uwagę, że obecnie mam obie ręce zakwalifikowane do operacji na cieśń ( i czekam i czekam cholera...) to może ta cieśń z tego powodu. Prawidłowe założenie paska i jego wyregulowanie powoduje, że ręka jest tak jakby scalona a kijem i nie potrzeba tyle siły do jego prawidłowego trzymania - to moje odczucia. Jeździłem dość długo z gołymi rączkami nieco innego typu (kije do baletu) ze względy na konieczną i częstą zmianę chwytu w czasie jazdy więc jazda bez pasków jest mi doskonale znana z odczuć i jednak wolę z nimi. Patent jest dość powszechny i chwalony przez ludzi, którzy z niego korzystają (dość oczywiste) po prostu nabądź i spróbuj ( o to w końcu chodzi). Pozdrowienia serdeczne Edytowane 19 Sierpień 2020 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 25 Wrzesień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2020 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 10 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2020 Akurat ja, a raczej małżonka, ma niezbyt miłe doświadczenia z mocowaniem Trigger S. Niestety kij się nie wypiął, oparcie otwartą dłonią o uchwyt i poszedł nadgarstek. Normalny kij z pętlą w takiej sytuacji by we wnętrzu dłoni nie został. Dla nas znajomość z kijami Leki raczej się skończyła. Do jazdy sportowej - tak, do rekreacyjnej - ja bym ich nie wybrał. Wiem, że to czysto statystyczny kontekst wśród wielu pozytywnych doświadczeń, nie odbieram nikomu przyjemności korzystania z tych kijów, ale należy mieć świadomość, że idealne nie są, też niosą ze sobą ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 7 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2020 W dniu 12.08.2020 o 07:40, Lexi napisał: A tak na poważnie, zastanawiam się czy taki system (rękawica + kijek) nie jest przy okazji remedium na dolegliwości związane z tzw. "kciukiem narciarza". W dniu 19.08.2020 o 09:06, Mitek napisał: Patent jest dość powszechny i chwalony przez ludzi, którzy z niego korzystają (dość oczywiste) po prostu nabądź i spróbuj ( o to w końcu chodzi). ..nabyłem spróbowałem - wnioski: - patent z rękawica podparty jest tak czy siak paskami w tym samym miejscu co paski w normalnym kiju wiec podczas "zabijania" kijka przy skręcie kontuzjowany kciuk i tak boli (ale gdy kij tylko trzymamy podczas jazdy pasek nie uciska - to na plus), - wysoki komfort błyskawicznego wypinania/wpinania kija - ja lubię (to na plus) - opływowy profil kija (łezka) - mam wrażenie ze faktycznie opor powietrza mniejszy - ale może to tylko sugestia - waga podobna do poprzednich kijków carbonowych. Generalnie jestem zadowolony mimo ze spodziewałem się czegoś więcej - mogę polecić za wygodę użytkowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 15 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2020 Wczoraj kurier przyniósł przesyłkę z nowymi kijami. Dołączam do grona posiadaczy kijów marki LEKI 😃. Model, który wybrałem, to LEKI Airfoll 3D (z nowym Triggerem). Nie mam rękawic LEKI, więc kije wyposażone są w opaski na rękawice z mocowaniem do kijów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 15 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2020 Dokupcie do kijów rękawice leki worldcup -taki zestaw jest dużo wygodniejszy niż z paskami na nieoryginalne łapawice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 15 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2020 3 godziny temu, JurekByd napisał: Dokupcie do kijów rękawice leki worldcup -taki zestaw jest dużo wygodniejszy niż z paskami na nieoryginalne łapawice... Pewnie tak ale troche szkoda starych rekawic....zwłaszcz gdy sa całkiem nowe🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 15 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2020 9 godzin temu, JC napisał: Wczoraj kurier przyniósł przesyłkę z nowymi kijami. Dołączam do grona posiadaczy kijów marki LEKI 😃. Model, który wybrałem, to LEKI Airfoll 3D (z nowym Triggerem). Nie mam rękawic LEKI, więc kije wyposażone są w opaski na rękawice z mocowaniem do kijów. Dopiero z dedykowanymi rękawicami jest pełna funkcjonalność. I uwaga - system potrafi nie zadziałać przy małej energii (np przy wolnej jeździe), ale jednocześnie wciąż może być zagrożeniem np dla nadgarstków (niestety przećwiczone...). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 15 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2020 Godzinę temu, mario33 napisał: Dopiero z dedykowanymi rękawicami jest pełna funkcjonalność. Szkoda tylko że te nowe rękawice (czarno żółte) z jakością mają nie po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 Też się pochwalę. Pod choinkę sobie zasponsorowałem Leki Airfoll 3D Teraz mam komplet- rękawice leki+ kijki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi