gospa Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Hej, chciałabym w marcu pojechać do Austrii na narty, dlatego tylko lodowiec wchodzi mi w grę. :smile: Jestem z tych szybkich i ambitnych narciarzy, więc priorytetem jest dla mnie duża ilość czerwonych tras - im dłuższe tym lepiej, im więcej ich, tym lepiej :biggrin: Czy ktoś jest w stanie mi doradzić, gdzie pojechać? : Generalnie moje myśli krążą wokół Zell am see (Kaprun), Zillertal i Karyntia, ale chętnie zasugeruję się inna propozycją :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Hej, chciałabym w marcu pojechać do Austrii na narty, dlatego tylko lodowiec wchodzi mi w grę. :smile: A to ciekawe stwierdzenie:tongue: jakieś zmiany są w kalendarzu czynności ośrodków? Z tego co się orientuję, to większość ośrodków austryjackich działa w marcu w najlepsze, a i zdarzało mi się jeździć tam w kwietniu wcale nie na lodowcu:rolleyes:: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Najlepsza opcja nielodowcowa na marzec to Turracher Hohe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Ja w zeszłym roku majówkę spędzałem na nielodowcowym ośrodku i przez 3 dni mieliśmy dostawę swieżego śniegu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orm Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Lodowiec w marcu to nie jest dobry pomysł -- zdecydowanie lepiej wybrać się do zwykłego ośrodka: więcej tras, bardziej urozmaiconych, z wygodniejszą infrastrukturą (mniej orczyków), mniejsza szansa na problemy z pogodą. Jeśli już to zwykły ośrodek z lodowcem na dokładkę. ja bym polecił Soelden + Hochgurgl/Obergurgl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gospa Napisano 17 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 hmm, to teraz mi zbiliście ćwieka, bo z tym lodowcem mi znajomi podpowiedzieli. Mówili, że w marcu jest za ciepło na niższe góry, a mi nie uśmiecha się jeździć po wodzie, wiec tylko na lodowcu mam największą pewność, że będzie naturalny śnieg na trasach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Koleżanko spokojnie ośrodki nielodowcowe,relacja z drugiej połowy kwietnia Zerknij http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/19163-%C5%9Awi%C4%99ta-gdzie%C5%9B-w-Alpach?highlight= 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Najlepsza opcja nielodowcowa na marzec to Turracher Hohe. W Karynti jak najbardziej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gospa Napisano 17 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 (edytowane) marcinn, fotki są super zaczynam widzieć, że moje myślenie w kwestii pogody jest błędne ale mapka z trasami na Turracher Hohe jest dość uboga w trasy jak na tygodniowy wyjazd.. orm, w Twojej propozycji podoba mi się Soelden, ale Hochgurgl/Obergurgl są bogate w trasy niebieskie, ktorych raczej unikam, wiec też niestety mnie to miejsce nie przekonuje.. Edytowane 17 Listopad 2014 przez gospa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 marcinn, fotki są super zaczynam widzieć, że moje myślenie w kwestii pogody jest błędne ale mapka z trasami na Turracher Hohe jest dość uboga w trasy jak na tygodniowy wyjazd.. No to fajnie że dostrzegłaś Co do ośrodka TH to lepiej mieć 4okm super tras niż 100 km popierdułek : A jak Ci mało to w czasie 40 min od TH masz co wybrać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gospa Napisano 17 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 A co możesz mi powiedzieć o Nassfeld? Mapka wydaje się bardzo obiecująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Największy ośrodek w Karynti,fajny Jak najbardziej polecam,lubie go :smile: 100 km tras ,na tydz super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gospa Napisano 17 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 super, to myślę, że to będzie mój typ! :crazy: to może jeszcze uda mi się dowiedzieć od Ciebie jakąś fajną kwaterę w tym rejonie? Oczywiście w normalnych kategoriach cenowych :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 No nieżle ,prawdziwa kobieta :wink Poszperam,bo juz pare lat minęło jak tam byłem,trza to zmienić : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gospa Napisano 17 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 super, z góry dzieki! :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Nassfeld leży nisko - do tego na granicy z Włochami - w marcu może już być tam różnie ze śniegiem - jeśli nie lubisz miękkiego śniegu to lepiej wybierz wyższe górki - najlepiej Tyrol... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 To prawda ,ale jeśli pojedzie początkiem marca to da rade,tym bardziej że kolezanka nie za bardzo chce gnać do tyrolu, trochę szkoda :redface: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Jak nie Tyrol, to może być Obertauern http://www.obertauern.com/, opcjonalnie w pakiecie z Lungau http://www.skiregion-oberlungau.at/. A jak Tyrol, to do wyboru do koloru, np. Ischgl, Serfaus-Fiss-Ladis, Nauders, Kühtai-Hochoetz, Sölden, Hochgurgl-Obergurgl, Hochzeiger plus Rifflsee i Pitztaler Gletscher, Zillertal. Wszędzie dużo czerwonych tras, długie też i w miarę wysoko. W marcu będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orm Napisano 18 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2014 orm, w Twojej propozycji podoba mi się Soelden, ale Hochgurgl/Obergurgl są bogate w trasy niebieskie, ktorych raczej unikam, wiec też niestety mnie to miejsce nie przekonuje.. Z tą za dużą ilością niebieskich tras w Gurglach to tzw. trzeci rodzaj prawdy :wink: http://www.skionline.pl/stacje/austria-tyrol-obergurgl-hochgurgl,osrodek,171.html Tras niebieskich jest 35 km, czerwonych 55 km, czarnych 20 km. Nassfled wygląda dosyć podobnie: 30 n - 69czer -11 czar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 18 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2014 marcinn, fotki są super zaczynam widzieć, że moje myślenie w kwestii pogody jest błędne ale mapka z trasami na Turracher Hohe jest dość uboga w trasy jak na tygodniowy wyjazd.. orm, w Twojej propozycji podoba mi się Soelden, ale Hochgurgl/Obergurgl są bogate w trasy niebieskie, ktorych raczej unikam, wiec też niestety mnie to miejsce nie przekonuje.. Mylisz się - Solden jest zdecydowanie łatwiejszym ośrodkiem niż Gurgle - przy mniejszej ilości wogóle tras w Gurglach jest więcej tras czerwonych - bardzo klimatyczne miejsce z super warunkami do końca sezonu * prócz zjazdówek po 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 18 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2014 Ja w zeszłym roku majówkę spędzałem na nielodowcowym ośrodku i przez 3 dni mieliśmy dostawę swieżego śniegu... Ja też, na Litwie, w Druskiennikach:tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 18 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2014 Ja też, na Litwie, w Druskiennikach:tongue: A ja bardziej zimowo - w Ischgl...:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 18 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2014 Byłem w tym roku w kwietniu w Mayrhofen i mimo +10 stopni w południe śniegu było pod dostatkiem. Ostatniego dnia temperatura zaczęła spadać i dowaliło pół metra śniegu. Z pogodą to jak w totolotka. Mowa oczywiście o wysokościach przedziału 2k/2.5k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 18 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2014 Byłem w tym roku w kwietniu w Mayrhofen i mimo +10 stopni w południe śniegu było pod dostatkiem. Więc ciesz się, że zima w kwietniu wróciła, bo w przeciwnym razie uprawiałbyś narciarstwo na trawie Ja byłem w Zillertal od 15 do 22 marca br. W dolinie temperatura powietrza sięgała +22° C w cieniu, poniżej 1300 m po śniegu nie pozostało już nawet wspomnienie, jeździć się dawało powyżej 1800 m. Tutaj jest mój post, który napisałem wówczas po powrocie: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/19046-Operacja-quot-All-Star-Card-quot?p=194757&highlight=#post194757 Z pogodą to jak w totolotka. Dokładnie! I dlatego jadąc w późnym terminie warto mieć jakiś lodowiec w odwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 18 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2014 Było dokładnie jak piszesz :smile: A co do lodowców, to nie polecam dla początkujących. Gdy pojawi się burza śnieżna z zamgleniem, dla rodzinki nieznającej ośrodka, tras, będzie to pierwsza i ostatnia wizyta na lodowcach. Ci którzy doznali zaburzenia błędnika wiedzą o czym pisze :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi