JC Napisano 26 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2015 Wow, ale narty może będzie można zatrzymać:tongue: No tak, zatrzymać w "darmowym" komisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whitetiger Napisano 26 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2015 Dostałem właśnie mandat z Austrii, również po Polsku. Pisze w nim: zmierzona prędkość (z uwzględnieniem marginesu błędu) :25km/h dopuszczana prędkość: 100km/h Czy to błąd w tłumaczeniu czy błąd w pomiarze, a może zbyt wolno jechaliśmy (w co wątpie - to była autostrada). Ktoś był w podobnej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-1210 Napisano 26 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2015 Dostałem właśnie mandat z Austrii, również po Polsku. Pisze w nim: zmierzona prędkość (z uwzględnieniem marginesu błędu) :25km/h dopuszczana prędkość: 100km/h Czy to błąd w tłumaczeniu czy błąd w pomiarze, a może zbyt wolno jechaliśmy (w co wątpie - to była autostrada). Ktoś był w podobnej sytuacji? Minimalna prędkość na autostradzie w Austrii to 60km/h - może było ograniczenie do 100km/h, a jechałeś 25 km/h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 27 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2015 Dostałem właśnie mandat z Austrii, również po Polsku. Pisze w nim: zmierzona prędkość (z uwzględnieniem marginesu błędu) :25km/h dopuszczana prędkość: 100km/h Czy to błąd w tłumaczeniu czy błąd w pomiarze, a może zbyt wolno jechaliśmy (w co wątpie - to była autostrada). Ktoś był w podobnej sytuacji? A nie dostales przy okazji lnka do strony że zdjęciem z fotoradaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 (edytowane) Sezon tuż tuż a ja właśnie dostałem mandacik z końca marca z Francji :sorrow:(przeszło pół roku)O dziwo wszystko w języku polskimViva La Frannce :stupid: Ps. Sorry JC nie chciałem nowego tematu zaczynać Edytowane 10 Październik 2015 przez marcinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-1210 Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Sezon tuż tuż a ja właśnie dostałem mandacik z końca marca z Francji :sorrow:(przeszło pół roku) O dziwo wszystko w języku polskim Viva La Frannce :stupid: [ATTACH=CONFIG]23793[/ATTACH] Ps. Sorry JC nie chciałem nowego tematu zaczynać :eek: Niedługo będą przyjmować płatność za pomocą odcisku kciuka :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Daja linka do fotki jak Austriacy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whitetiger Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 A nie dostales przy okazji lnka do strony że zdjęciem z fotoradaru? Nie dostałem żadnego linka do zdjęcia, 2 kartki po Niemiecku i jedna z tłumaczeniem na Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 Daja linka do fotki jak Austriacy? Tak dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rauf Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Niby "sprytne", ale... Jak namierzą Cię Austriacy, to nie będzie przebacz! Do momentu zapłaty mogą np. zarekwirować auto. To chyba trochę popsuje wyjazd na narty. Pytanie czy egzekwują mandat imiennie czy na rejestrację? Jak samochód służbowy to niespecjalnie coś mogą zrobić, tym bardziej że tymi autami nie jeździ się wiecznie. Swoją drogą ograniczenia za Rosenheim w kierunku Insburcku gdzie prawie stale jest 100km/h to już tyrania. Lokalesom to nie wadzi, ale dla nas taki "spacer" gdzie czeka nas jeszcze sporo trasy to męczarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyM Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 (edytowane) Fotoradary w Austrii są dosyć widoczne. Z reguły robią foty od tyłu .Wystarczy obserwować szare skrzyni z prawej strony drogi plus reakcję kierowców lokalnych gdzie zwalniają Edytowane 17 Luty 2016 przez RyM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Pytanie czy egzekwują mandat imiennie czy na rejestrację? Jak samochód służbowy to niespecjalnie coś mogą zrobić, tym bardziej że tymi autami nie jeździ się wiecznie. U nas w firmie policja wysyła mandaty do firmy leasingowej, ta do osoby od zarządzania flotą w firmie, a ta do pracownika. Trwa to nie dłużej niż 2 tygodnie - więc coś z tym mogą zrobić. Swoją drogą ograniczenia za Rosenheim w kierunku Insburcku gdzie prawie stale jest 100km/h to już tyrania. Lokalesom to nie wadzi, ale dla nas taki "spacer" gdzie czeka nas jeszcze sporo trasy to męczarnia. Czy ja wiem czy taka tyrania? Ile więcej tam pojedziesz - 120 km/h (zysk 12 minut), 140 km/h (zysk 20 minut) - przy czasie całej trasy około 8 godzin te nawet 20 minut to taki problem/męczarnia? Swoją drogą ja od trzech lat wszędzie jeżdżę z prędkością jak przepisy (w Polsce +10) - i jakoś wcale zawalidrogą się nie czuję, więcej aut wyprzedzam niż mnie wyprzedza, specjalnie dłużej mi dojazd nie zajmuje - a psychicznie martwić się o żadne fotorady i kontrole nie muszę. Polecam spróbować i po prostu nie przekraczać :-) A przed te trzy lata zrobiłem 220 tys. km, więc tak mało nie jeżdżę. Pozdrawiam, Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rauf Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Od Rosenheim do powiedzmy Brennero jest ok 140km. To jednak jest różnica jechać 1:40min a w 1h jadąc spokojnie 140km/h, droga spokojnie na to pozwala. Niestety tam te ograniczenie jak mi tłumaczyli wynika z wpływu zwiększonej emisji spalin na środowisko przy wyższych prędkościach oraz dbaniu o ciszę. I oczywiście zgadzam się, mnie szkoda czasu na głupie gadki z mundurowymi i też jeżdżę niewiele ponad limit omijając kłopoty. Co do mandatów na firmowe auto były ze 3-4, nigdy nie zapłaciłem. Mówię o zagranicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogdan B-13 Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Od Rosenheim do powiedzmy Brennero jest ok 140km. To jednak jest różnica jechać 1:40min a w 1h jadąc spokojnie 140km/h, droga spokojnie na to pozwala. Niestety tam te ograniczenie jak mi tłumaczyli wynika z wpływu zwiększonej emisji spalin na środowisko przy wyższych prędkościach oraz dbaniu o ciszę. I oczywiście zgadzam się, mnie szkoda czasu na głupie gadki z mundurowymi i też jeżdżę niewiele ponad limit omijając kłopoty. Co do mandatów na firmowe auto były ze 3-4, nigdy nie zapłaciłem. Mówię o zagranicy. Ale tak jakoś jest, że na 140 kilometrach między Rosenheim a Brenner, jadąc przepisowe 100 km/godz zamiast 140 km/godz stracisz tylko 24 minuty, a nie 40 jak wyliczyłeś!:wink: Nawiasem mówiąc tam wcale nie ma ograniczenia do 100 przez cały czas, tak, że jadąc zgodnie z przepisami różnica będzie jeszcze mniejsza niż te 24 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 Swoją drogą ograniczenia za Rosenheim w kierunku Insburcku gdzie prawie stale jest 100km/h to już tyrania. Lokalesom to nie wadzi, ale dla nas taki "spacer" gdzie czeka nas jeszcze sporo trasy to męczarnia. E tam, da się przemęczyć. Też nie zawsze to ograniczenie IG-L jest aktywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azmadan Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 Najprostsze rozwiązanie - jeździć SUV-em i nie ma się takich dylematów... - jeździ się wolniej :-P Przez aerodynamikę szafy różnica między 120 a 140 to 3l/100km ;-P Jazda 110-115km/h - płynna jest naprawdę przyjemna i z doświadczenia nie wydłuża czasu przejazdu tak jak się wydaje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 O, to to . Ja jadąc z Łodzi z boxem na dachu, co prawda niskim autem (mb w204) gdzieś w okolice Innsbrucka zawsze ustawiam tempomat na 120 km/h i tak się jedzie. Przy 140 już bardziej gwiżdże, trzeba bardziej uważać na wiatr itd, a tak podróż mija dość sielankowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 Ja Audi a4 B8 . Zawsze na tempomacie 150. W tamtym tygodniu dostalem dwa mandaty z niemiec. 80 i 10 ojro. Gdzies przed Monachium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poprostumatejko Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 Witam, wybieram sie jutro na stubai i koło 14 będę przejeżdżać przez granice Austria - Niemcy . Ostatnio coś było pisane o korkach spowodowanych kontrolami na granicy. Ktoś może w temacie jak to aktualnie wyglada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rauf Napisano 19 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2016 Wyznacz traskę na telefonie mapą google i pokaże dokładną estymację w miejscu korków. W tej chwili np. nic nie widzę. Tu masz wątek http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/20537-Sytuacja-na-granicach/page5 Co do prędkości, więcej niż 140 to szumi ale z rowerami na haku Pewnie bo auto niskie to i opory niewielkie mimo dachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 19 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2016 Wyznacz traskę na telefonie mapą google i pokaże dokładną estymację w miejscu korków. W tej chwili np. nic nie widzę. Tu masz wątek http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/20537-Sytuacja-na-granicach/page5 Co do prędkości, więcej niż 140 to szumi ale z rowerami na haku Pewnie bo auto niskie to i opory niewielkie mimo dachowca. Co to jest estymacja ? Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rauf Napisano 19 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2016 Synonim do szacowanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akubicki16 Napisano 17 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2017 Może ktoś jest w stanie pomóc (pierwszy mandat w życiu i Austria oczywiście) Ograniczenie prędkości 80km/h zostało przekroczone o 57 km/h (autostrada koło Salzburga, ale jakiś remont akurat był) - jakiej wysokości mandatu mogę oczekiwać i co z prawem jazdy? Gdzieś wyczytałem, że przekroczenie prędkości o 50km/h skutkuje zabraniem prawka na 2-tygodnie, ale w Austrii czy w Polsce, czy przy najblższej okazji (będę jechał za 2 tygodnie) jak mnie złapią to mi zabiorą prawko? Dużo detali Także, dostałem tylko informację o przekroczeniu prędkości (jest nr tablic) z prośbą o wskazanie kierowcy. I tu pytanie, jest napisane, że mogę podać kierowcę przez internet, ktokolwiek wie jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 17 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2017 Oj będzie grubo! Za 17km zapłaciłem 50 euro. Co do prawa jazdy, to tak jest, że mogą ci zakazać jazdy po Austrii przez określony czas. Nie wiem co mogą zrobić jak cię wtedy złapią, ale raczej nie sprawdzałbym tego, bo może zaboleć i to bardzo! Takie są przepisy w Austrii, że właściciel ma wskazać kierującego. Jeżeli nie to sam płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akubicki16 Napisano 17 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2017 (edytowane) Więc jeżeli auto jest na tate (ja współwłaściciel) to sensowne wydaje sie wskazanie że kierował tata (w Austrii nie był i nie będzie raczej). W innej kwestii - chodzi o kierowcę czy samochód? Za 2 tygodnie jedziemy na narty z żoną tym samym autem, jezeli wskażę tatę jako kierowcę to rozumiem że jestem "czysty"? "grubo" - no przycisnąłem to zapłacę, tylko się zastanawiam czy to 200Euro czy 2000E... Edytowane 17 Luty 2017 przez akubicki16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi