moruniek Napisano 1 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2023 W dniu 11.02.2023 o 20:00, marionen napisał: Na Hintertuxie dzisiaj wreszcie dzień bez słońca😉 Jak się przebywa na wysokości 2100 m to nie można się ograniczać tylko do nart🙃. Wieczorem jest czas np na doskonale przyrządzony przez lokalsów Glühwein. Najlepszy robią lift-ciarze Pozdrawiam. Narobiłeś mojej żonie smaka, właśnie sobie pichci, stwierdziła że zmarzła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 1 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2023 Luty na Hintertuxie był mocno słoneczny i temperatury odpowiednie, większość dni na solidnym minusie. Były ostatnio ze trzy dni w chmurach, ale za to z opadem śniegu, którego zawsze chciałoby się więcej. Od wczoraj ponownie przeważnie słońce. Dzisiaj się wydawało, że cały dzień będzie bezchmurny Narciarzy średnio od 1500 do 7000 dziennie, czyli dało się jeździć całkiem swobodnie, zwłaszcza gdy często wybierałem się poza nartostrady. W gondoli między Sommerberg a Fernerhaus często byłem sam Na trasach zero lodu, albo twardo albo odsypy nie utrudniające jazdy. Krajobrazowo (widokowo) oczywiście pierwsza liga alpejską Osobiście wolę gdy niebo nie jest bezchmurne i takich dni nie brakowało Było kilka dni z ograniczoną widzialnością Na szczęście jest sporo rozstwionych tablic w newralgicznych miejscach Na dolną stację zaglądałem doś często Widok z Tuxa w kierunku Hintertuxa Domki koło Sommerbergu Nic mnie tak nie wnerwia jak niszczenie pięknego puchu, jak można robić to przede mną... Niszczenie sztruksu jest mi bardziej obojętne Nie ma to jak po opadzie brać się do roboty Pozdrawiam. 26 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 1 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2023 Fajnie wygląda ten Hintertux, trzeba będzie kiedyś się wybrać, może na wiosnę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 2 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2023 @marionen pięknie tego Hintertuxa uchwyciłeś. Jak dla mnie ten ośrodek to absolutne must see, gdy się jest w Zillertalu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2023 (edytowane) 12 godzin temu, marionen napisał: Nie ma to jak po opadzie brać się do roboty pojechałeś tam na stałe ? piękne foty - dzięki 9 godzin temu, pawelb91 napisał: Fajnie wygląda ten Hintertux, trzeba będzie kiedyś się wybrać, może na wiosnę. ostatnio byłem w czerwcu 2021 i warunki jeszcze były bardzo dobre Edytowane 2 Marzec 2023 przez Jeeb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 2 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2023 23 godziny temu, moruniek napisał: Narobiłeś mojej żonie smaka, właśnie sobie pichci, stwierdziła że zmarzła. Cześć Krzysiek. I jak tam Glühwein. Małżonka się rozgrzała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 2 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2023 1 minutę temu, marionen napisał: Cześć Krzysiek. I jak tam Glühwein. Małżonka się rozgrzała? Pewnie, wie co dobrze rozgrzewa 😉. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 2 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2023 Dzisiaj więcej chmur. Nad Fernerhaus mgła. Narciarze przenieśli się na dolne trasy Pozdrawiam. 17 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 3 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2023 W dniu 1.03.2023 o 23:35, pawelb91 napisał: Fajnie wygląda ten Hintertux, trzeba będzie kiedyś się wybrać, może na wiosnę. Ja do tej pory unikałem lodowców w zimę. Jednak po tym co zastałem w lutym na Hintertuxie zmieniłem podejście do wysoko położonych ośrodków o tej porze. Często na wiosnę czy szczególnie jesienią do dyspozycji pozostają tylko górne trasy, a to jest jednak całkiem inna jazda. Zjazd z 3250 m na 1500 m to jednak zupełnie inna bajka niezależnie czy dotyczy on piste, czy off piste (zwłaszcza). Wiosna ma jeszcze jeden minus, narciarzy chcących dalej jeździć w Alpach sporo, a ośrodków w tym okresie ubywa. Z drugiej strony lepiej wiosną wybrać się na Hintertux niż wcale. Mi tu jest bardzo dobrze, co nie oznacza, że wszyscy się tutaj narciarsko odnajdą. Mnie się nikt nie skarżył na Hintertuxa, pojedyncze osoby z nieznach powodów mogą grymasić, ja takich nie znam. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 3 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2023 W dniu 2.03.2023 o 07:07, cyniczny napisał: @marionen pięknie tego Hintertuxa uchwyciłeś. Jak dla mnie ten ośrodek to absolutne must see, gdy się jest w Zillertalu. Będąc w Dolinie Zillertal chyba tylko raz nie dojechałem na Hintertuxa. Na zachętę bonus 🙃😉😁z lokalnej telewizji. Od paru tygodni leci ten hicior VID-20230303-WA0007.mp4 Dzisiejsza pogoda jak na ekranie, jazda w mleku, ratraki jednak sobie radzą, ale za to nie wieje😄 Pozdrawiam. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 8 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2023 W dniu 2.03.2023 o 09:23, Jeeb napisał: pojechałeś tam na stałe ? piękne foty - dzięki ostatnio byłem w czerwcu 2021 i warunki jeszcze były bardzo dobre Cześć. Na stałe nie (a szkoda🙃). Z drugiej strony ciężko wracać, trzeba pokonać tylko kilkanaście schodów w dół i już dostępne wszystkie trasy. Broniłem się na ile sił i argumentów starczyło, by zostać jak najdłużej. Nazbierało mi się trochę pracy zdalnej to wykorzystałem odpowiedni moment. Obiecałem jednemu koledze, że pojeździmy w Czarnowie, a z jeszcze jednym skitury w okolicach Karpacza bo warunki są teraz nie najgorsze to wracam. Tylko nie wiem na jak długo... Sommerberg jednak bardzo lubię, kilka widoków na stację pośrednią z różnej perspektywy... Pozdrawiam i polecam odwiedzić. 14 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 9 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2023 6 godzin temu, marionen napisał: kilka widoków na stację pośrednią z różnej perspektywy... Wygląda jak makieta.. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 9 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2023 12 godzin temu, Lexi napisał: Wygląda jak makieta.. Miałem podobne skojarzenia przed robieniem zdjęć, coś między makietą a klockami😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2023 Pożegnałem się (na jakiś czas) z Hintertuxem. Trasy doskonale przygotowane, całkowity brak lodu. W zależności od temperatury i nasłonecznienia albo twardo, albo nieco bardziej miękko. Po nocnych opadach oczywiście robiły się odsypy. Poza trasami mogłoby być więcej śniegu, ale da się pojeździć, choć strat w nartach (ślizgach) nie dało się uniknąć. Trochę zdjęć między Fernerhaus, a Sommerberg Przygotowywanie tras na kolejny dzień narciarski. Ratraki pracują do około 22 - 23 godziny, w zależności od panujących warunków Poniżej Sommerbergu widok na dolinę Zillertal, Egalm, Rastkogel Powyżej Fernerhaus Pojeżdżone bardzo solidnie. Pozdrawiam. 14 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 11 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2023 @marionen dzięki za relacje i piękne foty . Napisze szczerze ze jeszcze w czwartek wieczorem wracając z Swiss myślałem ze to mój ostatni wyjazd tego sezonu(było AT,FR,CH), ale patrząc na twoje foty już kombinuje w głowie jak wysłać mojego szkraba do dziadków w PL na święta wielkanocne a sam ostatni solo wyjazd tego sezonu zorganizować właśnie na Hintertux kończący rewelacyjny narciarsko dla mnie sezon . 👌jeszcze raz piękne dzięki pozdrawiam serdecznie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 W dniu 11.03.2023 o 17:22, Victor napisał: @marionen dzięki za relacje i piękne foty . Napisze szczerze ze jeszcze w czwartek wieczorem wracając z Swiss myślałem ze to mój ostatni wyjazd tego sezonu(było AT,FR,CH), ale patrząc na twoje foty już kombinuje w głowie jak wysłać mojego szkraba do dziadków w PL na święta wielkanocne a sam ostatni solo wyjazd tego sezonu zorganizować właśnie na Hintertux kończący rewelacyjny narciarsko dla mnie sezon . 👌jeszcze raz piękne dzięki pozdrawiam serdecznie Dzięki, Twoje relacje z CH i FR (zwłaszcza, bo nigdy nie byłem na nartach we Francji) przeglądałem z przyjemnością. Może kiedyś wreszcie odwiedzę tamtą część Alp. Co do Hintertuxa to jakbyś chciał pojeździć po całym ośrodku to trzeba się spieszyć. Pierwsze pewnie padną 1 i 1a (trochę dziwne oznaczenie, bo to trasy nie mające ze sobą wiele wspólnego, prowadzą do dolnej stacji z różnych miejsc. 1 jeszcze tydzień temu działała, 1a niby zamknięta ale przejezdna). W dolnej części obu tras śnieg na około zniknął. Na zdjęciu 1 po lewej stronie jeszcze widoczna To samo dzieje się na Eggalmie, na dolnych trasach śnieg jeszcze jest, ale to już końcówka To samo Rastkogel i Finkenberg. Mayrhofen w mieście już wiosna Pozdrawiam. 9 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 15 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2023 9 godzin temu, marionen napisał: Dzięki, Twoje relacje z CH i FR (zwłaszcza, bo nigdy nie byłem na nartach we Francji) przeglądałem z przyjemnością. Może kiedyś wreszcie odwiedzę tamtą część Alp. Co do Hintertuxa to jakbyś chciał pojeździć po całym ośrodku to trzeba się spieszyć. Pierwsze pewnie padną 1 i 1a (trochę dziwne oznaczenie, bo to trasy nie mające ze sobą wiele wspólnego, prowadzą do dolnej stacji z różnych miejsc. 1 jeszcze tydzień temu działała, 1a niby zamknięta ale przejezdna). W dolnej części obu tras śnieg na około zniknął. Na zdjęciu 1 po lewej stronie jeszcze widoczna Bardzo bym chciał jednak w marcu nie dam rady-obowiązki domowe,raczej w grę wchodzą pierwsze dwa tygodnie kwietnia (strzał 4 dniowy), wiem ze zostanie juz jazda tylko wysoko bo w dolinach już praktycznie wszędzie wiosna . Wstępnie już bazę znalazłem 😉 Co do FR uważam skromnie że powinieneś-szczególnie że jeździsz off ,a w wyższych partiach alp masz naturalny śnieg ,wiec i więcej możliwości zjazdowych ,komunikacyjnie wszystko tam dobrze funkcjonuje a cała reszta jeszcze do ogarnięcia. Co mógłbym podpowiedzieć to chyba jedynie to żeby wybrać się na dłużej,wiem ze masz kawałek drogi do FR takie połączenie wyjazdu 3 Dolin z Tignes i Vd’I byłoby niezwykle interesujace narciarsko -ON dzieli godzinka autem . pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 15 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2023 9 minut temu, Victor napisał: cała reszta jeszcze do ogarnięcia Edit. Oczywiście 😉, …cała reszta jest do ogarnięcia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 Dzisiaj w Monachium 18 stopni. Niczego dobrego to nie wróży. Dotarłem na miejsce z małymi przygodami w samym Tuxie. W Dolinie Zillertal temperatury powyżej 10 stopni niestety. Rastkogel i Eggalm trasy rozjeżdżone. Spore odsypy... Poza trasami trawa już rośnie... Rozpakowanie poszło sprawnie Już w pokoju wszystko ogarnięte, wózek transportowy się przydał, zdążyłem na ostatnie gondole... Tradycyjny powitalny widok... Wczoraj i dzisiaj przy ładnej pogodzie sporo narciarzy. Po 6 tysięcy na dzień. Przy takiej pogodzie i ilości ludzi trasy puszczają. Jutro wymiana turnusów to powinno być luźniej. Trasa 1a zamknięta, bo brakuje śniegu na niektórych odcinkach. 1 można jeszcze zjechać do dołu, ale nie wiadomo jak długo jeszcze. Na jutro w planie nowe narty do testowania. Dawno nie było tak mało śniegu o tej porze. Słabo to wróży na wiosnę i szczególnie lato. Pozdrawiam. 11 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 19 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2023 W niedzielę miała być mgła, chmury, opady deszczu i śniegu, a wyszła znowu lampa. Na minusie tylko powyżej Fernerhaus. Na Sommerbergu wiosna... Poniżej Sommerbergu to już wiosna w pełni. Dzisiaj większość narciarzy uwierzyła w pogodę z Bergfexa. Wjechało dzisiaj na Hintertux 2000 osób, a w czwartek, piątek i sobotę po 6000. Pozdrawiam. 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 19 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2023 Czy tzw. majówka ma sens z waszego doświadczenia w jakimś ON (warunki, ilość osób)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 20 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2023 Wreszcie zaczęło coś padać. I to nie deszcz... Pozdrawiam. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 20 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2023 16 godzin temu, gabrik napisał: Czy tzw. majówka ma sens z waszego doświadczenia w jakimś ON (warunki, ilość osób)? Nie mogę zedytowac, chodziło mi oczywiście o Hintertux lub inny lodowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 22 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2023 W dniu 19.03.2023 o 13:57, marionen napisał: W niedzielę miała być mgła, chmury, opady deszczu i śniegu, a wyszła znowu lampa. Na minusie tylko powyżej Fernerhaus. Na Sommerbergu wiosna... Zdjęcia chyba z przed południa, bo potem było bardziej zachmurzone niebo. Szkoda że nie czytałem forum i nie wiedziałem że tam jesteś😟 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 23 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2023 9 godzin temu, KrisRR napisał: Chciałem dopytać czy jeszcze jesteś, ale doczytałem w innym wątku, że już wróciłeś. Zdjęcia między 8 a 12. Później trochę się zachmurzyło. Za to mniej narciarzy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi