ROCH Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Tak jak pisałem - poniosło mnie do Szczyrku. Późno wyjechałem, to i przy Skrzycznym tylko się uśmiechałem machając ludziom w dłuuuuuuuuuuuugiej kolejce do kasy i pojechałem dalej.Padło na SON. Wiadomo, im później, tym bardziej miękko, ale za to słońce i piękne widoki. Jedyne, co mi nie pasuje - niezależnie od warunków - to szczyrkowskie orczyki i kolejka wpisana w klimat tego miejsca. W sumie to i tak nie było najgorzej. W czasie ferii czy w weekendy w Szczyrku zawsze się stało, więc takie stanie po 10 minut jeszcze nie jest tragedią (pamiętam, że jako dziecko stałem tam nawet po godzinie...).Ogólnie, bardzo pozytywnie 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Tak jak pisałem - poniosło mnie do Szczyrku Jakie warunki na trasach do czyrnej a zwłaszcza na jedynce i bienkuli. Być może jutro pojade i nie wiem czy brać lepsze czy gorsze narty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Jakie warunki na trasach do czyrnej a zwłaszcza na jedynce i bienkuli. Być może jutro pojade i nie wiem czy brać lepsze czy gorsze narty Wiesz co, akurat ani na Bieńkuli ani na jedynce nie jeździłem Był to wyjazd ukierunkowany nie na mnie, a na osobę początkującą, także jeździliśmy na 2, 3, 4, 6 i raz całą 7. Warun zdecydowanie spoko, tylko temperatura na plusie, więc już dość miękko było po 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiezak Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Również dzisiaj z samego rana wpadłem na 2 godzinki gdyż później do pracy. Jak dla mnie warunki bardzo fajnie, pierwszy raz jechałem Bieńkulą i muszę przyznać, że z rana super przygotowana, jak później to nie wiem. Co do jedynki to moim zdaniem chyba najgorzej przygotowana trasa. Zaliczyłem jeszcze 2,3,4,7 i wszystkie bardzo dobrze przygotowane. Plusem darmowy parking, ostatnio parkowałem na Solisku i 10 zł trzeba było zapłacić: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
francuz Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 (edytowane) Byłem w ostatnią sobotę właśnie na Ochodzitej. Pogoda była ekstremalna. Wiatr był na górze taki, że głowę urywał, a przy opadach śniegu widać było na 10m. Stok był tak przewiany, że przejeżdżało się na przemian przez pasy głębokiego na 0,5m nawianego śniegu i lodową tarkę spod której wystawała ziemia. Byłem z dziećmi, więc zjechaliśmy raz i zwróciliśmy karnety. Syn na dole powiedział: "myślałem, że tam na górze zginę..." :smile: Debiut na Ochodzitej więc nieudany, ale będzie drugie podejście... Edytowane 12 Luty 2015 przez francuz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Mam pytania do kolegów z Kielc: jak się jeździ w tym tygodniu na Telegrafie, czy warto przyjechać tam w sobotę przed południem, czy Waszym zdaniem nie będzie za miękko i za dużo ludzi? Na stronie Telegrafu przeczytałem, że właściciele stoku wreszcie poszli po rozum do głowy i obniżyli ceny karnetów weekendowych. Nowy cennik jest o wiele bardziej "przyjazny", pytanie tylko, czy warto fatygować się z Radomia na dwie - trzy godziny jazdy. Pozdrawiam. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel81 Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 (edytowane) CIEŃKÓWWczoraj wieczorem odwiedziłem ON Cieńków pierwszy raz, górka taka sobie, dla mnie podobna do siódemki w SON. Warunki do połowy trasy twardo, miejscami oblodzenia, duł miękko. Kilka zdjęć z telefonu nie najlepszej jakości. Gdy jechałem do Wisły zwróciłem uwagę na Golgotę w SON i na parkingu kilka aut a stok pusty, gdyby nie spotkanie z kumplami z pracy został bym w Szczyrku. Edytowane 12 Luty 2015 przez pawel81 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Mam pytania do kolegów z Kielc: jak się jeździ w tym tygodniu na Telegrafie, czy warto przyjechać tam w sobotę przed południem, czy Waszym zdaniem nie będzie za miękko i za dużo ludzi? Na stronie Telegrafu przeczytałem, że właściciele stoku wreszcie poszli po rozum do głowy i obniżyli ceny karnetów weekendowych. Nowy cennik jest o wiele bardziej "przyjazny", pytanie tylko, czy warto fatygować się z Radomia na dwie - trzy godziny jazdy. Pozdrawiam. Andrzej Andrzej jutro mam zamiar podjechać na Telegraf od 10, to napiszę co i jak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 ...po drodze wizyta w sklepie ze sprzętem narciarskim, ... Andrzej Heady Magnumy sobie sprawiłeś w tym sklepie po drodze ? :happy: :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Andrzej Heady Magnumy sobie sprawiłeś w tym sklepie po drodze ? :happy: :applause: Testowałem, ale bardzo mnie kuszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Testowałem, ale bardzo mnie kuszą. Mnie skusiły i są git, kupuj :happy: Jutro od rana Pilsko, ktoś był dzisiaj? O warunki nie pytam, bo muszą byč dobre, bardziej boję się o frekwencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Widzisz @wid, Magnum znam dobrze, ale nie udało mi się jeszcze spróbować jazdy na Rally. Są szersze i na rozjeżdżone i miękkie stoki może byłyby lepsze. Nie wiem jak duża jest pomiedzy nimi różnica w zachowaniu na twardym, no i oczywiście na miękkim. Kurcze, nie udało mi się spróbować, bo albo w wypożyczalni nie było, albo przed wypożyczalnią stała kilkudziesiecioosobowa kolejka a ja wolałem jeżdzić niż w kolejce stać. Może ktoś z kolegów próbował obie te narty i może podzielić się swoimi uwagami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekD Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Bumer, musisz sam spróbować Brat ma Magnumy (ale jeszcze te białe, 2013) ojciec rally (2014), w sobote byłem z bratem zamiast moich GS wziąłem ojca Rally i mi się jeździło na nich genialnie, potem zmiana nart ja Magnum brat Rally. W takiej konfiguracji i mi jemu jeździło się gorzej :smile: jemu brakowało dynamiki a mi trzymania, magnum mi dziwnie uciekał, rally chwile wcześniej trzymał jak wściekły. Musisz sam spróbować, innej rady nie ma. Dla mnie osobiście Rally jest czymś co chce mieć koniecznie tylko dla siebie :smile: edit. jedne i drugie 170cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Andrzej jutro mam zamiar podjechać na Telegraf od 10, to napiszę co i jak. Ok., będę czekał na krótką relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Wid - koniecznie czekamy na obszerne info o warunkach:smile: - frekwencja widzę zmienna, rano było w miarę, potem kolejka - tak jak wczoraj - w poprzez piątki aż do schroniska, teraz znowu odpuściło. Czekamy na info:smile: Mnie skusiły i są git, kupuj :happy: Jutro od rana Pilsko, ktoś był dzisiaj? O warunki nie pytam, bo muszą byč dobre, bardziej boję się o frekwencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Dostałem takiego oto mms'a obrazującego ilość śniegu w Zakopanem . Śmiga ktoś tam? Jaki warun? Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dayton Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 W Szczyrku w son-ie dzisiaj piękna pogoda i całkiem w porządku warunki. Pod orczykami zazwyczaj równiutko, jedynie w słońcu robił się trochę nieprzyjemny lód, ale w porównaniu np sprzed dwóch tygodni było o niebo lepiej. Jedynie na dwójce i jedynce przy dole pojedyncze kamienie, poza tym bez zastrzeżeń, na Małym w końcu widać prawdziwa zimę i da się wbić do śniegu cały kijek jak za starych dobrych czasów :biggrin: Ludzi dość sporo, ale można było rano tak kombinować żeby nie stać dłużej niż 2-3 minuty, bo w Czyrnej kolejki były bardzo niesymetryczne :wink: Zdjęć było ostatnio sporo więc zamieszczam tylko dwa ilustrujące pogodę 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Kielce - Telegraf Jak postanowiłem tak zrobiłem i dziś odwiedziłem kielecki Telegraf, który mam dosłownie pod domem. W nocy temp. ok -5'c, w dzień na lekkim plusie, a do tego słońce, więc warunki zapowiadały się na naprawdę przyjemne. I tak faktycznie było. W kasie karnet od 10 do 13 za 40zł i na wyciąg. Na początku twardo, równo i szybko, na stoku kilkadziesiąt osób, a jazda przez cały czas odbywała się na bieżąco góra-dół. Około 11 zaczęło się robić bardziej miękko, śnieg był już wolniejszy, ale nie robiły się żadne odsypy i nie wychodził lód, co mnie bardzo ucieszyło i szczerze zaskoczyło biorąc pod uwagę ostatnie dni odwilży. I takie warunki były do 12:45, kiedy skończyłem jazdę. A przy okazji strzeliłem kilka zdjęć: No i parking, większość miejsc zajęta. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 PilskoCzekałem na ten dzień prawie dwa lata. Ostatni raz jeździłem na Pilsku w kwietniu 2013, a jest to moje ulubiona narciarska góra w Polsce.Od początku, wyjazd z Gliwic o 6:20. Już od rana widać, że pogoda będzie ekstra :biggrin: Plan był taki by na Strugach pojawič się po ósmej, jednak korek przed Żywcem zweryfikował nasze (wyjazd z kolegą) plany i meldujemy się 40 minut później. Kupujemy karnet czterogodzinny i "pędzimy" w górę. Na Szczawinach ludzi jeszcze mało, wjeżdżamy na Miziową, potem na Pilsko. Jest zimno dodatkowo, pojawiają się podumchy wiatru. Jednak słońce przygrzewa coraz mocniej, a na niebie nie ma ani jednej chmurki :tongue:Trasy przygotowane dobrze, nie widać minerałów ani przetarć. Niestety zaczyna przybywać ludzi i kolejki do wyciągów robią się coraz większe, tym bardziej, że nie jeździ talerzyk na Kopiec i jak wiadomo nie działa kolej na Buczynkę. Sytuacja poprawia się gdy na Szczawinach "odpalają" drugi orczyk, ale niestety tylko chwilowo bo frekwencja w miarę upływu czasu rośnie :frustrating: Jedyna rzecz, która dzisiaj szwankowała to przygotowanie torów pod orczykami, szczegôlnie na odcinku Szczwiny - Miziowa. Zawsze pamiętałem, że na Pilsku tory były o niebo lepiej przygotowane niż w SON, a tu d... Może podkupili specjalistę ze Szczyrku, albo TMR go tam skierował jako przyszły gestor Pilska :stupid:Jednak takie drobnostki nie są w stanie zakłócić bardzo pozytywnego obrazu. Acha z Szczwin można zjechać do Polany Strugi bez uszkodzenia sprzętu :happy: Powrót bez problemowy, całe szczęście, że nie mieszkamy w Szwajcarii i rolnicy nie blokują u nas dróg :stupid:Ps Bumer, widzisz ja wziąłem Magnum, bo na rozjeżdżone miękkie stoki mam RTM,a. Gdyby nie to, pewnie wziąłbym Rally :happy: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Marcinie, dziękuję za obiecaną relację z Telegrafu. Jutro rano czas na mnie. Mam nadzieję, że będzie równie przyjemnie, jak na Twoich dzisiejszych zdjęciach. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Szczyrk Czyrna 13.02.05 Jazda do 10:00 bez kolejek bo o 8:50 uruchomiono orczyk przy Bieńkuli [video=youtube_share;UBBZNyt9uTQ] 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Marcinie, dziękuję za obiecaną relację z Telegrafu. Jutro rano czas na mnie. Mam nadzieję, że będzie równie przyjemnie, jak na Twoich dzisiejszych zdjęciach. Pozdrawiam Andrzej Powinno być podobnie, tak że udanego nartowania życzę :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Marcin, zdjęcia z Telegrafu piękne. Górka wygląda na okazałą i jakoś trochę dłuższą. Natomiast ostatnie zdjęcie, parking, niepotrzebnie zamieściłeś. Zobacz jaka "bida" na nim parkuje! Nie ma porównania do parkingu na Jaworzynie w Krynicy :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Marcin, zdjęcia z Telegrafu piękne. Górka wygląda na okazałą i jakoś trochę dłuższą. Natomiast ostatnie zdjęcie, parking, niepotrzebnie zamieściłeś. Zobacz jaka "bida" na nim parkuje! Nie ma porównania do parkingu na Jaworzynie w Krynicy :smile: No niestety Telegraf nic się wydłużyć nie chce :frustrating: no ale o 10 większość to w miarę nowe Audi, BMW i przeróżne SUVy stały. Tak sobie pomyślałem, że tym to się powodzi, że sobie tak na tygodniu z rańca na parę zjazdów wpadają :stupid::eek: A później oni odjeżdżali i na parkingu z salonu zrobiła się giełda :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Ponownie Tumlin w nocy. Ostatnio coś się obijałem...bo i jak tu się nie obijać, jak brak mrozu? Ranek obudził pięknym, białym szronem i zamarzniętymi kałużami - już idąc do pracy, wiedziałem, że nartoholizm da o sobie znać i wyciągnie mnie na wieczorny trening :happy: Oczywiście nim dotarłem do domu już po ostatnim dniu w robocie w tym tygodniu - milion spraw i przeszkód...ostatecznie wyjazd w stronę Tumlina o 18:30. Na miejscu jesteśmy przed 20stą, więc spokojnie dajemy do godziny 22 - czyli nocna zmiana. W dniu dzisiejszym, ponieważ jesteśmy we trójkę, postanawiam przetestować swoje nowe GoPro w warunkach nocnych. Ludzi na stoku kilkoro, a warunki dosyć fajne - twardo z delikatnym cukrem po wierzchu. Jeździmy góra dół, a ja próbuję na wszelkie sposoby uchwycić swoją drugą połowę w trakcie jazdy. Temperatura -1, bezwietrznie - przyjemnie. Stok jest szybki. Kolejek brak: Jadąc po cichu myślałem, że na jazdę skusi się Bumer...no ale ani go nie ma, ani nie odpisał na esemesa...oj Andrzejku minus zaliczony :wink: Czas mija szybko, bateria w kamerze powoli się wyczerpuje - wracamy do domu. Dzień zdjęciowy był wyjątkowo udany... ...produkcję oczywiście wrzucę, jak ją poskładam w wątku o teście GoPro Hero 4 Silver. Matplanetyczny cień: 34 dzień na deskach zaliczony. Wg Endo: Dystans 22,86km Max prędkość 57,3 km/h Kalorie 1233 pozdrawiam marboru 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi