Piotr_67 Napisano 21 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Miały być"nasze" ale te fotki mi się bardzo podobały więc daję: http://nowahistoria.interia.pl/historia-na-fotografii/tak-polacy-zaczynali-jezdzic-na-nartach-zdjecie,iId,1633381,iAId,134123 Pozdrawiam 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Piękne :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 9 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2015 (edytowane) Przeglądając jakieś stare pudła ze zdjęciami, znalazłem kilka fotek narciarskich: Miejsce to Zieleniec, ferie zimowe luty roku Pańskiego 1973. Tutaj wjeżdżam wyciągiem, na którym lina wkręciła mi spodnie o czy wspominałem w innym wątku. Na tej fotce wyraźnie widać jedno z niezbędnych narzędzi narciarza tamtych czasów, czyli klucz do wpinania się do wyciągu (ten na foto był bakelitowy o czym pisałem, też w innym wątku). Inna sprawa, że też ten klucz nie wyrządził mi krzywdy tak sobie dyndając w takim miejscu.... Na tym zdjęciu mój pierwszy instruktor i trener - przygotowywał mnie do zawodów o Puchar Orlicy( wystartowałem w dwóch edycjach tych zawodów dla dzieci - zawody pod niezmienioną nazwą rozgrywane w Zieleńcu są do dzisiaj) Tym instruktorem i trenerem był oczywiście mój Tato. Chociaż był samoukiem to bardzo dobrze jeździł na nartach i zawsze moim marzeniem było, żeby Jemu dorównać, a czy mi się udało ? Tego niestety nigdy już się nie dowiem. Jeszcze uzupełnienie sprzętu:Tato narty Alu 3200 PU, wiązania alfa, buty Alpina. Ja narty Alu 1100, wiązania Marker Junior, buty Alpina, spodnie granatowe z jakiegoś elastiku(tych nie zapomnę nigdy) no i sweter czerwono szary zrobiony na drutach przez moją mamę(dzięki mamuś). Edytowane 9 Czerwiec 2015 przez marionen 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 9 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2015 Przeglądając jakieś stare pudła ze zdjęciami.... Dzięki. Sam miód :smile: Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 29 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2018 Klimczok 01.05.1992 Dnia 5.04.2017 o 12:19, surfing napisał: Elan RC z markerami u mnie leżą na strychu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 29 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2018 Papierowe karnety narciarskie @leitner Szczyrk Beskidek Skrzyczne Doliny II Przedsiębiorstwo Imprez Sportowych aktualnie COS Abonament dziurkowany papierowy karnet bilet 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 29 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2018 Dnia 29.10.2014 o 19:55, Piotr_67 napisał: Eeee, nie doszukujmy się tu jakichś cudów:smile: Na narty jeździł z nami chłopak który był czynnym zawodnikiem judo w Czarnych Bytom (199cm wzrostu i 100kg żywej wagi). Zawsze wieczorami przed schroniskiem pod jego okiem ćwiczyliśmy na śniegu różne pady, chwyty i rzuty. Będąc w schronisku przez bite dwa tygodnie na jednej "trasie" przy wyrwirączce przez 8 godzin dziennie człowiek się trochę nudził. Więc takie gleby były pewną formą rozrywki. Zabawa była przednia. Co do wyglądu to "jak wyszło". A to przerzut przez głowę, a to pad na bok lub nur jak w padzie siatkarskim, na zdjęciu jest chyba pad na plecy przez obrót. Przy dużej pokrywie śnieżnej to była świetna zabawa a zarazem człowiek uczył się jak się bezpiecznie wyłożyć aby krzywdy nie zrobiły mu narty czy kijki. Super było gdy się jeszcze po takim padzie udało wstać bez zatrzymania i jechać dalej.:smile: Człowiek był wtedy sprawny i wysportowany więc nie było problemu. A propos upadków. Kumpel górnik zresztą więc na wczesnej emeryturze często w Szczyrku bywał, podczas jednego zjazdu jakoś wyskoczył na hopce i źle wylądował. Podjeżdża do niego życzliwy i pomaga mu wstać. Górnik pocieszając się nieco mówi do życzliwego - ale wyskok niezły mi się udał. Na co życzliwy - skok niezły, ale lądowanie... ujowe;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rung Napisano 29 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2018 Ale fajny wątek "Złotówka" w Karpaczu, chyba marzec 1996. Karnet 10 zjazdowy był skreślany przez obsługę długopisem, a wieczorem czyszczony przez nas w schronisku acetonem. Obsługa nie czepiała się bo sama sprzedawała wywabiane karnety i nie wiedzieli, czy te lewe karnety to ich, czy nasze 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 30 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Trzeba ten wątek reanimować To tu jeszcze jedno zdjęcie z Wielkiej Raczy (rok coś 85-86). Końcówka "wyciągu" znaczy się górna stacja Ło kurde ile ja wtedy miałem włosów!!!!!! choby jakiś Szopenhałer Pozdrawiam 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 9 Grudzień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2022 (edytowane) Kalatówki 1970 W dniu 28.01.2022 o 14:51, Zagronie napisał: W Suchym Żlebie na Kalatówkach jeździłem na wyrwirączce i na tyczkach(zdj). Ale to było pół wieku temu. Żleb leży w masywie Giewontu, który nad żlebem kończy ostatnie swoje skały. Ostatnie skały "śpiącego rycerza" widocznego, jak zbliżamy się do Zakopanego. Przez te lata mojej nieobecności tutaj. A była jeszcze wyrwirączka na polanie poniżej schroniska(raczej górskiego hotelu) na Kalatówkach. Widocznie tą w Suchym Żlebie przekształcili na bardziej odpowiedni wyciąg, choćby dla hotelowych gości. Śnieg tu leży długo i wcześniej się gromadzi, niż na polanie, gdzie w słońcu szybciej znika. Kalatówki, 1250 m npm. Ładny teren. Na łatwy teren, na skituring na Kondratową. Na trudniejszy na Czerwone Wierchy przez Suchy Kondracki. Na Giewont w lecie i zimie. I do dwóch klasztorów żeńskiego i męskiego. Edytowane 9 Grudzień 2022 przez surfing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi