JC Napisano 6 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2014 Pięć tyrolskich lodowców rozpoczęło już sezon, o czym informowaliśmy całkiem niedawno. Wiedząc, że część naszych czytelników będzie zainteresowana dokładnymi i aktualnymi informacjami dotyczącymi nowości i warunków panujących w tych najwyżej położonych terenach zjazdowych Austrii, postanowiliśmy zdobyć informacje z pierwszej ręki. Dlatego wybraliśmy się z wizytują na cztery spośród nich - Pitztal, Sölden, Stubai i Hintertux (piąty lodowiec - Kaunertal jest obecnie niestety nieczynny). Mamy nadzieje, że informacje zebrane w terenie, które systematycznie publikować będziemy w kolejnych dniach na naszym portalu, przydadzą się przy planowaniu wyjazdu, chociażby już wkrótce, w czasie długiego weekendu listopadowego. Zapraszamy więc w kolejnych dniach na nasz raport z podniebnego królestwa Tyrolu. Już jutro - Pitztal, a więc - do jutra! Więcej przeczytacie tutaj 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 7 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 Tak się składa że miałem być w Chamonix od 17-10 ale nic z tego, bo ten wysokogórski kurort ma wszystko pozamykane. Będę się kierował w kierunku Tuxa, wiec czekam z niecierpliwością na relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 7 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 No to życzę obfitych opadów w najbliższych dniach , bo na razie kiepściutko ze śniegiem na tyrolskich lodowcach - jeździ się na zmagazynowanym z poprzedniego sezonu - poza trasami czarne skały niestety jeszcze.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 7 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 No to życzę obfitych opadów w najbliższych dniach , bo na razie kiepściutko ze śniegiem na tyrolskich lodowcach - jeździ się na zmagazynowanym z poprzedniego sezonu - poza trasami czarne skały niestety jeszcze.... A ja za miesiąc na Kaunertal a tam na razie lipa. Mam nadzieję, że JC ściągnie jakieś opady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 7 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 A ja za miesiąc na Kaunertal a tam na razie lipa. Mam nadzieję, że JC ściągnie jakieś opady. Pozdrawiam. Czemu akurat wybrałeś Kaunertal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 7 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 Czemu akurat wybrałeś Kaunertal ? Uczyć się jadę, a te chłopaki co mają mnie uczyć to tam właśnie robią szkolenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 7 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 Za miesiąc to może tam dawalić 5m śniegu. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 7 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 5 tyrolskich lodowców Pierwszy lodowiec zaliczony 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 7 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 5 tyrolskich lodowców Kilka słów o warunkach wieczorem. Teraz kolacja . W... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 7 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 5 tyrolskich lodowców Czas na kolację. Stolik dla skionline.pl czeka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 7 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 5 tyrolskich lodowców Na Pitztalu warunki nie są złe. Na trasach twardy, zmrożony śnieg. Stoki jak stoły! Jak się ma dobrze naostrzona narty to jazda jest naprawdę przyjemna. Na Pitztalu ostatni raz byłem kilka lat temu i to pod koniec sezonu. Nigdy tak wcześnie. Sporo spraw mnie zaskoczyło. Miejsca, które normalnie są zamknięte dla narciarzy dzisiaj stały się miejscem treningów licznych kadr z całego świata. Nowe parkingi, nowe trasy, nowa gondola, nowa restauracja na 3440m. Sporo zmian na lepsze. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 7 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 Relacja z lodowca Pitztal Wstawiłem też 3 galerie zdjęć: 1. Pitztal jesienne narty na lodowcu 2. Pitztal - gondola Wildspitzbahn 3. Pitztal - Cafe 3440 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 8 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 5 tyrolskich lodowców Dzień dobry z Soelden 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 8 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 Dzień dobry z Soelden Dzień dobry! Znad Kamiennej!:smile: Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak szczerze Ci zazdroszczę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 8 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 Pogoda niczego sobie :smile: . Znajac zycie ja wpadne na najgorsze mgly i sniezyce :sorrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 8 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 5 tyrolskich lodowców Pogoda trzyma fason. Z tego co widzę to dzisiaj na Stubaiu kiepsko. A tu trochę słońca, trochę cienia. Warunki: Rettenbach - trasa PS zamknięta. Na gorze przy orczyku warunki bardzo dobre. Tieffenbach - do połowy super, dalej ciemny, puszczający lód, dolny odcinek po zeszłorocznym śniegu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 8 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 Szału ni ma. Jakoś mało zimowe te krajobrazy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 8 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 Szału ni ma. Jakoś mało zimowe te krajobrazy. Pozdrawiam. może i szału ni ma , ale mnie już nosi :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 8 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 5 tyrolskich lodowców Szału ni ma. Jakoś mało zimowe te krajobrazy. Pozdrawiam. Zawsze możesz czekać do zimy i mieć "szał" . Pozdrowienia z doliny Stubai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
starybyk Napisano 8 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 Byłem dość dawno temu w Kaunertal. Miejsce dobre do jazdy. Takie kameralne. Nie było wtedy dużo ludzi. Nie wiem jak jest dziś. Nocleg w dolinie w pensjonacie Jagerheim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 8 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 Czekam z niecierpliwościa na relację ze Stubaia, za dwa tygodnie też tam zawitam :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 8 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 Relacje super, ale warunki tylko dla zawodowców, lepiej poczekać do zimy i jeździć na calym terenie. Przy takich warunkach amator ma łatwo o kontuzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 8 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 Relacje super, ale warunki tylko dla zawodowców, lepiej poczekać do zimy i jeździć na calym terenie. Przy takich warunkach amator ma łatwo o kontuzje A to dlaczego? Po twardym jak dla mnie jeździ się o wiele lepiej, szybciej etc. :smile:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 8 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 (edytowane) A to dlaczego? Po twardym jak dla mnie jeździ się o wiele lepiej, szybciej etc. :smile:. Ile masz tego twardego śniegu we wrześniu, październiku i listopadzie? Na 1,5 h, jeszcze masa ludzi na 15 km tras + zawodnicy. To nie to samo co w zimie, gdzie twarde są trasy w całym ośrodku co najmniej 4-5 h , a nie na 15 km na samej górze lodowca. Edytowane 8 Październik 2014 przez andrzej1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 8 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2014 Ile masz tego twardego śniegu we wrześniu, październiku i listopadzie? Na 1,5 h, jeszce masa ludzi na 15 km tras + zawodnicy na torach. To nie to samo co w zimie, gdzie twarde są trasy w całym ośrodku, a nie na 15 km na samej górze lodowca. Przykład z dzisiejszego dnia na lodowcu Rettenbach - trasa twarda przez cały dzień, ludzi... kilka osób, zawodnicy z boku poza trasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi