piter100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Cześć, Właśnie wróciłem z tego pięknego zakątka Alp. St. Moritz-położony w sercu Engadyny,w południowej Szwajcarii,na wysokości 1856m.n.p.m.,u stóp najwyższego szczytu Alp Wschodnich-Piz Bernina(4049m.n.p.m.) Dwukrotnie, w latach 1928 i 1948, miasto było gospodarzem zimowych igrzysk olimpijskich. Wielokrotnie organizowało mistrzostwa świata w narciarstwie alpejskim i bobslejach. Właśnie tutaj, w 1935 r., zainstalowano pierwszy wyciąg narciarski. 350 km tras narciarskich- obsługiwanych przez 57 wyciągów. 3 lodowce, 322 słoneczne dni w roku. Ośrodek narciarski położony jest na wysokości od 1750 do 3303 m n.p.m. i rozciąga się wzdłuż malowniczych jezior w dolinie Górnej Engadyny. St. Moritz - to trzy świetnie skomunikowane ze sobą sektory Corviglia, Corvatsch i Diavolezza, pomiędzy którymi posiadacze skipasów mogą bezpłatnie podróżować skibusami lub pociągiem. W regionie znajduje się 350 km tras narciarskich: 18 tras niebieskich, 61 czerwonych i 9 czarnych. Najdłuższy zjazd to freeridowa 10-kilometrowa trasą ze szczytu Diavolezza 2978 m n.p.m. przez lodowiec Morteratsch do stacji kolejowej o tej samej nazwie. Wzdłuż całej doliny pomiędzy jeziorami i malowniczymi szczytami rozciąga się 180 km tras biegowych a Engadin Ski Marathon to jedna z najpiękniejszych na świecie tras maratonów w narciarstwie biegowym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 (edytowane) Mieszkaliśmy w hotelu Laudinella http://www.laudinella.ch/en/ Jak zwykle zarezerwowany dzień przed wyjazdem,tym razem przez biuro podróży bo wyszło najtaniej-520 euro za tydzień HB Może niepozornie wygląda na zdjęciu,ale nawet najwięksi malkontenci powinni być zadowoleni. Leży w centrum St. Moritz Bad;blisko skibus,jezioro i supermarket Coop. Dużym bonusem mieszkania w tym hotelu jest możliwość kupna skipasu za 25 CHF na dzień,(Normalna cena za skipas wynosi 365 CHF za 6 dni:eek:) Jest fajna sauna na 5 piętrze i genialny pokój relaksacyjny z widokiem na jezioro i góry. Ale...restauracje przebijają wszystko,mimo ogólnej pustki w hotelu i całym St.Moritz;Tętnią życiem...bardzo dużo ludzi przychodzi tutaj wieczorem na kolację. Do wyboru w tej chwili są 4 knajpy; Pizzeria Caruso-z rewelacyjną pizzą z pieca wypalanego drewnem. Kura-japońska restauracja. Le Carnozet-serwująca lokalne przysmaki;fondue,i raclette. Stuva-bufet z sałatkami,krewetkami,łososiem ,tradycyjną deską serów szwajcarskich i deserów Oraz;nasza ulubiona Siam Wind serwująca rewelacyjną tajską kuchnię,zresztą robiona przez rodowitych mieszkańców Tajlandii; Nie spodziewałem się że będąc na nartach w Szwajcarii będę spożywał takie przysmaki,jak grilowane krewetki :biggrin: Kaczka..znowu krewetki,tym razem w curry... No i deser;Creme Brulee...i mus czekoladowy. Edytowane 14 Kwiecień 2014 przez piter100 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Corviglia http://www.engadin.stmoritz.ch/winter/en/activities/sports/skiing-snowboarding/corviglia-skiing/ Najbardziej popularne południowe szerokie stoki położone u podnóża lodowca Piz Nair 3057 m n.p.m. z olimpijską trasą zjazdową i widokiem na jezioro Moritzer. Na stokach Corviglia znajduje się kilka wybornych górskich restauracji na czele ze słynną Mathis Food Affairs, gdzie w czasie lunchu przy dźwiękach fortepianu serwowana jest specjalność zakładu pizza z truflami. Kolejki ruszają już o 7:45 Start A potem I szczyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Trasy i ośrodek prezentował się mniej więcej tak W dole St.Moritz Taka kolejka też się trafiła I takie COŚ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Pewno interesują was ceny na stokach-tanio nie jest :eek: Pizza Normalne żarcie : Picie... Lepiej poleżeć sobie na leżaczku :biggrin: I....poczekać na kolację w hotelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Miasteczko. Widok z okna naszego hotelu Pomniki Centrum 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Stadion olimpijski... Fajne saneczki:biggrin: Centrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 (edytowane) Następna stacja tego regionu-Corvatsch http://www.corvatsch.ch/en/ W górę zabiera nas ponad 100 osobowa gondola A potem o połowę mniejsza i już jesteśmy na szczycie. Start Taras widokowy jest na 3303m. A z niego imponująca panorama W oddali widać Monte Rosę i Matterhorn Piz Bernina I cała panorama [video=youtube;PdEP6eo9Ewo] Edytowane 14 Kwiecień 2014 przez piter100 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Trasy rewelacyjne,szerokie i długie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Można sobie wynająć helikopter Lądowisko Do St.Moritz prowadzi piękna czarna trasa Hahnensee Z niespodziankami na trasie Pod hotel Kempinski 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 15 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Podoba mi się piter :smile: Cena jak za hotel z hb w Szwajcari też dobra O karnetach nie wspomne.przeszło polowa ceny normalnej Powiec tylko czy cena wiosenna czy cały czas w takich cenach te karnety : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 15 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 (edytowane) Cena na skipasy jest niestety cały czas stała.Dlatego opłaca się znaleźć miejscówke oferującą skipas po obniżonej cenie. Tu masz listę hoteli; http://www.engadin.stmoritz.ch/winter/en/skipass-inclusive/ Warto też przeglądnąć oferty biur podróży,czasem mają niezłe promocje. Można znależć też tańszą ofertę,np; http://www.interhome.com/switzerland/engadine/st-moritz/apartment-chesa-ova-cotschna-1214-ch7500.310.2/ ...ale,bez jedzenia,które na miejscu jest niestety dużo droższe niż u nas.No i trzeba drożej zapłacić za skipas-co summa sumarum nie wychodzi już tak atrakcyjnie. Naprawdę warto wziąć hotel z HB,bo w Szwajcarii zazwyczaj obsługa i jedzenie jest na najwyższym poziomie. Edytowane 15 Kwiecień 2014 przez piter100 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 15 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 (edytowane) Trzeci ośrodek doliny to Pontresina-Diavolezza/Lagalp http://www.pontresina.ch/en/winter/sport/schneesport/skifahren.html?cHash=ede908bdcf361d39fc049436270f39a3 http://www.engadin.stmoritz.ch/winter/en/activities/sports/skiing-snowboarding/diavolezza-skiing/ Z St.Moritz jest parę kilometrów,można dojechać samochodem,lub bezpłatną kolejką dla posiadających skipasy. Po drodze mija się niesamowity lodowiec Po którym można sobie zjechać 10 kilometrowym szlakiem pozatrasowym Edytowane 15 Kwiecień 2014 przez piter100 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 15 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Dolna stacja kolejki,która w 8 minut wywozi narciarzy na wysokość 2978m.n.p.m.pokonując 930m deniwelacji. 100 osobowa gondolka Na szczycie jest jedno schronisko I jeden z najpiękniejszych widoków w Alpach Piz Bernina na wyciągnięcie ręki Przełęcz Berneńska Trasy 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 15 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Po drugiej stronie doliny też jest gigantyczna gondola- Lagalp Która wyjeżdża na2900m i kursuje non stop do 17. Na górze jest restauracja Serwują niezłą kawę W takiej scenerii smakuje wyśmienicie. W dół prowadzą trzy trasy;dwie czerwone i jedna czarna W niektórych miejscach nawet bardzo ostre 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 15 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Zdjęcia wypłaszczają,z dołu nie wydają się takie ostre Tutaj można się zajeździć na śmierć,zwłaszcza że śnieg jest rewelacyjny przez cały dzień Za tymi górami jest Livigno,gdzie właśnie jest free-ski. Nawet chcieliśmy się tam przejechać ale droga zamknięta,a przez tunel nam się nie chciało 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 15 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Wyjazd uważam za jeden z lepszych w moim życiu,naprawdę warto raz się szarpnąć i odwiedzić to cudowne miejsce. Pozdrawiam wszystkich :biggrin::biggrin: Piter Więcej zdjęć u mnie w galerii... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 15 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 no pięknie Piter , pięknie :cheerful: nie będę owijał w bawełnę : oglądając i czytając Twoją relację zżerała mnie zwykła ludzka zazdrość:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 15 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 (edytowane) Ale przypomniałeś mi czasy. W okresie Świąt Wielkanocnych tam byłem i w tym samym hotelu. Dalej podają własne piwko z ich browaru? Miejsce naprawdę świetne na narty, można pojeździć. Jak widziałem ze zjazdem całkiem na dół do Badu nie było problemu, jak dojechaliście do Kempinskiego. Ja miałem trochę gorzej, bo zjazd do miasta nawet z Piz N. był utrudniony, było ciepło na początku, ale w środę po świętach sypnęło nieźle i zmroziło, więc do soboty jazda była bez problemów. Lecieliście samolotem, czy autkiem własnym? Bo ten hotel jest w ofercie biura (podobno jedynego słusznego :biggrin:)z dolotem. P.S. Widzę, że własnym autkiem. Edytowane 15 Kwiecień 2014 przez mareknot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 15 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Dzięki za świetną relację i zdjęcia. Stoki wyglądają bardzo zachęcająco, natomiast wygląda na to, że wiele z nich dostępnych jest po wjeździe tradycyjną kolejką linową a nie gondolą lub krzesłem/kanapą. Możesz napisac jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 15 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Chyba tylko Ci się wydaje. O ile dobrze pamiętam, by wyjechać na tereny narciarskie, trzeba zacząć gondolami lub wagonem. Żadne krzesła nie schodzą tak nisko do doliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 17 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2014 Cześć Jak ktoś lubi Szwajcarię to polecam ciekawy artykuł; http://www.styl.pl/raport-szwajcaria-co-za-widoki/news-setki-sposobow-na-podziwianie-piekna-szwajcarii,nId,1402251 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 19 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2014 Rewelacyjna relacja. Nigdy nie brałam pod uwagę Szwajcarii (ceny...) ale Ty mi mocno namieszałeś w głowie. Może w przyszłym roku po sezonie:-) Wyślesz mi na priv z jakiego biura jechaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 19 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2014 Rewelacyjna relacja. Nigdy nie brałam pod uwagę Szwajcarii (ceny...) ale Ty mi mocno namieszałeś w głowie. Może w przyszłym roku po sezonie:-) Wyślesz mi na priv z jakiego biura jechaliście? jest tak samo fajnie jak w tańszej austrii , włoszech a nawet Francji .... jeżeli nie masz naprawdę dużo pieniędzy, a chcesz się czuć swobodnie to zdecydowanie odradzam - to nie jest warte takiej kasy - mała woda na stoku 20 zł :eek: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 20 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2014 Cześć Jak ktoś lubi Szwajcarię to polecam ciekawy artykuł; http://www.styl.pl/raport-szwajcaria-co-za-widoki/news-setki-sposobow-na-podziwianie-piekna-szwajcarii,nId,1402251 Cześć, nie musi lubić, po przeczytaniu polubi Fajna relacja, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi