Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Igrzyska w Krakowie

wojmu

Rekomendowane odpowiedzi

ale i tak szkoda tych środków, które wydano do tej pory.

kilka osób juz sie zapewne obłowiło. Być może chodziło tylko o to..

Pamiętaj, że dzięki temu masz piękne zdjęcia z Krk z widokiem na Tatry Swoją drogą, dzięki temu masz Tatry między Krakowem a Rzeszowem!

qqq... chyba najdroższe widoki od powstania miasta.... :smile:;)

Edytowane przez mig12345
  • Like 1

Ja osobiście jestem przeciwny organizacji zimowych IO w naszym kraju - nas po prostu na to nie stać a wydanie ponad 3 mln pieniędzy krakowskich podatników to rozbój w biały dzień w białych rękawiczkach.

Qrwa na żłobki przedszkola, szkoły, remonty dróg nas nie stać a magistrat wydaje prawie 2 mln na promocje marzeń.

Przypominam, że w zeszłym roku w Krakowie wieczorem nie włączano oświetlenia ulic (włączano je dopiero w nocy, gdy już zapadła całkowita ciemność), a wyłączano je rano jeszcze przed wschodem słońca, bo miastu brakowało pieniędzy na rachunki za energię elektryczną!

Jeździło sie wtedy po Krakowie wyjątkowo nieprzyjemnie, bo wieczorem na ulicach był jeszcze mnóstwo ludzi, ale ulice były ciemne niczym w jakiejś pipidówce i w tych ciemnościach można było kogoś potrącić!

Kilka miesięcy temu była sytuacja, że zabrakło pieniędzy na wypłaty dla kierowców miejskich autobusów, a niektórym zachciewa się organizowania w Krakowie Olimpiady Zimowej.

Kto nie mieszka w Krakowie ten zapewne nie wie, ze po EURO 2012 zostały nam dwa wielkie stadiony, których teraz nie ma kto utrzymywać, a drużyna Wisły żeby nie płacić za utrzymanie swojego stadionu, nawet przeniosła się do Myślenic i trenuje na tamtejszym stadionie!

Ciekawe rozważania znanego brytyjskiego publicysty Simona Jenkinsa na temat opłacalności Igrzysk Olimpijskich, zawiera ten artykuł z Newsweeka: http://sport.newsweek.pl/zimowe-igrzyska-olimpijskie-w-krakowie-krakow-2022-sporty-zimowe-olimpiada-w-krakowie-newsweek-pl,artykuly,281093,1.html

• Like 2

Ludzie, jak się nie ma miedzi to się na d..ie siedzi!!! Nie znacie tego przysłowia? Nie znam przypadku gdzie organizacja olimpiady przyniosła jakies rzeczywiste korzyści finansowe. Z reguły to ogromne wydatki i niesprecyzowane i nieokreślone korzyści zwiazane z promocją! Tak tłumaczy się wydanie ogromnej kasy. A policzył ktoś wszystkie wydatki zwiazane z organizacja Euro w Polsce i na Ukrainie? Ponoć promocja Polski była taka, że europejscy turyści mieli nas po prostu zalać. Hiszpanie byli Polską ponoć zachwyceni. Ilu Hiszpanów odwiedziło Polskę w 2013 roku, może ktoś to wie? Polska sprzedała wszystko co miała do sprzedania. Sprzedała was jako rynek. Te 38 mln ludzi to wspaniały rynek, wystarczą tylko odpowiednie regulacje prawne. A o to juz się nie musimy martwić, znajdą się tacy którzy powiedzą co uchwalić i znajdą się ci, co ręce podniosą w górę za uchwaleniem. Dziś każdy obywatel Polski ma co najmniej 25 tys długu. Długu publicznego, takiego zaciagniętego przez rząd. Do tego trzeba doliczyć długi własne! Olimpiada to dodatkowo 1-2 tys złotych długu na każdą głowę polskiego obywatele! Chcecie tego? Już dziś praktycznie nie stać nas na spłatę tego długu co mamy a Wy jeszcze dyskutujecie o dodatkowych obciażeniach? A finanse Krakowa? Kraków nie jest w stanie przez ostatnie 10 lat wybudować obwodnicy północnej, odnowić wszawych i burych domów przy Alei Trzech Wieszczów, ale olimpiadę zrobi! Gacie na du.ie porwane ale herbatę w Wierzynku pije!

PS. Olimpiadę zorganizować w Krakowie a obiekty sportowe wynając w Innsbrucku!:stupid:

W Oslo,

jeżeli wygra kandydatura Krakowa to znaczy, że mnóstwo pieniędzy pójdzie pod stołem. Do 2020 dopóki starczy funduszy unijnych to darmozjady będą "rzeźbić".

Obywatelsko idę na wybory piszę na listach "s…………." i robię swoje. Jak śpiewał P. Wojtek (mózg) róbmy swoje.

W takich kwestiach nie czuję się Polakiem, bardziej jak u Gombrowicza IP.

Banda megalomanów, fantastów i mitomanów. Chociaż Jagna osiągnęła wiele.

P.S.

Proponuję 10% kwoty z przygotowań przeznaczyć na chociaż 1 tunel w inwestycjach drogowych i wybudowanie jakiegoś placu.

Edytowane przez BuenosAires
  • Like 1

kilka osób juz sie zapewne obłowiło. Być może chodziło tylko o to..

qqq... chyba najdroższe widoki od powstania miasta.... :smile:;)

tak i znowu "p………..' oszustwo, "…. nazywaj rzeczy po imieniu, a zmienią się w oka mgnieniu …" - kolejny cytat z piosenki. :stupid:

Ale opinia to łyknie i PR budowany na kłamstwie przyniesie efekty. Niestety.

Edytowane przez BuenosAires
  • Like 1

Ostatnio za sprawą sukcesów polskich panczenistów an IO w Soczi było głośno o budowie krytego toru lodowego w kraju nad Wisłą . Najbardziej logiczną lokalizacją , mając na uwadze starania Krakowa o olimpiadę ( dla jasności , ja jestem na NIE ) byłby właśnie Kraków lub ew. Zakopane . Panowie politycy jednak wymyślili sobie , że kryty tor powstanie jednak w Warszawie:stupid: . To tak a'propos spójności i logiki działań związanych z ew. IO w Krakowie:rolleyes::

• Like 1

Ech... No jest lipa taka, że szkoda gadać. Nieposkromione ambicje pewnych ludzi znajdują odzwierciedlenie w ich wizerunku na zewnątrz i udręce tych, którzy mają się z tym mierzyć wewnątrz. Nikt nie będzie zadawał pytań czy w Karkowie zapalają światła zimą o 15:30, czy od zmroku do 20 (czyli wtedy, kiedy w Krk jest największy ruch) panują ciemności egipskie. Tak skonstruowany jest świat. Zawsze tak było i zawsze tak będzie. Pytanie czy w dzisiejszych czasach można się temu przeciwstawić? Jak krakowianie mają pokazać cztery litery i uzmysłowić kilku osobom, że coś jest nie tak? W prosty sposób - spakować walizki, zabrać rodzinę i przenieść się do innego miasta. Czy jest to wykonalne? Oczywiście, że nie. Niestety. Nikt nie rzuci pracy, mieszkania, które jest dorobkiem całego życia i nie pojedzie mieszkać w bieszczady tylko dlatego, że ma dość życia w mieście, w którym wiecznie na wszystko brakuje. Tak to się będzie ciągnęło. Ja bym bardzo chciał, żeby się w Polsce odbyły Zimowe Igrzyska Olimpijskie, ale za żadne skarby nie chcę, żeby to się odbyło w ciągu najbliższych kilku lat. Najpierw, powinny być zrealizowane wszystkie rzeczy, o których pisaliśmy wcześniej, a dopiero potem można myśleć o organizacji tak wielkiej imprezy. Poza tym - umówmy się, mamy skoczków, którzy zapewne przez wiele lat będa jeszcze w światowej czołówce (po tych, którzy skaczą teraz przyjdą następni). Justyna Kowalczyk za 8 lat raczej już nie wystartuje. Panczeniści? Hmmm.... no nie wiem, jak to dalej będzie wyglądało. Także bez sensu organizować IO w momencie, kiedy specjalnych szans medalowych nie widać. No ale oczywiście, organizujmy IO na łapu capu. O 19 odcinek od radia Kraków do Jubilata szybciej pokonuje się piechotą niż samochodem, ale co tam - buduj Krakowie lodowisko na rynku!

Ostatnio za sprawą sukcesów polskich panczenistów an IO w Soczi było głośno o budowie krytego toru lodowego w kraju nad Wisłą . Najbardziej logiczną lokalizacją , mając na uwadze starania Krakowa o olimpiadę ( dla jasności , ja jestem na NIE ) byłby właśnie Kraków lub ew. Zakopane . Panowie politycy jednak wymyślili sobie , że kryty tor powstanie jednak w Warszawie:stupid: . To tak a'propos spójności i logiki działań związanych z ew. IO w Krakowie:rolleyes::

Widać nawet politycy nie wierzą, że olimpiada w Krakowie ma sens, a skoro już budować to lodowisko to akurat lokalizacja w Wawie jest bardziej sensowna, a już budowanie czegokolwiek w Zakopanem mija się z jakimkolwiek celem, zaraz by się górale pokłócili od dutki, a po wybudowaniu by się okazało, że połowa lodowiska leży na ziemi Byrcynów.

Kto nie mieszka w Krakowie ten zapewne nie wie, ze po EURO 2012 zostały nam dwa wielkie stadiony[/url]

minęły już dwa lata to może niektórzy nie pamiętają, ale przypominam, że w Krakowie nie odbył się żaden mecz EURO2012 i że żaden mecz sie tam nie odbędzie było wiadomo kilka lat przed euro więc nie wiem po co stadion wisły pod katem euro był robiony, a stadion cracovi to akurat wielki nie jest i nawet w sam raz jak na miasto i potencjał klubu

• Like 1

Obywatelsko idę na wybory piszę na listach "s…………." i robię swoje. Jak śpiewał P. Wojtek (mózg) róbmy swoje.

W takich kwestiach nie czuję się Polakiem, bardziej jak u Gombrowicza IP.

Banda megalomanów, fantastów i mitomanów. Chociaż Jagna osiągnęła wiele.

Popatrzcie lepiej na strukturę budżetu tego miasta 3,611 mld zł przychodu, te trzy miliony to jakieś 0,01%

Jak by na to nie patrzeć idzie to z funduszu marketingu miasta ,a marketingu nie da się wycenić !!!!

Jestem przekonany, że głównie o marketing w tym wszystkim chodzi ....

Cel osiągneli wszyscy piszą i mówią o Krakowie :biggrin:

Gdyby na ten cel ( promocję ) wydali 300 mln, to byłaby pewnie głupota , jeżeli 3 mln to bijecie pianę :laughing:

• Like 1

Popatrzcie lepiej na strukturę budżetu tego miasta 3,611 mld zł przychodu, te trzy miliony to jakieś 0,01%

Jeśli to jest tak niedużo, to pokryj ten koszt z własnej kieszeni!

Krakowianie mają już dosyć ponoszenia coraz to większych wydatków tylko po to, żeby zaspokoić czyjeś ambicje lub nabić kabzę jakimś cwaniakom.

Miasto jest zadłużone do granic możliwości, podatek od nieruchomości rośnie z roku na rok, wywóz śmieci jest w Krakowie najdroższy z całej Polski, a zadłużenie powstałe w związku z udziałem Krakowa w EURO 2012, będziemy spłacali jeszcze przez wiele lat!

Jak by na to nie patrzeć idzie to z funduszu marketingu miasta ,a marketingu nie da się wycenić !!!!

I właśnie dlatego że nie da się wycenić, to wszelkie wydatki których nie można logicznie uzasadnić, zazwyczaj tłumaczy się "marketingiem".

Cel osiągneli wszyscy piszą i mówią o Krakowie :biggrin:

A do czego jest nam to potrzebne?

Od mówienia o Krakowie dziura w miejskiej kasie wcale nie stanie się mniejsza. A nawet jeśli od tego mówienia przyjadą do Krakowa jacyś dodatkowi turyści (co jest dosyć wątpliwe), to tylko wyjadą wkurzeni, że w mieście są sakramenckie korki, a samochodu nie ma gdzie zaparkować.

Grecja szarpnęła się na olimpiadę w Atenach, a po olimpiadzie ilość turystów odwiedzających Grecją zamiast wzrosnąć (jak to specjaliści od marketingu obiecywali), spadła o 10%.

Zresztą wszystkie państwa, które organizowały u siebie takie globalne imprezy, wkrótce po tym popadły w tarapaty finansowe - wystarczy wspomnieć Grecję, Portugalię, Hiszpanię czy Argentynę.

Gdyby na ten cel ( promocję ) wydali 300 mln, to byłaby pewnie głupota , jeżeli 3 mln to bijecie pianę :laughing:

Bardzo łatwo być hojnym na cudzy koszt.

Powtarzam swoją propozycję:

• Like 1

Czytając Wasze posty, dochodzę do smutnego wniosku, że jedyną szansą na przetrwanie igrzysk są kraje dalekie, a nawet skrajnie dalekie od demokracji.

Bo przecież to się nie opłaca. Twierdzenie, że jak Kraków będzie bogatszy, to może organizować olimpiadę, to wciskanie kitu. Monachium i Sztokholm są super bogate i zrezygnowały, bo przecież brakuje kasy na przedszkola... To Wy zablokowaliście igrzyska w Monachium i Sztokholmie i to Wy je zablokujecie w Krakowie jak już będzie bardzo bogaty. Więcej - to Wy doprowadzicie do zaprzestania organizacji Igrzysk Olimpijskich. Weźcie to na klatę.

Przesadzam? Nie, taka prawda.

Tadek

Na marginesie, nie jestem zwolennikiem igrzysk w Krakowie, ale ze względów geograficznych.

Czy igrzyska powinny wyglądać i kosztować jak obecnie to zupełnie inna historia...

Bo Obecnie jedynymi naprawde zainteresowanymi i jedynymi beneficjentami Igrzysk są działacze z Komitetów Olimpijskich i stacje telewizyjne. Reszta na płacić i cieszyć się że może to robić.

Tak. Masz rację. To smutny wniosek, ale obecne igrzyska mają mało wspólnego z olimpijskimi.

mobilnie z Xperia

Edytowane przez mig12345
  • Like 2

Bo Obecnie jedynymi naprawde zainteresowanymi i jedynymi beneficjentami Igrzysk są działacze z Komitetów Olimpijskich i stacje telewizyjne. Reszta na płacić i cieszyć się że może to robić.

Tak. Masz rację. To smutny wniosek, ale obecne igrzyska mają mało wspólnego z olimpijskimi.

Wszelkiej maści MKOL-e , FIFy, UEF-y itd, itp , to przede wszystkim dobrze prosperujące biznesy , gdzie miejsca na tzw. romantyzm w sporcie już nie ma . Żeby było jeszcze ciekawiej , ichniejsze wewnętrzne zapisy statutowe często stoją ponad prawem kraju w którym dana organizacja ma swoje agendy .To takie trochę państwa w państwie , gdzie nepotyzm , korupcja i komercja kwitnie aż miło . Takie czasy i chyba już nic nie poradzimy , że głównie pieniądz rządzi również w świecie sportu :rolleyes::

Edytowane przez aklim
  • Like 3

Monachium i Sztokholm są super bogate i zrezygnowały, bo przecież brakuje kasy na przedszkola...

A może te miast właśnie dlatego są bogate, bo ich włodarze podejmują decyzje racjonalnie?

Bo przecież na miłość boską, ile można na turystach zarobić w przeciągu 2 tygodni???

Przecież każdy ośrodek narciarski więcej zarobi dodatkowo, jeśli tylko zima dopisze i będzie o 1 miesiąc dłuższa!

Tutaj jest lista miast, w których odbywały sie ZIO: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimowe_igrzyska_olimpijskie

Czy do któregoś z tych miast jeździcie na narty? Nie! Wybieracie całkiem inne ośrodki, z lepszą infrastrukturą!

Najlepszym przykładem jest tutaj słynna niegdyś Cortina d'Ampezzo, w której do dzisiaj stoją wyciągi takie jak krzesełko na Goryczkowej, pobudowane jeszcze na Olimpiadę w 1956 roku!

A tymczasem w SFL, Zillertal czy na Kronplatzu (gdzie nigdy żadnej olimpiady nie było) są same najnowocześniejsze kolejki i co rok buduje się nowe, z coraz większymi bajerami, takimi jak podgrzewane kanapy oraz Wi-Fi!

• Like 1

A może te miast właśnie dlatego są bogate, bo ich włodarze podejmują decyzje racjonalnie?

Bo przecież na miłość boską, ile można na turystach zarobić w przeciągu 2 tygodni???

Przecież każdy ośrodek narciarski więcej zarobi dodatkowo, jeśli tylko zima dopisze i będzie o 1 miesiąc dłuższa!

Tutaj jest lista miast, w których odbywały sie ZIO: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimowe_igrzyska_olimpijskie

Czy do któregoś z tych miast jeździcie na narty? Nie! Wybieracie całkiem inne ośrodki, z lepszą infrastrukturą!

Najlepszym przykładem jest tutaj słynna niegdyś Cortina d'Ampezzo, w której do dzisiaj stoją wyciągi takie jak krzesełko na Goryczkowej, pobudowane jeszcze na Olimpiadę w 1956 roku!

A tymczasem w SFL, Zillertal czy na Kronplatzu (gdzie nigdy żadnej olimpiady nie było) są same najnowocześniejsze kolejki i co rok buduje się nowe, z coraz większymi bajerami, takimi jak podgrzewane kanapy oraz Wi-Fi!

Czyli Igrzyska Olimpijskie należy zlikwidować! Napisz to wprost! Z otwartą przyłbicą, a nie owijając w bawełnę!

Tadek

Czyli Igrzyska Olimpijskie należy zlikwidować! Napisz to wprost! Z otwartą przyłbicą, a nie owijając w bawełnę!

Gdzie ja to napisałem?

Nie wkładaj mi w usta słów, których nie wypowiedziałem!!!

Jeśli komuś organizowanie olimpiady się opłaci, to niech sobie organizuje, nie mam zamiaru nikomu tego zabraniać! Hitlerowi się opłacało w 1936 roku, Chinom się opłacało, Putinowi się opłacało, ale nam się nie opłaca i będę protestował przeciwko wpuszczeniu nas w taki kanał.

Prawdopodobnie Salzburgowi też by się opłacało, gdyż mają już większość wymaganej infrastruktury, ale - jak przypuszczam - gdy doszło do rozmowy z MKOl-em na temat pieniędzy, to Putin zapewne miał mocniejsze argumenty.

A ja jeśli mam przeznaczać swoje pieniądze na sporty zimowe, to wolę z rodziną pojechać sobie w Alpy, niż żeby za moje pieniądze i w moim imieniu robił to ktoś inny, niczym w znanym powiedzeniu "zdrowie Wasze w gardła nasze".

• Like 4

..........

Jeśli komuś organizowanie olimpiady się opłaci, to niech sobie organizuje, nie mam zamiaru nikomu tego zabraniać! Hitlerowi się opłacało w 1936 roku, Chinom się opłacało, Putinowi się opłacało, ale nam się nie opłaca i będę protestował przeciwko wpuszczeniu nas w taki kanał.

Prawdopodobnie Salzburgowi też by się opłacało, gdyż mają już większość wymaganej infrastruktury, ale - jak przypuszczam - gdy doszło do rozmowy z MKOl-em na temat pieniędzy, to Putin zapewne miał mocniejsze argumenty.....

Mam podobne zdanie

Nie mam jakichś konkretnych danych , ale chyba każde kolejne IO zamykają się coraz większymi budżetami . Ciekaw jestem czy i kiedy pęknie w końcu ten balon , nastąpi powrót do normalności i za wyborem lokalizacji będą przemawiały przede wszystkim względy merytoryczne a nie pieniądze i polityka.Obawiam się , że ja tego już nie doczekam:sorrow::wink:

• Like 1

Czytając Wasze posty, dochodzę do smutnego wniosku, że jedyną szansą na przetrwanie igrzysk są kraje dalekie, a nawet skrajnie dalekie od demokracji.

Bo przecież to się nie opłaca. Twierdzenie, że jak Kraków będzie bogatszy, to może organizować olimpiadę, to wciskanie kitu. Monachium i Sztokholm są super bogate i zrezygnowały, bo przecież brakuje kasy na przedszkola... To Wy zablokowaliście igrzyska w Monachium i Sztokholmie i to Wy je zablokujecie w Krakowie jak już będzie bardzo bogaty. Więcej - to Wy doprowadzicie do zaprzestania organizacji Igrzysk Olimpijskich. Weźcie to na klatę.

Przesadzam? Nie, taka prawda.

Tadek

i bardzo dobrze idea olimpijska w obecnym kształcie jest nie zaakceptowania, niech się bawią w to rosjanie, chinole albo bananowe republiki.

Tadek

Ja Ci to napisze Tadek, jestem za likwidacją igrzysk olimpijskich! ale również MŚ i ME w piłce nożnej bo to nic więcej tylko festiwal korupcji, dopingu i wszelkiego innego syfu. Przy okazji warto zlikwidować PKOl i większość polskich związków sportowych!

Edytowane przez michaś
  • Like 5

Z perspektywy Krakowianina projekt IO 2022 powoduje we mnie na kilku poziomach schizofreniczną reakcję.I tak zdaję sobie sprawę ,że jednym z istotnych elementów projektu jest reelekcja obecnie miłościwie panującego profesora za którym nie przepadam.Z drugiej strony wielu Krakowian mając tego świadomość odbiera to jako być może jedyną szansę na projekty infrastrukturalne które jakoś(podobnie jak Euro 2012)wolą polityków omijają nasz region.Żeby nie być posądzonym o chęć zapewnienia nam pieniędzy z budżetu państwa powiem,że chodzi mi o inwestycje z których skorzystają(i winni od lat korzystać) rodacy z innych regionów naszego pięknego kraju.Mówię tutaj o legendarnej zakopiance(przynajmniej do N .Targu),i drodze Kraków Kielce.Co do inwestycji w infrastrukturę sportową (poza torem lodowym którego jedyną sensowną lokalizacją jest Zakopane)to oczywistym jest że muszą te obiekty powstać(zostać zmodernizawane) ze środków miast uczestników projektów przy gwarancjach Skarbu Państwa.I tutaj dochodzimy do sedna problemu.Kraków na to stać, Słowaków (TMR)pewnie też>Ale czy pozostałe miasta?Moim zdaniem Zakopane i Myślenice(tor saneczkowy)projekty te przerastają i z tego powodu cały projekt nie wypali.Konstatacja ta jednak,nie sprzeciwia się jednak twierdzeniu , że bez względu na kto będzie organizatorem IO Miasta projektu wyjdą na swoje ,bo koszty poniesione na promocję projektu zwrócą się wielokrotnie.Jest to po prostu najlepsza reklama miast regionu.Beneficjentami też z pewnością będą osoby pracujące przy tym projekcie,ale to już temat na inną długą debatę.

• Like 2

I właśnie dlatego że nie da się wycenić, to wszelkie wydatki których nie można logicznie uzasadnić, zazwyczaj tłumaczy się "marketingiem".

A do czego jest nam to potrzebne?

Od mówienia o Krakowie dziura w miejskiej kasie wcale nie stanie się mniejsza. A nawet jeśli od tego mówienia przyjadą do Krakowa jacyś dodatkowi turyści (co jest dosyć wątpliwe), to tylko wyjadą wkurzeni, że w mieście są sakramenckie korki, a samochodu nie ma gdzie zaparkować.

Grecja szarpnęła się na olimpiadę w Atenach, a po olimpiadzie ilość turystów odwiedzających Grecją zamiast wzrosnąć (jak to specjaliści od marketingu obiecywali), spadła o 10%.

Zresztą wszystkie państwa, które organizowały u siebie takie globalne imprezy, wkrótce po tym popadły w tarapaty finansowe - wystarczy wspomnieć Grecję, Portugalię, Hiszpanię czy Argentynę.

Bardzo łatwo być hojnym na cudzy koszt.

Powtarzam swoją propozycję:

Mieszkasz w Krakowie i nie masz pojęcia ile miasto zyskuje na turystach :frown::

Pisanie bym wyjął z własnej kieszeni to czysty populizm.

Popatrz na budżet miasta na co ile jest wydawane będziesz w szoku .....

Jodek jak widać jest kiepski z procentów... :-) (mniej więcej 10x)

a 3 mln zarabia przed śniadaniem.

Powinno wystarczyć na wybudowanie przedszkola, roczne utrzymanie dużej szkoły lub parking na kilkaset stanowisk.

mobilnie z Xperia

przed śniadaniem to ja myję zęby :biggrin:

czepiasz się przy budżecie 3,6 mld 3 mln to jest żart ....

Przykład ?

roczne utrzymanie ludzi którzy nie mają pracy i siedzą w domu w tym mieście kosztuje ponad 130 mln zł .... a za sprzątanie miasta płacą .... sprawdź sam ... w budżecie - zdziwisz się ....

Bo Obecnie jedynymi naprawdę zainteresowanymi i jedynymi beneficjentami Igrzysk są działacze z Komitetów Olimpijskich i stacje telewizyjne. Reszta na płacić i cieszyć się że może to robić.

mobilnie z Xperia

Wszelkiej maści MKOL-e , FIFy, UEF-y itd, itp , to przede wszystkim dobrze prosperujące biznesy , gdzie miejsca na tzw. romantyzm w sporcie już nie ma . Żeby było jeszcze ciekawiej , ichniejsze wewnętrzne zapisy statutowe często stoją ponad prawem kraju w którym dana organizacja ma swoje agendy .To takie trochę państwa w państwie , gdzie nepotyzm , korupcja i komercja kwitnie aż miło . Takie czasy i chyba już nic nie poradzimy , że głównie pieniądz rządzi również w świecie sportu :rolleyes::

Idąc waszym tropem ... zlikwidujmy ligi piłkarskie włącznie z ligą mistrzów , rozgrywki tenisa (ATP) , ligę siatkarską , itp .itd - oczywiste jest że światem rządzą pieniądze.

Jeżeli, nie rozumiecie że dzięki tym 3 milionom, czy 10 -20 milionom o mieście mówią wszyscy, to ja wam tego nie przetłumaczę

Stwierdzenie wrzucania "dziwnych" wydatków w marketing jest zaściankowe i małostkowe.

Idąc tym tropem wydanie kilkuset tysięcy złotych przez Ischgl, czy kilku milionów przez Chopok ..w banery w Polsce ... dni polskie w różnych kurortach .... też nie mają sensu....

Zostawcie Grecję w spokoju ..... na imprezach sportowych się nie traci jeżeli się umiejętnie je organizuje , a to że kolega łączy Igrzyska z niepokojami społecznymi i ogólnym kryzysem Państwa to inna bajka

Mam wrażenie że jeżeli dla Was marketing, organizacje sportowe są bee to proponuję jeszcze :

- nie budować skwerów , parków, fontann, latarni , chodników itd itp. bo po co ?

Wypowiedzi "wybuduj na swój koszt" .... poczytajcie o zasadach funkcjonowania miasta, demokracji , itd....

• Like 1

Widzę,że przeważają w tej kwestii opinie zawistników,jeśli tak byśmy podchodzili do sprawy,nigdy nie zbudowalibyśmy tego misia na miarę naszych możliwości...

Całe szczęście,że budowę portalu dla bezdomnych za 48 mln pln przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej udało się do ostatniej chwili utrzymać w tajemnicy,bo gdyby wcześniej się dowiedzieli ,tego misia też nie udałoby nam się zbudować...

• Like 1

Widzę,że przeważają w tej kwestii opinie zawistników,jeśli tak byśmy podchodzili do sprawy,nigdy nie zbudowalibyśmy tego misia na miarę naszych możliwości...

Całe szczęście,że budowę portalu dla bezdomnych za 48 mln pln przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej udało się do ostatniej chwili utrzymać w tajemnicy,bo gdyby wcześniej się dowiedzieli ,tego misia też nie udałoby nam się zbudować...

masz rację lski:smile:

szkoda ,że Bareja już nie żyje bo tematów do swoich filmów miałby znowu co nie miara:rolleyes::

• Like 3

Gdzie ja to napisałem?

Nie wkładaj mi w usta słów, których nie wypowiedziałem!!!

Prawdopodobnie Salzburgowi też by się opłacało, gdyż mają już większość wymaganej infrastruktury, ale - jak przypuszczam - gdy doszło do rozmowy z MKOl-em na temat pieniędzy, to Putin zapewne miał mocniejsze argumenty.

A ja jeśli mam przeznaczać swoje pieniądze na sporty zimowe, to wolę z rodziną pojechać sobie w Alpy, niż żeby za moje pieniądze i w moim imieniu robił to ktoś inny, niczym w znanym powiedzeniu "zdrowie Wasze w gardła nasze".

Tia. Szczyt obłudy. Oczywiście że napisałeś, tylko nie wprost:

Teraz jesteśmy biedni, to nie - bo jesteśmy biedni. Jak będziemy bogaci - to też nie, bo będziemy za sprytni i nie będziemy robić czegoś na czym można stracić. To dotyczy oczywiście wszystkich sprytnych i bogatych jak Monachium i Sztokholm.

Czyli fajnie jest oglądać na igrzyskach wspaniałe mecze hokejowe, biegi zjazdowe i slalomy, skoki i pojedynki na trasach biegowych, oczywiście łyżwy figurowe i szybkie!!!!

Ale niech nam ktoś te Igrzyska zorganizuje!!!!! My chcemy oglądać, brać udział, ale do cholery niech nam ktoś je zorganizuje!!!!!!

To kto nam ma te igrzyska zorganizować??? Po Pd. Korei zostanie już tylko Pn. Korea!!!! Przy niej reżim hitlerowski to zabawa grzecznych dzieci!!!!

Tadek