mifilim Napisano 18 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 Wiem, że to pytanie brzmi kretyńsko w moich ustach, ale proszę o opinie i info tych, co już zjeździli wszystkie lodowce w Austrii wzdłuż i wszerz i mają coś do powiedzenia w temacie. aha..byłem tylko na Tuxie i Kitzsteinhornie jak do tej pory. Chcemy pojeździć 4 dni i wziąć 3 noclegi. Oczywiście szukamy czegoś w sensownej odległości, relacji jakości do ceny ze wskazaniem na wersję budget :stupid: i oczywiście najważniejsza jest sama jazda, czyli żeby skorzystać na maxa z tych 4 dni. dzięki za pomoc :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 (edytowane) Michale polecam Pitztal - teoretycznie na nim powinno być mało ludzi. Relację z pamiętnego 10 kwietnia 2010 znajdziesz tu: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/11048-M%C3%B3j-Pierwszy-Raz-Alpy?highlight=m%F3j+pierwszy+raz Edytowane 18 Marzec 2014 przez marboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 18 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 Michale polecam Pitztal - teoretycznie na nim powinno być mało ludzi. Relację z pamiętnego 10 kwietnia 2010 znajdziesz tu: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/11048-M%C3%B3j-Pierwszy-Raz-Alpy?highlight=m%F3j+pierwszy+raz Dzięki Mariusz. JUż się biorę za czytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 18 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 Ja mam w planie Tux, wyjazd 10ego, ale chciałbym też pojeździć niżej i mam dylemat czy coś niżej niż lodowce się utrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 18 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 @Mitek będzie miał polewę ale .... Ja uwielbiam dolinę Otztal :tongue: to takie zagłębie wyjazdów na początku sezonu i na koniec ..... gdzie są super warunki .... i odległości między miejscami 1,5 godziny max. na początku sezonu w listopadzie zrobiliśmy Stubai (zróżnicowany) z noclegiem w Solden (łatwy), jeździliśmy również na Pitztalu (trudny/b.trudny) i Kaunertal (b.trudny) teraz lecimy (na początku kwietnia ) do wysokich ośrodków .... czyli Isgchl ( nie lodowiec -top Austria ) lub Kuhtai ( nie lodowiec - trudny b.wysoki ośrodek ) nocleg w Langenfeld ( dolina Otztal) i gurgle ( wysoko 1900-3000 ) oraz dzień w ... Solden - jak trafimy w pogodę wiem że będzie mega, o śnieg się nie martwimy ...... będzie tam jeszcze w czerwcu .... podsumowując w kwietniu gdzie warto pojeździć w tym roku ( a byłem i to wiem) : Molltaler Tux Solden Stubai Pitztal Kaunertal poza lodowcowe ośrodki które znam i wiem że można mega pojeździć ( na bank do końca kwietnia) : Isgchl Kuhtai Gurgle St. Anton w zależności od preferencji w każdym ośrodku będzie super ..... wybór zależy wyłącznie od konfiguracji wypadu.... Nie chcę pisać opowieści o każdym ośrodku - Jeżeli masz pytania szczegółowe - proszę pytaj :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 18 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 @Mitek będzie miał polewę ale .... Ja uwielbiam dolinę Otztal :tongue: to takie zagłębie wyjazdów na początku sezonu i na koniec ..... gdzie są super warunki .... i odległości między miejscami 1,5 godziny max. na początku sezonu w listopadzie zrobiliśmy Stubai (zróżnicowany) z noclegiem w Solden (łatwy), jeździliśmy również na Pitztalu (trudny/b.trudny) i Kaunertal (b.trudny) teraz lecimy (na początku kwietnia ) do wysokich ośrodków .... czyli Isgchl ( nie lodowiec -top Austria ) lub Kuhtai ( nie lodowiec - trudny b.wysoki ośrodek ) nocleg w Langenfeld ( dolina Otztal) i gurgle ( wysoko 1900-3000 ) oraz dzień w ... Solden - jak trafimy w pogodę wiem że będzie mega, o śnieg się nie martwimy ...... będzie tam jeszcze w czerwcu .... podsumowując w kwietniu gdzie warto pojeździć w tym roku ( a byłem i to wiem) : Molltaler Tux Solden Stubai Pitztal Kaunertal poza lodowcowe ośrodki które znam i wiem że można mega pojeździć ( na bank do końca kwietnia) : Isgchl Kuhtai Gurgle St. Anton w zależności od preferencji w każdym ośrodku będzie super ..... wybór zależy wyłącznie od konfiguracji wypadu.... Nie chcę pisać opowieści o każdym ośrodku - Jeżeli masz pytania szczegółowe - proszę pytaj :wink: dzięki. Mitkiem się nie stresuj :biggrin:wiadomo o co chodzi :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 Cześć dzięki. Mitkiem się nie stresuj :biggrin:wiadomo o co chodzi :eek: O co chodzi? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 18 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 Ja mam w planie Tux, wyjazd 10ego, ale chciałbym też pojeździć niżej i mam dylemat czy coś niżej niż lodowce się utrzyma. bądź spokojny, wszystko będzie otwarte do 21 kwietnia .... tam się jeździ na 1700+ czyli w skrócie Kasprowy w górę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 18 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 Cześć O co chodzi? Pozdro Solden : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 Cześć Solden : O co chodzi...? Za ile Ci się znudzi?? 3-max 5 lat. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 18 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 Cześć O co chodzi? Pozdro soelden :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 19 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2014 bądź spokojny, wszystko będzie otwarte do 21 kwietnia .... tam się jeździ na 1700+ czyli w skrócie Kasprowy w górę .... Ze bedzie otwarte to wiem , boje sie ze na lodowcach moze byc mglisto i duze opady sniegu o tej porze ,jak to zwykle mi sie trafia. Dla tego musi byc alternatywa w niedalekiej odleglosci. Stubai znam dobrze, Na tuxie nie bylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 19 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2014 Na początku kwietnia nie musi byc lodowiec,ale wysoko położony ośrodek . Ja bym pojechał do ( kolejność nieprzypadkowa) : 1.Ischgl 2.Soelden z Gurglami + ewentualnie Kuhtai 3.Pitztal z Hochzeigerem Będę ze swoją ekipą na początku kwietnia w Ischgl , bo to naszym zdaniem najlepszy wybór o tej porze i przy tegorocznych warunkach śniegowych - więc jakieś spotkanko na stoku oczywiście możliwe;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 19 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2014 Ze bedzie otwarte to wiem , boje sie ze na lodowcach moze byc mglisto i duze opady sniegu o tej porze ,jak to zwykle mi sie trafia. Dla tego musi byc alternatywa w niedalekiej odleglosci. Stubai znam dobrze, Na tuxie nie bylem. na pogodę nie masz wpływu, jeżeli wybierasz wysokie ośrodki to ,czy będziesz skazany na możliwą jazdę w chmurach zależy wyłącznie od szczęścia - z drugiej strony jeżeli wybierzesz niski ośrodek w kwietniu - będzie bankowa breja - no chyba że zdecydujesz się tak jak ja na mobilne ski safari - w zależności od pogody rano decydujemy gdzie jeździmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 19 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2014 Tak dokladnie robimy co roku, ran Bergfex, kamerki , do auta i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 19 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2014 patrząc na prognozę .... zaczynam się zastanawiać o co tutaj chodzi ,wszędzie w Austrii zapowiadają duże opadu i mróz jak w styczniu.... http://www.bergfex.pl/ischgl/wetter/berg/ specjalnie ogarnąłem sobie narty 81 pod butem na roztopy.... a wychodzi że będzie idealnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 19 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2014 Dokladnie to samo zaobserwowalem, wiec kwiecien moze byc zacny :angel: Tak okolo 5tego mroz moze zaczac puszczac przez dzien , no i sloneczko niech sie nie chowa :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 19 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2014 Dziękuję wszystkim za info:applause:. Mam jeszcze pytanko gdzie są opcje, że jest skipass na lodowiec + ośrodek obok i jak to wychodzi cenowo. zerknąłem na jeden, czy dwa cenniki i nie do końca ogarniam jak z tym jest w poszczególnych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 19 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2014 pogrzeb, poszukaj - to takie zestawienie które ci pomoże: http://www.bergfex.com/oesterreich/suchen/ ja kupuje najczęściej jednodniówki, wychodzi drożej jednak czasami ostro skaczemy ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 19 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2014 Ja polecam też Stubai, sam sie wybieram na początku kwietnia i - drugi raz - na koniec kwietnia (tak sie jakoś fajnie złożyło w tym roku). Pitztal też fajny, ale mniejszy, z drugiej strony może być mniej ludzi. W dolinie Stubai możesz kupić skipas kombinowany. Moja relacja ze Stubai była w zeszłym roku, ale coś linki wysiadły. Całą galerię z zeszłorocznego, kwietniowego -Wielkanocnego wypadu na Stubai można obejrzeć tutaj: https://plus.google.com/photos/111862774368961486293/albums/5865376598928133825?banner=pwa&authkey=CKitu-Sw5dfTBw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 20 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2014 Nie wiem, czy jest sens się pchać na Stubai na kilka dni, to typowo lodowcowy ośrodek tras raptem 30 km - Ja zawsze wpadałem tam na dzień i ruszam dalej.... a na Tux-ie czy Solden (i ich dolinach) 2-3 razy więcej w Isghl też jest ponad 150km tras powyżej 1900 metrów , a jak ktoś chce dalej (150-300 km ), ale i drożej na miejscu, to trzeba pamiętać również o Szwajcarskich ośrodkach które chodzą do początku maja z tych większych : 4 doliny , Zermat ,St Moritz - Corviglia, laax i kilka innych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 20 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2014 W okolicy Stubai jest też sporo fajnych ośrodków, ale w tym roku może być kiepsko z pogodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aneta676 Napisano 20 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2014 Witam polecam Hochjoch,czynny prawie cały rok tylko daleko 1200 km ,mam namiar (sprawdzony )kwatera 9 km od lodowca w fajnym pensjonacie ,tanio i fajne warunki pozdrawiam aneta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
austria.info-pl Napisano 25 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2014 Dziękuję wszystkim za info:applause:. Mam jeszcze pytanko gdzie są opcje, że jest skipass na lodowiec + ośrodek obok i jak to wychodzi cenowo. zerknąłem na jeden, czy dwa cenniki i nie do końca ogarniam jak z tym jest w poszczególnych miejscach. Chodzi tylko o ośrodki narciarskie w dolinie Stubai, czy nie tylko? Jeśli nie, to obok Stubaitalu, istnieje np. możliwość jazdy w ośrodkach należących do Innsbrucku. Ale jest jeden warunek: skipass umożliwiający taką jazdę dostępny jest tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest się w posiadaniu karty gościa, otrzymanej po zarezerwowaniu obiektu noclegowego znajdującego się w Innsbrucku lub jego okolicach. Mając taki karnet (Olympia SkiWorld Pass) można jeździć w 9 ośrodkach: Nordkettenbahnen-Seegrube, Patscherkofel, Axamer Lizum, Muttereralm, Kühtai, Rangger Köpfl, Glungezer, Schlick 2000 i lodowiec Stubai Gletscher. 4-dniowy dla osoby dorosłej kosztuje 151,50 euro. http://www.innsbruck.info/en/experience/winter-holidays/ski-areas-ski-passes/ski-areas-ski-passes.html Pozdrawiamy serdecznie, austria.info www.austria.info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi