Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Gubałówka - reaktywacja za 100 milionów

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Gubałówka - reaktywacja za 100 milionów

Polskie Koleje Linowe rozbudują górną i dolną stację na Gubałówce, poprowadzą też 3 nowe trasy narciarskie. Inwestycja kosztować będzie 100 milionów złotych.

Dziś władze spółki przedstawiły ambitne plany lokalnym samorządom współtworzącym z PKL spółkę Polskie Koleje Górskie. Za 100 milionów złotych pozyskanych od strategicznego partnera, MID Europa Partners, rozbudowana zostanie górna i dolna stacja na Gubałówce. Wybudowane będą nowe wyciągi krzesełkowe i podziemny parking dla samochodów.

- Najważniejsze dla nas są rozmowy z właścicielami działek, na których stworzymy nowe szlaki dla narciarzy - mówi Jan Lasyk, wiceprezes Polskich Kolei Linowych - Będą one alternatywne dla starej, zamkniętej przed laty trasy na Gubałówce. Zrobimy wszystko, by narciarze wrócili do Zakopanego.

Źródło: tygodnikpodhalanski.pl

• Like 5

Fajnie. Wielką szansą Zakopanego na przyciągnięcie narciarzy i podebranie ich Białce etc. byłoby połączenie Szymoszkowej, Gubałówki, Harendy i Suchego.

To byłby już fajny, spory ośrodek, dobry dla początkujących ale też bardziej wymagający narciarze znaleźliby coś dla siebie.

Niemniej dobrze, że cokolwiek się ruszyło, może pójdzie za tym wspólna oferta..

No cóż jak się dostanie po tej głowie TMR-em to trzeba zacząć myśleć!

To czekamy na dalsze inwestycje w naszych górach :biggrin: zaczyna się coś dziać w końcu. :applause:

Mam wrażenie,że najlepsze dla narciarzy szusujących w PL nie będą same inwestycje TMR-u w Szczyrku,ale rykoszet-inwestycje wokoło w sąsiednich miejscowościach/ośrodkach.Do tego wcale nie chodzi o najbliższych sąsiadów w promieniu max 20 - 30 km,ale co najmniej 100! :applause: Dobrze!Może wreszcie będziemy obserwować jakieś wyraźne ożywienie inwestycji w naszych górach,a nie tylko powstawanie/modernizowanie ośrodków jedno trasowych. :rolleyes::

Fajnie. Wielką szansą Zakopanego na przyciągnięcie narciarzy i podebranie ich Białce etc. byłoby połączenie Szymoszkowej, Gubałówki, Harendy i Suchego.

To byłby już fajny, spory ośrodek, dobry dla początkujących ale też bardziej wymagający narciarze znaleźliby coś dla siebie.

Niemniej dobrze, że cokolwiek się ruszyło, może pójdzie za tym wspólna oferta..

W ten sposób to całe Zakopane można by nazwać ośrodkiem.

W ten sposób to całe Zakopane można by nazwać ośrodkiem.

Miałem na myśli połączenie w/w stoków wyciągami, by dało się przemieszczać między nimi bez odpinania nart. A inne stoki są naturalnie odizolowane więc takiego spójnego kompleksu nie są w stanie stworzyć.

Miałem na myśli połączenie w/w stoków wyciągami, by dało się przemieszczać między nimi bez odpinania nart. A inne stoki są naturalnie odizolowane więc takiego spójnego kompleksu nie są w stanie stworzyć.

Nie wiem jak ty to widzisz, ja jakoś w ogóle, no chyba żeby dołem albo góra Gubałówki puścić tramwaj lub taśmociag od stacji do stacji, to tak :biggrin:

Edytowane przez artix

Jak jesteśmy w temacie Zakopanego to mam pytanie czy ktoś pamięta, prawie w centrum był taki mały wyciąg wyrwirączka jak jest ulica co dochodzi się do Wielkiej Krokwi. Może ktoś pamięta i tam jeździł, bo ja tam stawiałem pierwsze kroki na nartach. Byłem tam jakieś chyba z pięć lat temu, ale strasznie tam drzewa porosły i zrobili jakiś park linowy. Wyciąg był prawie przy samej ulicy, tylko przez taki mały strumyk trzeba było przejść.

Wysłane Tapatalkiem

Pamiętam, że kiedyś była wyrwiłapka na Antałówce... ale nie jeździłem na niej. Nie wiem natomiast, czy ktoś z Was pamięta wyciąg orczykowy na Polanie Szymoszkowej za Hotelem Kasprowy. To był jeden jedyny w Polsce wyciąg włoskiej firmy Graffer. Miał taką charakterystyczną stację napędową z czymś w rodzaju ogromnej miski odwróconej do góry dnem przyspawanej do koła przewojowego i obracającej się wraz z z nim. Taki daszek. Cały wyciąg malowany był na biało. Gdzieś mam jedno jedyne zdjęcie orczyka wiszącego na linie z roku 1988 albo 89. Wyciąg zaś wyglądał tak jak ten:Graffer Schlepplift (Ski Resort GOLTE / Slovenija)

Fot. 208.jpg

Wyciąg orczykowy Graffer - Szymoszkowa (zdjęcie z 1989r)

CNV000038.jpg

A tu jeszcze znalezione fotki wyciągu Mostostal 1000 z Kotelnicy (Gubałówka):

CNV000034.jpg

CNV000036.jpg

To ostatni model orczyków (bębnów) firmy Mostostal Zabrze. Miały specjalny spowalniacz prędkości zwijania linki w tym "nosie" na boku bębna. W środku proste dwa tryby podobne do pompy oleju w silniku Fiata 125p i bardzo gęsty olej. To był wypas na tamte czasy...! Dzis standard stosowany w orczykach Doppelmayr czy LST.

57da82713fe08_Fot_208.jpg.f0cdf7a551917c78ea4f18742cf00da0.jpg

CNV000038.jpg.51cab8b4f238dd2c42405684d3475067.jpg

CNV000034.jpg.20801917e8386b02db7aed48974109d6.jpg

CNV000036.jpg.09dba169017ffeb0e1c7de06a64e1bde.jpg

Edytowane przez MOSTOSTAL
  • Like 1

• 2 weeks later...