JC Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Gubałówka - reaktywacja za 100 milionów Polskie Koleje Linowe rozbudują górną i dolną stację na Gubałówce, poprowadzą też 3 nowe trasy narciarskie. Inwestycja kosztować będzie 100 milionów złotych. Dziś władze spółki przedstawiły ambitne plany lokalnym samorządom współtworzącym z PKL spółkę Polskie Koleje Górskie. Za 100 milionów złotych pozyskanych od strategicznego partnera, MID Europa Partners, rozbudowana zostanie górna i dolna stacja na Gubałówce. Wybudowane będą nowe wyciągi krzesełkowe i podziemny parking dla samochodów. - Najważniejsze dla nas są rozmowy z właścicielami działek, na których stworzymy nowe szlaki dla narciarzy - mówi Jan Lasyk, wiceprezes Polskich Kolei Linowych - Będą one alternatywne dla starej, zamkniętej przed laty trasy na Gubałówce. Zrobimy wszystko, by narciarze wrócili do Zakopanego. Źródło: tygodnikpodhalanski.pl 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 No widzę, że władze Zakopca też poszły po rozum do głowy :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 13 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 No widzę, że władze Zakopca też poszły po rozum do głowy :applause: No cóż jak się dostanie po tej głowie TMR-em to trzeba zacząć myśleć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 No cóż jak się dostanie po tej głowie TMR-em to trzeba zacząć myśleć! To czekamy na dalsze inwestycje w naszych górach :biggrin: zaczyna się coś dziać w końcu. :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mixxxser44 Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3363851,pkl-chce-zainwestowac-100-mln-w-nowe-trasy-na-gubalowce-wizualizacja,id,t.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3363851,pkl-chce-zainwestowac-100-mln-w-nowe-trasy-na-gubalowce-wizualizacja,id,t.html Fajnie. Wielką szansą Zakopanego na przyciągnięcie narciarzy i podebranie ich Białce etc. byłoby połączenie Szymoszkowej, Gubałówki, Harendy i Suchego. To byłby już fajny, spory ośrodek, dobry dla początkujących ale też bardziej wymagający narciarze znaleźliby coś dla siebie. Niemniej dobrze, że cokolwiek się ruszyło, może pójdzie za tym wspólna oferta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Chyba trzeba będzie podziękować Słowakom za ten pierwszy krok :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Chyba trzeba będzie podziękować Słowakom za ten pierwszy krok :applause: ... przy minus 10 pewnie tak, jednak ten stok zawsze będzie płynął .... pierwszy .... a o muldach na tej inwestycji szybko usłyszysz, kiepska strona niestety :sorrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 No cóż jak się dostanie po tej głowie TMR-em to trzeba zacząć myśleć! To czekamy na dalsze inwestycje w naszych górach :biggrin: zaczyna się coś dziać w końcu. :applause: Mam wrażenie,że najlepsze dla narciarzy szusujących w PL nie będą same inwestycje TMR-u w Szczyrku,ale rykoszet-inwestycje wokoło w sąsiednich miejscowościach/ośrodkach.Do tego wcale nie chodzi o najbliższych sąsiadów w promieniu max 20 - 30 km,ale co najmniej 100! :applause: Dobrze!Może wreszcie będziemy obserwować jakieś wyraźne ożywienie inwestycji w naszych górach,a nie tylko powstawanie/modernizowanie ośrodków jedno trasowych. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 Fajnie. Wielką szansą Zakopanego na przyciągnięcie narciarzy i podebranie ich Białce etc. byłoby połączenie Szymoszkowej, Gubałówki, Harendy i Suchego. To byłby już fajny, spory ośrodek, dobry dla początkujących ale też bardziej wymagający narciarze znaleźliby coś dla siebie. Niemniej dobrze, że cokolwiek się ruszyło, może pójdzie za tym wspólna oferta.. W ten sposób to całe Zakopane można by nazwać ośrodkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 W ten sposób to całe Zakopane można by nazwać ośrodkiem. Miałem na myśli połączenie w/w stoków wyciągami, by dało się przemieszczać między nimi bez odpinania nart. A inne stoki są naturalnie odizolowane więc takiego spójnego kompleksu nie są w stanie stworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 (edytowane) Miałem na myśli połączenie w/w stoków wyciągami, by dało się przemieszczać między nimi bez odpinania nart. A inne stoki są naturalnie odizolowane więc takiego spójnego kompleksu nie są w stanie stworzyć. Nie wiem jak ty to widzisz, ja jakoś w ogóle, no chyba żeby dołem albo góra Gubałówki puścić tramwaj lub taśmociag od stacji do stacji, to tak :biggrin: Edytowane 14 Marzec 2014 przez artix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 Nawet tak jak na Wielkiej Raczy. Przecież grań tego grzbietu Gubałówki nie jest idealnie płaska :wink:. Dla chcącego nic trudnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 Coś takiego kosztowało by dość dużo, i nie wiem czy Szymoszkowa Harenda i Gubałówka by chciały się do tego dołożyć. No i czy to nie przerost formy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 ładnie to wygląda http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3364755,nowe-trasy-narciarskie-na-gubalowce-za-100-mln-zl,id,t.html?cookie=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 Ciekawe czy reaktywują starego Mostostala 1000 na Kotelnicy.. ;-) Kiedyś tam jeździłem chyba w 1989r... wtedy to była nówka! ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 Gdzie znajduje sie ten wyciag ? Nigdy nie widzialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 Pomiędzy Gubałówką a Harendą. Wyciąg miał 750 metrów, jest nieczynny z powodu konfliktu właścicieli gruntów etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 Jak jesteśmy w temacie Zakopanego to mam pytanie czy ktoś pamięta, prawie w centrum był taki mały wyciąg wyrwirączka jak jest ulica co dochodzi się do Wielkiej Krokwi. Może ktoś pamięta i tam jeździł, bo ja tam stawiałem pierwsze kroki na nartach. Byłem tam jakieś chyba z pięć lat temu, ale strasznie tam drzewa porosły i zrobili jakiś park linowy. Wyciąg był prawie przy samej ulicy, tylko przez taki mały strumyk trzeba było przejść. Wysłane Tapatalkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 (edytowane) Pamiętam, że kiedyś była wyrwiłapka na Antałówce... ale nie jeździłem na niej. Nie wiem natomiast, czy ktoś z Was pamięta wyciąg orczykowy na Polanie Szymoszkowej za Hotelem Kasprowy. To był jeden jedyny w Polsce wyciąg włoskiej firmy Graffer. Miał taką charakterystyczną stację napędową z czymś w rodzaju ogromnej miski odwróconej do góry dnem przyspawanej do koła przewojowego i obracającej się wraz z z nim. Taki daszek. Cały wyciąg malowany był na biało. Gdzieś mam jedno jedyne zdjęcie orczyka wiszącego na linie z roku 1988 albo 89. Wyciąg zaś wyglądał tak jak ten:Graffer Schlepplift (Ski Resort GOLTE / Slovenija) Wyciąg orczykowy Graffer - Szymoszkowa (zdjęcie z 1989r)A tu jeszcze znalezione fotki wyciągu Mostostal 1000 z Kotelnicy (Gubałówka): To ostatni model orczyków (bębnów) firmy Mostostal Zabrze. Miały specjalny spowalniacz prędkości zwijania linki w tym "nosie" na boku bębna. W środku proste dwa tryby podobne do pompy oleju w silniku Fiata 125p i bardzo gęsty olej. To był wypas na tamte czasy...! Dzis standard stosowany w orczykach Doppelmayr czy LST. Edytowane 17 Marzec 2014 przez MOSTOSTAL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 Pinio46, chyba wciąż tam jest, nawet parking płatny :laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 Ee no jak tam byłem to był jakiś park linowy. :what: Wysłane Tapatalkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 Przy ulicy księdza Józefa Stolarczyk jeszcze dwa lata temu był jakiś orczyk do nauki, ale może nie o to chodzi. Na Google Earth ze street view można zobaczyć całe Zakopane ze szczegółami, spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 No patrzyłem właśnie. To bardziej od ulicy Piłsudskiego było. Tylko teraz to już inaczej wygląda wszystko niż ponad 30 lat temu Wysłane Tapatalkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mixxxser44 Napisano 26 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2014 (edytowane) http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3375971,wyszli-ze-spotkania-z-szefami-pkl-i-pkg,id,t.html Gubałówka = znów się nie mogą dogadać Edytowane 26 Marzec 2014 przez Mixxxser44 - 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi