Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 15 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2014 4 dzień (05.03.) Pogoda – chmury, w dolinie deszcz, a w górze śnieg. Wystartowaliśmy ze stacji Planai-Hochwurzen, na rozgrzewkę "piąteczka" na Planai, potem się wymknęłam na moment, żeby z rana zaliczyć trasę Pucharu Świata...i cóż... temperatura robi swoje. W dolnej części trasy, czyli na tej ostatniej ściance konsystencja śniegu była zadziwiająca - wygladało to jak sztruks, ale jak się na to wjeżdżało to nogi zapadały się do połowy łydek w takim żwirku-piasku lodowym... Baaaardzo ciekawe przeżycie Potem pojechaliśmy na Hochwurzen i od razu skierowaliśmy się na Reiteralm. Nadal na Reiteralm jest stare, wolne, niewyprzęgane dłuuuuuuugie krzesło Reiteralm I z międzystacją na której trzeba pilnować żeby nie połamać kijków. Samo Reiteralm do tej pory było dla mnie najgorszą pod względem stoków z tych 4 gór, ale po tym wyjeździe zmieniłam zdanie. Trasy 5 i 1 są super, ale króciutka trasa do robienia „na kreskę” nr 3 po prostu wygrała Niestety trasa ta jest obsługiwana przez stORCZYK, co na szczęście troszkę odstrasza tłumy Po zaliczeniu Reiteralm wróciliśmy pod Golden-Jet, tam porzuciłam MT na rzecz Marcinna i ulubionej „piąteczki” – zjechaliśmy nią kilka razy, oczywiście już była mocno rozkopana...ale spotkanie bezcenne! Wieczorkiem poszliśmy do restauracji http://www.dietischlerei.co.at/ o wystroju robiącym wrażenie – cenowo normalnie, jedzonko super (tzn. ja akurat byłam na prochach więc tego dnia mi nic nie odpowiadało, ale MT był zachwycony) 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 15 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2014 5 dzień (06.03.) Pogoda kiepawa – znów pochmurno. Ponieważ mieliśmy już wszystkie 4 góry zaliczone, to 2 ostatnie dni mieliśmy na ulubione trasy na Planai i Hauser Kaibling. Hehehe, czekają w gotowości W knajpie przy dolnej stacji krzesełka Larchkogel ( http://www.kessleralm.at/ ) jadłam też coś nowego, co nie wyglądało zbyt zachęcająco ale było przepyszne i sycące – szpecle z kapustą i boczkiem w sosie serowym Tego dnia jazdę skończyliśmy wcześniej, bo wieczorkiem zaplanowaliśmy nocny stok. W międzyczasie szybki szoping (kartki, pamiątki, Ovomaltine, Almdudler i Schladminger). Nocny stok na Hochwurzen to trasa 33 o długości 3 km obsługiwana przez nowiutką gondolkę Gipfelbahn. Koszt karnetu dla osób mających zwykły karnet wynosi 20 euro. Czynny codziennie bez niedzieli. Niestety informacja dotycząca godzin otwarcia nocnego stoku jest mocno wprowadzająca w błąd – otóż jest napisane, że nocny stok jest czynny od 19:00 do 22:30. Jest to prawda, ale gondolka czynna jest tylko do 21:30. Tak czy siak nocny stok to była poezja – był super przygotowany, sztruksik, na górze twardo, a na dole...to już nie miało znaczenia bo na kreskę się tam dojeżdżało. Ludzi było malutko, więc i można było sobie troszkę poszaleć – pożyczyłam od MT komórkę żeby sobie zmierzyć prędkość (bo moja komórka jest tradycyjna, żeby nie powiedzieć relikt ). Wyszło 91 km/h na Nordica Dobermann 150 cm Chwilkę wcześniej przy podobnej prędkości prawa nartka mi się usamodzielniła i zaliczyłam bałwanka Musiało to wyglądać dość spektakularnie, bo wszyscy (włącznie ze skitourowcami) zamarli... Szkoda, że wypadki jakoś rzadko są uwieczniane na filmikach... 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 15 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2014 6 dzień (07.03.) Ostatni dzień na nartach – piękna pogoda – słoneczko a w dolinie „bita śmietana” czyli raj dla turystów i koszmar dla narciarzy. W połowie gór wjeżdżało się w mleko – widoczność zerowa, ale przynajmniej ładne fotki są Tego dnia niestety na „piąteczce” było mleko i pomimo sztruksu i znajomości trasy na pamięć jeżdżenie w takich warunkach było średnio przyjemne... Pojechaliśmy wyżej i zostaliśmy na trasie 11 na Planai: Niestety w pewnym momencie takie tłumy wpadły na ten sam pomysł żeby tu pojeździć, że trzeba było się ewakuować. Zjedliśmy w knajpce Larchkogelhutte i znów usamodzielniłam się i pojechałam na trasy obsługiwane przez 6er Planai czyli trasy 1, 3 i 4 – było luźno i śnieg jeszcze trzymał. Na koniec zjechałam „popsutą” trasą 6 (ciekawe kiedy ją zamkną...): Wieczorkiem ostatni spacerek po Schladming i zrobiliśmy coś na co mięliśmy ochotę od początku – zjedliśmy KEBAP - był pyszny A to specjalnie dla SB – poznajesz autograf na Krowie Milki??? 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 15 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2014 (edytowane) Powrót: W drodze powrotnej ja prowadziłam (za namową SB) i przyznam że te ograniczenia prędkości na autostradzie są ciężkie do przestrzegania – ciągle trzeba się pilnować a droga prosta, czarna... Pogoda była super – słoneczko i cieplutko. Podróż minęła bez większych problemów i szybko Jedyne co to byłam głodna, a głodna Kasia to zła Kasia... Chciałam zjeść coś normalnego, ale jakoś nie było po drodze...ale za to w Wwie zadowoliłam się pyszną pizzą - i to podwójną, bo w domku się okazało, że Mój Braciszek sam zrobił pizzę z okazji Dnia Kobiet . Podsumowanie: Mimo pogody pod psem (bo tylko 2 dni lampy) to był mój najlepszy wyjazd narciarski. Schladming nadal wygrywa w moim osobistym rankingu ośrodków i mimo, że łamiąc swoją zasadę „zaliczania ośrodków” byłam tam po raz drugi, to na pewno nie ostatni A jak jeszcze wymienią ten skansen w postaci starych niewyprzęganych krzeseł łączących Hauer Kaibling i Planai oraz Planai i Hochwurzen, no i oczywiście dłuuuugie Hochwurzen i Reiteralm to w zasadzie będę tam mogła wracać co roku Cierpliwym dziękuję za przebrnięcie przez moją relację :applause: Buziaki Więcej fotek tu: http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=8339&c=5 (klikać wstecz) Edytowane 16 Marzec 2014 przez Dumpling Zębowa Wróżka 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2014 Widzę,że wykorzystujesz karnet do "ostatniej kropli",to znaczy: cały dzień jazdy i jeszcze wieczorek na nartach w ramach apres-ski... :applause: Tak trzymać!!! : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2014 Wróżko, jak zwykle świetna relacja - nie mogę się doczekać, kiedy podążę Twoimi śladami do Schladming :happy: Dziękuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 16 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2014 A jak Schladming to obowiązkowo co najmniej jeden dzień w Obertauuern. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuenosAires Napisano 16 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2014 Schladming - moje marzenie. P.S. Czy przy zdjęciach potraw mogłabyś podawać ich wartość kaloryczną :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 16 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2014 A jak Schladming to obowiązkowo co najmniej jeden dzień w Obertauuern. A co tam takiego ciekawego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 16 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2014 A co tam takiego ciekawego ? A co nie byłeś że pytasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 A co nie byłeś że pytasz No właśnue byłem i to nie raz i nie wiem czym tam się kolega zachwyca , mając pod ręką dużo lepsze stacje , jak choćby całe Ski Amade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 17 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 No właśnue byłem i to nie raz i nie wiem czym tam się kolega zachwyca , mając pod ręką dużo lepsze stacje , jak choćby całe Ski Amade. No cóż widocznie też się koledze podobało jak był kilkakrotnie jak ja : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 No cóż widocznie też się koledze podobało jak był kilkakrotnie jak ja : Mając sezonówkę na Salzburgerland nie ma za bardzo gdzie jeździć w listopadzie i pod koniec kwietnia , więc musiałem tam btwać , ale zachwytu we mnie nic tam za bardzo nie wzbudziło....;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 17 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 Mając sezonówkę na Salzburgerland nie ma za bardzo gdzie jeździć w listopadzie i pod koniec kwietnia , więc musiałem tam btwać , ale zachwytu we mnie nic tam za bardzo nie wzbudziło....;-) Będąc w Ski-Amade lubiąc klimaty wysokogórskie jak dla mnie fajna miejscóweczka dla odmiany,no może jeszcze Zauchensee,choć zdecydowanie mniejsze jak na dnióweczkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 Mając sezonówkę na Salzburgerland nie ma za bardzo gdzie jeździć w listopadzie i pod koniec kwietnia , więc musiałem tam btwać , ale zachwytu we mnie nic tam za bardzo nie wzbudziło....;-) Nie chodzi o przechwalanie się, ale że tak powiem nie jestem w tej kwestii z koziej d...y, a mimo wszystko Obertauern bardzo mi się podoba i chętnie znowu tam kiedyś pojadę:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 17 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2014 Nie chodzi o przechwalanie się, ale że tak powiem nie jestem w tej kwestii z koziej d...y, a mimo wszystko Obertauern bardzo mi się podoba i chętnie znowu tam kiedyś pojadę:smile: No wiesz, jak się ma sezonówkę... :laughing: Też miałem okazję tam jeździć i bardzo miło wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość MRBOZENA2784 Napisano 16 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2014 Niestety w ostatnim czasie usługi tego portalu bardzo się pogorszyły. Zmiana wyglądu strony to nie wszystko, należy bardziej weryfikować użytkowników, którzy są coraz bardziej bezczelni i oszukują na potęgę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi