Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Amade-Obertauuern 2-7.03.2014

Rekomendowane odpowiedzi

4 dzień (05.03.)

Pogoda – chmury, w dolinie deszcz, a w górze śnieg. Wystartowaliśmy ze stacji Planai-Hochwurzen, na rozgrzewkę "piąteczka" na Planai, potem się wymknęłam na moment, żeby z rana zaliczyć trasę Pucharu Świata...i cóż... temperatura robi swoje. W dolnej części trasy, czyli na tej ostatniej ściance konsystencja śniegu była zadziwiająca - wygladało to jak sztruks, ale jak się na to wjeżdżało to nogi zapadały się do połowy łydek w takim żwirku-piasku lodowym... Baaaardzo ciekawe przeżycie :)

Potem pojechaliśmy na Hochwurzen i od razu skierowaliśmy się na Reiteralm.

Nadal na Reiteralm jest stare, wolne, niewyprzęgane dłuuuuuuugie krzesło Reiteralm I z międzystacją na której trzeba pilnować żeby nie połamać kijków.

Samo Reiteralm do tej pory było dla mnie najgorszą pod względem stoków z tych 4 gór, ale po tym wyjeździe zmieniłam zdanie. Trasy 5 i 1 są super, ale króciutka trasa do robienia „na kreskę” nr 3 po prostu wygrała :) Niestety trasa ta jest obsługiwana przez stORCZYK, co na szczęście troszkę odstrasza tłumy :)

p1030394_medium.jpg

p1030396_medium.jpg

p1030392_medium.jpg

Po zaliczeniu Reiteralm wróciliśmy pod Golden-Jet, tam porzuciłam MT na rzecz Marcinna i ulubionej „piąteczki” – zjechaliśmy nią kilka razy, oczywiście już była mocno rozkopana...ale spotkanie bezcenne!

p1030410_medium.jpg

Wieczorkiem poszliśmy do restauracji http://www.dietischlerei.co.at/ o wystroju robiącym wrażenie – cenowo normalnie, jedzonko super (tzn. ja akurat byłam na prochach więc tego dnia mi nic nie odpowiadało, ale MT był zachwycony)

p1030416_medium.jpg

• Like 11

5 dzień (06.03.)

Pogoda kiepawa – znów pochmurno. Ponieważ mieliśmy już wszystkie 4 góry zaliczone, to 2 ostatnie dni mieliśmy na ulubione trasy na Planai i Hauser Kaibling.

p1030426_medium.jpg

Hehehe, czekają w gotowości :)

p1030424_medium.jpg

W knajpie przy dolnej stacji krzesełka Larchkogel ( http://www.kessleralm.at/ ) jadłam też coś nowego, co nie wyglądało zbyt zachęcająco ale było przepyszne i sycące – szpecle z kapustą i boczkiem w sosie serowym :)

p1030431_medium.jpg

Tego dnia jazdę skończyliśmy wcześniej, bo wieczorkiem zaplanowaliśmy nocny stok.

W międzyczasie szybki szoping (kartki, pamiątki, Ovomaltine, Almdudler i Schladminger).

Nocny stok na Hochwurzen to trasa 33 o długości 3 km obsługiwana przez nowiutką gondolkę Gipfelbahn. Koszt karnetu dla osób mających zwykły karnet wynosi 20 euro. Czynny codziennie bez niedzieli. Niestety informacja dotycząca godzin otwarcia nocnego stoku jest mocno wprowadzająca w błąd – otóż jest napisane, że nocny stok jest czynny od 19:00 do 22:30. Jest to prawda, ale gondolka czynna jest tylko do 21:30.

Tak czy siak nocny stok to była poezja – był super przygotowany, sztruksik, na górze twardo, a na dole...to już nie miało znaczenia bo na kreskę się tam dojeżdżało.

p1030441_medium.jpg

p1030448_medium.jpg

p1030455_medium.jpg

p1030452_medium.jpg

Ludzi było malutko, więc i można było sobie troszkę poszaleć – pożyczyłam od MT komórkę żeby sobie zmierzyć prędkość (bo moja komórka jest tradycyjna, żeby nie powiedzieć relikt :) ). Wyszło 91 km/h na Nordica Dobermann 150 cm :) Chwilkę wcześniej przy podobnej prędkości prawa nartka mi się usamodzielniła i zaliczyłam bałwanka :) Musiało to wyglądać dość spektakularnie, bo wszyscy (włącznie ze skitourowcami) zamarli... Szkoda, że wypadki jakoś rzadko są uwieczniane na filmikach...

• Like 12

6 dzień (07.03.)

Ostatni dzień na nartach – piękna pogoda – słoneczko a w dolinie „bita śmietana” czyli raj dla turystów i koszmar dla narciarzy. W połowie gór wjeżdżało się w mleko – widoczność zerowa, ale przynajmniej ładne fotki są :)

p1030460_medium.jpg

p1030463_medium.jpg

Tego dnia niestety na „piąteczce” było mleko i pomimo sztruksu i znajomości trasy na pamięć jeżdżenie w takich warunkach było średnio przyjemne...

p1030459_medium.jpg

p1030461_medium.jpg

Pojechaliśmy wyżej i zostaliśmy na trasie 11 na Planai:

p1030482_medium.jpg

p1030479_medium.jpg

Niestety w pewnym momencie takie tłumy wpadły na ten sam pomysł żeby tu pojeździć, że trzeba było się ewakuować.

Zjedliśmy w knajpce Larchkogelhutte

p1030484_medium.jpg

i znów usamodzielniłam się i pojechałam na trasy obsługiwane przez 6er Planai czyli trasy 1, 3 i 4 – było luźno i śnieg jeszcze trzymał.

Na koniec zjechałam „popsutą” trasą 6 (ciekawe kiedy ją zamkną...):

p1030499_medium.jpg

Wieczorkiem ostatni spacerek po Schladming i zrobiliśmy coś na co mięliśmy ochotę od początku – zjedliśmy KEBAP - był pyszny :)

A to specjalnie dla SB – poznajesz autograf na Krowie Milki??? :)

p1030508_medium.jpg

• Like 13

Powrót:

W drodze powrotnej ja prowadziłam (za namową SB) i przyznam że te ograniczenia prędkości na autostradzie są ciężkie do przestrzegania – ciągle trzeba się pilnować a droga prosta, czarna... Pogoda była super – słoneczko i cieplutko.

Podróż minęła bez większych problemów i szybko :)

Jedyne co to byłam głodna, a głodna Kasia to zła Kasia...

Chciałam zjeść coś normalnego, ale jakoś nie było po drodze...ale za to w Wwie zadowoliłam się pyszną pizzą - i to podwójną, bo w domku się okazało, że Mój Braciszek sam zrobił pizzę z okazji Dnia Kobiet :).

Podsumowanie:

Mimo pogody pod psem (bo tylko 2 dni lampy) to był mój najlepszy wyjazd narciarski. Schladming nadal wygrywa w moim osobistym rankingu ośrodków i mimo, że łamiąc swoją zasadę „zaliczania ośrodków” byłam tam po raz drugi, to na pewno nie ostatni :)

A jak jeszcze wymienią ten skansen w postaci starych niewyprzęganych krzeseł łączących Hauer Kaibling i Planai oraz Planai i Hochwurzen, no i oczywiście dłuuuugie Hochwurzen i Reiteralm to w zasadzie będę tam mogła wracać co roku :)

Cierpliwym dziękuję za przebrnięcie przez moją relację :applause: Buziaki

Więcej fotek tu:

http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=8339&c=5

(klikać wstecz)

Edytowane przez Dumpling Zębowa Wróżka
  • Like 13

Mając sezonówkę na Salzburgerland nie ma za bardzo gdzie jeździć w listopadzie i pod koniec kwietnia , więc musiałem tam btwać , ale zachwytu we mnie nic tam za bardzo nie wzbudziło....;-)

Będąc w Ski-Amade lubiąc klimaty wysokogórskie jak dla mnie fajna miejscóweczka dla odmiany,no może jeszcze Zauchensee,choć zdecydowanie mniejsze jak na dnióweczkę

• Like 1

Mając sezonówkę na Salzburgerland nie ma za bardzo gdzie jeździć w listopadzie i pod koniec kwietnia , więc musiałem tam btwać , ale zachwytu we mnie nic tam za bardzo nie wzbudziło....;-)

Nie chodzi o przechwalanie się, ale że tak powiem nie jestem w tej kwestii z koziej d...y, a mimo wszystko Obertauern bardzo mi się podoba i chętnie znowu tam kiedyś pojadę:smile:

Nie chodzi o przechwalanie się, ale że tak powiem nie jestem w tej kwestii z koziej d...y, a mimo wszystko Obertauern bardzo mi się podoba i chętnie znowu tam kiedyś pojadę:smile:

No wiesz, jak się ma sezonówkę... :laughing:

Też miałem okazję tam jeździć i bardzo miło wspominam.

• 5 weeks later...
Gość MRBOZENA2784

Niestety w ostatnim czasie usługi tego portalu bardzo się pogorszyły. Zmiana wyglądu strony to nie wszystko, należy bardziej weryfikować użytkowników, którzy są coraz bardziej bezczelni i oszukują na potęgę!