Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

SkiWelt największy region narciarski w Austrii

Rekomendowane odpowiedzi

Parking w samym KItzbuehel koło Streifa jest płatny , reszta darmowa - spokojnie przejedziesz całe Kitzbuehel w tę i z powrotem - my ruszając z Soll w Skiwelcie dojeżdżaliśmy przez Westendorf do samego Pass Thurn i z powrotem.Na moje najlepsze jest Saalbach - 2 dni obowiązkowo , na drugim miejscu Kitzbuehel , Skiwelt max 1 dzień , żeby było ,że się było;-) Lodowiec KItzsteinhorn - w razie jakiegoś kataklizmu śniegowego (czyli jak będzie b.ciepło) oraz ,żeby zaliczyć - też można na to 1 dzień przeznaczyć.Zell am See - wg mnie najgorszy duży ośrodek z ALL STAR CARD , ale zahaczyć na 1 dzień- czemu nie , choć tłumy tu są zawsze największe - z naszymi wschodnimi sąsiadami włącznie.

• Like 2

Tzn że jest narciarskie połączenie między Kitzbuhel a Skiwelt???? Wg mapy wygląda że w Usterberg nie ma połaczenia...

Połączenie jest ale trasa od strony Kitz i wyciąg od strony Skiweltu jest w dosyć sporym oddaleniu - logistycznie kłopotliwe, strata czasu na przedzieranie się z jednego terenu narciarskiego na drugi.

Lepiej oddzielić jazdę na jednym i drugim ośrodku i w ciągu dnia narciarskiego lepiej ich nie mieszać.

Parking w Kitz - polecam przy Jochbergu bądź Kirchbergu, obydwa są bezpłatne i pięknie dzielą nam dni narciarskie jedną i drugą część całego ośrodka - my właśnie tak sobie to podzieliliśmy i tak Ci to polecam zrobić.

• 1 month later...

Tak się zastanawiam...

Co byście wybrali?

SkiWelt czy Zillertal Arena na 1 lub 2 dni z sześciu?

Mogę kupić AllStarCard albo Salzburg Super Ski Card.

Jeśli AllStar to pojade do SkiWelt, jeśli Salzburg SuperSki to do Zillertal.

Z mojej lokalizacji wychodzi tyle samo drogi (ciut krócej do Zillertal - 55 minut).

Wydaje mi się że Zillertal będzie miało lepsze warunki bo ośrodek wyżej położony.

SkiWelt za to jest większe jeśli chodzi o ilość tras.

A jakie są wasze wrażenia porównując te 2 ośrodki (także w kontekście pogodowym i śniegowym)?

Nie da się ukryć że ze śniegiem jest w alpach niezbyt ciekawie i do końca stycznia niewiadomo co będzie - stąd chciałbym uniknąć jazdy po skałokaszy - jeśli to możliwe - a wydaje mi się że zagrożenie patrząc na relację Jodka ze SkiAmade jest realne niestety...

Uzupełniając na dzień dzisiejszy:

Zillertal śniegu 10-55cm

SkiWelt śniegu 50-90cm

O dziwo wygrywa SkiWelt - ale jak jest w rzeczywistości ciężko ocenić...

Edytowane przez shuger

• 8 months later...

Coś mi się kojarzy (ale paznokcia nie dam se uciąć :wink:), że wcześniej w Austrii był jakiś przepis ograniczający prędkość krzeseł do 5m/s. W odróżnieniu od Francji, gdzie takich kanap 5,5 - 6m/s w ostatnich latach trochę powstało.

A i tak przy małym obłożeniu pewnie będzie chodzić 4-4,5 m/s :tongue: