Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

SkiWelt największy region narciarski w Austrii

Rekomendowane odpowiedzi

Życzę Wam aby pogoda nas wszystkich zaskoczyła i spadło w SkiWelcie na Wasz Przyjazd z pół metra śniegu, drzewa pokryły się śnieżną kołderką, było w dzień -2 stopnie i piękne słoneczko a trasy były kompletnie puste. I tego się trzymajmy

Ja niestety nie jadę, a szkoda. Ale chłopakom... pada, kamera SkiWelt Live i jutro też ma popadać :applause:

No dobra koniec przepychania, bo widzę, że sobie nie pogadamy.

Wydaje mi się, że cała różnica zdań bierze się się stąd, ze każdy myśli o innej części ośrodka.

Większość z nas pisząc o Ski Welt ma na myśli tę część, która leży na północ od Brixen, gdyż tam jest główna część tego ośrodka i tam jest zdecydowana większość wyciągów oraz tras.

Natomiast JC jeździł w tej części, która jest na południe od Brixen (Choralpe), oddzielona od głównej części ośrodka drogą nr 170, a tam już są wyższe górki, o wysokości ponad 1900 m, oraz nowe kolejki, których jeszcze kilka lat temu nie było.

Wydaje mi się, że cała różnica zdań bierze się się stąd, ze każdy myśli o innej części ośrodka.

Większość z nas pisząc o Ski Welt ma na myśli tę część, która leży na północ od Brixen, gdyż tam jest główna część tego ośrodka i tam jest zdecydowana większość wyciągów oraz tras.

Natomiast JC jeździł w tej części, która jest na południe od Brixen (Choralpe), oddzielona od głównej części ośrodka drogą nr 170, a tam już są wyższe górki, o wysokości ponad 1900 m, oraz nowe kolejki, których jeszcze kilka lat temu nie było.

Właśnie nie. Ja mam na myśli cały region.

• 1 month later...
Gość MRBOZENA2784

Dzień dobry. Bardzo ciekawi mnie jak to wszystko działa. Jaka jest kolejność wykonywanych czynności i jakie jest prawdopodobieństwo popełnienia błędu, który rzutuje później na efekty końcowe. Czy ktoś coś wie?

• 4 months later...
  • 3 months later...

Pytanie do znawców:

Jak uszeregowalibyście Stacje wchodzące w All Star Card w kolejności od najlepszej do najgorszej lub innymi słowy które z nich odwiedzić w ciągu 6 dni (zakładając że w każdy dzień będę zmieniał stoki?

Jak sądzę pewniakami będą Skiwelt, lodowiec Kaprun i Kitzbuhel...

Ski Area St. Johann in Tirol - Oberndorf

Ski Area SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang

Ski Area Steinplatte Waidring - Winklmoos

Ski Area Fieberbrunn

Ski Area Kitzbühel - Kirchberg

Ski Area Schmittenhöhe Zell am See - Kaprun

Ski Area Pillersee Buchensteinwand

Ski Area SkiJewel Alpbachtal Wildschönau

Glacier ski area Kitzsteinhorn and Maiskogel in Kaprun

.......

W marcu byliśmy w kilka osób z forum w regionie objętym All Star Card.

Ogarnęliśmy w ciągu 6 bardzo intensywnych dni Ski Area SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, Ski Area Kitzbühel - Kirchberg, Glacier ski area Kitzsteinhorn.

Szczegółową relację z fotkami znajdziesz pod linkiem: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/19046-Operacja-quot-All-Star-Card-quot/page9?highlight=all+star+kard

Edytowane przez SB
Nie robimy cytatów z całości wpisów, było o tym na forum!!
  • Like 1

Shuger i raczej przez te 6 dni na nic więcej nie starczy ci czasu niż zjechanie SkiWelt, zjechanie całego Kitzbuhel i odwiedzenie Kitzsteinshorn. Przy dobrej organizacji razem z lodowcem możesz w drodze powrotnej zaliczyć na sztukę Fieberbrunn które jest po drodze, a które nie jest duże. Zależy też gdzie będziesz mieszkał, bo zamiast SkiWelt możesz zaliczyć SHL.

• Like 1

Mieszkał będę w Piesendorf, czyli sugestie zgodne z moimi wstępnymi planami ;)

A z w/w ośrodków który szczególnie Wam się podobał?

Jak sądzę w razie nienajlepszych warunków mogę obskoczyć np. podwójnie lodowiec Kaprun.

A który ośrodek nadaje się najbardziej na niedzielę (myślę tu o tłoku na trasach...)?

Edytowane przez shuger

Sam lodowiec jak dla mnie - to raczej atrakcja turystyczna, niż atrakcja narciarska - trasy jak to na lodowcu... no i kilka orczyków. Polecam raczej nie w niedzielę - bo ludzi tam od groma.

Dla mnie Kitzbühel - to punkt numer 1 wyprawy w tamten rejon.

Sam SkiWelt - również nam się bardzo podobał.

Z pewnością tam wrócę.

Chcę zaliczyć Skicircus i Zell am See.

Cały region All Star Card - na bogato dla narciarzy. Setki km tras.

• Like 1

Jesli jedziesz w styczniu, zakładamy, że wszedzie będą dobre warunki śniegowe. Co do temperatury, zachmurzenia czy opadów, nic nie da się powiedzieć. Moja rada, Kitzbuhel wymaga odwiedzin, nawet 2 razy. Jak Ci powiem, że Kitzsteinhorn (Kaprun) możesz sobie odpuścić, i tak tego nie zrobisz!:smile: Tam zawsze możesz spodziewać się sporo ludzi. Biorąc pod uwagę wysokość, możesz tam mieć temperatury trudne do zniesienia. Oby nie, ale może tak być.

Wydaje mi się, że powinieneś śledzić prognozy pogody i kamerki, i tak dobierać "zaliczanie" ośrodków, aby korzystać z jak najlepszych warunków. Każdy z ośrodków warty jest odwiedzin, tam nie ma złego. Życzę udanego pobytu i wspominając, zazdroszczę!:smile:

• Like 1

DZIĘKI za wskazówki!!

Przemyślę zatem 2 dzień w Sallbach w miejsca Zell am Zee, natomiast pytanie które jeszcze mam to czas potrzebny na pokonanie odcinka Piesendorf (tuż obok Kaprun) - Brixen - czy 1 godzina która podaje google map to realny czas biorąc pod uwagę niezłe warunki drogowe?

I jeszcze pytanie co do parkingów przy ośrodkach, zdarzają się płatne czy większość bezpłatna?

I jeszcze 1 kwestia: czy osiągalne czasowo jest przedostanie się jednego dnia z punktu PassThur (Panoramabahn) do Kitzbuhel na nartach i powrót właściwie przedostanie się przez całość ośrodka ?

Edytowane przez shuger

Przemyślę zatem 2 dzień w Sallbach w miejsca Zell am Zee, natomiast pytanie które jeszcze mam to czas potrzebny na pokonanie odcinka Piesendorf (tuż obok Kaprun) - Brixen - czy 1 godzina która podaje google map to realny czas biorąc pod uwagę niezłe warunki drogowe?

I jeszcze pytanie co do parkingów przy ośrodkach, zdarzają się płatne czy większość bezpłatna?

Spokojnie w godzinę, godzinę 15 minut dotrzesz na miejsce.

Parkingi zarówno w Kitz i przy Skiwelcie darmowe.

• Like 1