McKaczka Napisano 14 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 Ja tylko uzupełnię relację marboru z Harendy i Suchego. Jak zaparkujemy w którymś z wymienionych, to do drugiego mamy z 300 metrów piechotą bez potrzeby odpinania nart i jazdy z 10 km:) Wspólny karnet aż się prosi. Ja śmigam z uczącymi się dzieciakami to te dwa ośrodki są dla mnie jak znalazł -jeden ostrzejszy dla techniki i jeden dla relaksu i nauki. Dodając kwatery 50 i 300 metrów do ośrodków to już miód na moje nartowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 15 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2014 Za oknem piękna, przejrzysta pogoda, temperatura -5, oby Słoneczko świeciło cały dzień. Doskonale jak na kasprowe plany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 15 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2014 OMG! Jak ja Wam zazdroszczę Kasprosza dzisiaj! Przekaż małżonce, że ją bardzo lubię. A przede wszystkim takie parcie na narty lubię:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 15 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2014 Kasprowy - część I Dzisiejszy dzień zaczął się szybko. Po prostu, nie mogłem spać. Obudziłem się o 3 i pierwsze co, to podszedłem do okna zobaczyć jaka pogoda. Pogoda - z błękitnym niebem! :smile: Smes do expata dwie godziny później, czy podąża do Zakopanego na wspólne nartowanie? Oczywiście - tak! Super. Dzień dzisiejszy zapowiada się z nartowaniem w grupie: expat i dwóch znajomych ze Starego Sącza. Oczywiście towarzystwo dopisało i po śniadaniu, nie śpiesząc się podążamy do dolnej stacji kolejki. Tutaj kolejka do kasy nieduża, 15 minutowa. Kupujemy skipasy. Wrrrrrrrrr Cena 135zł za cały dzień to lekka przesada. Cóż - płaciliśmy w Dolomitach, płaciliśmy w Alpach - płacimy w Tatrach. Fotka kolejki i jedziemy w górę: Jesteśmy na szczycie, i: Po pierwsze, pogoda super! Gąsienicowa przygotowana rewelacyjnie. Po drugie, narciarzy jak na lekarstwo - dominują na szczycie turyści pieszy. Bajecznie i nawet gigant ustawiony, gdzie bezpłatnie sobie wykonujemy wszyscy kilka skrętów. Jedyny minus to wiatr - duje! Widoki i przejrzystość powietrza, rewelacja: Fotka z expatem: Fotka z moją Walentynką - nareszcie jest komu ją zrobić: Cudownie jest pojeździć na naturalnym śniegu. Jest równo, i jak potem się okaże do końca, nawet na ściance nie ma nierówności. To zasługa wiatru, który dosyć silnie wieje cały dzień wyrównując wszystko, gładząc. Najpiękniejsza jazda na ściance - ahhh jak pięknie! Jazda bajeczna!!!! Radość i szczęście niesamowite z jazdy :happy: Widoki...mmmmmmmm Dolna część dosyć słabo oznakowana - ale to coroczny standard, tabliczka się nie zmienia. O dziwo, dół i wąskie gardło również równe - do samego końca. Robimy przerwę na grzańca i frytki - ceny kosmos, ale nic to. Wracamy na stok i się troszkę zmienia. Aura dzisiaj wyjątkowo niestabilna - na szczęście, przeważa piękno. Zamknięta "droga" do goryczkowej: 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 15 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2014 Kasprowy - część II Fotka ze słowacką stroną: Wiatr jest mocny - chwila z aparatem, bez rękawiczek i nie czuję palców u rąk. Zawieja i zamieć śnieżna - tego niestety aparat nie potrafi uchwycić. Jest niesamowicie, bo takiej aurze towarzyszy słoneczko i gra świateł. Tatry! Piękno! Tradycyjny widok na górną stację krzesła z gąsienicowej oraz na stację meteo: Jeździmy cały czas bez zbędnej zwłoki! Warunki ani trochę się nie pogarszają - ścianka, to ekstaza narciarstwa! Potem - potem jest tylko lepiej. Raz za razem, raz za razem - czas mija niezwykle szybko. Słońce przesuwa się na nieboskłonie tworząc cudną grę świateł: Przez chwilę wiatr, tworzy totalny armagedon. Zamieć pokazuje swoją moc, przez chwilę opanowując kocioł, po którym szusujemy. Niesamowite. Jeden zjazd i totalna odmiana... ...zauważam tabliczkę TPN. Ehhh gdyby nie oni, może mielibyśmy namiastkę alpejskich ośrodków z prawdziwego zdarzenia? Kończy się dzień. Kolejny na Podhalu. Łączne dokonanie dnia, to 15 zjazdów trasą gąsienicową. Ostatni wyjazd w górę o 15:42...i zagadka: dlaczego krzesło działa tylko do 15:45? Głupota jak dla mnie. Spokojnie można byłoby jeszcze szusować - tym bardziej, że w końcówce dnia - jesteśmy rozgrzani i spragnieni więcej... Wracamy drugą w kolei kabiną kolejki w dół. Uwagę tym razem, będąc tu - nie przykuwa wcale Giewont, ale drzewa...las, który częściowo jest mocno naruszony przez niedawny, mocny halny, który połamał drzewa jak zapałki. Klimat jest niesamowity: Kończymy ten cudownie narciarski dzień, mając wrażenie, że zbyt szybko minął... ...ale zawsze, to co dobre, zawsze szybko się kończy :frown:: Ostatnia fotka: I w dół do Kuźnic, czas na porządny obiad i zimne piwo. Zasłużyliśmy. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 15 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2014 Kasprowy to jest mega klimat. Uwielbiam tą górę i jej okolicę. W lecie w tym roku wejście zajęło nam przez Murowaniec i Czarny Staw Gąsienicowy 3,5 godziny. Z Kasprowego po prawej stronie widać pięknie Przełęcz Karb i Kościelec, po lewej Czerwone Wierchy. A Wy macie fotkę z Krywaniem w tle:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 15 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2014 Marboru, zazdroszczę warunków. Tydzień temu wrzucałem tu relację*z Gąsienicowej i było niestety o wiele mniej śniegu, a teraz widzę, że nawet Beskid pięknie biały. : Cóż, cena jest jaka jest, ale w marcu lub w kwietniu trzeba się*znów wybrać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 (edytowane) Marboru, zazdroszczę warunków. Tydzień temu wrzucałem tu relację*z Gąsienicowej i było niestety o wiele mniej śniegu, a teraz widzę, że nawet Beskid pięknie biały. : Cóż, cena jest jaka jest, ale w marcu lub w kwietniu trzeba się*znów wybrać.. Podają, że jest 90 cm śniegu - w ostatnich dniach dopadało :happy: Twoją relację widziałem...i to chyba ona była inspiracją na wybór Podhala, na nartowanie walentynkowe - choć plany były inne...które mam nadzieję, że jeszcze w tym roku zrealizuję. Gregor - produkuj śnieg na Pilsku, proszę :smile: Co do samego Kasprowego - cóż, jak widać nawet w środku ferii, gdy dookoła kiepsko ze śniegiem i warunkami - Kasprowy jest luźny! Jazda bez kolejek i dużej ilości narciarzy - po prostu rewelacja! Stereotypy na temat tego ośrodka, jedynego w Tatrach są utarte i krzywdzące moim zdaniem. Brak kolejek i super waruneczki! A cena? Cóż...raz, czy dwa razy w roku uważam, że można zapłacić te niestety duże pieniądze. Wrócimy tu jeszcze - na wiosnę. Dzisiaj z rana piękne słońce i mrozik - z pewnością będzie cudownie tam w górze... ...a My, powoli pakowanie i powrót do domu. Po drodze, oczywiście jeszcze coś zaliczymy :happy: Coś, znaczy Jurgów :happy: Edytowane 16 Luty 2014 przez marboru 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 (edytowane) Dzień Czwarty, ostatni - Jurgów. Poranek przywitał nas pięknym Słońcem. Aż żal było się pakować i wyjeżdżać...ale cóż, wszystko co dobre, szybko się kończy. Jemy śniadanko, żegnamy się z przesympatycznymi właścicielami pensjonatu, w którym mieszkaliśmy i wyruszamy w stronę Jurgowa. To Hawrań jest ostatnim celem naszej "Walentynkowej wyprawy". Jesteśmy na miejscu parę minut po 10. Kupujemy karnety dwugodzinne po 35 zł (brak karnetów 3 godzinnych - dlaczego?, cóż - taki lokalny folklor) i udajemy się na stok. Dzisiaj znowu towarzyszyć nam będą znajomi ze Starego Sącza, więc zapowiada się nartowanie w miłej atmosferze. Pierwszy rzut oka - i widzimy ustawiony gigant: Coś mi się wydaje, że to "sprawka" jednego z Forumowiczy?... Mimo sporej liczby samochodów na parkingu, tłok na stokach jest tylko "falowy". Temperatura +3, świeci słoneczko a podłoże dosyć twarde, z lekkim cukrem w dolnych partiach stoków, zwłaszcza przy wyciągach. Gdy byłem tu ostatni raz - jakieś cztery lata temu...??? - w ośrodku było tylko jedno krzesło. W chwili obecnej jest ich dwa - co znacznie podwyższyło przepustowość - wspomnienie z przed lat, to kolejki przy bramkach. Widok na szczyt i górną stację pierwszego, wybudowanego tu wyciągu "kanapowego": Jazda jest przyjemna, krawędzie trzymają - jedyny feler - to, od czasu, do czasu "slalom" między innymi narciarzami. Szerokość głównej trasy w pewnym momencie jest imponująca: Niestety, pomimo sporej ilości naprodukowanego śniegu - trasa czarna, którą nigdy nie jechałem nie została przygotowana: Widok na Tatry jest przepiękny! Stok, którego kiedyś również nie było, a który zaliczyłem - to krótki i dosyć płaski fragment na części szczytowej ośrodka. Wyciąg - talerzyk. Po treningu giganta... ...udało mi się uchwycić stadko ufoludków: Hawrań posiada oddzieloną część tzw "oślich łączek", co zdecydowanie poprawia bezpieczeństwo na głównych trasach. Szczytowa część - talerzyk, przy głównej trasie: Czas upływa nie wiadomo kiedy? Super nartowanie w miłym gronie dobiega końca. Cztery dni na Podhalu mijają w ekspresowym tempie. Udało nam się odwiedzić w tym czasie: Litwinkę, Harendę, Suche, Nosala, Kasprowy i Jurgów...a miało być lightowo... Cóż - taki life narciarskiej pary, która zamiast term i innych zbytków woli śnieg, prędkość, szusy i obcowanie wśród Gór i innych tego typu zapaleńców. Miało być romantycznie...i było, tak po narciarsku! Tytuł wątku do czegoś zobowiązuje, więc na koniec walentynkowa fotka: pozdrawiam marboru PS. Jak się ogarnę, obrobię, to wstawię kilka filmików nagranych podczas tej wyprawy. Edytowane 16 Luty 2014 przez marboru 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 16 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 Po ostatnim zdjęciu to widać że masz jeszcze dużo do roboty :wink: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
expat Napisano 16 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 Fajnie Do zobaczenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 Po ostatnim zdjęciu to widać że masz jeszcze dużo do roboty :wink: Marcinku, taką robotę to akurat lubię :tongue: :happy: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 16 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 Taki to pożyje :biggrin: Wyjeździ się gdzie chce i ile chce i nawet jednego "ale" w domu nie usłyszy :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 16 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 Taki to pożyje :biggrin: Wyjeździ się gdzie chce i ile chce i nawet jednego "ale" w domu nie usłyszy :smile: Taa,ale dlaczego ma mieć lepiej od nas : Ociec mi zawsze mówił jak się pościelisz tak się wyśpisz i tego się trzymam :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 Z tym Nosalem to mnie zasmuciłeś,bo chciałem się tam w końcu wybrać. No i na tym pojedynczym krzesełku się przejechać... :sorrow: Cóż,trzeba się spieszyć,bo w końcu takie rodzynki znikną... Kurcze,mówię jak Mostostal! :eek: :wink: Johnny - nic straconego :happy: Podobny wyciąg jednoosobowy, jak nie taki sam znajdziesz w Koninkach :cheerful: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 17 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2014 Jako suplement do relacji, kilka krótkich filmików, ze stoków, na których byłem. Niestety Litwinki nie sfilmowałem - w sumie nie wiem dlaczego? Zapomniałem :frown:: Nagrań dokonywałem z ręki, aparatem fotograficznym, więc jakość nie jest zbyt dobra - przepraszam. 1. Harenda. Zwróćcie uwagę na "ekipę" po prawej stronie stoku i gościa jadącego śmig. Dziewczyna, która prowadziła instruktarz - jej jazda, rewelacja. Niestety karta pamięci i jej wielkość, nie pozwoliły mi na nakręcenie drugiego obrazu. [video=youtube;dRNoLuhLFtU]http://www.youtube.com/watch?v=dRNoLuhLFtU 2. Poronin - Suche. Ależ mi się super jeździło na tym stoku. Idealna górka do jazdy karwingowej. Ośrodek z klimatem, do którego z całą pewnością wrócę. Polecam wszystkim, którzy nie byli. [video=youtube;S_3y7DA0_W0]http://www.youtube.com/watch?v=S_3y7DA0_W0 3. Nosal. Obraz niedziałającego krzesła i czynnej części stoku. Piękne kolory nieba na zachodzie słońca. [video=youtube;IgwFpAWDw6o]http://www.youtube.com/watch?v=IgwFpAWDw6o 4. Kasprowy Wierch, widoczki i zjazd z aparatem w ręku po ściance trasy gąsienicowej. [video=youtube;oDAYphEaba4]http://www.youtube.com/watch?v=oDAYphEaba4 5. Słoneczko i widoczek z Jurgowa. [video=youtube;VSDuw_vMhTM]http://www.youtube.com/watch?v=VSDuw_vMhTM 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 20 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2014 Wracając do relacji z Nosala... ...troszkę pomyszkowałem i okazuje się, że górna część trasy jest nieczynna prawdopodobnie z tego samego powodu, co już kiedyś miało miejsce - konflikt z COS. Ciekawy artykuł na ten temat wraz z fotką przedstawiającą plan rozbudowy tej Góry znajdziecie pod linkiem: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/753337,czy-nosal-podzieli-smutny-los-gubalowki,id,t.html?cookie=1 I tak na koniec odrobinę historii: "Pierwsza trasa narciarska na Nosalu została wytyczona w 1953 roku. W latach 1956-1957 powstał tu wyciąg narciarski, który następnie, w latach 1966-1967, został przebudowany. 6 marca 1974 roku na trasie „K” rozegrano zawody slalomowe Pucharu Świata w narciarstwie alpejskim mężczyzn, które wygrał Francisco Fernández Ochoa (złoty medalista w slalomie na Igrzyskach Olimpijskich w 1972 w Sapporo)." Źródło: Wikipedia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi