kmj291 Napisano 10 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2015 A zaczynasz sezOn własnie od małego cichego ? No właśnie nie jeżdżę wczesniej na Lubelszczyźnie w mc boli pare dni później np w bialce nie a jak wrócę do mc to znowu boli - takie czy czu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2015 Spoko mam paru kolegów specjalistów mogą pomóc... jak dla mnie to alergia! :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
energosystem Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 ból śródstopia Witam Miałem ten sam problem. U mnie spowodowane to było tym, że zbyt mocno dopinałem najwyższą klamrę. Kształt mojej łydki powodował, że noga była "wyciskana z buta", pięta wisiała w powietrzu a cały ciężar był utrzymywany na śródstopiu. Po kilku zjazdach ból był okropny. Problem rozwiązałem poprzez włożenie do butów wkładek pod piętę (takich zwykłych do butów). Spowodowało to, że ciężar spoczywa teraz na całej stopie. No i oczywiście poluźniłem górną klamrę tak, aby noga mogła "opaść" na piętę. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Ból śródstopia w 95% spowodowany jest zbyt mocnym dopięciem klamer górnych buta. Moja rada: zawsze jak dopinacie buty rano, to dół słabo a góra średni luz. Po kilku zjazdach poczujecie luz w bucie, dopinamy klamry od dołu, stopniowo. Po kolejnych zjazdach dopinamy but na "maxa" ( to nie znaczy że krew ma przestać krążyć :biggrin:) i wtedy można zacząć jeżdżenie do końca dnia bez odpinania klamer :biggrin: pamiętajcie że rzep to 5 klamra i jego też dociągamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 1 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2016 Ja od siebie w tym temacie dodam, że przed wizytą u dystrybutora marki Sidas warto jednak odwiedzić ortopedę. Mój przypadek wygląda w ten sposób, że mam zbyt głęboko posunięte płaskostopie. Owszem kupiłem wkładkę, robioną indywidualnie, ale kompletnie mi nie pomogła. Jedyna rzecz którą zauważyłem, to że stopy bolą mnie tylko w jednym przypadku - kiedy wprowadzam narty w ześlizg. Oczywiście dążymy do jazdy na krawędzi, ale sami wiecie, że nie na każdym stoku da się tak pojechać, zwłaszcza jeżeli jest sporo muld, przy których siły rotujące działające na stopę są jeszcze większe. Jeżeli stopa nadaje się jeszcze do korekcji, w tej chwili są wykonywane zabiegi ortopedyczne, polegające na wkręceniu śruby w zatokę stępu, co powoduje supinację i prawidłowe ustawienie stopy. Zabieg trwa dosłownie 5 minut i zazwyczaj nie powoduje większych komplikacji. Oczywiście u dorosłych może to być większy problem niż u dzieci, gdyż z wiekiem stopa może przestać być "korektywna". Mimo wszystko warto się zbadać! Tym bardziej, jeżeli macie wyrzucać w błoto gruby hajs na często bezużyteczne wkładki. A pomóc może czasami zwykła wkładka zrobiona w specjalistycznym sklepie ortopedycznym. Sam sobie taką zafundowałem do normalnych butów, komfort chodzenia się poprawił, a koszt wyniósł nie 500, a 45zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi