Supershape Napisano 26 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2014 Cześć:happy: Jeździłem dziś na Sl d2 atomicu i był genialny dł 165 r 11,7 i narta poprostu trzymała się śniegu niessamowicie,nie drgała,była stabilna,agresywna,a w skręcie prowadziła się jak po szynach. Nie wybacza błędów,ale do rzeczy;) prosze was o opinie Fischera rc4 worldcup tego z ,,dziurą,, i head i.sl worldcup czy te dwie slalomówki są równie dobre jak d2 sl? proszę was o szczegółową opinie jak sie prowadzi czy jest agresywna itp (długość 165cm) Pozdrawiam:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajeran Napisano 26 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2014 Z którego sezonu testowałeś te Atomici i z którego sezonu mają być narty o które pytasz (Fischer, Head) ??? Pytam o to dlatego że np. Head 13/14 różni się geometrią od 12/13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 26 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2014 Jeździłem na Head'ach i.sl z tego sezonu i jakoś mnie nie zachwyciły, nie jest to dla mnie jakaś rasowa slalomka, w poprzednich sezonach SL'ki Heada były bardziej agresywne. Ale Fischera WC SC szczerze mogę polecić, sam je kupiłem po testach, do tego to jedne z tańszych slalomek na rynku. :wink:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supershape Napisano 26 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2014 jakie ma prowadzenie,jest ona agresywna,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supershape Napisano 26 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2014 Z którego sezonu testowałeś te Atomici i z którego sezonu mają być narty o które pytasz (Fischer, Head) ??? Pytam o to dlatego że np. Head 13/14 różni się geometrią od 12/13 Atomic 10/11 ale Fischer,jak i head interesuje mnie 12/13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Atomic 10/11 ale Fischer,jak i head interesuje mnie 12/13 Atomic d2sl 10/11 ma nie niewiele wspólnego z nowszymi , natomiast model z roku 12/13 ,a 13/14 różni się wyłącznie szatą graficzną. Ja testowałem modele Fishera i Heada z 12/13 roku zdecydowałem się na Atomica i go kupiłem. Powód: Atomic jest ciężki do noszenia jednak wydał mi się o wiele bardziej lekki na stoku i banalny w skręcie, po za tym przy dużej prędkości na wprost nie klepią przody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Cześć Atomic d2sl 10/11 ma nie niewiele wspólnego z nowszymi , natomiast model z roku 12/13 ,a 13/14 różni się wyłącznie szatą graficzną. Ja testowałem modele Fishera i Heada z 12/13 roku zdecydowałem się na Atomica i go kupiłem. Powód: Atomic jest ciężki do noszenia jednak wydał mi się o wiele bardziej lekki na stoku i banalny w skręcie, po za tym przy dużej prędkości na wprost nie klepią przody. A kto normalny jeździ na slce na wprost Jodek daj spokój... Proszę Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Cześć A kto normalny jeździ na slce na wprost Jodek daj spokój... Proszę Pozdro widocznie jestem pierd**** ty !!! tak ja jeżdżę !!! owszem najczęściej krótkim skrętem , ale również długim i na przysłowiową kreskę też mi się zdarza dość często .... jak nogi odpoczywają - dlatego jest dla mnie istotne, czy narta klapie w jeździe na wprost czy nie - ta akurat nie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Cześć widocznie jestem pierd**** ty !!! tak ja jeżdżę !!! owszem najczęściej krótkim skrętem , ale również długim i na przysłowiową kreskę też mi się zdarza dość często .... jak nogi odpoczywają - dlatego jest dla mnie istotne, czy narta klapie w jeździe na wprost czy nie - ta akurat nie !!! To bardzo duży błąd i wierz mi, że może się srogo zemścić. Jest tu na forum kolega, który trochę skręca i miał bardzo poważną kontuzję w wyniku takiej jazdy. Taka narta się po prostu do tego nie nadaje - zawsze w skręcie - zaufaj. A jak dzioby klepią to nie znaczy, że narta zła tylko, że są niedociążone jak trzeba - nie mylić z myszkowaniem. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Mitek - 100% racji. Jadąc na wprost bardzo łatwo w ułamku sekundy złapać krawędź i zrobić sobie kuku. Te narty muszą skręcać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Cześc Mitek - 100% racji. Jadąc na wprost bardzo łatwo w ułamku sekundy złapać krawędź i zrobić sobie kuku. Te narty muszą skręcać. Proste. Jak lubisz pojechać prosto bierze się giganta. Wiadomo. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Cześć To bardzo duży błąd i wierz mi, że może się srogo zemścić. Jest tu na forum kolega, który trochę skręca i miał bardzo poważną kontuzję w wyniku takiej jazdy. Taka narta się po prostu do tego nie nadaje - zawsze w skręcie - zaufaj. A jak dzioby klepią to nie znaczy, że narta zła tylko, że są niedociążone jak trzeba - nie mylić z myszkowaniem. Pozdrowienia Mitek - 100% racji. Jadąc na wprost bardzo łatwo w ułamku sekundy złapać krawędź i zrobić sobie kuku. Te narty muszą skręcać. Pomijając to że jestem wyłącznie "rekreacyjnie jeżdżącym, samoukiem, amatorem" i to co piszę piszę wyłącznie z własnego obiektywnego doświadczenia z danym sprzętem, to wasze wypowiedzi można podsumować "ojca.... uczenie robienia dzieci" .... jeżdżę na tych nartach w sumie jakieś 45 dni (1 pełny sezon oraz 1/2 tego sezonu) i nie widzę by te narty musiały zawsze skręcać / oczywiście nie są to gs-y ... bo bym popadł w paranoję, ale naprawdę jest bardzo dobrze .... ps. dotyczy terenów przygotowanych po za trasę na nich lub w kopny śnieg - to zbrodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Cześc Pomijając to że jestem wyłącznie "rekreacyjnie jeżdżącym, samoukiem, amatorem" i to co piszę piszę wyłącznie z własnego obiektywnego doświadczenia z danym sprzętem, to wasze wypowiedzi można podsumować "ojca.... uczenie robienia dzieci" .... jeżdżę na tych nartach w sumie jakieś 45 dni (1 pełny sezon oraz 1/2 tego sezonu) i nie widzę by te narty musiały zawsze skręcać / oczywiście nie są to gs-y ... bo bym popadł w paranoję, ale naprawdę jest bardzo dobrze .... ps. dotyczy terenów przygotowanych po za trasę na nich lub w kopny śnieg - to zbrodnia To tylko rada, sugestia...Zrobisz oczywiście jak chcesz -wiesz lepiej widzę. Slalomka poza trasą - dlaczego nie. Szeroki przód ładnie wchodzi na śnieg,nawet przy ciężkim zawodniku się nie kopie. W każdym razie krzywdy sobie zrobić nie można. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supershape Napisano 27 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Atomic d2sl 10/11 ma nie niewiele wspólnego z nowszymi , natomiast model z roku 12/13 ,a 13/14 różni się wyłącznie szatą graficzną. Ja testowałem modele Fishera i Heada z 12/13 roku zdecydowałem się na Atomica i go kupiłem. Powód: Atomic jest ciężki do noszenia jednak wydał mi się o wiele bardziej lekki na stoku i banalny w skręcie, po za tym przy dużej prędkości na wprost nie klepią przody. właśnie to jest zaleta tej narty że nie klepie,ale to zasługa rdzenia raczej. i jak wrażenie po Fischerze i Headzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuenosAires Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Cześć A kto normalny jeździ na slce na wprost Jodek daj spokój... Proszę Pozdro Cześć I to prawda. Zgodnie z sugestią przejeżdżałem kiedyś mostek nad trasą w Zieleńcu. Napiszę to także nie wprost. Aby nie jechać na wprost slalomką trawersowałem od barierki do barierki. Dwa razy wypadłem za barierkę, trzy razy przejechali mi po kasku, a raz po pęcherzu. Ale nie jechałem na wprost :laughing: Od tej pory wożę kilka par nart na plecach: 1. gigantowe do długich skrętów 2. slalomki do krótkich 3. frirajdy do jazdy na offie 4. DH do długich, prostych przelotów. W zależności od zamiaru jazdy zatrzymuję się i zmieniam narty. Ostatnio doszedłem do takiej wprawy, że robię to jak w pit stopie F1. Jedna zmiana ok. 5 minut Dzięki temu, ze stoku o długości 1000m. zjeżdżam już tylko 15 minut, a nie jak wcześniej 2 dni. :stupid: Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Cześć Cześć I to prawda. Zgodnie z sugestią przejeżdżałem kiedyś mostek nad trasą w Zieleńcu. Napiszę to także nie wprost. Aby nie jechać na wprost slalomką trawersowałem od barierki do barierki. Dwa razy wypadłem za barierkę, trzy razy przejechali mi po kasku, a raz po pęcherzu. Ale nie jechałem na wprost :laughing: Od tej pory wożę kilka par nart na plecach: 1. gigantowe do długich skrętów 2. slalomki do krótkich 3. frirajdy do jazdy na offie 4. DH do długich, prostych przelotów. W zależności od zamiaru jazdy zatrzymuję się i zmieniam narty. Ostatnio doszedłem do takiej wprawy, że robię to jak w pit stopie F1. Jedna zmiana ok. 5 minut Dzięki temu, ze stoku o długości 1000m. zjeżdżam już tylko 15 minut, a nie jak wcześniej 2 dni. :stupid: Pozdrawiam Możesz się śmiać brachu i udawać, że nie wiesz o co chodzi. A teraz zastanów się spokojnie do czego jest zrobiona narta slalomowa i jak na niej jedziesz. Przypadków kontuzji związanych z szarpnięciem narty, która samoistnie, łapiąc nierówność na przykład wchodzi w skręt mam ze swojego otoczenia przynajmniej kilka. Jeden bardzo poważny wypadek przeżył nasz kolega z forum, który jest jednym z lepszych narciarzy jakich dzięki forom poznałem. Rozpatrywanie jak spisuje się slalomka w jeździe po prostej jest po prostu głupie i tyle. Śmiech czy przyjęcie sugestii - wybór należy do Was. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 jazda na SL-ce na wprost na dużym spidzie:eek: szacunek:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Ja juz kiedys bardzo sie zdziwilem.......jak w ulamku sekundy zarylem twarza w snieg.....jadac na wprost na slalomce. Wszystko dzialo sie tak szybko, ze nawet nie zdazylem zareagowac. Zlapalo krawedz i po zawodach. Na szczescie bez powaznych konsekwencji-tylko stluczony nadgarstek. Jakbym sam tego nie doswiadczyl to pewnie bym nie uwierzyl. Aha, wcale nie zapierdzielalem jakos szybko... mobilnie z tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 (edytowane) właśnie to jest zaleta tej narty że nie klepie,ale to zasługa rdzenia raczej. i jak wrażenie po Fischerze i Headzie? sam się zastanawiałem nad tym i gadałem z ludźmi z serwisu nartywarszawa .... mam pecha okazało się że te nie klepią i leżą ludziom .... mają masę po poprzednim sezonie (opłacało się) .... narta po sezonie 2012/13 okazał się hitem .... mega hitem jak dziewiątki damskie .... 2/3 sprzedaży !!! damskich..... To nie rdzeń to "system" (te paski jak ją widzisz od góry ) który masz na narcie , jest miękka do pewnego momentu ... później okrutna dzida , jak skręcasz .... potrafisz zdecydowanie przyśpieszyć...szok !!! efekt przyśpieszenia z Head z tą różnicą że to działa przy "okrutnym" skręcie ,a Head w pewnym mniejszym lub większym stopniu zawsze ... Generalnie kto trzymał tą nartę, wie że to nie są "Krupówki", są ciężkie w porównaniu z innymi z tej klasy .... jednak na stoku tego nie czuć .... jak testowałeś... pewnie miałeś podobne odczucia , fisher i head podobne z tym że head jest bardziej dynamiczny w skręcie i klepie na wprost , fisher to takie szyny - pewne, skrętne ale dziwne dla mnie , fisher ... nie traciły na wadze na stoku .... określiłem je jako skręcone szyny na stoku (każdy skręt mega, ale odczuwasz na stoku tira .... ) Edytowane 27 Styczeń 2014 przez jodek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 jazda na SL-ce na wprost na dużym spidzie:eek: szacunek:smile: nie wiem co to duży spid dla ciebie ,dla mnie to duży osiągalny spead to 80-100 km/h, wiem że rekordy forum są zdecydowanie większe .... sprawdzałem to na testach na trasach - czasami ,chwilowo czuję że lecę trochę więcej i pod tym względem narta jest ok - gorzej z psychą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 (edytowane) Następny co leci ponad 100 km/h w zwykłej kurtce i spodniach na slalomkach. Zawodnicy i zawodniczki z PŚ to cieniasy. Oni i one potrzebują do tego gumy, i nart SG albo DH ponad 2 metry długich... :biggrin: O umiejętnościach nawet nie wspomnę... Tadek Edytowane 27 Styczeń 2014 przez Tadeusz T 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Cześć nie wiem co to duży spid dla ciebie ,dla mnie to duży osiągalny spead to 80-100 km/h, wiem że rekordy forum są zdecydowanie większe .... sprawdzałem to na testach na trasach - czasami ,chwilowo czuję że lecę trochę więcej i pod tym względem narta jest ok - gorzej z psychą Albo rozmawiamy albo się wygłupiamy. Sugeruje po raz ostatni - zejść na ziemię. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Jodek aż strach pomyśleć co by było gdybyś założył na nogi SG a o DH już nawet nie wspomnę.:tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Następny co leci ponad 100 km/h w zwykłej kurtce i spodniach na slalomkach. Zawodnicy i zawodniczki z PŚ to cieniasy. Oni i one potrzebują do tego gumy, i nart SG albo DH ponad 2 metry długich... :biggrin: O umiejętnościach nawet nie wspomnę... Tadek Mitka rozumiem taki charakter .... ale, Ty po co drwisz ? jeżdżąc w marcu w tamtym roku w Flachauwinkl / Zauchensee w Zauchen... był stały pomiar jazdy na krechę, z dość krótkiej, ale fajnej trasy ... miałem wynik 97km/h ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Jodek aż strach pomyśleć co by było gdybyś założył na nogi SG a o DH już nawet nie wspomnę.:tongue: kolejne kadzenie.... ehh - jak tak lubisz, to życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi