Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

CO sądzicie o programie nauczania PZNu z 2005r.?

kpt

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądalem narazie plytke i dopatrzylem sie kilku bledów, ale ogolnie jestem podwrazeniem tego filmu. Myślę,że wielu instruktorom podpowie w jaki sposób trzeba prowadzić liecje nauki jazdy na krawedziach...:)

W końcu ktoś sie postaral. Brawo.

No wlasnie..gdzie to dostac? Nawiasem..widzialem wczoraj w Szczyrku jak instruktor uczyl ucznia jezdzic na nartach i wyglada mi na to ze uczen niepredko sie dowie o co chodzi z tym taliowaniem i wycinaniem. W kazdym razie hamowac sie nauczyl. Pozdr

tak jak dla mnie to trochę za dużo ześlizgu a za mało krawędzi. jak doczytacie opisy ewolucji w programie to jazda na krawędzie jest dopiero przy skręcie równoległym. co prawda początkowe ewolucje są wycinane na krawędziach na filmie ale w/g opisu powinno się jeżdzić ześlizgiem. ??? .

zadzwoń do sitn

jak im zrobisz przelew w tytule napiszesz "za program nauczania narciarstwa" to ci przyślą

adres biura

ul. Bronowicka 42

30-093 Kraków

kontakt

tel/fax +48 (12) 636 17 75

+48 (12) 636 29 30

e-mail biuro@sitn.pl

sitn@pol.ski.instr.pl

godziny pracy biura

poniedziałek, czwartek 13:00 - 18:00

wtorek, piątek 10:00 - 14:00

środa nieczynne dla stron

konto bankowe

Bank BPH PBK S.A. Oddział w Krakowie Rynek Główny 47

48 1060 0076 0000 320000218091

NIP 677-10-88-007

REGON 003923490

KRS 0000143252

A jak z gory wlasnie ktos jedzie? Albo trasa akurat sie przeweza i ma 2m szerokosci?

Nie przesadzajmy z tym carwingowym fundementalizmem;)

Nauka padania tez sie przydaje-pomaga pokonac lek przed jazda, ktory wynika czesto ze strachu przed upadkiem. Latwiej sie jezdzi jak sie wie ze to wcale tak bardzo nie boli;)

np Korbielow na dojazdowce na Szczawiny. Kiedys wpakowalem sie tam- 2 metry sniegu (albo raczej lodu), a po bokach i z przodu kamienie. I tak poharatalem narty mimo, ze nie hamowalem pod gore;). Przewezenie na Gobalowce przed mostkiem ma z 5 metrow, ale czesto jak dodasz kilku narciarzy po bokach to zostaje niewiele wiecej niz 2 metry.

W Krynicy ostatnio na wystromieniu na czerwonej trasie byl lod, muldy, kamienie i tyle ludzi, ze ktos kto umie hamowac tylko pod gore mialby spore klopoty.

Pisze to wszystko z pozycji zwolennika carwingu, w tym takze funu. Zgadzam sie, ze nalezy uczyc jazdy na krawedzi. Jednak takie rzeczy jak skret stop, czy umiejetnosc zjechania zeslizgiem w trudnych warunkach tez jest nieodzowna- tylko o to mi chodzilo.

Pozdrawiam

Przypatrz się dobrze! Czasami są dwie wersje. W "ślizgowym prowadzeniu nart" nie chodzi o to, żeby je postawić w poprzek, tylko żeby nie wycinać jak brzytwa. Uczniowie to nie zawsze tak jak wy, młodzi i sprawni!!!! Nie każdy od razu staje na nartach i wycina łuki. Niektórzy nigdy tego nie poczują:((((

Decyzja, jak uczyć należy do instruktora. Czasem sie zdarza, że gośc staje na nartach i od razu jedzie na krawędzi- I SUPER!!! ale co z zatrzymaniem. Dużo osób, które uczyły sie jezdzic tylko na taliowanych nartach nie potrafi ich wyrwać ze skrętu ciętego:( I tu jest lipa. Wg mnie podstawy musi znać każdy. I dla tego trochę odeszlismy w programie nauczania 2005 od nauczania tylko ciętych skrętów. Poza tym wszystkie liczące sie federacje narciarskie odeszly od tego:

Pozdrawiam:)

Wlasnie wrocilem z KK, troszke nad ta ksiazeczka posiedzielismy i juz na samym poczatku cos nie pasuje, popatrzcie na antycypacje... powinni to lepiej wyjasnic bo strasznie podobna do kontrrotacji. A muzyczka z plytki poprostu rozwala :) pozdrowionka

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2021
  • Dodaj nową pozycję...