Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Regulacja wiązań

g3rman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedługo planuje jakiś wyjazd na narty i zastanawiam się nad wyregulowaniem wiązań.

W poprzednim sezonie, wiązania ustawiali mi w serwisie na maszynie: przednie wiązania na 5, a tylne na 7.

Nie wiem czemu mi tak ustawili, skoro w wynikach jest napisane, że "wartość rzeczywista OK". Przeważnie spotykałem się z jednakowym ustawieniem wiązań.

Mam 23 lata i 180 cm wzrostu, ważyłem wtedy 83 kg.

Moje narty to:

- Fischer RX 8 FIRE, długość 165,

- wiązania Fischer FSX 11

- długość buta 325mm

O to wyniki z maszyny:

http://zapodaj.net/9b921560a9560.jpg.html

Obecnie ważę ok. 10 kg mniej

Czy ustawić wiązania według tabel DIN dostępnych na internecie, czy zostawić tak ustawione wiązania jak są?

Pozdrawiam

Edytowane przez g3rman

Jeśli ostatnim razem wiązania były sprawdzane na maszynie Np JetBond i zostały tak ustawione oznacza to,że realna siła wypięć rożni się od podziałki ...

Proponuję dla bezpieczeństwa oddać do serwisu. Tabele są ok pod warunkiem ,że wiązania są w 100% sprawne.

Wiązania były sprawdzane w tamtym roku (wyniki z wydruku poniżej). Przednie zostały ustawione na 5 DIN, a tylne na 7 (w obu nartach, trochę dziwne skoro w wynikach jest napisane, że wartość rzeczywista OK).

Od tamtej pory zmieniła się moja waga, i w w tej chwili ważę ok. 10kg mniej.

Edytowane przez g3rman

To jest normalne.liczy się rzeczywista siła wypięcia a nie skala na wiązaniach ,która jest umowna i orientacyjna ,sprężyny różnią się zazwyczaj i mało kiedy zgadza się to idealnie np.przód z tyłem .W wiązaniach Look PX 15 akurat było idealnie 4X7 a w PX 12 z tyłu 6 a przody 5 ale siła w NM była jednakowa .Pozdrawiam

Wiem że mogą być różnice pomiędzy wartością z podziałki i rzeczywistą siłą wypięcia, ale nie o to mi chodziło :) A o serwisantach różne rzeczy już czytałem.

Czy po przeczytaniu tych wyników z maszyny można stwierdzić, że siła wypięcia różni się od tej na podziałce na wiązaniach?

Czy tylko podczas badania wyskakuje taka informacja i serwisant wtedy odpowiednio ustawia?

Pytam, bo na wydruku jest napisane: "wartość rzeczywista OK". To jeżeli jest OK to po co na tylnym wiązaniu inna wartość?