Wujot Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 Hej i jak tylko potanieje wiazanie TLT beast lub vipec to je pewnie tam wpakuje Mnie lekko zelektryzowało nowe wiązanie Fritschi (Diamir) oglądałem wersje demonstracyjną i to jest naprawdę fantastyczny sprzęt m.in z bezpiecznikiem z przodu. Niestety prognozowana cena 2000 zł. Ale to jest lekka rewolucja w sprzęcie TLT. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 ... radości do bycia w górach nigdy nie utraciłem :biggrin: więc nie musi wracac. Czy masz doswiadczenie z rezerwacja schronisk w Alpach? Wybieram sie w lecie do Szwajcarii i planuje kilka nocy spędzić w schroniskach ale chciałbym zarezerwowac dopiero jak będe wiedział że jest pogoda czyli na 2-3 dni do przodu. Czy taki scenariusz jest mozliwy? może być ciężko - my rezerwujemy 2-3 m-ce wcześniej a schroniska czasem są zapchane... Pozdro Wiesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 Cześc Ale wiesz o tym, że żeby była radocha to musisz mieć zamkniętą trasę albo rozstawionych gości na stoku? Inaczej nie ma zabawy. Pozdro Jeżdżę w Szpindlu regularnie od 5-6 lat. Wiem "gdzie, kiedy, co i jak" aby z SG mieć zabawę. 10 cm dłuższa narta i 10 merów dłuższy promień nie "zniweczy" zabawy. Choć w Twoim wariancie zabawa byłaby by najpełniejsza i najpewniejsza oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Mnie lekko zelektryzowało nowe wiązanie Fritschi (Diamir) oglądałem wersje demonstracyjną i to jest naprawdę fantastyczny sprzęt m.in z bezpiecznikiem z przodu. Niestety prognozowana cena 2000 zł. Ale to jest lekka rewolucja w sprzęcie TLT. Pozdro Wiesiek No wlasnie mi chodzilo o Dynafit Beast http://www.dynafit.com/product/bindings/beast-16-90mm Fritsch Diamir Vipec 12 http://www.diamir.com/produkt/diamir-vipec-12/ 470gr to jest 940gr za parę wiązań. Narty 115mm - ok 4kg Wiazania 940gr ok 1kg Buty ok 2,5kg ---------------------- 7,5kg zestaw z szerokimi dechami wow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Wygląda, że wygaśnięcie patentu Dynafita zaowocowało skokowym rozwojem wiązań turowych (freeridowych???) Te vipec miałem w ręku i wyglądają znakomicie co do Dynafita to nie wiem czy waga jaką znalazłem 950 g nie jest na 1 szt czyli para 1900 g (???) bo aż się wierzyć nie chce, że mogłoby to być na parę - przy 16 DIN. Cena na razie porażająca a znając Dynafita to okazji nie będzie. W każdym razie patrząc na rozwój butów i wiązań turowych powiem, że tradycyjna branża zjazdowa wygląda jak skansen (mimo pewnego postępu w butach). Mniej więcej w połowie wagi można mieć już sprzęt o znakomitych właściwościach zjazdowych (nie ustępujący dobrym konstrukcjom zjazdowym) a do tego przecież przeznaczony do foczenia. W fokach też postęp - kolega kupił foki adhezyjne 4frnt i podobno rewelacja (czyli Gecko mają konkurenta). Pozdro Wiesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi