MB Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 (edytowane) W grudniu 2013 byłem ze swoim ojcem,który ma 78lat na nartach we; Flachau-Wagrain-Alpendorf Zauchensee-Kleinarl Altemarkt-Radsadt Shladming-Planai Kilka ujęć i filmików,a z tego SB stworzył taki filmik. Chciałbym w Jego wieku móc jeszcze choćby się tak ślizgać po alpejskich stokach. Może znajdzie się więcej seniorów którzy będą uwieczniani i w tym wątku będzie można ich oglądać. [video=youtube;M_5ExOMOT4M] Edytowane 5 Styczeń 2014 przez MB 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Można tylko pozazdrościć tak sprawnego Ojca i mieć nadzieję, że samemu jeszcze przez jakiś czas się pojeździ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 (edytowane) Można tylko pozazdrościć tak sprawnego Ojca i mieć nadzieję, że samemu jeszcze przez jakiś czas się pojeździ. Wujek(bo to mój wujek) od wiosny do jesieni niemal dziennie tłucze kilometry na rowerze, a oprucz tego nadal jest czynny zawodowo i pracuje fizycznie:applause: Edytowane 5 Styczeń 2014 przez SB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 (edytowane) Należy pogratulować Seniorowi, nie tylko kondycji ale też tego, że to pewnie również dzięki niemu w Waszej rodzinie kultywowane są tradycje sportowe i narciarskie :happy: Edytowane 5 Styczeń 2014 przez marboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Należy pogratulować Seniorowi, nie tylko kondycji ale również tego, że to pewnie również dzięki niemu w Waszej rodzinie kultywowane są tradycje sportowe i narciarskie :happy: Raczej to ma niewiele wspólnego z jakimiś tradycjami, mój ojciec np. zaprzestał jazdy na nartach dawno, ja go już nie pamiętam na nartach(a to młodszy brat seniora z filmu). Tak że ja jeżdżę tylko dzięki własnej determinacji od 7 roku życia, jak się kogoś doprosiłem żeby mnie zawiózł na górkę, a jak już miałem te 13 lat, tyle że potrafiłem się ruszyć samodzielnie komunikacją masową to radziłem sobie sam, Szczyrk, Rycerka, Zwardoń. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 (edytowane) Tak że ja jeżdżę tylko dzięki własnej determinacji od 7 roku życia... U mnie podobnie, tyle tylko, że później niż u Ciebie. Nie było łatwo, bo sport u mnie w rodzinie raczej od zawsze traktowany był jedynie jako rozrywka telewizyjna. Uproszenie tatę o pierwsze narty, plastiki z Polsportu...potem łyżwy i kij do hokeja... A na pierwszą górkę z wyciągiem, to pojechałem długo, długo później. Z Radomia zawsze było wszędzie daleko, ze względu na wiek nikt mnie nie puszczał w takie dalekie podróże, w Góry samemu. Także w dzieciństwie tłukłem na tych nartkach po "stokach" sztucznie usypanych przez ówczesną władzę ludową na blokowiskach. Dwie największe to "górka ustroniacka" i górka na glinicach - ok 200 metrów zjazdu...i potem z buta pod górę. Ehhh piękne to były czasy. Edytowane 5 Styczeń 2014 przez marboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Ja akurat muszę za to ojcu podziękować. Od moich najmłodszych lat rozjeżdżaliśmy różne beskidzkie szlaki. A sam kiedy był młodzieńcem czyli w 50tych latach ubiegłego wieku z B-B jeździł z kolegami do Szczyrku. Z buta wychodzili na Skrzyczne.Trochę czasu spędzali na szczycie i zjeżdżali do schroniska.Potem na Doliny,na Dolinach kilka podejść. Potem zjazd do Dunacia i po drodze,oczywiściej śnieżnej białej,"łyżwą" do Łodygowic na PKP i pociągiem już po ciemku powracali do B-B. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 ....., Zwardoń. Toż ja musiałem nad twoją głową przelatywać, bo na 2m nartach nie dało się skręcać więc na krechę jeździliśmy skacząc z muldy na muldę na Małym Rachowcu. Mam nadzieję, że za te dwadzieścia parę lat też jeszcze pojeżdżę. Gratulację dla wujka oraz za zdecydowaną wygraną podczas wideofilmowania w Istebnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Wujek(bo to mój wujek) do wiosny do jesieni niemal dziennie tłucze kilometry na rowerze, a porucz tego nadal jest czynny zawodowo i pracuje fizycznie:applause: To jednak jesteście rodziną:applause: Filmik - czadzik. Kiedy Senior się zaloguje na forum?? :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Toż ja musiałem nad twoją głową przelatywać, bo na 2m nartach nie dało się skręcać W wieku 14 lat miałem Polsporty z Betami na 200 cm, tak że lataliśmy razem:biggrin:, ostatnio nawet zatęskniłem za tak długimi nartami i chciałem kupić Stocki DH na 215 cm, ale jakaś menda mi je podkupiła:mad:: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Mnie się zdarzyło na własne oczy widzieć rzeczy,o których się filozofom nie śniło... W 2010 na mistrzostwach świata weteranów w Kranjskiej Górze widziałem 2 panów,jednego z Kanady,drugiego ze Szwajcarii,którzy zjechali po lodzie slalom i supergigant. Na 6cio kilometrowej Gardenissimie widziałem pana Włocha,który ten gigant zjechał w zupełnie dobrym czasie. Pierwsi mieli po 91 lat /rocznik 1919/ Włoch miał 85 lat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Fantastyczna sprawa! Filmik obejrzałem z prawdziwą przyjemnością. I to nie tylko ze względu na Seniora. Ale trzeba obiektywnie przyznać, że Senior daje radę. Gratulacje! Filmik bardzo optymistyczny i motywujący bo daje nadzieję, że przy odrobinie szczęścia być może jeszcze sporo lat jazdy przede mną. Czego sobie i wszystkim Forumowiczom życzę. :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 6 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2014 Naprawdę super :smile: Senior Rejs jest raczej młodszy ale nieżle jeszcze na nartach daje ? (Staniaszko nazwisko jeżeli nie pomyliłem). Dla przypomnienia, Jurek Nico miał 73 lata w "pełnej" aktywności, kiedy odszedł. A wymiatał tak, że niejednemu kto go nie znał opadła by kopara po same........:smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 6 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2014 Naprawdę super :smile: Senior Rejs jest raczej młodszy ale nieżle jeszcze na nartach daje ? (Staniaszko nazwisko jeżeli nie pomyliłem). Dla przypomnienia, Jurek Nico miał 73 lata w "pełnej" aktywności, kiedy odszedł. A wymiatał tak, że niejednemu kto go nie znał opadła by kopara po same........:smile: Senior Stanieczko,tak dla ścisłości. Szacun pełny.Bo ten senior ma zacięcie typowo sportowe. Mój ma zacięcie rekreacyjne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pier Napisano 6 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2014 W wieku 14 lat miałem Polsporty z Betami na 200 cm, tak że lataliśmy razem A pamiętasz jak dobijaliśmy się do starych(rodziców) o zakup nart i kupili nam BIEGÓWKI bo tylko takie w sklepie były. I w Zwardoniu SB palec złamał czy wybił zjeżdżając na nich z góry. Rok później miałem już czeskie Artisy...to był wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 6 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2014 W czasie mojego ostatniego pobytu we Francji miałem okazje poznać grupkę seniorów w wieku 78 lat Pierwsze trzy dni zaczynali razem z nami nartowanie i powiem wam że mieli wielką radochę i zapał W czasie naszych rozmów z rana w gondolce na lodowiec dowiedzieliśmy się że panowie rozpoczynają i kończą sezon we Francji w tym samym składzie od 6 sezonów :eek: Darmowy skipas obowiązuje po skończonym 72 roku życia i wyobrażcie sobie że panowie poznali się właśnie we Francji i kultywują nartowanie w tym zacnym gronie Ps.Wiecie może jak wygląda sprawa z darmowymi skipasami w Austri czy Włoszech dla seniorów,mają darmoszkę : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtralala Napisano 6 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2014 To jednak jesteście rodziną:applause: : Hahhha, wiedziałem, że się nie powstrzymasz :stupid: A filmik świetny! Gratulacje należą się: 1. Seniorowi za kondycję i miłość do sportu; 2. Operatorowi za piękne widoki; 3. Montażyście za niezłą muzykę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 6 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2014 W czasie mojego ostatniego pobytu we Francji miałem okazje poznać grupkę seniorów w wieku 78 lat Pierwsze trzy dni zaczynali razem z nami nartowanie i powiem wam że mieli wielką radochę i zapał W czasie naszych rozmów z rana w gondolce na lodowiec dowiedzieliśmy się że panowie rozpoczynają i kończą sezon we Francji w tym samym składzie od 6 sezonów :eek: Darmowy skipas obowiązuje po skończonym 72 roku życia i wyobrażcie sobie że panowie poznali się właśnie we Francji i kultywują nartowanie w tym zacnym gronie Ps.Wiecie może jak wygląda sprawa z darmowymi skipasami w Austri czy Włoszech dla seniorów,mają darmoszkę : Mój senior swój pierwszy wyjazd w Alpy miał właśnie do Francji. Ale miał coś tam po 60-ce. I mówił żartem,że po 70-ce tylko do Francji będzie jeździł.:applause:Jak sam dzisiaj wspomina nie wierząc,że dożyje tych lat. A o jeżdżeniu na nartach w tym wieku to nawet nie marzył. Niestety jednego nie spełnił.:wink: Nie wybrał się jeszcze na darmoszkę do Francji. Mają swoją ekipę seniorów i preferują Italię. W lutym jadą sobie do Andalo [Paganella]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 16 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2014 Rewelacja, dożyć tego wieku i to jeszcze w takiej sprawności... marzenie :biggrin: szczerze mówiąc tak patrząc na filmik nawet nie dałabym mu tych 78 lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi