Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

+70 czyli Seniorzy na nartach

Rekomendowane odpowiedzi

W grudniu 2013 byłem ze swoim ojcem,który ma 78lat na nartach we;

Flachau-Wagrain-Alpendorf

Zauchensee-Kleinarl

Altemarkt-Radsadt

Shladming-Planai

Kilka ujęć i filmików,a z tego SB stworzył taki filmik.

Chciałbym w Jego wieku móc jeszcze choćby się tak ślizgać po alpejskich stokach.

Może znajdzie się więcej seniorów którzy będą uwieczniani i w tym wątku będzie można ich oglądać.

[video=youtube;M_5ExOMOT4M]

Edytowane przez MB
  • Like 16

Można tylko pozazdrościć tak sprawnego Ojca i mieć nadzieję, że samemu jeszcze przez jakiś czas się pojeździ.

Wujek(bo to mój wujek) od wiosny do jesieni niemal dziennie tłucze kilometry na rowerze, a oprucz tego nadal jest czynny zawodowo i pracuje fizycznie:applause:

Edytowane przez SB
  • Like 2

Należy pogratulować Seniorowi, nie tylko kondycji ale również tego, że to pewnie również dzięki niemu w Waszej rodzinie kultywowane są tradycje sportowe i narciarskie :happy:

Raczej to ma niewiele wspólnego z jakimiś tradycjami, mój ojciec np. zaprzestał jazdy na nartach dawno, ja go już nie pamiętam na nartach(a to młodszy brat seniora z filmu).

Tak że ja jeżdżę tylko dzięki własnej determinacji od 7 roku życia, jak się kogoś doprosiłem żeby mnie zawiózł na górkę, a jak już miałem te 13 lat, tyle że potrafiłem się ruszyć samodzielnie komunikacją masową to radziłem sobie sam, Szczyrk, Rycerka, Zwardoń.

• Like 2

Tak że ja jeżdżę tylko dzięki własnej determinacji od 7 roku życia...

U mnie podobnie, tyle tylko, że później niż u Ciebie.

Nie było łatwo, bo sport u mnie w rodzinie raczej od zawsze traktowany był jedynie jako rozrywka telewizyjna.

Uproszenie tatę o pierwsze narty, plastiki z Polsportu...potem łyżwy i kij do hokeja...

A na pierwszą górkę z wyciągiem, to pojechałem długo, długo później.

Z Radomia zawsze było wszędzie daleko, ze względu na wiek nikt mnie nie puszczał w takie dalekie podróże, w Góry samemu.

Także w dzieciństwie tłukłem na tych nartkach po "stokach" sztucznie usypanych przez ówczesną władzę ludową na blokowiskach.

Dwie największe to "górka ustroniacka" i górka na glinicach - ok 200 metrów zjazdu...i potem z buta pod górę.

Ehhh piękne to były czasy.

Edytowane przez marboru

Ja akurat muszę za to ojcu podziękować.

Od moich najmłodszych lat rozjeżdżaliśmy różne beskidzkie szlaki.

A sam kiedy był młodzieńcem czyli w 50tych latach ubiegłego wieku z B-B jeździł z kolegami do Szczyrku.

Z buta wychodzili na Skrzyczne.Trochę czasu spędzali na szczycie i zjeżdżali do schroniska.Potem na Doliny,na Dolinach kilka podejść.

Potem zjazd do Dunacia i po drodze,oczywiściej śnieżnej białej,"łyżwą" do Łodygowic na PKP i pociągiem już po ciemku powracali do B-B.

• Like 3

....., Zwardoń.

Toż ja musiałem nad twoją głową przelatywać, bo na 2m nartach nie dało się skręcać więc na krechę jeździliśmy skacząc z muldy na muldę na Małym Rachowcu.

Mam nadzieję, że za te dwadzieścia parę lat też jeszcze pojeżdżę. Gratulację dla wujka oraz za zdecydowaną wygraną podczas wideofilmowania w Istebnej.

• Like 1

Toż ja musiałem nad twoją głową przelatywać, bo na 2m nartach nie dało się skręcać

W wieku 14 lat miałem Polsporty z Betami na 200 cm, tak że lataliśmy razem:biggrin:, ostatnio nawet zatęskniłem za tak długimi nartami i chciałem kupić Stocki DH na 215 cm, ale jakaś menda mi je podkupiła:mad::

• Like 1

Mnie się zdarzyło na własne oczy widzieć rzeczy,o których się filozofom nie śniło...

W 2010 na mistrzostwach świata weteranów w Kranjskiej Górze widziałem 2 panów,jednego z Kanady,drugiego ze Szwajcarii,którzy zjechali po lodzie slalom i supergigant.

Na 6cio kilometrowej Gardenissimie widziałem pana Włocha,który ten gigant zjechał w zupełnie dobrym czasie.

Pierwsi mieli po 91 lat /rocznik 1919/

Włoch miał 85 lat.

• Like 2

Fantastyczna sprawa! Filmik obejrzałem z prawdziwą przyjemnością. I to nie tylko ze względu na Seniora. Ale trzeba obiektywnie przyznać, że Senior daje radę. Gratulacje! Filmik bardzo optymistyczny i motywujący bo daje nadzieję, że przy odrobinie szczęścia być może jeszcze sporo lat jazdy przede mną. Czego sobie i wszystkim Forumowiczom życzę. :applause:

Naprawdę super :smile:

Senior Rejs jest raczej młodszy ale nieżle jeszcze na nartach daje ? (Staniaszko nazwisko jeżeli nie pomyliłem).

Dla przypomnienia, Jurek Nico miał 73 lata w "pełnej" aktywności, kiedy odszedł.

A wymiatał tak, że niejednemu kto go nie znał opadła by kopara po same........:smile:

• Like 1

Naprawdę super :smile:

Senior Rejs jest raczej młodszy ale nieżle jeszcze na nartach daje ? (Staniaszko nazwisko jeżeli nie pomyliłem).

Dla przypomnienia, Jurek Nico miał 73 lata w "pełnej" aktywności, kiedy odszedł.

A wymiatał tak, że niejednemu kto go nie znał opadła by kopara po same........:smile:

Senior Stanieczko,tak dla ścisłości.

Szacun pełny.Bo ten senior ma zacięcie typowo sportowe.

Mój ma zacięcie rekreacyjne.

• Like 1

W wieku 14 lat miałem Polsporty z Betami na 200 cm, tak że lataliśmy razem

A pamiętasz jak dobijaliśmy się do starych(rodziców) o zakup nart i kupili nam BIEGÓWKI bo tylko takie w sklepie były. I w Zwardoniu SB palec złamał czy wybił zjeżdżając na nich z góry.

Rok później miałem już czeskie Artisy...to był wypas

W czasie mojego ostatniego pobytu we Francji miałem okazje poznać grupkę seniorów w wieku 78 lat

Pierwsze trzy dni zaczynali razem z nami nartowanie i powiem wam że mieli wielką radochę i zapał

W czasie naszych rozmów z rana w gondolce na lodowiec dowiedzieliśmy się że panowie rozpoczynają i kończą sezon we Francji w tym samym składzie od 6 sezonów :eek:

Darmowy skipas obowiązuje po skończonym 72 roku życia i wyobrażcie sobie że panowie poznali się właśnie we Francji i kultywują nartowanie w tym zacnym gronie

Ps.Wiecie może jak wygląda sprawa z darmowymi skipasami w Austri czy Włoszech dla seniorów,mają darmoszkę :rolleyes::

• Like 1

W czasie mojego ostatniego pobytu we Francji miałem okazje poznać grupkę seniorów w wieku 78 lat

Pierwsze trzy dni zaczynali razem z nami nartowanie i powiem wam że mieli wielką radochę i zapał

W czasie naszych rozmów z rana w gondolce na lodowiec dowiedzieliśmy się że panowie rozpoczynają i kończą sezon we Francji w tym samym składzie od 6 sezonów :eek:

Darmowy skipas obowiązuje po skończonym 72 roku życia i wyobrażcie sobie że panowie poznali się właśnie we Francji i kultywują nartowanie w tym zacnym gronie

Ps.Wiecie może jak wygląda sprawa z darmowymi skipasami w Austri czy Włoszech dla seniorów,mają darmoszkę :rolleyes::

Mój senior swój pierwszy wyjazd w Alpy miał właśnie do Francji.

Ale miał coś tam po 60-ce.

I mówił żartem,że po 70-ce tylko do Francji będzie jeździł.:applause:Jak sam dzisiaj wspomina nie wierząc,że dożyje tych lat.

A o jeżdżeniu na nartach w tym wieku to nawet nie marzył.

Niestety jednego nie spełnił.:wink:

Nie wybrał się jeszcze na darmoszkę do Francji.

Mają swoją ekipę seniorów i preferują Italię.

W lutym jadą sobie do Andalo [Paganella].

• 2 weeks later...